8 modalități de a medita eficient

Meditația este o practică foarte sănătoasă, cu beneficii dovedite științific, dar care poate fi uneori o provocare. Dacă ai o viață agitată, iar agenda ta este încărcată în fiecare zi, probabil îți este greu să te ții de o rutină zilnică de meditație. 

Scopul meditației este de a învăța cum să iei viața ca atare și să trăiești în prezent. Așadar, nu trebuie să aștepți momentul oportun sau să îți creezi atmosfera oportună pentru cele zece minute de meditație zilnică. 

Iată câteva soluții simple pentru a medita mai bine și pentru a te simți mai bine cu tine. 

1. Găsește un scop precis pentru mintea ta, atunci când meditezi

Mintea are nevoie să se simtă importantă, să fie în deplin control asupra situației în care te afli. Odată ce conștientizezi acest lucru, poți începe să colaborezi cu propria minte, pentru ca procesul meditației să curgă ușor și fără să îți pierzi concentrarea. Multe persoane cred că meditație presupune golirea minții. În realitate, golirea minții este rezultatul meditației, adică răsplata pe care o primești, prin intermediul minții, pentru efortul de a te echilibra, trup, minte și spirit, și nu practica propriu-zisă. 

Dacă te așezi pentru meditație cu gândul că trebuie să îți golești mintea, acest lucru nu se va întâmpla, presiunea este mult prea mare și așteptările sunt nerealiste. În schimb, ce poți face este este să te folosești de diverse tehnici de meditație, care te vor ajuta să colaborezi cu propria minte, pentru ca aceasta să intre în armonie cu tine și cu mediul din jurul tău.  Aceste tehnici presupun oferirea minții unui scop, de exemplu un exercițiu de vizualizare, pentru a putea crea atmosfera necesară golirii minții. În acest fel, procesul meditației va fi mai ușor și te vei putea ține mai bine de o rutină.

2. Încearcă vizualizarea

Vizualizarea este o modalitate de a lucra cu propria imaginație pe durata meditației. Este o tehnică deosebit de bună mai ales pentru persoanele care au o imaginație bogată și cărora le place să viseze cu ochii deschiși. De asemenea, este un teritoriu cunoscut pentru minte, așa încât îți va fi mult mai ușor să o “îndupleci” și să o faci să lucreze pentru tine. 

Vizualizarea vine în foarte multe forme. Poți încerca să vizualizezi culori specifice, care se desprind din corp, sau îți poți vizualiza corpul într-un decor sau peisaj natural, frumos, liniștit. Poți, de asemenea, încerca să vizualizezi un mentor, un partener de viață ideal sau orice personaj cu care ai capacitatea de a crea o conexiune unică. 

Una dintre cele mai simple exerciții de vizualizare este cea prin care îți vizualizezi corpul ca un obiect luminos. Încearcă să te concentrezi pe caracteristicile acestuia, cum ar fi lumina și căldura emanate, culoarea luminii, textura, etc. 

3. Exprimă-ți gândurile și intențiile cu voce tare

Meditația nu trebuie să fie silențioasă. Vociferarea mantrelor, gândurilor și intențiilor este o practică străveche, folosită cu succes de practicanții de meditație. În plus, există studii1 științifice care atestă beneficiile pentru minte și suflet ale acestei tehnici de meditație. Una dintre cele mai cunoscute mantre asociate cu meditația este “om” sau “aum.” Prin acest exercițiu vocal, îți poți armoniza respirația, ceea ce te va ajuta să te concentrezi mai bine și să meditezi mai profund. 

4. Încearcă meditația prin numărătoare

Există persoane cărora le place structura și organizarea în tot ceea ce fac, inclusiv în meditație. Dacă te numeri printre acestea, poți încerca tehnica de numărare a fiecărei respirații, de la unu la zece. Când ajungi la zece, o iei de la capăt. Poți efectua câte secvențe dorești. Acest exercițiu este foarte util mai ales dacă te afli la început de drum cu meditația, pentru că îți poate îmbunătăți puterea de concentrare. 

Poți practica exercițiul cu ochii închiși sau cu ochii deschiși și fixați asupra unui punct sau obiect din încăpere – acest lucru te poate ajuta să rămâi concentrată pe numărătoare și să nu pierzi șirul. 

5. Meditează cu corpul întins și relaxat

Poziția clasică pentru meditație este cea lotus, sau poziția turcească. Cu toate acestea, merită să încerci o sesiune de meditație în poziție întinsă – pe pat, covor sau pe o saltea de yoga. Această formă de meditație poartă numele de yoga nidra și este, de fapt, o tehnică de conștientizare a propriului corp, ceea ce susține foarte bine exercițiile de vizualizare. Yoga nidra poate fi foarte utilă dacă te simți extenuată sau copleșită de stres, pentru că promovează o stare de relaxare profundă. Uneori, poți ajunge să ațipești în timpul meditației, ceea ce e foarte bine. 

6. Concentrează-te pe senzații

O metodă foarte eficientă de a ancora în prezent este să te concentrezi pe corp și pe senzațiile resimțite de corp, la acel moment. Agitația cotidiană te face uneori să uiți de propriul corp, de aceea e bine să încerci să te reconectezi cu el în timpul sesiunilor de meditație. 

Conștientizarea te ajută să fii mai stăpână pe tine și să reacționezi mai bine în situațiile dificile din viață. Așadar, când începi meditația, încearcă să te concentrezi pe senzațiile resimțite. Vei fi uimită de multitudinea de senzații pe care organismul le percepe, atunci când ești atentă la ele.  Acest tip de meditație te poate ajuta să te armonizezi mai bine cu propriul corp și chiar să înveți să îți accepți mai bine propriile imperfecțiuni, mai ales dacă ai probleme cu propria imagine. 

7. Menține sesiunile scurte și concentrate

Meditația nu trebuie să fie lungă pentru a da rezultate. Pe lângă faptul că sunt mai eficiente, sesiunile scurte de meditație pot fi și mult mai practice. Uneori, chiar și o mică pauză de la lucru, în care să practici câteva exerciții de respirație, te poate ajuta să îți duci cu bine ziua la capăt. Așadar, pentru a-ți stabili o rutină de meditație, începe cu cinci minute. Pe măsură ce îți ritm, poți crește, treptat, durata, până ajungi la o durată optimă pentru tine. 

8. Nu pune presiune pe tine

Meditația nu trebuie să fie un process neplăcut sau stresant. Este important să găsești un ritm, o durată și un tip de practică care să ți se potrivească. Nu trebuie să îți forțezi mintea să se concentreze sau să se golească, pentru că va fi inutil. Efortul trebuie să fie unul organic și în armonie cu starea ta de spirit și cu starea ta fizică. 

Dacă simți o tensiune sau un stres în timpul meditației, este important să știi să te oprești, pentru că e posibil ca dispoziția ta din acea zi să nu fie potrivită pentru meditație. Mai bine faci pauză o zi decât să te forțezi, doar de dragul menținerii rutinei. Poți încerca un supliment de relaxare din plante, cu proprietăți calmante, antidepresive și anxiolitice, dacă treci printr-o perioadă mai dificilă a vieții.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul Mantra meditation for mental health in the general population: A systematic review, publicat în Elsevier, în octombrie 2018, autori: Julie Lynch et al.
Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876382018304591 
Healthline - 9 Ways to Make Meditation Easier
https://www.healthline.com/health/9-ways-to-make-meditation-easier 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0