Cum poți trata depresia FĂRĂ ANTIDEPRESIVE

Suferi de depresie, însă te temi de tratamentele medicamentoase, întrucât știi că pot crea dependență și vei recurge astfel la ajutorul lor pe termen lung? Iată cum poți trata această afecțiune fără medicamente antidepresive!

Este foarte important ca pacienții care suferă de depresie, precum și cei din jurul lor, să înțeleagă că afecțiunea nu se vindecă de la sine. Ba dimpotrivă, lăsată netratată, aceasta se poate agrava și se poate transforma în depresie majoră, care afectează calitatea vieții în mod semnificativ, ba chiar poate pune în pericol viața pacientului.

Așadar, dacă ai descoperit că suferi de depresie, trebuie să faci tot ce îți stă în puteri pentru a o trata. Depresia majoră se tratează în mod obligatoriu cu antidepresive, acestea fiind administrate la recomandarea medicului. Însă, în cazul unei depresii mai ușoare sau moderate, se pot folosi și alte metode de tratament. De fapt, dacă sunteți diagnosticat cu depresie ușoară, orientările Institutului Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) pentru tratarea depresiei recomandă ca medicii să îți ofere alte tratamente înainte de medicamente.

Iată cum poți trata depresia fără să apelezi la antidepresive:

Crezi ca suferi de depresie?

Consilierea psihologică 

Terapia cognitiv comportamentală nu este eficientă numai în tratarea depresiei, însă totodată reduce riscul de revenire a acestei tulburări. Aceasta poate fi folosită pe cont propriu, dar și în asociere cu tratamentul medicamentos dacă e vorba despre o depresie severă. Un psiholog va ajuta pacientul depresiv să înțeleagă cauzele pentru care se află în această situație, dar și să găsească soluții pentru această problemă.

Suplimentele alimentare care îmbunătățesc starea de spirit 

Unele suplimente alimentare precum 5HTP, Omega 3 din ulei de pește sau suplimentele cu vitamina D pot îmbunătăți starea de spirit, combătând depresia.

Tratează dereglările hormonale 

Disfuncțiile glandei tiroide ori cele ale glandelor suprarenale pot favoriza depresia și anxietatea. Mergi la un control endocrinologic și, dacă medicul depistează anumite nereguli, urmează tratamentul recomandat pentru a echilibra organismul din punct de vedere hormonal.

 

Practică sport 

Exercițiile fizice stimulează producția de dopamină și serotonină, adică de neurotransmițători responsabili cu starea de bine. Asta înseamnă că, pe măsură ce practici mai mult sport, te vei simți mai bine, iar stările depresive se vor estompa.

Petrece mai mult timp afară 

Atunci când ești deprimat, ai tendința de a sta mai mult în casă. Ei bine, lumina soarelui favorizează relaxarea și stimulează eliberarea de endorfine – hormoni care reduc durerile și îți oferă o stare de bine.

Adoptă o dietă sănătoasă 

O alimentație bogată în fructe, legume și alte alimente sănătoase va oferi organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie, contribuind la tratarea depresiei. Mai mult decât atât, multe alimente pot stimula producția de serotonină. Printre acestea se numără: alimentele bogate în Omega 3 (tonul, sardinele, somonul), grăsimile sănătoase din uleiul de cocos, precum și alimentele bogate în triptofan, precum carnea de curcan. Cofeina ar trebui evitată, întrucât aceasta inhibă producția de serotonină.

Petrece timp în natură și cu cei dragi 

Statul în natură poate avea o influență puternică asupra stării de spirit a unei persoane, plimbările în natură pot îmbunătăți simptomele depresive la persoanele cu depresie clinică. Ia în considerare posibilitatea de a face o plimbare la prânz printre copaci sau de a petrece ceva timp în parcul local sau planifică-ți o drumeție de weekend. De asemenea, depresia te poate tenta să te izolezi și să te retragi de lângă persoanele pe care le iubești și în care ai încredere, dar timpul față în față te poate ajuta să treci peste aceste tendințe.

Arte și terapii creative 

Terapiile artistice și creative te ajută să îți exprimi sentimentele prin intermediul unor activități precum pictura, lucrul cu lut, muzica sau terapia prin teatru. Acestea te pot ajuta să faci față simptomelor, mai ales dacă îți este greu să vorbești despre ceea ce simți.

Practică meditația și rugăciunea 

Meditația și rugăciunea sunt extrem de eficiente în combaterea depresiei. Dacă rezonezi cu aceste practici, îți va fi mai ușor să tratezi depresia fără antidepresive.

Mindfulness 

Mindfulness este un mod de a acorda întreaga atenție momentului prezent. Unele studii arată că practicarea atenției poate ajuta la gestionarea depresiei. Unele terapii structurate bazate pe mindfulness au fost, de asemenea, dezvoltate pentru a trata problemele de sănătate mintală în mod mai formal. De exemplu, NICE recomandă terapia cognitivă bazată pe mindfulness pentru gestionarea depresiei.

Folosește scrisul sau jurnalul pentru a-ți exprima sentimentele 

Ia în considerare posibilitatea de a scrie sau de a ține un jurnal despre ceea ce experimentezi. Apoi, când sentimentele se ameliorează, scrie și despre asta. O cercetare a arătat că ținerea unui jurnal poate fi o metodă benefică pentru gestionarea afecțiunilor de sănătate mintală. Scrierea gândurilor te poate ajuta să exprimi mai clar ceea ce simțiți. De asemenea, te poate ajuta să ți evidența simptomelor pe care le ai în fiecare zi și să identifici cauzele acestora. Îți poți face un obiectiv de a scrie câteva minute în fiecare zi sau săptămânal.

Reducerea cafeinei 

Cafeaua, ceaiul, sucurile și chiar și ciocolata sunt îmbibate în cofeină. Este bine să consumi o cantitate rezonabilă de cofeină dimineața, dacă îți place, dar evită după-amiaza târziu, pentru a nu interfera cu somnul. Dacă ai tendința de a te baza pe cofeină, încearcă să o reduci treptat pentru a evita simptomele neplăcute ale sevrajului de cofeină. Atunci când îți este poftă de un suc sau de o ceașcă de cafea, încearcă să faci în schimb o scurtă plimbare în jurul blocului.

Dormi 8 ore pe noapte 

Starea de bine este direct influențată de somn. Insomniile favorizează depresia, însă și prea mult somn este dăunător. Fă-ți un program de somn de 8 ore pe noapte și încearcă să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi. Cu cât programul de somn e mai strict, cu atât mai odihnitor va fi somnul și mai bună va fi starea pacientului pe timpul zilei următoare.

Depresia poate fi tratată fără administrarea de antidepresive, însă ai nevoie de ajutorul unui specialist, așa că e indicat să mergi la psiholog și psihiatru. Lăsată netratată, depresia poate avea consecinte grave precum izolarea socială, pierderea locului de muncă, divorțul sau chiar gândurile suicidale. Calitatea vieții pacientului va fi îmbunătățită imediat ce începe tratamentul pentru depresie, indiferent de natura acestuia.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
  
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Treatment - Clinical depression - https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/clinical-depression/treatment/
Alternatives – Antidepressants - https://www.nhs.uk/mental-health/talking-therapies-medicine-treatments/medicines-and-psychiatry/antidepressants/alternatives/
The no-drug approach to mild depression - https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/the-no-drug-approach-to-mild-depression


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0