Venele varicoase: metode naturale pentru ameliorarea acestora
Venele varicoase: metode naturale pentru ameliorarea acestora
Venele varicoase: metode naturale pentru ameliorarea acestora
Venele varicoase (varicele) nu pun viața în pericol, însă sunt inestetice și pot provoca disconfort prin senzația de picioare grele, umflate ori dureroase. Ce poți face pentru a gestiona varicele?
De ce apar venele varicoase?
Pentru a putea să le previi, dar și să le tratezi, trebuie să știi de ce apar varicele. Arterele transportă sânge îmbogățit cu oxigen către extremitățile corpului, în timp ce venele aduc sângele dezoxigenat înapoi la inimă și la plămâni. Mușchii picioarelor și tălpilor stau la baza acestui sistem. Valvele din interiorul venelor sunt cele care mențin direcția în care sângele trebuie să circule, indiferent de legile gravitației.
Dacă valvele din vene se slăbesc, iar unele persoane au o predispoziție genetică pentru acest lucru, sângele curge pur și simplu înapoi, determinând venele să se lărgească, să se dilate și, eventual, să devină proeminente. Rezultatul: apar varicele, acele dilatații venoase inestetice.
Factori de risc varice
Bineînțeles, există o serie de factori care cresc riscul de formare a varicelor. Iată care sunt factorii de risc:
- Dereglările hormonale în cazul femeilor
- Sarcina
- Statul în picioare pentru o perioadă îndelungată de timp
- Stilul de viață sedentar
- Alimentația bogată în grăsimi
- Predispoziția genetică
- Obezitatea
Remedii naturale pentru venele varicoase
Poartă ciorapi medicinali de compresie
Ciorapii medicinali stimulează circulația sangvină, estompând varicele. Practic, aceștia strâng venele și împiedică acumularea sângelui; pot fi eficienți dacă sunt purtați în fiecare zi.
Ține-ți picioarele ridicate
Atunci când stai în pat, pune-ți o pernă sub picioare, pentru a le ține mai ridicate decât restul corpului. Astfel, facilitezi circulația sângelui către inimă și reduci presiunea sângelui în venele de la picioare. Se recomandă ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii cam de 3-4 ori pe zi, câte 15 minute.
Folosește uleiuri esențiale
O serie de uleiuri esențiale îmbunătățesc circulația sângelui și echilibrează din punct de vedere hormonal organismul. Unul dintre cele mai eficiente uleiuri este cel de chiparos. Masează zona cu probleme cu 5 picături de ulei esențial de chiparos, de două ori pe zi, iar în câteva săptămâni poți observa deja rezultatele. Și uleiul esențial de piper, de arbore de ceai și cel de lavandă pot fi eficiente.
Urmează un plan alimentar antiinflamator
Renunță pe cât posibil la grăsimi, zahăr, cofeină și alcool și mizează pe alimente bogate în fibre (legume, fructe, cereale integrale), acizi grași Omega-3 (somon, macrou, hering, sardine, semințe de in, semințe de chia, nuci) și antioxidanți. Și alimentele diuretice sunt de ajutor, așa că nu neglija castraveții, cireșele, conopida, sparanghelul, pătrunjelul și feniculul.
Speculează beneficiile oțetului de mere
Oțetul de mere îmbunătățește circulația, având totodată și un efect antiinflamator și de întărire a pereților vaselor de sânge, prin flavonoizii pe care îi conține. Se poate aplica sub formă de cataplasme și loțiuni dacă nu există leziuni deschise pe membrele inferioare, leziuni provocate de dermatite și dacă nu ai o piele prea sensibilă.
Zona poate fi umezită cu un tampon de bumbac îmbibat în oțetul de mere și se utilizează o dată la trei zile, timp de o lună. Tratamentul se întrerupe imediat dacă apar înroșirea pielii și o senzație neplăcută. Dacă efectele sunt pozitive, se reia tratamentul periodic, cu o pauză de o săptămână.
Intern, oțetul de mere se poate consuma în salate verzi sau de legume fierte ori gratinate, înlocuind oțetul obișnuit. Oțetul de mere nu trebuie utilizat dacă ai ulcer, reflux gastroesofagian, gastrită, colită sau probleme hepatice.
Suplimentele pot fi de ajutor
O doză de 100 mg de coenzima Q10 poate fi de folos în ce privește circulația sângelui și oxigenarea țesuturilor. Suplimentele cu Omega 3 (1000 mg zilnic) ajută în privința elasticității vaselor de sânge. De asemenea, aliați cu multe beneficii în cazul varicelor sunt și suplimentele cu ginkgo biloba și cele cu vitamina K. Poți începe cu 60 mg, de două ori pe zi, și poți ajunge până la 120 mg, de două ori pe zi, la ginkgo biloba, spun experții. Dacă ai niveluri normale de vitamina K (element pe care ți-l iei din alimentație), nu ai nevoie de suplimente.
Ce tratamente sunt indicate pentru varice?
Dacă tratamentul este necesar în cazul varicelor, medicul tău îți poate recomanda până la 6 luni de îngrijire la tine acasă. Acest lucru înseamnă că va trebui să folosești ciorapi medicinali compresivi (medicul va verifica mai întâi cât de bună este circulația sângelui, pentru a vedea dacă acest gen de ciorapi sunt indicați în cazul tău), va trebui să faci mișcare cu regularitate, va trebui să eviți statul în picioare pe perioade lungi și va trebui să îți ții picioarele ridicate atunci când te odihnești.
Scleroterapia este un tratament frecvent indicat pentru varice. O soluție salină sau o soluție chimică este injectată în venele varicoase, ceea ce face ca vena să se cicatrizeze, forțând sângele să se redirecționeze prin vene mai sănătoase. Vena scoasă din uz este reabsorbită în țesutul local și în cele din urmă se estompează.
Laserul și radiofrecvența pot fi folosite pentru a trata venele varicoase. Energia laserului sau a radiofrecvenței este folosită pentru a furniza căldură care distruge peretele venei varicoase. Se mai poate indica decaparea venelor (intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea venelor varicoase) sau microflebectomia, o procedură chirurgicală minim invazivă care constă în îndepărtarea varicelor cu ajutorul unor instrumente introduse prin mici incizii.
Cum să previi venele varicoase?
Evită să stai în picioare pentru perioade îndelungate. Dacă ești nevoit să stai, totuși, în picioare, mai mult timp, mută-ți greutatea de pe un picior pe altul și mișcă-ți picioarele pe loc, regulat.
Evită activitățile fizice care pun presiune pe venele de la picioare, cum ar fi ridicarea de greutăți cu picioarele.
- Alege activități precum plimbatul sau înotul, întrucât acestea întăresc pereții vaselor de sânge și întârzie apariția varicelor.
- Evită băile fierbinți, sauna și expunerea la soare pentru perioade îndelungate. Căldura favorizează dilatarea vaselor de sânge.
- Nu sta picior peste picior – această postură crește presiunea la care sunt expuse venele.
- Evită să porți tocuri.
- După ce discuți în prealabil cu medicul, ia suplimente nutriționale pe bază de vitamina C, K, E și zinc pentru a menține elasticitatea vaselor de sânge și pentru a întări pereții acestora.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutetrstock
Bibliografie:
National Health Service – Treatment-Varicose veins
https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/treatment/
NDORMS - Oxford's largest ever study into varicose veins shows need for surgery is linked to genetics
https://www.ndorms.ox.ac.uk/news/oxfords-largest-ever-study-into-varicose-veins-shows-need-for-surgery-is-linked-to-genetics
Te-ar mai putea interesa și...