Varicele: durerea si senzatia de picioare grele

Varicele sau venele varicoase pot, uneori, să nu provoace nicio durere, însă alteori acestea pot fi dureroase și pot da senzația de greutate în picioare.

Semnele care arată că ai putea să suferi de varice includ:

 • venele au devenit vizibile pe picioare, sunt închise la culoare sau albastre și foarte dilatate;
 • venele par a fi răsucite, sunt proeminente; adeseori sunt palpabile și chiar se văd cu ușurință la suprafața pielii.

Când semnele și simptomele dureroase ale varicelor apar, acestea pot include, printre altele, și:

 • senzație de greutate în picioare; adesea, femeile descriu acest lucru spunând că își simt "picioarele grele";
 • crampe musculare, senzația ca de arsură, durere pulsatilă și umflarea zonei inferioare a picioarelor;
 • durere care se agravează după ce ai stat jos sau ai stat în picioare o perioadă lungă de timp.

Venele varicoase poate să determine și apariția unor dureri sau crampe în mușchii gambei pe timpul nopții. De altfel, și temperaturile ridicate pot agrava adesea simptomele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cauzele apariției varicelor

La nivelul picioarelor se găsesc atât vene profunde, cât și superficiale. Venele profunde ale picioarelor transportă sângele către inimă. În timpul mersului, mușchii piciorului strâng venele profunde ale picioarelor și împing sângele în sus către inimă, ca o pompă.

Venele superficiale ale picioarelor se găsesc chiar sub piele și transportă sângele de la piele, țesutul adipos și mușchi la venele profunde. În cazul în care sângele începe să se acumuleze în venele superficiale, există riscul să se dezvolte venele varicoase. Iar asta se întâmplă din pricina pereților subțiri ale vaselor de sânge. 

Însă varicele se pot dezvolta și dacă nu se pune suficientă presiune asupra venelor – de exemplu, atunci când se întâmplă să stai prea mult timp în același lor, fără să îți pui în mișcare mușchii picioarelor.

Cât de normală e senzația de greutate în picioare?

Să îți simți picioarele grele după ce ai fost la sală și te-ai antrenat este normal și probabil că te aștepți la acest lucru. Însă când simți o greutate mare în picioare, le simți rigide și obosite fără să ai un motiv aparent, acestea ar putea fi semnele unei boli care îți afectează venele.

Una dintre cauzele pentru care ai senzația de picioare grele sunt venele varicoase (varicele). Pe măsură ce circulația sângelui în picioarele tale este tot mai deficitară, sângele începe să se acumuleze în picioare din cauza unor factori precum efectele gravitației, iar, în acest fel, venele tale își pierd elasticitatea.

Varicele pot să apară din mai multe motive, printre care și:

 • obezitatea,
 • înaintarea în vârstă,
 • dezechilibrele hormonale, cum ar fi cele din timpul perimenopauzei și cele din sarcină,
 • dacă ai o ocupație care necesită mult timp petrecut în picioare sau stând pe scaun,
 • lipsa activității fizice în general.

Complicațiile varicelor lăsate netratate

Varicele pot duce, în timp, la probleme grave, cum ar fi cheagurile de sânge, care la rândul lor provoacă umflarea zonei și durere. Este important ca acest simptom să nu fie tratat superficial, pentru că poate să pună viața în pericol. 

De exemplu, umflarea bruscă care afectează un picior ar putea semnala un posibil cheag de sânge care pune viața în pericol, în timp ce umflarea treptată a piciorului însoțită de dificultăți de respirație ar putea indica insuficiență cardiacă. 

Totodată, varicele pot influența și unele leziuni apărute pe piele, cum sunt ulcerele venoase, care se pot vindeca greu. Ulcerele venoase ale picioarelor reprezintă unele dintre cele mai frecvente complicații ale venelor varicoase. Printre complicațiile varicelor se numără inflamațiile venelor sau tromboza

Există câteva semne care anunță posibile complicații, care ar trebui să-l îndrume pe pacient la medic, precum:

 • Ulcere sau răni deschise în zona gleznei care nu au fost cauzate de o leziune și care nu s-au vindecat după două săptămâni
 • Umflarea piciorului
 • Vene înroșite care se simt calde la atingere și care sunt dureroase
 • O erupție cutanată în apropierea venelor varicoase

Sângerarea venelor varicoase este o complicație foarte rară, dar care poate pune viața în pericol. Până când pacientul ajunge la spital, este important ca acesta să țină piciorul ridicat și să aplice presiune pe locul sângerării.

Insuficiența venoasă cronică

Senzația de picioare grele ar putea fi, totodată un semn al insuficienței venoase cronice, spun specialiștii. Presiunea exercitată de gravitație face ca inima să muncească mai mult pentru a pompa sângele înapoi către sursă (la inimă) din picioare și gambe. Laba piciorului și picioarele au o serie de valve "cu sens unic", destinate să împiedice sângele să curgă în direcția greșită.

Venele și valvele unei persoane care suferă de insuficiență venoasă cronică devin tot mai slabe, lucru care adeseori provoacă neplăceri, iar aceste persoane se plâng, nu de puține ori, că au picioarele grele, obosite sau că au picioarele umflate ori că le-au apărut vene sub forma unor pânze de păianjen pe piele.

Insuficiența venoasă cronică este mai des întâlnită în cazul persoanelor care petrec mult timp în picioare, deoarece statul în picioare pune o presiune enormă pe venele din partea inferioară a membrelor noastre inferioare.

Tratament varice

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru ameliorarea simptomelor venelor varicoase:

 • Evită să stai în picioare sau să stai pe scaun ori în pat multă vreme
 • Învață-te să nu mai stai cu picioarele încrucișate 
 • Scapă de kilogramele în plus dacă ești supraponderal

Ciorapii de compresie exercită presiune asupra venelor și sunt concepuți pentru a susține fluxul de sânge. Ar putea fi de ajutor în ținerea sub control a varicelor, dar pentru asta consultă-te cu medicul. Unii pacienți nu suportă să poarte ciorapi compresivi, întrucât aceștia provoacă disconfort, mâncărime, iritații ale pielii sau umflături.

Poți intensifica efectul ciorapilor de compresie practicând și antrenamente aerobice ușoare, cum ar fi mersul pe jos și mersul pe bicicletă. Aceste exerciții angajează mușchii gambei în susținerea fluxului sangvin prin vene. Antrenamentul are beneficii suplimentare prin faptul că te poate ajuta și să scapi de kilogramele în plus. O greutate mai mică pune mai puțină presiune pe vene.

De altfel, este important să faci mișcare în fiecare zi, întrucât mișcarea ajută la pomparea sângelui prin picioare și la construirea mușchilor care pot susține o circulație mai bună.

O altă soluție în varice ar fi ridicarea picioarelor de trei sau patru ori pe zi timp de aproximativ 15 minute. Acest lucru poate ajuta la reducerea umflăturii. În cazul în care ești nevoit să stai foarte mult în picioare sau pe scaun, îndoirea picioarelor de mai multe ori va ajuta la susținerea circulației sângelui.

În timp ce aceste metode pot reduce simptomele și pot face temporar picioarele să se simtă mai ușoare, niciuna nu poate elimina simptomele venelor varicoase și senzația de picioare grele. Partea bună este că în zilele noastre există tratamente minim invazive care pot fi efectuate în timpul unei scurte vizite în ambulatoriu.  

Dacă simptomele venelor varicoase sunt prea severe sau interferează cu viața de zi cu zi, atunci o procedură medicală poate fi soluția. Varicele pot fi îndepărtate chirurgical, sigilate cu căldură sau distruse cu substanțe chimice.

Printre cele mai frecvente proceduri chirurgicale se numără:

 • Decaparea venelor: presupune efectuarea a două incizii (tăieturi) pe picior, pentru a se extrage întreaga venă.
 • Flebectomie: presupune efectuarea mai multor incizii de doar câțiva milimetri de-a lungul venei afectate, prin care aceasta este îndepărtată. De regulă, această tehnică este folosită ca tratament pentru venele varicoase de mici dimensiuni. 
 • Sigilarea venelor cu ajutorul căldurii: acest lucru se poate face în două moduri:
 • Ablația cu radiofrecvență: se introduce un tub subțire (cateter) în venă printr-o tăietură mică (incizie). Apoi un traductor care emite unde electromagnetice (unde radio) este ghidat în cateter. În felul acesta se sigilează venele afectate. 
 • Ablația endovenoasă cu laser: acest tratament implică și încălzirea venei din interior pentru a o închide, dar laserele sunt folosite în locul undelor radio.
 • Scleroterapia: este o altă opțiune de tratament, care presupune injectarea unui lichid sau spumă în vena afectată. În urma acestui tratament, vena se transformă în țesut conjunctiv, etanșând vena. Un posibil efect secundar al acestui tratament este colorarea pielii în locurile unde s-a făcut injectarea. De regulă, decolorarea pielii dispare în câteva săptămâni sau luni.

Tratament chirurgical

În anumite cazuri, medicul poate recomanda tratament chirurgical în tratarea varicelor. În urma acestei proceduri este îndepărtată vena safenă mare, cea mai mare venă superficială de-a lungul coapsei. Procedura presupune efectuarea unei mici incizii în zona inghinală și două incizii mici lângă genunchi.

Când să ceri ajutorul unui medic

Toată lumea se confruntă cu senzația de greutate în picioare, din când în când, însă atunci când această senzație este mai mult decât una ocazională sau dacă simptomele tale te deranjează din ce în ce mai mult, ar trebui cu siguranță să mergi la un medic, care va face testele necesare pentru a depista cauza durerii și senzației de picioare grele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Center for Vein Restoration - Why Do My Legs Feel Heavy?
https://www.centerforvein.com/blog/why-do-my-legs-feel-heavy
National Health,Lung, and Blood Institute - Varicose Veins
https://www.nhlbi.nih.gov/health/varicose-veins
National Library of Medicine - Varicose veins: Overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279247/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0