Tratamente alergii: ce optiuni ai pentru a trata o reactie alergica

Tratamentele pentru alergii depind de substanța la care ești alergic, de aceea este necesar să mergi la medic pentru diagnosticare și pentru a ți se recomanda o terapie care să calmeze simptomele alergiei.

Un sfat mereu actual când vine vorba de simptomele unei afecțiuni este acela de a nu încerca să te tratezi singur, „după ureche”, ci de a merge la medic. În cazul alergiilor, ai nevoie de un medic alergolog, care să afle ce alergeni îți cauzează probleme și ce măsuri trebuie să iei pentru a evita expunerea la substanța la care ești alergic, inclusiv ce medicamente sunt potrivite pentru controlul simptomelor.

Tratamente pentru alergii

Pentru cei care suferă de alergii, cel mai bun tratament este, pentru început, să evite expunerea la alergeni. Acest lucru este posibil dacă alergenul este un anumit aliment (de exemplu, arahidele), care poate fi eliminat din dietă, însă când aerul pe care îl respiri este plin de alergeni - cum ar fi polenul de ambrozie, de exemplu - este mai complicat să eviți expunerea, însă se poate purta o mască de protecție la ieșirea din casă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Din fericire, există mai multe tratamente pentru alergii: diverse medicamente pe bază de prescripție medicală, însă și medicamente care se eliberează fără rețetă, care pot calma simptomele alergiei.

Antihistaminicele

Aceste medicamente contracarează efectele histaminei, substanță care îți face ochii să lăcrimeze, îți provoacă mâncărimi nazale și te face să strănuți în timpul reacțiilor alergice. Antihistaminicele de generație mai nouă nu mai au problema de a cauza stări de somnolență, așa că discută cu medicul tău dacă te confrunți cumva cu acest efect, pentru ca acesta să îți schimbe tratamentul.

Steroizii cu administrare nazală (sprayuri nazale)

Aceste sprayuri antiinflamatoare te ajută în mai multe privințe: reduc inflamația și edemul (umflarea țesuturilor) și scad producția de mucus. Pentru unii pacienți alergici, sprayurile cu steroizi funcționează bine ca atare, iar pentru alți pacienți, funcționează în combinație cu antihistaminicele. E important ca dacă ți se prescrie acest tip de tratament să respecți dozele recomandate de medic.

Medicamentele din clasa steroizilor te pot ajuta, deci, prin reducerea inflamației cauzate de o reacție alergică. Aceste medicamente sunt disponibile în mai multe forme:

  • sprayuri nazale și picături de ochi, pentru nasul inflamat și ochii inflamați
  • creme pentru a trata eczema și dermatita de contact
  • inhalatoare, pentru a trata astmul
  • tablete, pentru tratamentul urticariei.

Descongestionantele

Disponibile sub formă de capsulă sau spray, descongestionantele pot reduce edemul și disconfortul de la nivelul sinusurilor. Aceste medicamente sunt recomandate a fi folosite pe termen scurt și sunt întrebuințate în combinație cu antihistaminicele.

De reținut că descongestionantele pot fi folosite ca tratament pe termen scurt, pentru nasul înfundat, simptom cauzat de o reacție alergică. Desigur, sunt disponibile și sub formă de tablete, capsule, sprayuri nazale sau lichide nazale. Nu le folosi mai mult de o săptămână, într-un anumit interval de timp, pentru că întrebuințarea pe perioade mai lungi poate agrava simptomele.

Sodiu cromolin

O opțiune de tratament este și un spray nazal care conține sodiu cromolin, care poate fi de folos pacienților prin faptul că poate stopa rinita alergică sau febra fânului, prin blocarea eliberării histaminei și a altor substanțe chimice care dau naștere simptomelor. Acest medicament este mai eficient atunci când este luat înainte de a începe reacția alergică, așadar este cel mai indicat să fie folosit înainte că persoana să fie expusă la potențialii alergeni.

Loțiunile și cremele

Pielea înroșită și mâncărimile cutanate cauzate de o reacție alergică pot fi uneori tratate cu ajutorul cremelor și loțiunilor eliberate fără prescripție medicală. Iată câteva exemple:

  • creme hidratante (emoliente), care sunt folosite pentru a menține pielea hidratată și pentru a o proteja de alergeni;
  • loțiuni cu calamină, pentru a reduce mâncărimile;
  • creme pe bază de steroizi, pentru a reduce inflamația.

Vaccinul antialergic (imunoterapia) poate fi o opțiune de tratament

Dacă te întrebi ce tratamente pentru alergii severe există, e bine de știut că imunoterapia sau desensibilizarea în cazul alergiilor poate fi o opțiune pentru un număr de persoane, acelea cu anumite alergii severe și persistente, care nu reușesc să își țină simptomele sub control folosind metodele de tratament de mai sus.

Tratamentul sau imunoterapia presupune ca pacientului să i se administreze ocazional doze mici din alergenul respectiv, fie sub formă de injecție, fie sub formă de picături sau comprimate sublinguale, în decursul mai multor ani. Injecția, care funcționează ca un vaccin antialergic, poate fi administrată doar într-o clinică de specialitate, sub supravegherea unui medic, pentru că există un risc mic ca pacientul să aibă o reacție severă. Picăturile sau comprimatele se pot administra, de regulă, acasă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Obiectivul imunoterapiei este să ajute organismul să se obișnuiască treptat cu acel alergen, astfel încât să nu reacționeze la fel de sever la această substanță. Imunoterapia poate fi eficientă pe termen lung, potrivit unor cercetări recente. În plus, la pacienții care au și astm bronșic, imunoterapia a fost asociată cu probabilitatea redusă de exacerbări.

Unele picături pentru ochi calmează simptomele oculare

Întreabă medicul sau farmacistul despre picăturile de ochi care conțin antihistaminice, disponibile cu sau fără prescripție medicală, pentru că aceste picături pot să calmeze mâncărimile oculare, roșeața ochilor și edemul. Picăturile pot avea în compoziție o combinație de antihistaminice cu alte medicamente.

Ce măsuri poți lua acasă pentru a gestiona alergiile?

Pe lângă tratamentele pentru alergii recomandate de medic, poți face anumiți pași pentru a contribui la controlul mai bun al alergiilor la domiciliu:

  • Pentru a distruge acarienii de praf, un factor des întâlnit declanșator al alergiei, spală cearșafurile și păturile săptămânal în apă fierbinte. E bine să acoperi saltelele și fețele de pernă cu huse etanșe rezistente la alergeni.
  • Ține-ți animalul de companie departe de camera în care dormi.
  • Îndepărtează perdelele, mochetele sau tapetul care prezintă urme de mucegai și curăță bine zonele cu soluție antimucegai. Pentru a reduce umezeala din locuință sau din anumite camere, folosește un dezumidificator simplu, cu rezerve, sau unul electric.
  • În perioadele cu mult polen în aer, în loc să deschizi fereasta ca să aerisești locuința, folosește aerul condiționat. De asemenea, încearcă să eviți activitățile în curte în zilele în care nivelul de alergen este ridicat.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AAFA - Allergy Treatment
https://www.aafa.org/allergy-treatments/
The Lancet - Long-term real-world effectiveness of allergy immunotherapy in patients with allergic rhinitis and asthma: Results from the REACT study, a retrospective cohort study
https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(21)00261-1/fulltext
Studiul „Long-term real-world effectiveness of allergy immunotherapy in patients with allergic rhinitis and asthma: Results from the REACT study, a retrospective cohort study”, apărut în The Lancet, 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2021.100275, autori: Benedikt Fritzsching et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0