De ce iti curge nasul cand nu esti racit?

Secretia lichida din nas reprezinta de regula un simptom asociat cu raceala, gripa sau COVID, insa exista si situatii in care rinoreea poate aparea in afara acestor afectiuni. Un exemplu ar fi fi rinita alergica, ce poate aparea si la gravide ce nu se s-au mai confruntat cu o asemenea problema. Afecitunea poarta numele de rinita alergica a gravidei si se poate remite spontan dupa al doilea semestru al sarcinii, dovedind insa ca exista o serie de factori declansatori ai rinitei circumstantiali, de regula hormonali. Rinoreea, poate avea insa multe cauze și caracteristici diferite si poate semnala chiar o problema grava cum ar fi situatia in care, de fapt mascheaza scurgerea de lichid cefalorahidian in urma unei leziuni ce determina comunicarea dintre structurile anatomice nazale cu cele meningeale.

Cauze pentru care îți curge nasul

In mod normal, orice factor care  irită sau inflamează  mucoasele ce captusesc cavitatea nazala poate genera o recatie de tipul rinoreei, un exudat generat de reactia de aparare a acestor țesuturi.

Practic secretia este modalitatea corpului de a antrena germeni, microbi, fungi sau virusuri ori corpi straini care ar putea irita, inflama sau obstrua caile respiratorii superioare. Nasul produce mucus limpede, o solutie apoasa initial, care din cauza stagnarii sau suprainfectarii cu diverse microorganisme preexistente ori dobandite, isi poate schimba culoarea, devenind  galben sau verde, ori rosu inchis atunci cand inflamatia este insotita si de sangerarea capilarelor.

Curgerea nasului poate dura doar o perioadă scurtă de timp la unele persoane și poate fi constantă la altele. Culoarea secrețiilor nazale poate varia, de asemenea.

Infecțiile, cum ar fi răceala și gripa, alergiile și diverșii iritanți îți pot face nasul să curgă. Unora le curge cronic nasul fără un motiv aparent, în acest caz fiind o afecțiune numită rinită nonalergică sau rinită vasomotorie.

Mai rar, un nas care curge poate fi cauzat de regula la copii de vegetatiile adenoide (polipi)sau  prezenta unui corp străin. Sunt insa situatie cand rinoreea semnaleaza prezenta unei tumori, dar poate fi intalnita si in cazul hipertrofiei mucoasei nazale la persoanele dependente de picaturile nazale sau in cazul deviatiei de sept.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cele mai frcevente cauze ale rinoreei includ  de regula alergiile, infectiile sinusurilor, factorii iritanti fizici sau chimici, insa pot fi secundare administrarii unor medicamente ori scurgerea de lichid cefalorahidian daca in urma unor interventii s-a produs lezarea structurilor anatomice intranazale si sinusale.

Alergiile

Potrivit Fundației pentru Astm și Alergie din America (AAFA), alergiile apar deoarece sistemul imunitar al unei persoane reacționează exagerat la o anumită substanță sau alergen declansator, de regula polenul, acarienii din blana animalelor și praful, dar si chimicalele din anumiti detergenti si substante de curatat, parfumuri. vapori de benzen etc.

Această reacție poate determina insa pe langa rinoree si dezvoltarea mai multor simptome, precum strănutul, inrosierea si mâncărimea ochilor, umflarea si iritarea mucoaselor gurii si obrajilor, limbii  sau tusea uscata.

Opțiunile tipice de tratament pentru alergii includ utilizarea de:

  • antihistaminice orale sau locale
  • decongestionante si hidratante, administrate topic;
  • substante cu efect vasocontrictor
  • steroizi nazali.

Sinuzita 

Sinuzita reprezinta  o infecție a sinusurilor care intervine in conditiile  dezvoltarii germenilor la nivelul mucoasei sinusale, fie in cazul unei infectii in proximitate- cum ar fi cele dentare, otite, sau in situatiile acute de infectii respiratorii virale ori bacteriene. Majoritatea oamenilor care sunt răciți vor avea și sinusurile  inflamate si posibil infectate, insa aceasta se poate autolimita prin interventia sistemului imunitar.

Pe lângă nasul care curge, instalarea sinuzitei se insoteste si de o serie de alte simptome similare precum stare febrila sau subfebrila, ameteala, durere de cap in special la schimbarea pozitiei capului.

Un medic specialist ORL poate determina dacă sinuzita unei persoane este cauzată de infecții bacteriene sau de un virus. Dacă este vorba despre infecții bacteriene, se pot prescrie antibioticea alaturi de antitermice si antiinflamatoare.

Dacă sinuzita apare din cauza unui virus, odihna si hidratarea, precum si terapai antiinflamatoare sau antihistaminica , aportul de vitamina C si mentinerea unei temperaturi constante optime ar trebui să fie suficiente pentru a trata infecția.

Rinita nonalergică (congestie cronică sau strănut care nu are legătură cu alergiile)

Rinita nonalergică provoacă simptome specifice rinitei (nas înfundat, curgerea nasului, strănut), dar cauza acestei afecțiuni nu sunt factorii alergeni, ci alti factori iritanti fizici si chimici, precum variatiile de temperatura, expunerea la vapori ai substantelor chimice din produsele de curatare, clor sau fum, precum și modificări ale presiunii atmosferice.

De exemplu, un studiu1 din American Journal of Rhinology notează că persoanele expuse aerului rece, cum ar fi cele care schiază, pot experimenta rinită indusă de aerul rece. 

Aerul rece, dar și uscat irită membranele nazale, ceea ce determina reactia de aparare a mucoaselor si modifică echilibrul fluidelor din căile nazale. Schimbarea provoacă o cascadă a răspunsului inflamator și a reflexelor generate de terminatiile sistemului nervos cu localizare nazala care îți vor face nasul să curgă. 

În general, simptomele rinitei induse de aer rece se vor diminua atunci când persoana se află într-o zonă cu aer mai cald sau utilizeaza masuri de protectie fizica, prin purtarea unei cagule, fular sau esarfa, ce creeaza un mediu tampon al aerului respirat.

Deși cauza biologică exactă a rinitei nonalergice este necunoscută, o varietate de factori o pot declanșa, inclusiv:

1.    Alimentele – Simptomele se pot dezvolta în cazul consuului anumitor ingrediente in special in cazul condimentelor puternice, precum piperul, ardeiul iute, turmericul si curry  sau care sunt fierbinți. Alcoolul poate declanșa, de asemenea, aceste simptome probabil din cauza efectului vasodilatator

2.    Medicamentele  – Administrarea unor tipuri de medicamente poate duce la simptome de rinită nonalergică. Câteva exemple includ:

•    medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul și aspirina;
•    contraceptive orale;
•    beta-blocante- utilizate de regula de catre cardiaci;
•    antidepresive;
•    utilizarea excesivă a spray-urilor decongestionante nazale in cazul persoanelor dependente de picaturi nazale.

3.    Iritanții  – Unele exemple de iritanți care pot declanșa rinită nonalergică includ:

•    vaporii de clor si alti halogeni;
•    factorii poluanti;
•    noxele si praful;
•    fumul rezultat in urma arderii plasticului, cauciucului sau ce contine substante chimice;

•    fumul in general si cel de țigară;
•    parfumurile si uleiurile volatile;

4.    Schimbările vremii  – Schimbările de presiune atmosferica, temperatură sau umiditate pot declanșa simptome de rinită nonalergică. 

5.    Fluctuațiile hormonale: modificările hormonale din cauza sarcinii, menstruației și hipotiroidismului;

6.    Stresul: o creștere a nivelului de stres si a hormonului cortizol

Simptomele rinitei nonalergice pot include curgerea nasul, cu scurgeri care sunt subțiri, limpezi și apoase. Alte simptome pot include:

•    congestie nazală;
•    picurare postnazală;
•    strănut izolat sau in rafale;
•    senzatia de secretie in gat si tuse seaca.

Rinita nonalergică este o afecțiune cronică. Simptomele sale pot fi persistente, pot apărea și dispărea sau se pot declanșa în anumite perioade ale anului cand se acumuleaza mai multi factori declansatori.

Tratamentul pentru rinita nonalergică se concentrează pe evitarea factorilor declansatori, schimbarea medicatiei cronice atunci cand este posibila, dar si utilizarea terapiilor topice pentru a ameliora simptomele atunci când acestea sunt prezente.

Sarcina (rinita de sarcină)

Unele femei însărcinate se pot trezi brusc cu o serie de secreții nazale in prima periaoda a sarcinii, chiar fără a prezenta raceala ori antecedente de infecții, alergii sau alte afecțiuni nazale. Pe lângă nasul care curge, alte simptome pot include congestia nazală, dificultati de respiratie  și strănutul.

Se considera  că in generarea acestor siptome un rol important il joaca modificările hormonale, cum ar fi nivelurile principalilor hormoni implicati precum estrogenul și progesteronul, ce pot provoca rinita de sarcină. Aceste modificări pot duce la creșterea fluxului de sânge din nas, producând inflamație și productie in exces de mucus.

Deși simptomele rinitei de sarcină se pot instala în inca de la inceputul sarcinii, sunt raportate mai frecvent în timpul celui de-al treilea trimestru. Simptomele dispar, de obicei, la scurt timp după naștere.

Polipii nazali

Vegetatiile adenoide cunoscute popular sub denumirea de "polipi nazali"  sunt excrescențe benigne (necanceroase) parte a sistemului limfatic, care se dezvoltă în căile nazale. Sunt mai frecvente la copii si adolescenti si de regula se pot autolimita pe masura cresterii si maturizarea sistemului imunitar. Polipii nazali rezultă din inflamația cronică în această zonă și sunt asociate cu alte afecțiuni, cum ar fi alergiile și astmul.

Inflamația cronică asociată cu prezenta polipilor nazali poate conduce si la  persistenta unor simptome adiacente, precum o curgere repetată a nasului.

Unele simptome suplimentare ale polipilor nazali pot include:

 

•    congestie nazală;
•    picurare postnazală;
•    alterarea simțului mirosului sau al gustului;
•    dureri la nivelul sinusurilor sau de resimtire a senzatiei de presiune, in special la aplecare;

•    fotofobie si dureri orbitale;
•    dureri de cap- cefalee sau durere de cap de tip migrenos.

Medicamentele pot fi utilizate pentru a micșora inflamatia si urmareste micsorarea polipilor nazali, ameliorand simptomele, inclusiv curgerea nasului. 

Cu toate acestea, dacă medicamentele nu sunt eficiente, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta polipii nazali.

Corpi străini în nas

Corpurile nazale străine sunt mai frecvent intalnite la copii decât la adulți. Din cauza curiozitatii copiilor care isi descopera si exploreaza corpul, cei nesupravegheati corespunzator isi pot introduce in nas mici jucarii sau parti de jucarii, mărgele, pietricele, bilute sau chiar bomboane sau alimente diverse. de regula copilul nu semnaleaza parintilor aceste incidente,fie ca nu au capacitatea de a-l descrie,  sau de care chiar uita cand sunt foarte mici si  care sunt descoperite in cabinetul medicului.

Prezența unui corp străin în nas poate irita țesuturile, ducând la inflamație si hipersecretie si de partea contralaterala, care nu a fost obstruata. Acest lucru poate provoca secreții nazale repetitive, care:

•    apar, de obicei, pe partea în care este blocat corpul străin;
•    poate fi uneori limpezi la culoare, dar poate conține și puroi sau sânge;
•    sunt adesea urât mirositoare tradand o suprainfectie

Copilul poate incepe sa respire mai mult " pe gura" si are un somn fragmnetat si agitat.

Alte simptome care pot apărea sunt:

  • senzația că ți se blochează nasul si ca nu mai primesti suficient aer
  • episoade de strănut in rafala;
  • durerea de cap.
  • oboseala 
  • aparitia cearcanelor

Medicul ORL  poate recurge la interventii exploratorii endoscopice care identifica si îndepărteaza corpul străin care blocheaza caile respiratorii intranazale si de regula simptomele se ameliorează odată ce corpul străin a fost îndepărtat si zona spalata cu ser fiziologic.

Scurgerea de lichid cefalorahidian/spinal

Lichidul cefalorahidian (LCR) este un lichid limpede care se găsește între foitele ce captusesc structurile osoase, invelesc si protejeaza  creierul și măduva spinării. Acesta ajută la menținerea unei presiuni constante intracerebrale si intraspinale, oferindu-le protecție, ajută la furnizarea de nutrienți și contribuie la drenarea  deșeurilor, intrucat aceste structuri nu beneficiaza de un sistem limfatic paralel cu cel vascular, precum in restul oragnismului.

În cazuri rare, lichidul cefalorahidian se poate scurge din creier. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unei răniri, procese expansive tumorale sau a manevrelor gresite din timpul unei intervenții chirurgicale. 

O scurgere de lichid cefalorahidian se poate întâmpla insa și spontan. Aceasta este o afecțiune gravă de sănătate care necesită o evaluare medicală imediată.

Dacă ai o scurgere de lichid cefalorahidian, este posibil să ai o scurgere de lichid limpede din nas sau din urechi. Alte simptome includ:

•    durere de cap, mai ales atunci când îți schimbi poziția capului;
•    probleme cu vederea și auzul;
•    un gust ciudat si sărat în gură;
•    greață și vărsături;
•    un gât înțepenit.

Este posibil ca o scurgere de lichid cefalorahidian să se rezolve de la sine. Cu toate acestea, este adesea necesară o intervenție chirurgicală pentru a trata afecțiunea. Persoanele cu o scurgere de lichid cefalorahidian prezintă un risc crescut de a dezvolta meningită.

Exercițiile

Exercițiile aerobe (alergare, aerobic, actul sexual etc.) pot fi cauza pentru care îți curge nasul. Cu toate acestea, dacă ai secreții nazale în timp ce faci mișcare în aer liber, cauza poate fi mai degrabă legată de alergii, vremea rece sau alti factori iritanti.

Alte cauze pentru care îți curge nasul pot fi :


•    persistenta aerului uscat;

•    astmul profesional;
•    o infectie cu virusul respirator sincițial ce determina gripa si pneumonie;
•    sindromul Churg-Strauss;
•    utilizarea excesivă a spray-ului nazal decongestionant;
•    granulomatoza cu poliangeita (granulomatoza Wegener);
•    medicamentele, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale crescute, disfuncției erectile, depresiei, convulsiilor și a altor afecțiuni;
•    deviatia de sept;
•    expunerea la fumul de țigară.

De ce îți curge nasul dimineața când te trezești?

Reactia la expunerea la alergeni și factori iritanți tinde să fie mai severă noaptea, favorizata si de aerul uscat din camera. In plus, noaptea suntem mai predispusi la uscarea mucoaselor gurii, nasului si ochilor din cauza mecanismelor predominate parasimpatice si din cauza ca ne hidratam mai putin sau deloc. Pe măsură ce alergenii se acumulează în căile respiratorii peste noapte, determinad aparitia fenomenelor de hiperreactivitate, simptomele vor fi mai acute semnaland necesitatea corectiilor atunci  când te trezești. 

Acest lucru duce la un nivel ridicat de producție de mucus, care se acumulează în partea din spate a căilor nazale în timp ce ai stat culcat și resimti acut necesitatea de a le elimina.

De ce îți curge nasul când plângi?

Exista cai de comunicare intre canalele lacrimale si cavitatea nazala. Atunci când lacrimezi, casti sau plângi, lacrimile se dreneaza  din canalele lacrimale nu numai in exterior, dar si în interior, in cavitatea nazală, amestecându-se cu mucusul și orice alte substanțe din nas, cum ar fi alergenii sau sângele, și se elimina  prin orificiile nărilor. 

Prevenirea rinoreei

Curgerea nasului poate fi neplacuta, mai ales cand se produce spontan si nu este acceptata social. Poate fi o recatie de aparare a celor din jur intrucat se considera ca secretiile in general sunt contagioase si in plus, provoaca repulsie, De aceea, trebuie sa fie prevenită fie prin rezolvarea cauzei de bază, fie prin adminsitrarea de medicamente si substante care reduc simptomele.

Parte din gestionarea corecta a acestei probleme o reprezinta identificarea corecta a factorilor alergeni, nu numai cea intuitiva. De exemplu, dacă îți curge nasul deoarece esti alergic la acarienii din blana de animale, evitarea acestora, dar si administrarea  de antihistaminice sau ambele variante ar trebui să împiedice apariția rinoreei.

Dacă îți curge nasul din cauza unei răceli, odihna până când sistemul tău imunitar luptă împotriva infecției ar trebui să te scape de simptome. De asemenea, reprezinta un bun indicator al contagiozitatii bolii, deci atat timp cat iti curge nasul si stranuti ar trebui sa porti masca in prezenta altor persoane si sa te izolezi.

Recomandări când îți curge nasul

Există mai multe lucruri pe care le poți încerca acasă pentru a ajuta la curățarea nasului!

  • Utilizează un spray nazal preferabil pe baza de apa de mare sau clătește nasul: spray-urile nazale saline te pot ajuta să îți cureți căile nazale. De asemenea, îți poți singur o clătire nazală cu soluție salină, acasă.
  • Încearcă un decongestionant pe o perioada limitata de timp, maxim cateva zile pana la o saptamana 
  • Apeleaza la terapie antihistaminica pentru a ameliora simptomele alergice cum ar fi curgerea nasului, mâncărimile și strănutul. 
  • Utilizează un corticosteroid intranazal doar la recomandarea medicului, care  poate ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei.
  • Hidratează-te pentru menținerea mucusului nazal lichid și mai ușor de îndepărtat din nas.
  •  Folosește un umidificator: acesta poate adăuga umiditate în aer și poate ajuta la menținerea mucusului nazal subțire.
  • Evită declanșatorii: dacă știi că anumite lucruri îți declanșează simptomele, încearcă să le eviți pe cât posibil sau poarta masca de protectie cand esti expus
  • Curata si suflă  nasul in fiecare dimineata si seara, dar si pe parcursul zilei. Evacuarea continutului nasului într-un șervețel poate ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii, curățarea excesului de mucus din căile nazale.

Când să vezi un medic

Dacă îți curge nasul, această problemă poate dispărea îngrijindu-te acasă, însă există unele semne care îți indică că ar trebui să consulți medicul. Acestea includ:

•    secreții nazale care nu se limpezesc după 10 zile;
•    febră mare;
•    simptome ale unei infecții bacteriene, cum ar fi febră și mucus care a devenit galben sau verde;
•    scurgeri nazale cu sânge;
•    scurgeri nazale limpezi care apar în urma unei răni la cap sau dupa o interentie chirurgicala in zona

De asemenea, dacă ai urmat o terapie ce limita secrețiile nazale, dar ai devenit dependent de picaturile intranazale, fara de care simti ca nu poti respira corect, inlocuieste-le o perioada cu sprayuri saline; daca nu reusesti singur ar trebui să discuți cu un medic!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1.Studiul „Cold-induced rhinitis in skiers—clinical aspects and treatment with ipratropium bromide nasal spray: a randomized controlled trial”, publicat în American journal of rhinology 15.5 (2001): 297-301. autori: Bonadonna, Patrizia, et al.
Healthline: „What Can Cause a Constant, Clear-Fluid Runny Nose?”, https://www.healthline.com/health/constant-runny-nose-clear-liquid 
Healthline: „Why Does Your Nose Run When You Cry, Eat, or Are Cold?”, https://www.healthline.com/health/why-does-your-nose-run-when-you-cry-2 
Verywell Health: „8 Reasons You Have a Runny Nose”, https://www.verywellhealth.com/reasons-you-have-a-runny-nose-4110215 
Mayo Clinic: „Runny nose”, https://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/causes/sym-20050640


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0