Varicele: complicatii si tratamente eficiente

Senzatia de picior greu, obosit si umflat, cu dureri la mers si chiar in pozitii de relaxare, cu crampe musculare nocturne suparatoare si senzatie de arsura pot descrie aparitia varicelor, cu denumirea medicala de insuficienta venoasa cronica a membrelor inferioare (abreviata IVC).

varice%20tratament

Pe gambe si zona posterioara a coapselor, precum si in regiunea poplitee (aflata in spatele articulatiei genunchiului) apar dilatatii venoase, edem, telangiectazii, dar si modificari trofice cutanate de la dermatita pigmentara pana la ulceratii, in stadii avansate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In Romania, studii epidemiologice recente cu relevanta nationala au aratat o prevalenta a insuficientei venoase cronice de 32%. Pentru un diagnostic corect si o terapie optima este obligatorie ecografia Doppler a venelor membrelor inferioare. Desi multi oameni considera ca doar operatia este solutia, ceea ce ii sperie si amana vizita la medic, trebuie sa stim ca exista mai multe abordari terapeutice. Ceea ce trebuie retinut de catre pacient cu aceasta boala este ca tramentul compresiv este esential, mai ales in primele faze, pentru a opri evolutia bolii. 

Tratamentul varicelor

Tratamentul se face in functie de stadiul bolii si include terapia medicamentoasa (sistemica sau locala), precum si terapia compresiva, terapia locala a ulcerului venos, scleroterapia, terapia endovasculara si tratamentul chirurgical.

Tratamentul sistemic poate fi initiat inclusiv de medicul de familie. Pe langa schimbarea stilului de viata si renuntarea la fumat, daca este cazul, precum si recomandarea de miscare, medicul poate recomanda:

- tratament sistemic: diosmina (450 mg) + hesperidina (50 mg) micronizata-2 tablete zilnic, tratament cronic;

- contentie elastica in functie de fiecare caz in parte, mai exact, purtarea unor ciorapi elastici medicinali.

Pentru cei aflati in primul stadiu al bolii, adica pacientii fara semne palpabile sau vizibile de insuficienta venoasa vronica, dar cu simptome caracteristice: durere, senzatie de picior greu, crampe musculare, prurit, aceste masuri enumerate mai sus sunt suficiente si se recomanda vizita periodica la medic. 

Stadiul al doilea al insuficientei venoase: La pacientii care prezinta telangiectazii (venule intradermice confluate si dilatate cu diametrul mai mic de 1 mm), dar care prezinta si vene reticulare (vene subdermice dilatate, cu diametrul intre 1 si 3 mm, tortuoase), medicul de familie poate face trimiterea catre un specialist flebolog, pentru scleroterapie.

Al treilea stadiu al insuficientei venoase cronice: La cei cu vene varicoase (numite varice), dilatatii venoase subcutanate mai mari de 3 mm diametru in ortostatism (cand stau in picioare) ce implica vena safena, venele tributare safenei sau venele nonsafeniene si au un aspect incretit si rigid se recomanda, pe langa scleroterapie, si alte forme de tratament chirurgical, cu laser endovascular ori ablatia cu radiofrecventa a varicelor.

Complicatiile varicelor

Cel de al patrulea stadiu al evolutiei bolii sunt pacientii la care s-au instalat edemele in regiunea gleznei, care se pot extinde la picior si apoi la nivelul intregului membru inferior.

In plus apare si pigmentatia, colorarea brun inchis a pielii din cauza extravazarii hematiilor. Apare cel mai frecvent in regiunea gleznei, dar se poate extinde catre picior, gamba si ulterior coapsa.

O alta complicatie este instalarea eczemelor, sub forma dermatita eritematoasa, care se poate extinde la nivelul intregului membru inferior. De cele mai multe ori, eczema varicoasa este localizata in apropierea varicelor, dar poate aparea oriunde la nivelul membrului inferior. 

Lipodermatoscleroza este fibroza postinflamatorie cronica localizata a pielii si tesutului celular subcutanat, asociata in unele cazuri cu contractura a tendonului lui Achile. Uneori, ea este precedata de edem inflamator difuz, dureros. In acest stadiu, preteaza la diagnostic diferential cu limfangita, erizipelul sau celulita. Este un semn al insuficientei venoase cronice foarte avansate.

Atrofia alba reprezinta zone circumscrise de tegument atrofic, uneori cu evolutie circumferentiala, inconjurate de capilare dilatate si uneori de hiperpigmentare.

In conditiile neglijarii tratamentelor sus amintite, se instaleaza ulcerul venos activ, cu leziuni ce afecteaza tegumentul in totalitate si care nu se vindeca spontan. Apare cel mai frecvent la nivelul gleznei.

Se impun metode de tratament topic local sau tratament antibiotic sistemic. Tratamentul antibiotic local este de evitat, din cauza riscului de selectare a unei flore bacteriene rezistente sau plurirezistente la antibiotice. Se recomanda administrarea de antibiotice sistemice in prezenta unor dovezi bacteriologice de infectie tisulara cu streptococ beta-hemolitic.

In aceste situatii, in  paralel cu terapia compresiva, ce trateaza cauza aparitiei ulcerului varicos, se pot utiliza pansamentele moderne sau hidroactive, care se pot procura de la farmacie cu indicatia medicului si care mentin rana intr-un echilibru hidric optim, stimuland procesului natural de vindecare.

Pansamentele pot fi activate cu diverse solutii, in functie de fazele ulceratiei, de exemplu cu solutie Ringer sau solutii pe baza de argint, cu rol bactericid.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Terapiile cu ozon activ s-au dovedit a fi eficiente in terapia ulceratiilor cauzate de varice.

Terapia se poate realiza fie prin:

  • ozonoterapia sistemica Autohemoterapia majora (cu sange propriu recoltat in cantitate mare – peste 100 ml – dintr-o vena proprie , ozonizat si reperfuzat pe aceeasi vena);
  • Autohemoterapia minora (cu cantitati mici de sange de 3-5 ml ozonizat si injectat in muschii fesieri).


Sauna cu ozon reprezinta o metoda de administrare de ozon transdermal cu vapori de apa la temperatura de peste 40 grade Celsius. In cabinetele de specialitate exista saune cu ozon care permit si tratamente de dioxid de carbon, cromoterapie luminoasa, aromaterapie cu uleiuri aromate si/ sau extracte din plante.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0