Clase de medicamente folosite în tratamentul alergiilor

Poți trata simptomele alergiilor cu ajutorul medicamentelor pe bază de prescripție medicală, cât și cu ajutorul celor care se eliberează fără rețetă. Anumite schimbări făcute la timp în stilul tău de viață, cum ar fi folosirea unor filtre speciale de aer și evitarea alergenilor, sunt și ele importante.

Alergiile sunt o afecțiune comună care afectează o mare parte din populația globală. Acestea pot fi declanșate de o varietate de factori, cum ar fi polenul, praf, mucegaiul, părul animalelor, anumite alimente sau medicamente. Simptomele alergiilor pot include tuse, strănut, senzație de mâncărime, urticarie, ochi apoși, congestie nazală și dificultăți respiratorii.

Clase de medicamente disponibile pe piață

Chiar dacă alergiile nu se vindecă, există mai multe clase de medicamente disponibile pe piață, cu sau fără prescripție medicală, care te ajută să calmezi și să tratezi simptomele neplăcute, precum congestia nazală și rinoreea (secrețiile nazale). Acestea sunt împărțite în mai multe clase, fiecare cu propriile sale mecanisme de acțiune și beneficii terapeutice specifice.

Recomandările experților DOC.ro

Antihistaminice

Antihistaminicele sunt clasa principală de medicamente folosită pentru alergii. Acestea blochează receptorii histaminici din corpul uman, ceea ce reduce reacțiile alergice, cum ar fi strănutul, tusea și mâncărimea. Antihistaminicele pot fi folosite când ai și când observi simptomele unei reacții alergice; și pentru a preveni reacțiile alergice (de exemplu, poți să iei antihistaminicele dimineața dacă suferi de rinită alergică sau febra fânului și știi că în aer, în acea zi, există o cantitate mare de particule de polen).
Antihistaminicele sunt disponibile sub formă de tablete, capsule, creme, lichide, picături de ochi, picături (spray-uri) nazale.

Unele antihistaminice sunt disponibile fără prescripție medicală și sunt, de obicei, utilizate pentru tratarea simptomelor minore ale alergiilor. Alte antihistaminice pot fi prescrise de un medic și sunt mai eficiente în tratarea simptomelor mai severe.

Decongestionante

Decongestionantele sunt cele care calmează congestia și sunt de cele mai multe ori prescrise împreună cu antihistaminicele pentru a calma simptomele alergiilor. Aceste medicamente sunt disponibile sub formă de spray nazal, picături de ochi, formă lichidă sau pilule.

Decongestionantele pot fi folosite doar ca tratament pe termen scurt, pentru nasul înfundat (congestia nazală), simptom cauzat de o reacție alergică. Câteva exemple de decongestionante sunt: pseudoefedrina, fenilefrina, oximetazolina. Decongestionantele funcționează după următorul procedeu: ele micșorează țesuturile nazale inflamate și vasele de sânge inflamate, calmând simptomele precum edemul nazal, congestia nazală, secreția de mucus și roșeața.

Combinații de medicamente pentru alergii

Unele medicamente pentru alergii conțin ambele clase: atât un antihistaminic, cât și un decongestionant, pentru a calma mai multe simptome asociate alergiilor. Unele medicamente de acest gen au multiple efecte, pe lângă blocarea efectelor histaminei. De pildă, ele împiedică celulele mastocite să elibereze alte substanțe chimice care determină alergia.

De asemenea există și alte medicamente care conțin și alte combinații, precum:

  • Antihistaminice și corticosteroizi: Această combinație poate fi utilizată pentru tratarea simptomelor alergice, cum ar fi mâncărimea, tusea, strănutul și congestia nazală. Antihistaminicele reduc nivelul histaminei, iar corticosteroizii reduc inflamația. Această combinație poate fi mai eficientă decât utilizarea unui singur medicament și poate fi prescrisă de medicul specialist.
  • Antihistaminice și epinefrină: Această combinație poate fi utilizată în cazul unei reacții alergice severe sau anafilaxie. Antihistaminicele reduc nivelul histaminei, iar epinefrina ajută la restabilirea respirației și a circulației sanguine normale. Este important să urmezi instrucțiunile medicului tău cu privire la utilizarea acestei combinații de medicamente.

Corticosteroizi

Steroizii (cunoscuți în limbaj medical și drept corticosteroizi) pot reduce inflamația asociată cu alergiile. Ei împiedică și tratează nasul înfundat, strănutul, mâncărimile nazale și secrețiile nazale ce apar din cauza alergiilor sezoniere sau din cauza alergiilor perene (care au simptome care sunt prezente tot anul). Medicamentele din această clasă pot, totodată, să reducă inflamația și edemul ce apar din alte tipuri de reacții alergice.

Steroizii sistemici sunt disponibili sub mai multe forme: ca pilule sau lichide pentru alergiile grave sau pentru astm; inhalatoare care acționează local pentru astm; spray-uri nazale care acționează local, pentru alergiile sezoniere sau alergiile perene; creme topice pentru alergiile cutanate; picături de ochi pentru conjunctivita alergică.

Stabilizatori ai mastocitelor

Aceste substanțe care stabilizează celulele mastocite pot fi folosite pentru a trata inflamația ușoară spre moderată în cazul persoanelor care au alergii. Substanțele sunt disponibile sub formă de picături oftalmice pentru conjunctivită alergică și sub formă de spray-uri nazale, pentru simptomele alergiilor care se manifestă la nivel nazal.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Aceste medicamente sunt adesea utilizate ca o opțiune de tratament preventiv, în special în cazul rinitei alergice, pentru a reduce simptomele înainte ca acestea să devină severe.

Modificatori de leucotriene

Clasa numită modificatori de leucotriene este folosită pentru a trata astmul și simptomele alergiilor nazale. Ei pot fi prescriși împreună cu alte medicamente. Sunt disponibili doar pe bază de prescripție medicală și se găsesc sub formă de pilule, tablete masticabile sau granule orale.

Modificatorii de leucotriene pot fi utilizați ca un tratament de întreținere pe termen lung pentru astm și alte afecțiuni respiratorii sau ca un tratament pentru alergiile sezoniere și perene.

Utile sunt și cremele sau unguentele pe bază de corticosteroizi

Cremele sau unguentele ce conțin corticosteroizi calmează mâncărimile și opresc răspândirea erupției cutanate. Mergi la medic, însă, dacă erupția de pe piele nu dispare după ce folosești acest tip de produse o săptămână.

Produse ce se eliberează fără prescripție medicală

Unele produse de la farmacie te pot ajuta în calmarea simptomelor alergiei. Printre acestea se numără: 

Soluție salină 

Soluția salină este disponibilă sub formă de spray nazal, pentru a calma congestia ușoară, pentru a înmuia mucusul și pentru a preveni formarea crustelor. Aceste spray-uri nu conțin medicamente. 

Lacrimi artificiale

Lacrimile artificiale nu conțin nici ele medicamente. Ele sunt disponibile în farmacii pentru a trata roșeața ochilor, mâncărimile oculare, secrețiile de la nivelul ochilor.

Cum se tratează șocul anafilactic

Epinefrina este disponibilă într-un dispozitiv în care este deja măsurată cantitatea și cu care pacientul se poate injecta singur. Este cel mai important medicament care se administrează în timpul reacției alergice severe (anafilaxia), numită și șoc anafilactic. Pentru a funcționa, pacientul trebuie să își injecteze epinefrina în decurs de câteva minute de la primul semn al unei reacții alergice severe. Substanța tratează reacțiile alergice care pun în pericol viața pacientului, cum ar fi alergia la un aliment, înțepăturile unor insecte, latexul și reacția severă la medicamente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Allergy Treatments”, Asthma and Allergy Foundation of America - https://www.aafa.org/allergy-treatments/
“Allergies”, NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/allergies/treatment/
“Allergy Medications”, WebMD - https://www.webmd.com/allergies/allergy-medications#1
“Allergy Treatment”, American College of Allergy, Asthma, & Immunology - https://acaai.org/resource/allergy-treatment/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0