In ce cazuri nu este recomandat consumul de cafea

Multi dintre noi se bazeaza dimineata pe o cana de cafea sau pe o ceasca dupa-amiaza, pentru ca ne ajuta sa trecem mai usor peste ziua respectiva. Insa cafeina din cafea nu doar ca te ajuta sa stai treaz, ci este si un stimulent al sistemului nervos central, care afecteaza organismul in multe feluri.

 

Gandeste-te de doua ori inainte de a bea a treia sau a patra ceasca de cafea si afla ce efecte are pe termen lung asupra organismului. In plus, numeroase studii si cercetari au aratat efectele negative pe care le are cafeina.

Consumul de cafeina poate creste tensiunea arteriala

Lucru valabil in special in cazul oamenilor care sufera deja de hipertensiune si in cazul celor care nu consuma, in mod normal, cafea. Persoanelor care sufereau de hipertensiune li s-a dat 250 mg de cafeina (aproximativ 2 cafele), iar concluziile au scos la iveala ca tensiunea lor arteriala a fost mare la 2-3 ore dupa ce au consumat cafeaua. Un alt studiu, efectuat de Mayo Clinic, a avut rezultate similare, de pe urma unei doze de 160 mg de cafeina. Cea mai mare crestere a fost observata indeosebi in cazul participantilor care nu consumau in mod normal cafea.

Risc crescut de atac de cord la adultii tineri

Un studiu realizat de Dr. Lucio Mos a aratat ca adultii tineri care au fost diagnosticati cu o forma usoara de hipertensiune au avut un risc de 4 ori mai mare de a suferi un atac de cord, daca au consumat cantitatea de cafeina echivalenta cu 4 cani de cafea.

RECOMANDARILE EPXERTILOR DOC

Cafeina, legata de atacurile de guta

Un studiu a aratat ca persoanele care consuma frecvent bauturi cu cafeina au un risc crescut de a suferi de atacuri de guta.

Aparitia chisturilor mamare

Potrivit caffeineinformer.com, un studiu a aratat ca femeile care au consumat intre 31 si 250 mg de cafeina pe zi au avut de 1,5 ori mai multe sanse sa dezvolte boala fibrochistica mamara, iar femeile care au baut echivalentul a peste 500 mg de cafeina pe zi au avut o crestere de 2,3 ori a riscului de a dezvolta chisturi la san.

Poate cauza incontinenta

Un studiu de la Universitatea din Alabama a aratat ca femeile care consuma multa cafeina sunt cu 70% mai predispuse sa dezcolte incontinenta urinara, comparativ cu cele care nu consuma cafea.

Poate fi o cauza a insomniei

Cafeina care este prezenta in sistemul unei persoane, aproape de ora la care aceasta merge la culcare, poate da simptome asemanatoare cu cele ale insomniei.

Poate provoca indigestie

 
 

Persoanele care consuma bauturi cofeinizate recunosc, de multe ori, ca sufera de indigestie si de alte tulburari la nivelul stomacului. Aceste neplaceri au loc mai ales atunci cand bauturile si cafeaua sunt consumate pe stomacul gol.

Poate da dureri de cap

Desi dozele ocazionale de cafeina din cafea pot ameliora simptomele ce insotesc durerile de cap, supradozajul de cafeina poate provoca dureri de cap, care duc la migrene.

Poate reduce fertilitatea la femei

Un studiu de la Universitatea Nevada School of Medicine a aratat ca un consum de cafeina (substanta care se gaseste in cafea) poate reduce sansele de a ramane insarcinata cu pana la 27%.

Nu e considerata „sanatoasa“ pentru cei care au diabet de tip 2

Un studiu condus de Asociatia Americana de Diabet a aratat ca substanta (cafeina) a slabit functia metabolismului glucozei in cazul participantilor cu diabet de tip 2.

Inrautateste simptomele menopauzei

Un studiu publicat in Jurnalul Societatii Nord-Americane a Menopauzei a aratat ca femeile aflate la menopauza care au consumat cafeina au avut un grad mai mare de simptome vasomotorii severe (valuri de caldura, transpiratii nocturne etc.).

Afecteaza sistemul muscular si sistemul osos

Consumata in cantitati mari, cafeina din cafea poate interveni in absorbtia si metabolismul calciului. Acest lucru poate contribui la subtierea oaselor (osteoporoza). Daca consumi prea multa, cafeina poate provoca si contractii musculare involuntare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0