Depresia poate determina pierderea interesului sexual

Depresia are efecte asupra multor aspecte din viața noastră, influențând aspecte normale ale vietii si comportamentului, inclusiv activitatea sexuală. Printre alte efecte negative, poate duce la o deteriorare a vieții sexuale, cauzată de pierderea interesului pentru partener, cu pericolul compromiterii relatiei.

O serie de factori care insotesc instalarea depresiei precum stima de sine scăzută, sentimentele de deznădejde și de oboseala fizică îți pot reduce libidoul (dorința sexuală).

In acest context, depresia poate duce, de asemenea, la:

  • Anorgasmie sau probleme cu orgasmul (atât la bărbați, cât și la femei)
  • Disfuncție erectilă sau probleme de a obține o erecție (la bărbați)

De ce sexul este legat de depresie?

Depresia afectează activitatea sexuala din cauza biologiei corpului nostru. Dorința sexuală este interdependentă cu nivelul unor substanțe chimice din creier numite neurotransmițători. Neurotransmițătorii asigură comunicarea între creier, unde se initiaza dorința sexuală, și organele  sexuale. Când în creierul tău se activează dorința, corpul răspunde intr-o prima instanta, prin creșterea fluxului de sânge către organele sexuale. Fluxul sanguin crescut declanșează excitarea prin erecție sau lubrifiere vaginală. 

Crezi ca suferi de depresie?

La o persoană cu depresie, nivelul neurotransmitatorilor este de regula, dezechilibrat. Ca urmare, dorința sexuală este scăzută sau lipsește. Nivelurile scăzute ale unora dintre aceste substanțe chimice pot, de asemenea, să atenueze sentimentele de plăcere si sa il determine pe pacient sa considere inutila sau chiar neplacuta activitatea sexuala, chiar si cu persoana iubita.

Care sunt diferitele moduri prin care depresia poate provoca disfuncție sexuală?

Astfel, vedem că biologia din spatele depresiei și disfuncției sexuale este destul de clară. Dar modurile în care depresia ne afectează relațiile și perspectiva asupra vieții sunt mai complicate. Anumite simptome de depresie pot include:

  • Incapacitatea de a experimenta plăcerea.
  • Pierderea interesului pentru diverse activități.
  • Niveluri scăzute de energie.
  • Modificări ale dispoziției.
  • Stima de sine redusă.

Antidepresivele provoacă efecte secundare sexuale?

Antidepresivele sau medicamentele pentru depresie pot fi eficiente în ameliorarea depresiei si se elibereaza in urma unui consult psihiatru. Dar din pacate, multe dintre aceste medicamente vin la randul lor cu efecte secundare in ceea ce priveste activitatea sexuale.

Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt un exemplu. ISRS acționează prin creșterea nivelurilor de serotonina chimică din creier. Creșterea serotoninei si sabilizarea nivelului poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit. Dar poate asigura și comunicarea normală între creier și organele sexuale. ISRS-urile pot face mai dificil de obținut o erecție la un bărbat. De asemenea, poate fi mai greu să ejaculeze, de exemplu. Pentru unii bărbați, administrarea de sildenafil (Viagra) sau tadalafil (Cialis) poate atenua disfuncția erectilă indusă de ISRS. Atât bărbații, cât și femeile pot beneficia de adăugarea de bupropion la tratamentul cu ISRS.

Aceste medicamente pot împiedica și o femeie să aibă un orgasm, lubrifiere scazuta sau întârziată si să experimentezesi  lipsa dorinței de sex. În unele cazuri, femeile care iau medicamente din aceasta clasa raportează si disconfort în timpul sexului.

Pentru subiecții activi sexual care necesită un ISRS, medicii recomanda să încerce mai întâi terapiile antidepresive cu fluoxetina sau sertralina, deoarece acestea ar putea avea, de la caz la caz,  o incidență mai mică de a provoca disfuncție sexuală. Paroxetina ar trebui să fie ultimul ISRS de alegere, deoarece are cea mai mare incidență de a provoca disfuncție sexuală.

Alte antidepresive se concentrează pe diferite substanțe chimice din creier. Medicamentele care cresc dopamina sau norepinefrina sunt mai puțin susceptibile de a avea efecte secundare sexuale.

Recomandările sugerate in cadrul unui consult la medicul psihiatru includ următoarele:

  • pentru dorința sexuală scăzută, trecerea la un medicament non-serotoninergic, scăderea dozei sau asocierea bupropionului sau aripiprazolului;
  • pentru întârzierea orgasmului nedorit sau anorgasmie, reducerea dozei, sub forma  „pauzei de weekend” sau trecerea la un medicament non-serotoninergic sau fluvoxamină;
  • pentru disfuncția erectilă, trecerea la un medicament non-serotoninergic sau adăugarea unui antidot, cum ar fi inhibitorii fosfodiesterazei 5 (PD5-I);
  • pentru dificultăți de lubrifiere, trecerea la un medicament non-serotoninergic, reducerea dozei sau utilizarea lubrifianților vaginali.

O abordare psihoeducațională și psihoterapeutică trebuie întotdeauna luată în considerare în cazurile pacinetilor cu disfuncție sexuală prost tolerată.

La femei: 

Potrivit National Institute of Mental Health , o rată mai mare de depresie la femei este legată de schimbările hormonale. Acesta este motivul pentru care riscul unei femei de depresie poate crește:

- înainte și în timpul menstruației

- după naștere

- când ai un program încărcat cu munca și cu viața de familie

- în perioada perimenopauzei și menopauzei

Femeile sunt cele mai susceptibile de a experimenta sentimente persistente de tristețe care le pot face să se simtă mai puțin încrezătoare și mai puțin demne de partenerul lor. Aceste sentimente îți pot schimba drastic viața sexuală generală.

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, factorii fizici pot face sexul mai puțin plăcut (și uneori chiar dureros). Modificările peretelui vaginal pot face activitatea sexuală neplăcută. De asemenea, nivelurile mai scăzute de estrogen pot perturba lubrifierea naturală. Astfel de factori pot fi deprimanți pentru femei dacă nu caută ajutor pentru a primi tratament.

La bărbați: 

Anxietatea, stima de sine scăzută și vinovăția sunt cauze comune ale disfuncției erectile. Toate acestea sunt simptome ale depresiei, dar astfel de probleme pot apărea în mod natural, de asemenea, odată cu stresul și vârsta. National Institute of Mental Health (NIMH ) explică că bărbații sunt, de asemenea, mai predispuși să-și piardă interesul pentru activități în timpul depresiei. Acest lucru ar putea însemna, de asemenea, că bărbații ar putea să nu mai considere sexul atrăgător.

La bărbați, antidepresivele sunt direct legate de impotență. De asemenea, poate apărea orgasmul întârziat sau ejacularea precoce.

Atât la bărbați, cât și la femei, a avea probleme cu sănătatea sexuală poate agrava sentimentele de inutilitate și alte simptome de depresie. Acest lucru, la rândul său, poate provoca un cerc vicios atât de agravare a depresiei, cât și de disfuncție sexuală. 

Cum sunt diagnosticate depresia și problemele sexuale?

Dacă credezi că ai probleme sexuale din cauza depresiei, discută cu medicul tău. În unele cazuri, problemele sexuale pot provoca de fapt depresie, mai degrabă decât invers. O revizuire amănunțită a istoricului tău de sănătate, a simptomelor și a medicamentelor actuale pot ajuta la găsirea unei soluții.

Este important să excluzi alte afecțiuni de sănătate care pot contribui la depresie sau la disfuncții sexuale. Medicul tău poate efectua un examen fizic sau poate efectua teste pentru a verifica:

  • Condiții ginecologice la femei.
  • Dezechilibre hormonale.
  • Deficiențe nutriționale.
  • Boala tiroidiană.
  • Condiții urologice la bărbați.

Cum se tratează depresia și disfuncția sexuală?

Depresia este adesea tratată cu antidepresive. Dar anumite antidepresive, cum ar fi ISRS, pot agrava de fapt disfuncția sexuală. Înainte de a începe un tratament cu un antidepresiv, discută cu medicul despre efectele secundare sexuale ale acestuia.

Antidepresivele afectează pe fiecare în mod diferit, așa că este important să găsești medicamentul potrivit și doza potrivită pentru tine. Consultă întotdeauna medicul tău înainte de:

  • Ajustarea dozei de antidepresiv.
  • Schimbarea antidepresivelor.
  • Oprirea antidepresivelor.

Ce antidepresive au efecte secundare sexuale?

Antidepresivele cunoscute că afectează negativ dorința, excitarea sau orgasmul includ:

- Paroxetină;

- Escitalopram;

- Fluoxetină;

- Citalopram;

- Sertralină;

- Venlafaxină.

Antidepresivele care sunt mai puțin susceptibile de a provoca efecte secundare sexuale includ:

- Bupropion;

- Mirtazapină;

- Nefazodonă;

- Vilazodone.

Pot trata depresia fără medicamente?

Unii oameni pot experimenta ameliorarea depresiei fără medicamente. Dacă ești îngrijorat de efectele secundare sexuale ale medicamentelor, discută cu furnizorul tău de asistență medicală. Terapiile alternative pentru depresie includ:

  • Acupunctura si reflexoterapie
  • Exerciții fizice, plimbari in aer liber, inot
  • Suplimente pe bază de plante sau suplimente alimentare.
  • Psihoterapie
  • Yoga si exercitii de mindfulness
  • Masaj 

Pot preveni problemele sexuale dacă sunt deprimat?

Cele mai bune modalități de a preveni problemele sexuale cauzate de depresie sau de medicamente antidepresive includ:

- Evitarea drogurilor, alcoolului și tutunului, toate acestea pot afecta funcția sexuală si starea de dispozitie

- Menține-te sănătos și fă exerciții fizice, adoptă o dietă echilibrată și menține-ți o greutate corporală sănătoasă.

- Vorbește deschis și sincer cu partenerul tău despre ceea ce simți, mental și fizic, incercati sa faceti schimbari in rutina, planuiti o seara romantica, escapade scurte de sfarsit de saptamana, recurgeti la jocuri de rol etc.

- Colaborează sincer cu medicul tau pentru a alege medicamentele cu cele mai puține efecte secundare sexuale cunoscute.

Pot să-mi controlez depresia și să mă bucur în continuare de sex?

Cu tratamentele potrivite, majoritatea oamenilor pot gestiona cu succes depresia și se pot bucura în continuare de o apetită sexuală sănătoasă. Începe prin a trata depresia, apoi concentrează-te pe îmbunătățirea funcției sexuale!

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Management Strategies for Antidepressant-Related Sexual Dysfunction: A Clinical Approach, 2019, Angel L. Montejo, Nieves Prieto

https://www.nhs.uk/mental-health/talking-therapies-medicine-treatments/medicines-and-psychiatry/antidepressants/side-effects/

Post-SSRI Sexual Dysfunction, 2022, Written by the RxISK Team. Reviewed by Dr. David Healy.

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9296-sexual-problems-and-depression-

 

 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0