Speranțe pentru transplanturi: vasele de sânge ar putea fi crescute în afara corpului uman?
Speranțe pentru transplanturi: vasele de sânge ar putea fi crescute în afara corpului uman? [studiu]
Speranțe pentru transplanturi: vasele de sânge ar putea fi crescute în afara corpului uman? [studiu]
O echipă de cercetători de la Universitatea din Minnesota a dovedit recent capacitatea de a crește vase de sânge umane într-un porc - o abordare inedită care are potențialul de a furniza vase umane nelimitate în scop de transplant.
Deoarece aceste vase au fost realizate cu celule ale pielii derivate de la pacient, acestea sunt mai puțin susceptibile de a fi respinse de către destinatar, ajutând pacienții să evite nevoia de medicamente anti-respingere de-a lungul vieții.
Vase de sânge umane crescute într-un porc
Oamenii de știință care au realizat studiul¹ spun că există un număr foarte mare de boli cronice și terminale, iar multe persoane nu pot trece printr-un transplant de organe. De exemplu, aproximativ 98% dintre oameni n-ar fi eligibili pentru un transplant de inimă, așa că s-a făcut un efort imens în încercarea de a veni cu strategii de creștere a posibilităților de donare. Abordarea studiului de față a implicat participarea unui porc.
Datorită asemănărilor dintre fiziologia umană și cea a porcilor, cercetătorii au studiat de-a lungul timpului aceste animale în ideea de descoperi tratamente pentru diverse probleme de sănătate, inclusiv diabetul. Înainte ca oamenii de știință să proiecteze insulina umană, medicii au tratat pacienții cu insulină de porc.
Descoperirea făcută în urma acestui studiu a dus la realizarea unei platforme pentru fabricarea vaselor de sânge uman în interiorul unui porc. Acest lucru le-ar putea permite cercetătorilor să construiască organe cu vase de sânge umane, care ar avea șanse mai mici să fie respinse și ar putea fi utilizate la pacienții care au nevoie de un transplant. Ceea ce provoacă de obicei respingerea este țesutul vaselor de sânge din organe, spun cercetătorii implicați în studiu.
Vasele de sânge create de echipa de cercetători vor putea evita respingerea datorită metodei prin care sunt făcute. Echipa injectează celule stem pluripotente (prelevate din celule mature răzuite de pe pielea unui pacient și reprogramate într-o stare de celule stem) într-un embrion de porc, care este apoi plasat într-un porc-femelă. În viitor, purceii viabili, cu vase de sânge care vor avea o potrivire exactă pentru pacient, vor asigura un transplant de succes și capacitatea de a trăi mai departe fără a fi nevoie de imunosupresoare sau de medicamente anti-respingere.
Există sute de mii de pacienți care au boală arterială periferică, fie din cauza fumatului, fie din cauza diabetului sau a altor cauze și care au trecut prin amputări ale membrelor. Astfel, vasele de sânge ar fi proiectate și ar putea fi utilizate la acest gen de pacienți pentru a preveni aceste tipuri de handicapuri pe parcursul vieții.
Prima fază a studiului condus de cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, aprobată de comisia de supraveghere a cercetării celulelor stem, s-a încheiat cu succes, astfel încât oamenii de știință caută în prezent aprobarea comisiei pentru a avansa cu cercetarea. Ei încearcă o abordare pe etape, pentru a fi siguri că iau în calcul toate problemele care ar putea să apară. Deși se află abia la început, echipa consideră că are o dovadă destul de solidă a conceptului și că nu există niciun efect negativ al acestor celule.
Ce se poate întâmpla în prezent în urma unui transplant
Dacă trăiești cu un transplant, „respingere” este un cuvânt la care nu vrei să te gândești. Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că vei pierde organul. Adesea înseamnă că medicamentele pe care le iei trebuie schimbate sau că e nevoie de o ajustare de doză, spun specialiștii.
În orice caz, problema respingerii nu poate fi ignorată, așa că e bine să fii atent la eventualele semne de respingere. Simptomele variază în funcție de tipul de transplant prin care ai trecut, dar semnele generale includ:
- Durere la locul transplantului și umflare a zonei
- Febră și alte simptome asemănătoare gripei
- Schimbări de greutate
- Schimbarea ritmului cardiac
- Urinări mai rare.
Trebuie să consulți imediat medicul dacă ai oricare dintre aceste simptome.
Respingerea organelor poate fi acută sau cronică. Este destul de frecventă apariția unui episod de respingere acută în termen de un an de la transplant. Uneori, respingerea acută duce la cea cronică. Acest lucru apare când un organ își pierde încet capacitatea de a funcționa. Cu timpul, respingerea devine tot mai puțin probabilă, însă acest lucru nu înseamnă că nu poate avea loc (poate apărea chiar și după ani întregi de la operație), de aceea sunt necesare controale periodice.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - A proven method to grow human blood vessels
https://medicalxpress.com/news/2020-03-proven-method-human-blood-vessels.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
1 Studiul Generation of human endothelium in pig embryos deficient in ETV2, apărut în Nature Biotechnology (2020). DOI: 10.1038/s41587-019-0373-y, autori: Satyabrata Das et al.
Web MD - Life after transplant: Signs of rejection
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/life-after-transplant-signs-rejection