Ciorapii compresivi: functioneaza sau nu in ameliorarea varicelor?

Varicele sunt acele vene extrem de vizibile și dilatate, localizate imediat sub suprafața pielii, care la unele persoane pot cauza durere sau disconfort, în funcție de stadiul insuficienței venoase cronice.

La anumite persoane, terapia compresivă (și anume ciorapii compresivi medicinali) pot ajuta la reducerea aspectului și la diminuarea simptomelor dureroase asociate cu varicele. Așa că astăzi încercăm să înțelegem cum funcționează această terapie în cazul persoanelor care suferă de varice.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

De ce sunt recomandați ciorapii compresivi

Șosetele și ciorapii compresivi pot reduce cantitatea de sânge în picioare și umflarea asociată. Ei fac acest lucru strângându-ți piciorul mai strâns în partea de jos decât în partea de sus, împingând sângele înapoi în sus spre inimă. Acest tip de presiune poartă numele de presiune gradată.

Ciorapii de compresie sunt recomandați pentru că:

  • ameliorează durerea și dilatarea venelor
  • încetinesc deteriorarea venelor varicoase
  • reduc reapariția venelor varicoase după tratament
  • reduc riscul revenirii ulcerelor venoase la nivelul picioarelor după ce s-au vindecat
  • ameliorează simptomele venelor varicoase în timpul sarcinii

Alte afecțiuni comune care necesită terapia de compresie includ următoarele.

  • Edem
  • Tromboza venoasă profundă (TVP)
  • Atele pentru tibie
  • Sindromul picioarelor neliniștite
  • Hipotensiunea ortostatică
  • Insuficiență venoasă cronică
  • Fasciita plantară
  • Sindromul tahicardiei ortostatice posturale (POTS)
  • Sindromul post-trombotic
  • Limfedemul

Majoritatea pacienților cu aceste afecțiuni pot beneficia de terapia de compresie. Cu toate acestea, dacă suferi de neuropatie periferică, boală arterială periferică, dermatită sau infecții ale pielii, acestea pot agrava aceste afecțiuni și pot duce la complicații mai severe.

Cum funcționează ciorapii compresivi

Ciorapii compresivi sunt folosiți, în mod obișnuit, pentru a îmbunătăți circulația sangvină în membrele inferioare. Ciorapii medicinali compresivi moderni, spre deosebire de modelele din trecut, sunt mult mai sofisticați și sunt special creați pentru a oferi o presiune constantă în picioare, ajutând sângele să circule înapoi către inimă. 

De regulă, ciorapii pentru varice exercită o presiune mai mare în apropierea gleznelor și labei piciorului, oferind o compresie suplimentară care încurajează circulația sângelui către inimă.

Studiile de peste hotare sugerează că ciorapii de compresie pot îmbunătăți unele dintre simptomele varicelor, însă există prea puține dovezi care să susțină ideea că doar folosirea terapiei compresive va elimina varicele. Așadar, ciorapii de compresie sunt mai degrabă utili în calmarea simptomelor varicelor și în îmbunătățirea circulației sangvine.

Tipuri de ciorapi compresivi

Există diferite tipuri de ciorapi compresivi, care exercită o presiune diferită asupra picioarelor pacienților. Ciorapii de compresie sunt împărțiți în acest sens pe clase: există clasa de compresie 1 și clasa de compresie 2. Ce trebuie să reții, dacă suferi de varice, este că ciorapii compresivi clasa 2 sunt recomandați în tratamentul varicelor și în profilaxia bolilor venoase.

Ciorapii compresivi se mai clasifică și în funcție de cantitatea de compresie pe care o oferă:

  • Ciorapii de 8-15 mmHg sunt de cel mai mic grad și pot fi până la genunchi, până la coapsă etc.
  • Ciorapii de 20-30 mmHg sunt primii ciorapi compresivi de calitate medicală. Aceștia oferă o compresie amplă fără a fi prea puternică. Tipul acesta de ciorapi sunt recomandați pentru tratamentul varicelor, umflarea picioarelor și după intervenții chirurgicale.
  • Ciorapii de 30-40 mmHg sunt ciorapii recomandați pentru simptome mai grave, dar și pacienților cu tromboză venoasă profundă, cheaguri de sânge și limfedem.
  • Ciorapii de 40-50 mmHg oferă cel mai puternic grad de compresie. Acest nivel de compresie este de obicei rezervat celor cu stază venoasă severă și limfedem.

Pot venele varicoase să dispară dacă porți ciorapi compresivi?

Șosetele și ciorapii compresivi nu vor face ca venele varicoase să dispară în mod magic. Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor, la încetinirea deteriorării venei și la prevenirea formării de noi varice, dar nu vor face ca venele varicoase să dispară. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Un studiu mai vechi, realizat pe parcursul a doi ani în Finlanda, a arătat că pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală au avut o reducere semnificativă a simptomelor varicelor și o îmbunătățire a simptomelor provocate de purtarea ciorapilor compresivi, precum mâncărimea, aspectul, capacitatea de a efectua activități zilnice și umflarea. Și dintre pacienții care au fost supuși numai terapiei de compresie, 36% dintre pacienți au optat pentru o intervenție chirurgicală pe venă după încheierea studiului.

Ce spun studiile despre ciorapii compresivi: funcționează sau nu în ameliorarea varicelor?

Înainte de a folosi terapia compresivă, cel mai important este să discuți cu medicul tău sau cu un medic flebolog, pentru că el este cel mai în măsură să îți recomande tipul de tratament necesar în cazul tău, mai ales dacă ai varice. Desigur, există numeroase beneficii ale ciorapilor compresivi, care au fost demonstrate în cadrul studiilor științifice de peste hotare.

Un studiu din 2018, de exemplu, a arătat că purtarea unor ciorapi de compresie care au exercitat pe picioare o presiune cuprinsă între 18 și 21 mm Hg (milimetri coloană de mercur), pe o perioadă de 1 săptămână, a ajutat la reducerea durerilor și disconfortului asociate cu varicele, în comparație cu ciorapii normali 1.

Un alt studiu, dar din 2017, a determinat că purtarea ciorapilor compresivi ce exercită o presiune de 22 mm Hg, pe o perioadă de 6 luni, a ajutat la controlul picioarelor umflate în timpul sarcinii, în cazul femeilor cu varice. Însă chiar și așa, autorii cercetării au subliniat că un medicament oral a fost mai eficient decât folosirea terapiei compresive 2.

Să reținem, totuși, că există studii care au tras concluzia că tratamentul chirurgical pentru îndepărtarea varicelor a fost un tratament mult mai eficient decât ciorapii compresivi, așa că aceasta terapie prin compresie nu este indicată tuturor pacienților cu insuficiență venoasă, ci doar în anumite cazuri.

Experții de peste Ocean subliniază că rezultatele studiilor sunt mixte, mai ales că există puține dovezi pe care ne putem baza, care să sprijine ideea de a folosi ciorapii compresivi ca tratament pentru varice. Chiar și așa, unele studii sugerează că folosirea ciorapilor de compresie pe o perioadă de 7 zile, după ablația endovenoasă cu laser, a fost asociată cu o calitate mai bună a vieții și cu o reducere a durerii în cazul pacienților care au fost supuși acestei intervenții, la 1 săptămână după ablație.

Medicul tău îți poate spune ce tip de ciorapi compresivi ar trebui să folosești. 

Presiunea care trebuie exercitată pe picioare și tipul de ciorapi compresivi (clasa 2 sau clasa 1) depind de numărul de varice pe care le ai, de tipul de varice și de cauza care stă la baza apariției venelor tale varicoase. Așa că medicul flebolog este cel în măsură să îți prescrie ce tip de ciorapi compresivi sunt utili în cazul tău.

Purtarea ciorapilor de compresie poate fi o provocare

Ciorapii de compresie sunt eficienți doar în timp ce sunt purtați. Deoarece venele se măresc atunci când stai sau mergi pe jos, ciorapii trebuie purtați pe parcursul întregii zile pentru a avea beneficii maxime. Majoritatea medicilor recomandă să porți ciorapi compresivi pe tot parcursul zilei și să-i dai jos numai noaptea înainte de culcare. Este important să ai grijă ca aceștia să nu se ude, iar orice răni deschise sau ulcere care pot fi prezente pe picioare trebuie curățate și bandajate înainte de a purta ciorapii compresivi.

Mulți pacienți consideră că este dificil să respecte terapia de compresie pentru vene varicoase. O analiză a literaturii de specialitate publicată de Societatea Europeană de Chirurgie Vasculară în 2017 a constatat că purtarea ciorapilor compresivi a fost de numai 66%. Anchetatorii acestei revizuiri au citat o serie de motive pentru care pacienților le este greu să respecte terapia de compresie. Provocările includ:

  • Dificultatea în a pune ciorapii
  • Nemulțumire față de aspectul ciorapilor
  • Disconfortul după purtarea ciorapilor în zilele calde

Un alt studiu a constatat că ciorapii compresivi pot provoca o serie de efecte secundare incomode, inclusiv:

  • Mâncărime
  • Amorțeală în picioare
  • Transpiraţie
  • Dureri legate de folosirea ciorapilor
  • Deteriorarea pielii dacă ciorapii sunt prea strânși
  • Infecții fungice dacă pielea nu este curățată corespunzător sau dacă este prezentă o rană deschisă
  • Dermatită de contact dacă pacientul este alergic la materialul din care sunt confecționați ciorapii

Cum să îți pui ciorapii de compresie

Ciorapii de compresie pot fi greu de îmbrăcat, mai ales dacă îți este greu să te apleci sau dacă ai picioarele umflate. Iată câteva sfaturi pentru a purta mai ușor ciorapii compresivi:

  • Așează-te sau întinde-te când îți pui ciorapii compresivi. Acest lucru va ajuta la eliminarea presiunii de pe venele picioarelor.
  • Dacă întâmpini dificultăți în a ajunge la picioare, cere ajutorul cuiva din familie. 
  • Rotește ușor partea superioară a ciorapilor în jos pe picior. Nu trage de ciorapi prea tare, deoarece materialul se poate deteriora. 
  • Odată ce ciorapul de compresie este pe picior, netezește pliurile și asigură-te că nu este prea strâns sau prea slăbit. Ciorapul ar trebui să se simtă confortabil și să nu te strângă. 

Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea ciorapilor compresivi

  • Spală-ți ciorapii compresivi în fiecare zi. Acest lucru va ajuta la prevenirea acumulării bacteriilor și la prevenirea iritațiilor pielii.
  • Se recomandă spălarea ciorapilor compresivi la mână.
  • Utilizează un săpun blând sau detergent și apă rece pentru a îți spăla ciorapii. Evită utilizarea apei fierbinți, deoarece aceasta poate deteriora materialul.
  • Stoarce ușor excesul de apă din ciorapi și apoi lasă-i să se usuce. Nu îi stoarce, deoarece acest lucru poate deteriora materialul.
  • După spălare, verifică recomandările producătorului pentru uscarea ciorapilor compresivi folosind un uscător de rufe.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1  Studiul "Acute Effects of Graduated Elastic Compression Stockings in Patients with Symptomatic Varicose Veins: A Randomised Double Blind Placebo Controlled Trial", publicat în 2018 in European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, autori Stavros K. Kakkos, Marios Timpilis, Panayiotis Patrinos, Konstantinos M.Nikolakopoulos, Chrysanthi P. Papageorgopoulou, Anastasia K. Kouri, Ioannis Ntouvas, Spyros I. Papadoulas, George C. Lampropoulos, Ioannis A. Tsolakis.
https://www.ejves.com/article/S1078-5884(17)30642-1/fulltext
2 Studiul "Postpartum Varicose Veins: Supplementation with Pycnogenol or Elastic Compression—A 12-Month Follow-Up", publicat în 2017 in International College of Angiology, autori Gianni Belcaro, Mark Dugall, Roberta Luzzi, Edmondo Ippolito, M. Rosaria Cesarone
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28255210/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0