La ce pericole te expui daca NU iti tratezi depresia

Depresia este o tulburare psihică serioasă, care nu trebuie ignorată. Netratată, această tulburare poate cauza probleme de sănătate fizică, dar și comportamentale și emoționale. În cazuri extrem de grave, viața persoanei afectate poate fi pusă în pericol dacă depresia nu este tratată corespunzător.

Tristețea accentuată, stima de sine scăzută, pierderea apetitului și a interesului pentru lucrurile plăcute anterior, insomniile și problemele de concentrare sunt cele mai frecvente simptome ale depresiei. Atunci când depresia persistă mai mult de două săptămâni, iar intensitatea simptomelor nu scade treptat, vorbim despre o depresie majoră, care trebuie tratată de un psiholog sau, în cazuri mai grave, de un medic psihiatru.

Statisticile arată, însă, că majoritatea pacienților depresivi nu caută vindecare la medic, ci mai degrabă alinare în consumul de alcool, de droguri sau de somnifere. De asemenea, există și multe persoane care nu consideră că depresia este o problemă serioasă, care trebuie tratată, așa că nu caută ajutor de specialitate, în ciuda faptului că observă o scădere drastică a calității vieții.

Crezi ca suferi de depresie?

Ce se întâmplă dacă nu tratezi depresia?

Pe termen mediu, depresia netratată poate avea o serie de consecințe grave asupra sănătății și asupra stării de bine a persoanei afectate. Printre pericolele la care te expui dacă nu îți tratezi depresia se numără:

Risc crescut de afecțiuni cardiovasculare

Atunci când ești depresiv, glandele suprarenale eliberează o cantitate mai mare de cortizol – hormon al stresului, secretat în situațiile tensionate. Mai multe studii pe această temă arată că un nivel constant ridicat de cortizol crește riscurile cardiovasculare ale pacientului.

Creșterea sau scăderea în greutate

Depresia are un impact direct asupra apetitului, deci și asupra greutății pacientului. În general, depresia duce la scăderea apetitului și la pierderea nesănătoasă în greutate, însă la unele persoane apare mâncatul compulsiv pe fondul depresiei, deci vorbim despre o creștere greu de stăpânit a poftei de mâncare, care poate duce la kilograme în plus.

Dezvoltarea fobiilor

Pe fondul depresiei, pot apărea o serie de fobii, începând de la fobia socială până la claustrofobie, agoragobie sau chiar atacuri de panică.

Scăderea calității relațiilor cu cei din jur

Persoanele care suferă de o afecțiune psihică precum depresia, pe care refuză să o trateze, pot avea probleme în relațiile cu cei din jur. Izolarea, divorțul, pierderea prietenilor și frica de a cunoaște oameni sunt principalele consecințe ale depresiei din acest punct de vedere.

Risc crescut de dependențe

Pacientul cu depresie care nu urmează un tratament poate dezvolta dependență de substanțe. Consumul excesiv de alcool, dependența de somnifere, de droguri, dar și dependența de tutun apar cu mare ușurință pe fondul depresiei.

Risc crescut de automutilare

O metodă pe care unii depresivi o folosesc pentru a încerca să facă față problemei psihice pe care o au este automutilarea. Tăierea și arderea pielii sunt metodele folosite de cele mai multe ori de către depresivii care vor să își cauzeze durere fizică pentru a o suporta mai ușor pe cea psihică.

Risc crescut de suicid

Cea mai gravă consecință a depresiei majore netratate constă în suicid. Peste 90% dintre persoanele care decid să își pună capăt zilelor suferă de depresie sau de o tulburare psihică similară.

Ce tratament există pentru depresie?

Este important ca depresia să fie tratată încă din stadiu incipient pentru că, pe măsură ce evoluează, va fi mai dificil de vindecat. Depresia nu este un moft sau o stare de spirit, ci este o boală care trebuie luată în serios și tratată pentru a putea duce o viață cât mai calitativă.

Psihologul sau medicul psihiatru te pot ajuta să învingi depresia. Terapia cognitiv-comportamentală, iar, în unele cazuri, tratamentul medicamentos cu antidepresive și anxiolitice, dar și susținerea celor din jur și adoptarea unui stil de viață sănătos vor contribui la tratarea depresiei.

Dacă ai în jurul tău persoane pe care le suspectezi că suferă de depresie și refuză tratament, fă tot posibilul pentru a le ajuta, convingându-le să apeleze la un specialist - lupta cu depresia e mult mai ușoară dacă ai alături un profesionist dornic să te ajute - sau măcar să facă pași spre o mai bună calitate a vieții prin mici schimbări în viața de zi cu zi. 

Ce măsuri poți lua individual pentru tratarea depresiei?

Având în vedere că, în România, accesul la un psiholog presupune cheltuieli destul de mari, dacă simți că nu ai resursele necesare, mergi la medicul de familie și expune-i problema ta. Este posibil ca acesta să-ți recomande specialiști la care te va costa mai puțin sau îți va da o trimitere la un medic psihiatru pentru o evaluare. Cercetările arată că majoritatea persoanelor care au depresie și se tratează observă îmbunătățiri semnificative în urma terapiei.

Între timp, cum poți lucra tu cu tine pentru a combate depresia?

Înfruntă-ți temerile și vorbește cu un apropiat

Deși e mai ușor de zis decât de făcut, atunci când ne este teamă de ceva, exact înfruntarea acelui lucru ne eliberează de teamă. Pentru unii dintre pacienții depresivi, poate apărea această frică de a interacționa, de a se deschide în legătură cu ce simt, și atunci evită să stea de vorbă cu alte persoane, evită să iasă în oraș, să meargă la un film sau într-o excursie sau orice alte lucruri le făceau plăcere înainte. 

Dacă știi că acesta este și cazul tău, adună-ți curajul și stai de vorbă măcar cu o persoană în care ai încredere. Nu este nevoie să le spui tuturor oamenilor din viața ta prin ce treci, fie că ți-e rușine de ceva ce ai făcut sau că suferi după o despărțire sau orice altă situație care te-a adus la depresie, dar fă-ți curaj și stai de vorbă deschis măcar cu unul dintre oamenii cu care te înțelegi bine și care știi că nu te va face să te simți mai rău odată ce îl pui în temă.

De multe ori ne temem că cei din jur ne vor judeca sau ne vor certa sau nu vor înțelege prin ce trecem, dar aceasta este o barieră mintală pe care ne-o punem singuri în cale și pe care trebuie să ne găsim forța să o ridicăm tot singuri. În cele mai multe cazuri, vom găsi la persoana cu care vorbim înțelegere, alinare și poate chiar și un sfat bun care să ne ajute să vedem lucrurile într-o lumină mai optimistă.

Străduiește-te să mănânci ce trebuie

Persoanele deprimate ori nu au chef să mănânce nimic, ori nu mai fac alegeri alimentare înțelepte și mănâncă multe dulciuri și prăjeli, pentru că nu le mai pasă nici de sănătate și nici de forma fizică. Dacă simți că una dintre aceste situații este valabilă și pentru tine, amintește-ți că singura persoană responsabilă de bunăstarea ta ești chiar tu și dacă tu nu faci nimic pentru tine, e greu să speri că vor face alții.

Dacă simți că nu poți mânca nimic sau că nu ai nicio dispoziție să-ți prepari vreun fel de mâncare, alege măcar unele alimente simple, cât să ai ceva în stomac. Mănâncă, de exemplu, o banană sau alt fruct ușor de consumat, ori o felie simplă de pâine și nu uita să bei apă pentru a nu te deshidrata. 

Dacă, dimpotrivă, îți este foame, dar nu ai starea psihică necesară să-ți prepari ceva și mănânci doar alimente gata ambalate sau semipreparate, pline de zahăr și de grăsimi, alege măcar ceva un pic mai sănătos. De exemplu, o supă gata preparată, dar nu la plic, ci una făcută chiar la raionul de mâncare gătită din supermarket, unde, la fel, poți găsi alimente gata preparate ceva mai sănătos decât acelea gata ambalate.

Nu căuta soluțiile în alcool

Unii oameni care se confruntă cu depresia tind să abuzeze de alcool ca modalitate de face față durerii sau pentru a ascunde ce simt cu adevărat ori pentru că se gândesc că le va îmbunătăți starea de spirit, însă acest lucru este o iluzie. În realitate, alcoolul nu combate depresia, ci o adâncește. Persoana care bea în exces poate simți o perioadă de euforie, după care starea de tristețe și durerea psihică se vor accentua și mai tare. 

Evită, deci, să cazi în capcana excesului de alcool, iar dacă simți că ai dezvoltat o problemă în acest sens, cere sfatul medicului de familie, care te poate ajuta să renunți la acest viciu. La fel, dacă vezi că ai început să fumezi mai mult, discută cu medicul, care îți poate prescrie inclusiv unele medicamente care să te ajute să te lași mai ușor de fumat.

Stabilește-ți o rutină

Oamenii în depresie tind să stea foarte târziu seara sau să doarmă foarte mult dimineața, pentru că nu vor să dea piept cu viața de zi cu zi. Încearcă să-ți stabilești o rutină care implică să te trezești la aceeași oră dimineața, cu alarmă, și să te apuci de orice ai avea de făcut. Chiar dacă simți că nu ai chef să te dai jos din pat și să faci ceva și te gândești că urmează încă o zi în care te vei simți rău, impune-ți să ai această regulă în fiecare dimineață. Rutina te va ajuta să ai o stabilitate și, treptat, să îți concentrezi atenția pe lucruri care contează.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - The Effects of Primary Care Depression Treatment on Patients' Clinical Status and Employment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1464020/
Studiul „The Effects of Primary Care Depression Treatment on Patients' Clinical Status and Employment”, apărut în Health Serv Res. 2002 Oct; 37(5): 1145–1158, doi: 10.1111/1475-6773.01086, autori: Michael Schoenbaum et al.
Pub Med - Depression as a Risk Factor of Organic Diseases:An International Integrative Review
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28692781/
Studiul „Depression as a Risk Factor of Organic Diseases:An International Integrative Review”, apărut în J Nurs Scholarsh. 2017 Jul;49(4):389-399. doi: 10.1111/jnu.12303, Teodora Bica et al.
NHS - How to cope with depression 
https://www.nhs.uk/mental-health/self-help/tips-and-support/cope-with-depression/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0