Clase de medicamente folosite in tratamentul alergiilor

Poti trata simptomele alergiilor cu ajutorul medicamentelor pe baza de prescriptie medicala, cat si cu ajutorul celor care se elibereaza fara reteta. Anumite schimbari facute la timp in stilul tau de viata, cum ar fi folosirea unor filtre speciale de aer si evitarea alergenilor, sunt si ele importante.

Chiar daca alergiile nu se vindeca, exista mai multe clase de medicamente disponibile pe piata, cu sau fara prescriptie medicala, care te ajuta sa calmezi si sa tratezi simptomele neplacute, precum congestia nazala si rinoreea (secretiile nazale).

Antihistaminice

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Antihistaminicele sunt clasa principala de medicamente folosita pentru alergii. Aceste medicamente pot fi folosite cand ai si cand observi simptomele unei reactii alergice; si pentru a preveni reactiile alergice (de exemplu, poti sa iei antihistaminicele dimineata daca suferi de rinita alergica sau febra fanului si stii ca in aer, in acea zi, exista o cantitate mare de particule de polen).

Antihistaminicele sunt disponibile sub forma de tablete, capsule, creme, lichide, picaturi de ochi, picaturi (spray-uri) nazale.

Decongestionante

Decongestionantele sunt cele care calmeaza congestia si sunt de cele mai multe ori prescrise impreuna cu antihistaminicele pentru a calma simptomele alergiilor. Aceste medicamente sunt disponibile sub forma de spray nazal, picaturi de ochi, forma lichida sau pilule.

Decongestionantele pot fi folosite doar ca tratament pe termen scurt, pentru nasul infundat (congestia nazala), simptom cauzat de o reactie alergica. Cateva exemple de decongestionante: pseudoefedrina, fenilefrina, oximetazolina. Decongestionantele functioneaza dupa urmatorul procedeu: ele micsoreaza tesuturile nazale inflamate si vasele de sange inflamate, calmand simptomele precum edemul nazal, congestia nazala, secretia de mucus si roseata.

Combinatii de medicamente pentru alergii

Unele medicamente pentru alergii contin ambele clase: atat un antihistaminic, cat si un decongestionant, pentru a calma mai multe simptome asociate alergiilor. Unele medicamente de acest gen au multiple efecte, pe langa blocarea efectelor histaminei. De pilda, ele impiedica celulele mastocite sa elibereze alte substante chimice care determina alergia.

Corticosteroizi

Steroizii (cunoscuti in limbaj medical si drept corticosteroizi) pot reduce inflamatia asociata cu alergiile. Ei impiedica si trateaza nasul infundat, stranutul, mancarimile nazale si secretiile nazale ce apar din cauza alergiilor sezoniere sau din cauza alergiilor perene (care au simptome care sunt prezente tot anul). Medicamentele din aceasta clasa pot, totodata, sa reduca inflamatia si edemul ce apar din alte tipuri de reactii alergice.

Steroizii sistemici sunt disponibili sub mai multe forme: ca pilule sau lichide pentru alergiile grave sau pentru astm; inhalatoare care actioneaza local pentru astm; spray-uri nazale care actioneaza local, pentru alergiile sezoniere sau alergiile perene; creme topice pentru alergiile cutanate; picaturi de ochi pentru conjunctivita alergica.

Stabilizatori ai mastocitelor

Aceste substante care stabilizeaza celulele mastocite pot fi folosite pentru a trata inflamatia usoara spre moderata in cazul persoanelor care au alergii. Substantele sunt disponibile sub forma de picaturi oftalmice pentru conjunctivita alergica si sub forma de spray-uri nazale, pentru simptomele alergiilor care se manifesta la nivel nazal.

Modificatori de leucotriene

Clasa numita modificatori de leucotriene este folosita pentru a trata astmul si simptomele alergiilor nazale. Ei pot fi prescrisi impreuna cu alte medicamente. Sunt disponibili doar pe baza de prescriptie medicala si se gasesc sub forma de pilule, tablete masticabile sau granule orale.

Utile sunt si cremele sau unguentele pe baza de corticosteroizi

Cremele sau unguentele ce contin corticosteroizi calmeaza mancarimile si opresc raspandirea eruptiei cutanate. Mergi la medic, insa, daca eruptia de pe piele nu dispare dupa ce folosesti acest tip de produse o saptamana.

Produse ce se elibereaza fara prescriptie medicala

Unele produse de la farmacie te pot ajuta in calmarea simptomelor alergiei. Printre acestea se numara:

Solutia salina - este disponibila sub forma de spray nazal, pentru a calma congestia usoara, pentru a inmuia mucusul si pentru a preveni formarea crustelor. Aceste spray-uri nu contin medicamente.

Lacrimile artificiale nu contin nici ele medicamente. Ele sunt disponibile in farmacii pentru a trata roseata ochilor, mancarimile oculare, secretiile de la nivelul ochilor.

Cum se trateaza socul anafilactic

Epinefrina este disponibila intr-un dispozitiv in care este deja masurata cantitatea si cu care pacientul se poate injecta singur. Este cel mai important medicament care se administreaza in timpul reactiei alergice severe (anafilaxia), numita si soc anafilactic. Pentru a functiona, pacientul trebuie sa isi injecteze epinefrina in decurs de cateva minute de la primul semn al unei reactii alergice severe. Substanta trateaza reactiile alergice care pun in pericol viata pacientului, cum ar fi alergia la un aliment, intepaturile unor insecte, latexul si reactia severa la medicamente.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Asthma and Allergy Foundation of America - https://www.aafa.org/allergy-treatments/
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/allergies/treatment/
  • WebMD - https://www.webmd.com/allergies/allergy-medications#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0