Scurt ghid al celor mai frecvente afecțiuni ale pielii

Bolile de piele variază semnificativ în ceea ce privește simptomele și severitatea. Așadar, acestea pot fi temporare sau permanente, dureroase sau chiar asimptomatice. Unele boli de piele pot avea cauze situaționale, în timp ce altele sunt genetice și, nu în ultimul rând, unele boli sunt minore, în timp ce altele pot reprezenta un real pericol. 

Mai jos, regăsești câteva dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii. 

1. Acneea

Acneea apare de obicei pe față, gât, umeri, piept și partea superioară a spatelui. Erupțiile pot varia și se pot manifesta sub formă de puncte negre, puncte albe, chisturi profunde și dureroase, coșuri sau noduli. Dacă este netratată, acneea poate da cicatrice permanente. 

2. Herpesul

Herpesul se manifestă sub forma unor pustule dureroase la atingere, umplute cu lichid, de culoare roșie, care apar în zona buzelor și a gurii. Zona afectată poate da senzația de arsură sau furnicături înainte de apariția herpesului. Episoadele herpetice pot fi însoțite de simptome de răceală, cum ar fi dureri musculare, febră și noduli limfatici inflamați. 

3. Bășicile 

Bășicile, bine cunoscute ca aspect, conțin un lichid apos, transparent, care este eliberat atunci când acestea se sparg. Dimensiunea normală a unei bășici este de aproximativ 1 cm, iar acestea pot apărea în mod izolat sau grupate, pe orice parte a corpului. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

4. Urticaria

Urticaria reprezintă iritația cutanată care apare după expunerea la un alergen. Aceasta poate da mâncărimi și chiar dureri la atingere, și poate apărea pe orice parte a corpului. 

5. Cuperoza

Aceasta este o boală de piele cronică care trece prin mai multe cicluri de retragere, respectiv recidivă. Episoadele de recidivă pot fi declanșate de alimentația picantă, băuturile alcoolice, expunerea la soare, stres și infecția cu Helicobacter pylori. Există mai multe subtipuri de cuperoză, iar simptomele generice ale acestei boli includ: roșeața feței, uscăciunea și sensibilitatea pielii, apariția unor mici erupții cutanate.

6. Alergia la latex

Această afecțiune este considerată o urgență medicală și necesită tratament imediat. Alergia poate apărea la câteva minute sau chiar la câteva ore de la expunerea la un produs cu latex. Primele simptome sunt de căldură locală, roșeața pielii și senzație de mâncărime, urmate de apariția unei cruste pe piele, dacă expunerea la latex este repetată. O reacție alergică severă poate da dificultăți severe de respirație, mai precis șoc anafilactic.  

7. Eczema

Eczema se poate recunoaște sub formă de piele descuamată de culoare gălbuie sau albă. Zonele afectate pot da mâncărimi, pot fi roșii și cu aspect uleios. De asemenea, eczema poate rezulta în căderea părului pe zonele afectate. 

8. Psoriazisul

Psoriazisul apare sub formă de zone de piele (sau pete) descuamată și iritată, cu margini proeminente. Zonele predilecte de apariție sunt scalpul, coatele, genunchii și partea de jos a spatelui. Poate fi asimptomatic sau poate da mâncărime și iritație. 

9. Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular este caracterizat prin zone de piele cu aspect cicatrizat, proeminente, ferme și palide. Pe pielea afectată se pot observa extrem de vizibil vasele de sânge. Nu în ultimul rând, carcinomul bazocelular poate da sângerări și erupții purulente. 

10. Melanomul

Melanomul este cea mai serioasă formă de cancer și apare în special la persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare. Acesta se prezintă sub formă de alunițe, cu forme neregulate și în mai multe culori. De asemenea, e posibil ca o aluniță existentă să devină cancerigenă în timp – vei remarca schimbarea formei, a dimensiunii și a culorii sale, de regulă. 

11. Lupusul

Printre simptomele acestei boli autoimune se numără starea de oboseală, durerile de cap, febra și articulațiile umflate și dureroase. De asemenea, lupusul poate da iritații de piele nedureroase, ce apar pe umeri, brațe, gât și torace. Acestea tind să se agraveze în urma expunerii la soare. 

12. Dermatita de contact

Dermatita de contact apare la câteva ore sau zile de la contactul cu un alergen. Iritația are margini vizibile și apare pe porțiunile de piele care au avut contact direct cu substanța alergenă. Pielea devine roșie, descuamată și poate da mâncărimi. De asemenea, pot apărea bășici purulente. 

13. Eczema seboreică 

Aceasta se manifestă sub formă de zone de piele descuamată, de culoare gălbuie sau albă. Zonele afectate pot fi iritate, pot da mâncărimi și pot avea un aspect uleios. 

14. Keratosis pilaris

Keratosis pilaris este o afecțiune des întâlnită a pielii ce se manifestă pe brațe și picioare, dar poate apărea și pe față, fese sau torace. De regulă, simptomele dispar de la sine până la vârsta de 30 de ani. Bășicile sunt mici, ușor roșiatice și se simt aspre la atingere.

15. Melasma

Melasma este, de asemenea, o afecțiune deosebit de comună caracterizată prin pete hiperpigmentare ce apar pe față și, uneori, pe gât, piept și brațe. Mai frecventă la femeile însărcinate și persoanele cu piele închisă la culoare, melasma apare, de obicei, în urma expunerii prelungite la soare. Nu prezintă alte simptome în afară de petele pigmentare și poate dispărea de la sine într-un an sau poate deveni permanentă. 

16. Pemfigus 

Pemfigus reprezintă un grup de boli autoimune care provoacă vezicule la nivelul pielii și în interiorul gurii, nasului, gâtului, ochilor și organelor genitale. Persoanele diagnosticate cu această boală rară produc anticorpi împotriva desmogleinelor, proteinele care leagă celulele pielii între ele. Când aceste legături sunt afectate, pielea devine fragilă, iar un lichid se poate aduna între straturile sale, formând vezicule.

Există mai multe tipuri de pemfigus, dar principale tipuri sunt:

  • Pemfigus vulgar, care afectează în mod normal pielea și mucoasele, cum ar fi interiorul gurii.
  • Pemfigus foliaceus, care afectează doar pielea.

Nu există un remediu pentru pemfigus, dar, în multe cazuri, simptomele pot să fie gestionate cu ajutorul medicamentelor. 

17. Vitiligo

Vitiligo este o afecțiune autoimună cronică, caracterizată prin pete albe pe piele. Acestea apar pentru că melanocitele sunt atacate și distruse, făcând ca anumite zone de pe piele să capete o culoare alb-lăptoasă. Petele care apar în vitiligo sunt, de obicei, simetrice, aflându-se pe ambele părți ale corpului, cum ar fi pe ambele mâini sau pe ambii genunchi.  

Vitiligo este o boală autoimună, iar pacienții diagnosticați cu această boală au un risc crescut de a dezvolta și alte tulburări autoimune. Nu există un tratament pentru tratarea acestei boli, însă există soluții care pot opri progresia bolii și inversarea efectelor acesteia, ceea ce poate ajuta ca nuanța pielii să fie mai uniformă.

18. Ihtioza (ichthyosis vulgaris) sau "boala pielii uscate"

Ihtioza reprezintă un grup de afecțiuni ale pielii care se caracterizează prin zone cu pielea foarte uscată, care pare solzoasă, aspră și roșie. Simptomele pot varia de la ușoare la severe. Ihtioza poate afecta doar pielea, dar unele forme ale bolii pot afecta și organele interne. 

De regulă, boala este moștenită de la părinți, însă se poate întâmpla ca unii pacienți să dezvolte o formă de ihtioză dobândită (negenetică) cauzată de anumite tulburări medicale sau de anumite medicamente. Deși în prezent nu există un remediu pentru ihtioză, pacienții au la dispoziție câteva tratamente care pot ajuta la gestionarea mai ușoară a simptomelor. 

19. Foliculita

Foliculita este o infecție comună a pielii care se dezvoltă în foliculii de păr. Aceasta se poate dezvolta pe orice zonă a pielii, mai puțin pe palme și pe tălpi. Foliculita se caracterizează prin bubițe mici, asemănătoare acneei, cu marginea roșie, care pot da mâncărimi. 

Poți deteriora foliculii de păr dacă îți atingi frecvent pielea, porți haine foarte strâmte, te razi sau folosești frecvent epilatorul. Este indicat să mergi la un consult de specialitate ca să te asiguri că ai foliculită. Motivul? Foliculii de păr infectați pot arăta ca o altă afecțiune a pielii, cum ar fi acneea. Este posibil să fie nevoie de un tratament medicamentos, și chiar antibiotice, pentru a trata foliculita.

Boli de piele temporare

Există mai multe afecțiuni temporare ale pielii, inclusiv dermatita de contact și keratosis pilaris. 

Dermatita de contact este una dintre cele mai des întâlnite boli de piele. Această afecțiune apare adesea în urma contactului cu substanțe chimice sau alte materiale iritante. Aceste substanțe pot declanșa o reacție ce cauzează mâncărimi și roșeață a pielii. Majoritatea cazurilor de dermatită de contact nu sunt severe, iar simptomele se rezolvă cu produse de uz topic și prin evitarea substanțelor cu potențial iritant. 

Keratosis pilaris este o afecțiune minoră caracterizată prin apariția de mici bășici pe suprafața pielii. Acestea se formează pe brațe, obraji, coapse etc. De obicei, au culoare albă sau roșie și nu dau mâncărimi sau iritație. Nu este nevoie de tratament, dar cu ajutorul cremelor topice, aspectul pielii se poate ameliora. 

Boli de piele permanente

Anumite afecțiuni cronice ale pielii apar de la naștere și rămân până la capătul vieții. Unele pot apărea și pe parcursul vieții, de exemplu, pe motiv de stres intens, cum este psoriazisul. Cauzele acestor boli nu sunt mereu cunoscute, dar există multe tratamente eficiente pentru majoritatea lor, care pot ajuta semnificativ în managementul simptomelor. Deși sunt incurabile, simptomele pot dispărea pentru perioade lungi de timp. În această categorie de boli de piele intră cuperoza, psoriazisul și vitiligo. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Ichthyosis
https://www.niams.nih.gov/health-topics/ichthyosis
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Vitiligo
https://www.niams.nih.gov/health-topics/vitiligo
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases  - Pemphigus
American Academy of Dermatology Association -  Acne-like breakouts could be folliculitis
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/folliculitis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0