Tromboflebita: Cauze, Simptome & Tratament
Tromboflebita: Cauze, Simptome & Tratament
Tromboflebita: Cauze, Simptome & Tratament
1. Despre tromboflebita
a. Ce este tromboflebita
b. Cauzele și factorii de risc ai tromboflebitei
c. Simptomele tromboflebitei
d. Tipuri de tromboflebită
e. Metode de diagnostic pentru tromboflebită
f. Complicații ale tromboflebitei
2. Cum se poate trata tromboflebita
a. Tratamentul medicamentos pentru tromboflebită
b. Tratament nonmedicamentos pentru tromboflebită
c. Tratament chirurgical pentru tromboflebită
d. Terapii alternative
3. Sfaturi pentru bolnavii de tromboflebită
a. Purtarea ciorapilor de compresie
b. Evitarea șosetelor, pantofilor sau curerelor strâmte
c. Tipuri de exerciții fizice pentru bolnavii de tromboflebită
d. Scăderea în greutate
e. Stațiuni balneoclimaterice pentru tratarea tromboflebitei
f. Stil de viață sănătos pentru bolnavii de tromboflebită
Despre tromboflebită
Tromboflebita este un proces inflamator care cauzează formarea unui cheag de sânge și blocarea uneia sau blocarea mai multor vene, de regulă, în picioare. Vena afectată ar putea fi în apropiere de suprafața pielii tale (tromboflebită superficială) sau ar putea fi situată în profunzimea unui mușchi (tromboza venoasă profundă).
Tromboflebita este, mai precis, o inflamație a peretelui unei vene și formarea unor cheaguri de sânge care pot duce, în timp, la obturarea totală sau parțială a venei afectate și la provocarea emboliilor (astuparea bruscă, de regulă, cu un cheag, a unui vas de sânge).
Ce este tromboflebita
Tromboflebita este o inflamație a unei vene, cauzată de un cheag de sânge (tromb). Această inflamație se petrece, de regulă, la nivelul picioarelor. Un cheag de sânge este o formațiune solidă de celule sangvine, care se grupează sau se "lipesc" în același loc. Cheagurile de sânge pot interveni în circulația normală a sângelui prin corp și sunt considerate periculoase.
Tromboflebita poate să aibă loc în venele situate în apropierea suprafeței pielii tale sau poate avea loc în profunzime, între straturile mușchilor tăi. Această afecțiune apare, de obicei, în picioare, însă este posibil să dezvolți tromboflebită și în alte părți ale corpului.
Cheagurile de sânge (trombii) pot cauza umflături în venele de la gâtul tău sau din brațele tale, însă această situație este rară. Tromboflebita afectează venele superficiale și este o afecțiune diferită de ceea ce se numește tromboză venoasă profundă.
Cauzele și factorii de risc ai tromboflebitei
Un tromb (cheag de sânge format în vene sau în artere) este cel care cauzează tromboflebita. În plus, poți dezvolta cheaguri de sânge dacă vasele tale de sânge sunt afectate sau deteriorate. Traumatismele la nivelul membrelor inferioare pot cauza leziuni la nivelul unei vene, de exemplu.
Totodată, poți avea o leziune susținută apărută la nivelul unui vas de sânge de pe urma perfuziilor (substanțelor administrate intravenos, cu ajutorul unor ace speciale) sau din cauza cateterelor folosite în timpul procedurilor medicale. Acest tip de leziune este o cauză mai puțin întâlnită a cheagurilor de sânge.
Imobilizarea prelungită sau inactivitatea prelungită
Inactivitatea (cum ar fi situația în care ești imobilizat la pat după un traumatism sau după o intervenție chirurgicală) este o cauză majoră a formării cheagurilor de sânge. Totodată, poți dezvolta un cheag de sânge dacă stai nemișcat prea mult timp, cum ar fi în timpul unei călătorii cu avionul sau în timpul pe care îl petreci mergând cu mașina. Totodată, există și alți factori care pot determina cheagurile de sânge să se formeze cu ușurință. Acești factori de risc ai tromboflebitei includ și:
Insuficiența cardiacă
Faptul că ai un pacemaker (un stimulator cardiac) implantat crește riscul de formare a cheagurilor de sânge. Acest dispozitiv medical este recomandat și pacienților cu insuficiență cardiacă, așa că și aceasta se află pe lista factorilor de risc pentru tromboflebită.
Existența varicelor
Faptul că ai vene varicoase (varice) înseamnă că se pot forma cheaguri de sânge cu ușurință în corpul tău.
Hemostaza
Aceasta înseamnă oprirea unei hemoragii (prin diferite procedee), mai ales în timpul unei intervenții chirurgicale. Din cauza hemostazei, crește riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Sarcina
Faptul că ești însărcinată este un alt factor care determină formarea cu ușurință a cheagurilor de sânge în organismul tău.
Supraponderabilitatea
Faptul că suferi de obezitate sau că ești supraponderal reprezintă alt factor de risc ce duce la formarea cu ușurință a unui tromb.
Boli cronice
Faptul că suferi de anumite boli, precum cancerul sau faptul că suferi de o boală moștenită genetic de la părinți (care determină ca sângele tău să se coaguleze prea mult) poate să însemne că ai un risc mai mare de tromboflebită.
Alți factori de risc în cazul tromboflebitei sunt:
• ai avut o linie intravenoasă centrală (cateterism venos central),
• urmezi o terapie de substituție hormonală (care include și unele pilule contraceptive),
• fumezi,
• ai un istoric medical personal sau familial de tromboflebită,
• ai avut un accident vascular cerebral,
• ai vârsta peste 60 de ani.
Simptomele tromboflebitei
Simptomele bolii depind, în parte, de ce tip de tromboflebită ai. Poți să te confrunți cu următoarele simptome în apropierea zonei afectate, dacă ai orice tip de tromboflebită:
• durere,
• zona caldă la atingere,
• sensibilitate,
• umflarea zonei,
• roșeață.
Tromboflebita superficială, uneori, face ca vena afectată să devină vizibilă, să fie umflată (sângele se acumulează în ea) și roșie.
Tipuri de tromboflebită
Există câteva tipuri diferite de tromboflebita, iar acestea sunt:
Tromboflebita superficială
Aceasta are loc când inflamația venei are loc imediat sub suprafața pielii. Acest tip de tromboflebită nu va cauza, de regulă, niciun fel de durere și este inofensivă. Cheagurile de sânge se vor descompune treptat, pe măsură ce circulă o dată cu sângele.
Ce înseamnă tromboflebită superficială? Un cheag de sânge, plus o venă inflamată și umflată, iar această inflamație apare în vena situată aproape de suprafața pielii. În acest caz, cheagul de sânge este superficial și rareori duce la complicații.
Tromboflebita profundă
Aceasta are loc când inflamația există într-o venă situată în profunzime, în mod normal în abdomenul tău sau în partea de jos a picioarelor tale, iar vena este situată în mușchii tăi. Aceste cheaguri de sânge sunt periculoase și pot duce la o deteriorare a venei tale, care este permanentă.
Ce înseamnă tromboflebita profundă? Un cheag de sânge plus inflamația venoasă într-o venă situată în profunzime, de regulă, în picior. Tromboflebita profundă este cea mai gravă formă de flebită (inflamație a venelor, de la membrele inferioare).
Dacă cheagul de sânge sau trombul se desprinde de locul unde este localizat inițial în braț sau în picior și se desprinde și ajunge în plămâni, el poate cauza o afecțiune mortală, numită embolism pulmonar.
Atenție! Tromboflebita profundă este ușor diferită de tromboza venoasă profundă, care este situația în care un cheag de sânge se formează într-o venă profundă, fără umflarea sau inflamația peretelui care căptușește vasul de sânge respectiv.
Tromboflebita migratorie
În unele situații, tromboflebita superficială poate să apară succesiv pe diferite segmente din corp, iar în acest caz, afecțiunea se numește tromboflebita migratorie. Se mai folosește și denumirea de sindromul Trousseau, care este un semn medical care implică episoade de inflamație a vaselor de sânge, din cauza unui cheag de sânge (tromboflebită), care sunt recurente sau apar în locuri diferite, în timp. De aceea mai este numită și tromboflebita migratorie.
Metode de diagnostic pentru tromboflebită
În unele cazuri, medicul tău nu va fi nevoit să efectueze teste majore de diagnosticare pentru a identifica problema.
Examenul fizic
Examenul fizic este foarte important. Medicul va examina zona afectată și îți va pune o serie de întrebări. Aspectul zonei și descrierea pe care i-o oferi tu în ce privește simptomele ar putea fi suficiente pentru a diagnostica tromboflebita.
Ecografia Doppler vasculară
În alte cazuri, dacă aspectul și descrierea bolii nu îi oferă medicului tău suficiente informații pentru a putea stabili un diagnostic, acesta va putea să aleagă să efectueze o venogramă ori o ecografie Doppler vasculară.
Dacă medicul nu poate identifica din start cauza, mai multe metode de diagnosticare pot fi efectuate pentru a determina cauza, iar printre acestea se numără și: ecografia Doppler vasculară, arteriografia extremităților inferioare sau testele de depistare a coagulării sângelui.
Complicații ale tromboflebitei
Complicațiile de pe urma tromboflebitei superficiale sunt rare. Chiar și așa, dacă dezvolți tromboză venoasă profundă (dacă vena inflamată este situată în straturile profunde ale unui mușchi), cresc riscurile de a dezvolta complicații grave. Astfel, complicațiile tromboflebitei ar putea fi:
• Embolism pulmonar. Dacă o parte dintr-un cheag de sânge dintr-o venă profundă se deplasează (se dislocă), această parte poate "călători" până la plămânii tăi, acolo unde poate să blocheze o arteră (embolism) și îți poate pune viața în pericol.
• Sindromul post-flebitic. Această afecțiune, cunoscută și sub numele de sindromul post-trombotic, se poate dezvolta la luni bune sau chiar după ani buni după ce ai avut tromboză venoasă profundă (o afecțiune gravă, care are loc când un cheag de sânge se formează într-o venă localizată profund în interiorul corpului tău). Sindromul post-flebitic poate cauza durere de durată, care te poate face neputincios, inapt; el poate provoca umflarea zonei și o senzație de greutate în piciorul afectat.
• Infecție. Uneori, vena afectată se infectează. Durerea se poate agrava, iar roșeața se extinde. Este posibil să ai o stare generală proastă. Infecția este mai frecventă la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Antibioticele sunt necesare pentru tratarea infecției. Dacă infecția este severă, este posibil să fie necesar să fii internat la spital pentru antibiotice (administrate direct în venă). Rareori, infecția într-o venă devine severă și se poate răspândi în alte zone ale corpului.
Cum se poate trata tromboflebita
Specialiștii spun că tromboza venoasă profundă (tromboflebita profundă) îți crește riscul de a avea probleme grave de sănătate. Ea este, de regulă, tratată cu medicamente care subțiază sângele (anticoagulante). Tromboflebita superficială este și ea, uneori, tratată cu anticoagulante. Totodată, medicul tău îți poate recomanda aceste tratamente pentru ambele tipuri de tromboflebita:
Tratamentul medicamentos pentru tromboflebită
Există mai multe tipuri de medicamente pe care medicul ți le poate prescrie dacă suferi de tromboflebită:
Anticoagulantele
Medicamentele anticoagulante (cele care "subțiază" sângele) - Dacă suferi de tromboza venoasă profundă, injectarea unui medicament din clasa anticoagulantelor. După tratamentul inițial, medicul îți poate recomanda să iei anticoagulante orale, cum ar fi acesta pe o perioadă de mai multe luni, pentru că acestea continua să împiedice mărirea cheagurilor de sânge.
Antiinflamatoare
Medicul tău ți-ar putea recomanda, dacă suferi de tromboflebită superficială, să ai grijă de afecțiunea ta acasă. El îți poate da mai multe instrucțiuni despre cum poți să ții boala sub control, iar în ceea ce privește tratamentul medicamentos, îți poate recomanda să folosești medicamente antiinflamatoare cum ar fi cele pe bază de ibuprofen, precum acestea .
Tratament nonmedicamentos pentru tromboflebită
Pe lângă tratamentul medicamentos, există și alte câteva metode care te ajută să ții tromboflebita sub control:
Dieta recomandată pentru tromboflebită
Următoarele modificări făcute în dieta ta te pot ajuta să previi sau să reduci intensitatea tromboflebitei:
• Redu aportul de grăsimi, deoarece grăsimile cauzează o proastă circulație a sângelui și îți cresc riscul de formare a cheagurilor de sânge;
• Mănâncă alimente bogate în fibre, precum legumele, fructele, cerealele integrale, nucile și peștele; acestea sunt benefice și pentru inima ta;
• Crește aportul de fructe de pădure, precum mure, afine, cireșe, care conțin substanțe chimice (proantocianidine și antocianidine) care îmbunătățesc funcția venoasă;
• Crește aportul de ghimbir, usturoi, ceapă și ardei iute, pentru că acestea împiedică formarea cheagurilor de sânge, datorită proprietăților lor benefice, de "subțiere" a sângelui.
Potrivit Asociației Americane a Inimii și Colegiului American de Cardiologie, o dietă care susține sănătatea vaselor de sânge (recomandată celor cu tromboflebita) include:
• Multe fibre: nu uita de alimentele bogate în fibre, cum sunt cerealele integrale, fructele și legumele, leguminoasele, nucile și semințele;
• Fructe și legume: alege fructele și legumele care sunt bogate în fibre și antioxidanți, care în același timp reduc inflamația din corp, scad tensiunea arterială și riscul de coagulare a sângelui. Opțiuni bune în acest sens: avocado, perele asiatice, fructele de pădure, cocosul, smochinele, anghinarea, mazărea, bamele, varza de Bruxelles, fasolea neagra, năutul, fasolea Lima, lintea, nucile, semințele de in, semințele de chia și quinoa.
• Cerealele integrale: ovăz, secară, orz, orez brun sau orez sălbatic, bulgur, hrișcă, quinoa și altele;
• Grăsimi nesaturate: acestea includ acizii grași Omega-3 și se găsesc în peștele gras, semințele de in, germenii de grâu, nucile românești, avocado și uleiurile vegetale;
• Carnea de pasăre de curte;
• Pește;
• Nuci de diverse tipuri;
• Cantități mici de carne roșie, un consum redus de zaharuri, reducerea consumului de sare și reducerea consumului de grăsimi saturate sau trans.
Suplimente alimentare pentru tromboflebită
Cere sfatul medicului tău dacă vrei să afli care sunt cele mai bune suplimente pentru tromboflebită. Ia suplimente nutritive precum acidul folic și vitaminele B6, B12, C, E și complexul de vitamine B, pentru că acestea ajuta la îmbunătățirea funcției venoase.
Alte suplimente valoroase care te ajuta în caz de tromboflebită: vitamina C cu bioflavonoide, vitamina E (este un agent care "subțiază" sângele), zincul întărește venele.
Fitoterapia
La recomandarea unui medic fitoterapeut, poți încerca și un tratament pe bază de preparate din plante medicinale. Obiectivul în cazul tromboflebitei este să subțiezi sângele, să reduci inflamația și să întărești (să tonifici) pereții venelor.
Folosește o combinație din următoarele plante medicinale (fie sub formă de capsule, fie sub formă de pudră), pentru un efect maxim și spune-i medicului să își ajusteze doza dacă observi o îmbunătățire.
• Boswellia sau "tămâia indiană" - este un puternic antiinflamator și un puternic agent care ajută la vindecarea țesuturilor;
• Ghimbirul este un agent care penetrează țesuturile și care subțiază sângele; putem spune că e un anticoagulant natural;
• Ginkgo biloba ajută la circulația sângelui și menține integritatea țesuturilor;
• Gotu kola sau Centella asiatica are proprietăți care stimulează circulația sângelui și care ajută la vindecarea rănilor.
• Fructele de păducel ajută la menținerea integrității venelor, a nervilor și la menținerea sănătății sistemului circulator.
Tratamente naturiste
Faptul că stai jos pe scaun, pe durata unui zbor lung cu avionul sau când călătorești cu mașina poate determina umflarea gleznelor și a gambelor tale, iar acest lucru îți crește riscul de tromboflebită. Pentru a preveni formarea unui cheag de sânge:
• Fă pauze dese - dacă zbori cu avionul sau mergi cu trenul ori cu autobuzul, ridica-te și fă puțină mișcare pe culoar, o dată la o oră. Dacă tu ești cel care conduce mașina, oprește la un interval de o oră și fă mișcare.
• Mișcă-ți picioarele în mod regulat - Flexeaza-ți gleznele sau apasă cu grijă picioarele pe podea, în fața ta, cel puțin de 10 ori, la fiecare oră pe care o petreci fără să ai activitate.
• Poartă haine lejere, nu prea strâmte.
• Bea apă din belșug și băuturi non-alcoolice, pentru a evita deshidratarea.
Compresele calde, ridicarea piciorului sau brațului afectat și purtarea ciorapilor medicinali compresivi pot fi metode recomandate de medic pentru a alina simptomele, cum ar fi umflarea și durerea.
Tratament chirurgical pentru tromboflebită
Dacă este cazul, se poate apela la operația de "smulgere" (stripping) a varicelor. Medicul tău poate să îndepărteze pe cale chirurgicală venele varicoase (așa-numitele varice) care îți provoacă durere sau tromboflebită recurentă cu ajutorul acestei proceduri. Metoda implica îndepărtarea unei vene lungi, prin intermediul unor mici incizii. Îndepărtarea sau smulgerea venei nu va afecta circulația sângelui în piciorul tău, deoarece venele situate în profunzime în picior pot face față volumului mai mare de sânge care circulă.
Terapii alternative
Folosirea ciorapilor medicinali compresivi poate fi de ajutor. Prescrierea ciorapilor de compresie ajută, pentru că împiedică umflarea picioarelor și reduce șansele de apariție a complicațiilor de pe urma trombozei venoase profunde.
Sfaturi pentru bolnavii de tromboflebită
Pacienții care suferă de tromboflebita trebuie să țină cont de o serie de recomandări făcute de medicul specialist, pentru a nu agrava simptomele bolii.
Purtarea ciorapilor de compresie
Încearcă terapia compresivă. Cere sfatul medicului tău, care îți va spune după ce criterii să îți alegi ciorapii medicinali de compresie. Un studiu a arătat că oamenii cu cheaguri de sânge care au purtat ciorapi compresivi mai jos de genunchi au avut un risc înjumătățit de a suferi de complicații sau de a avea alt cheag de sânge în următorii cinci ani, în comparație cu pacienții care nu au purtat ciorapi compresivi.
În cadrul unei revizuiri care a inclus 12 studii (2.918 participanți) aproape jumătate dintre participanți au fost repartizați aleatoriu să poarte ciorapi compresivi în timpul unui zbor de cel puțin cinci ore, în timp ce cealaltă jumătate nu a purtat ciorapi 1.
Niciunul dintre pasagerii care a purtat ciorapi compresivi nu a dezvoltat o tromboză venoasă profundă cu simptome (dureri în picioare, umflături și temperatură crescută) și nu au fost raportate evenimente grave (un cheag de sânge în plămâni (embolie pulmonară) sau moarte).
Pasagerii au fost evaluați cu atenție după zbor pentru a detecta orice problemă legată de circulația sângelui în picioare, chiar dacă ei înșiși nu au observat nicio problemă. Purtarea ciorapilor compresivi a dus la o reducere mare a trombozei venoase profunde asimptomatică în rândul pasagerilor companiilor aeriene cărora li s-au atribuit să poarte ciorapi compresivi, comparativ cu cei alocați să nu poarte ciorapi compresivi.
Persoanele care purtau ciorapi aveau mai puține umflături la picioare (edem) decât cei care nu îi purtau. Mai puțini pasageri au dezvoltat tromboză venoasă superficială atunci când purtau ciorapi compresivi decât cei care nu au purtat ciorapi.
Chiar și așa, reține că acesta nu este un tratament pe termen scurt.
Evitarea șosetelor, pantofilor sau curerelor strâmte
Obiectele de vestimentație care împiedică circulația sângelui sau care afectează buna circulație a sângelui trebuie evitate cu orice preț. Poartă pantaloni lejeri, care lasă pielea să respire. Nu alege pantofi care te strâng și nici curele prea strâmte, deoarece în acest mod îți cresc șansele de formare a unui cheag de sânge. Dacă ai întrebări legate de alegerea șosetelor, pantofilor sau curerelor, cere sfatul medicului tău, care îți va explica de ce nu e bine să le porți.
Tipuri de exerciții fizice pentru bolnavii de tromboflebită
Fă exerciții de stretching (întinde-ți picioarele) și mergi pe jos în mod regulat, fă mișcare chiar dacă stai la birou pe perioade lungi de timp. Sau dacă decizi să călătorești cu avionul sau cu mașina, iar călătoria durează multe ore, fă mici pauze, în care să îți miști picioarele. Nu uita că dacă stai nemișcat prea mult timp, inactivitatea poate duce la tromboflebită. Chiar și atunci când stai pe scaun, poți încerca mici exerciții care îți pun picioarele în mișcare:
- Flexează-ți laba piciorului, ridicând și coborând călcâiele, cu degetele mari ținute încă pe podea.
- Ridică și coboară degetele mari de la picioare, cât îți menții călcâiele pe podea.
- Încordează-ți și relaxează-ți gambele și mușchii coapsei în timp ce stai jos (chiar și la birou).
- Schimbă-ți poziția dacă ai stat mult timp în același loc și fă exerciții de stretching cât mai des posibil.
Scăderea în greutate
Nu uita că obezitatea este un factor de risc important în tromboflebită, așa că dacă vrei să îți reduci riscurile sau să îți alini simptomele, cere sfatul medicului tău în legătură cu cele mai bune metode care te ajută să slăbești și să scapi de kilogramele în exces.
Stațiuni balneoclimaterice pentru tratarea tromboflebitei
Experții spun că în cazul sechelelor rămase după tromboflebite, pacienții pot opta și pentru cure balneoclimaterice, mai ales că acestea sunt utile și în patologia venoasă, în caz de varice.
Pentru tulburări circulatorii după traumatisme sau pentru sechele după tromboflebite (cu contraindicații în faza acută a tromboflebitelor) sunt indicate următoarele stațiuni: Amara, Băile Herculane, Călimănești-Căciulata, Lacul Sărat, Pucioasa, Vatra Dornei, Eforie Nord, Techirghiol, Mangalia.
Pentru afecțiuni vasculare periferice precum varice și sechele de tromboflebite sunt indicate următoarele stațiuni: Bazna, Băile Tușnad, Geoagiu-Băi, Voineasa.
Stil de viață sănătos pentru bolnavii de tromboflebită
Totodată, bolnavii de tromboflebită trebuie să știe că este esențială menținerea unui stil de viață sănătos, pentru a ține boala sub control și pentru a nu agrava simptomele:
Renunțarea la fumat
Trebuie să reții că orice lucru care determină ca sângele tău să nu circule în mod corespunzător poate cauza un cheag de sânge, iar faptul că fumezi reprezintă un factor de risc. Renunță la fumat cât mai curând posibil dacă vrei să reduci riscul de tromboflebită.
Reducerea cantităților de alcool și cafea
Alcoolul și cafeaua, consumate în cantități mari, îți pot afecta circulația sângelui. De aceea, este bine să reduci cantitățile dacă vrei să-ți reduci riscul de formare a unui cheag de sânge sau de a suferi de pe urma inflamației venelor.
Activități fizice moderate
Dacă practici activități fizice de mare intensitate, există posibilitatea ca acestea să cauzeze o presiune crescută în interiorul venelor ale de la picioare și din pelvis. Tocmai din acest motiv, experții recomandă să faci exerciții fizice de intensitate moderată și să nu îți supui venele unei presiuni prea mari care poate influența tromboflebita.
Diminuarea stresului
Stresul este un alt factor care poate afecta pereții vaselor tale de sânge, putând să afecteze și circulația sângelui. Pe cât posibil, încearcă să reduci stresul din viața ta, pentru a ține sub control tromboflebita.
Odihna
Pe lângă activitatea fizică moderată, și odihna este importanta pentru pacienții cu tromboflebită. Când te odihnești, încearcă să nu stai prea mult timp în aceeași poziție sau să fii inactiv pe perioade lungi de timp pe un scaun, de exemplu.
Evitarea condițiilor climaterice extreme
Deși este important să fii activ din punct de vedere fizic și să îți ții mereu picioarele în mișcare, nu uita să respecți recomandările medicului tău pentru a-ți reduce riscurile asociate tromboflebitei. Nu face sport sau mișcare când afară sunt condiții climaterice extreme. Evită să faci mișcare când afară este prea cald sau prea frig și nu uita să porți haine lejere, care nu te strâng.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Compression stockings for preventing deep vein thrombosis (DVT) in airline passengers”, 2021, Clarke MJ, Broderick C, Hopewell S, Juszczak E, Eisinga A
https://www.cochrane.org/CD004002/PVD_compression-stockings-preventing-deep-vein-thrombosis-dvt-airline-passengers
Merck Manuals - Superficial Venous Thrombosis: Heart and Blood Vessel Disorders
https://www.msdmanuals.com/home/heart-and-blood-vessel-disorders/venous-disorders/superficial-venous-thrombosis
NIH National Heart, Lung, and Blood Institute - What Is Deep Vein Thrombosis?
https://www.nhlbi.nih.gov/health/venous-thromboembolism#
National Blood Clot Alliance - Post-Thrombotic Syndrome
https://www.stoptheclot.org/postthrombotic-syndrome/
Te-ar mai putea interesa și...