Uleiuri esentiale si vitamine anti-alergice

Uleiurile esențiale sunt lichide hidrofobe obținute din plante. De asemenea, ele sunt concentrate și au componente volatile. Mai exact, molecule organice care își modifică starea de agregare cu o viteză extraordinară. Aceasta e proprietatea principală a uleiurilor, deoarece, după cum bine știi, le face ideale pentru aromaterapie.

Alergiile sunt o problemă extrem de neplăcută cu care se confruntă foarte mulți oameni. Acestea duc la complicații precum dificultățile de respirație și inflamațiile. Bineînțeles, există multe tratamente medicale anti-alergii, dar uleiurile esențiale reprezintă o variantă naturală de a le trata și, de asemenea, de a susține sistemul imunitar.

uleiuri esentiale impotriva alergiilor

Cum combat uleiurile esențiale alergiile?

În primul rând, fiecare persoană care suferă de alergii trebuie să știe că ele pornesc de la sistemul imunitar. Asta se întâmplă când un alergen (un invadator extern) îl păcălește. Sistemul reacționează și începe să producă anticorpi imunoglobulina E. Aceștia se deplasează prin celulele care, la rândul lor, eliberează o substanță numită histamină, dar și alte substanțe chimice, care provoacă, de fapt, reacția alergică.

Unele uleiuri esențiale au un efect anti-alergic, deoarece se ocupă, în principal, de echilibrul sistemului imunitar. Fiecare ulei are ingrediente valoaroase, spre exemplu sesquiterpenele – stabilizează membranele celulare și, implicit, reduce cantiatea de histamină eliberată. Alt exemplu de ingredient sunt monoterpenele, precum cortizonul, care este introdus în majoritatea medicamentelor împotriva alergiilor.

Uleiurile au și proprietăți anti-inflamatorii. Sunt absorbite cu viteză și apoi depozitate în membranele celulare. Astfel, cantitatea de substanțe inflamatorii este redusă considerabil. De asemenea, ele fac ca organismul să nu mai fie atât de vulnerabil la sursele externe. Astfel, sistemul imunitar este pregătit să se lupte cu orice intrus.

După cum am menționat și mai sus, există câteva uleiuri esențiale al căror scop este să amelioreze afecțiunile respiratorii și să ajute la eliminarea toxinelor din organism – prin transpirație și urină. De asemenea, se luptă și cu infecțiile, toxinele, microorganismele, paraziții și bacteriile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Care sunt uleiurile esențiale recomandate de specialiști împotriva alergiilor?

Dacă alergiile te supără constant și cheltuiește sume considerabile pe medicamente anti-alergice care au și efecte secundare, poți încerca să folosești următoarele uleiuri esențiale:

Uleiul esențial de mentă

Dacă inhalezi acest ulei, va curăța sinusurile și va calma durerea din gât. Acest ulei esențial nu tratează doar alergiile, ci și astm-ul bronșic, tusea, sinuzita, răceala obișnuită și bronșita. Nu doar că ajută la diminuarea inflamațiilor, conform unor studii, uleiul esențial de mentă reduce oboseala și tratează anxietatea.

Uleiul esențial de busuioc

Acest ulei reduce inflamațiile și ajută glandele suprarenale, implicate în producerea a peste 50 de hormoni care influențează fiecare funcție a corpului. De asemenea, uleiul esențial de busuioc detoxifiază organismul, combate oboseala și durerea.

Uleiul esențial de tămâie

La fel ca uleiurile prezentate mai sus, reduce inflamația. Un studiu demonstrează că este extrem de eficient în cazul bronșitei, deoarece eliberează sinsusurile și reduce inflamația căilor respiratorii. Ajută și sistemul imunitar. De asemenea, poate ajuta și persoanele care suferă de astm.

Unii specialiști sugerează că se poate combina cu uleiul esențial de citrice pentru o explozie aromatică.

Uleiul esențial de eucalipt

Acesta decongestionează sinusurile și plămânii. De asemenea, îmbunătățește circulația și reduce simptomele alergiilor. Datorită senzației de răceală pe care o produce la nivelul nasului aerul poate pătrunde mai bine în plămâni.

Un studiu demarat cu scopul de a analiza efectul unui cocktail de uleiuri (eucalipt, mentă, oregano și rozmarin) a demonstrat că a reușit să trateze alergia sezonieră. Pacienții care au participat la studiu au confirmat că răgueșeala, tusea și durerile de la nivelul gâtului au dispărut.

Uleiul esențial de lămâie

Acest ulei esențial ajută la drenajul limfatic și duce la rezolvarea afecțiunilor respiratorii. Mai multe studii au confirmat că uleiul esențial de lămâie distruge bacteriile și alergenii. De asemenea, specialiștii recomandă pacienților să adauge o picătură – două în apă, în fiecare zi, cu scopul de a regla pH-ul.

Uleiul esențial de lavandă

Poate cel mai celebru ulei esențial, acesta conține linalool, calmând, astfel, natural inflamația. Uleiul esențial de lavandă este considerat un antihistaminic perfect pentru a fi folosit chiar în timpul unei reacții alergice. De asemenea, te scapă de anxietate, te ajută să ai un somn odihnitor și profund, e recomandată chiar și pentru alegiile cutanate, fiindcă mai multe cercetări confirmă faptul că accelerează vindecarea iritațiilor.

Uleiul esențial de mușețel

Acesta e eficient în tratarea unor afecțiuni ale pielii, în tratarea inflamațiilor nazale, a sinuzitei și a tractului respirator iritat. La fel ca uleiul de lavandă, se recomandă pentru tratarea iritațiilor de la nivelul pielii.

Uleiul esențial de cedru

Este cunoscut pentru proprietățile lui antialergice, antiinflamatore, revigorante, antipruritice, calmante și expectornate.

Uleiul esențial de chiparos

Are un conținut foarte mare de sesquiterpene. Ceea ce înseamnă că e antialergic, vasodilatator, antispasmodic, relaxant, decongestionant și antipruritic. Specialiștii recomandă ca uleiul să fie utilizat astfel pentru un efect puternic: pune câteva picături de ulei într-un inhalator cu abur, peste care toarnă apă fierbinte. Apleacă-te deasupra inhalatorului și acoperă-te cu un prosop. Inspiră și expiră regulat pentru câteva minute.

Uleiul esențial de ghimbir

La fel ca și celelalte, reduce inflamațiile și are efect anti-alergen.

Cum trebuie să folosești uleiurile?

Există mai multe feluri prin care poți folosi uleiurile esențiale. Dar, înainte de a alege varianta preferată, mergi la un medic alergolog pentru a face o analiză amănunțită și pentru a primi un tratament corespunzător. Spre exemplu, o alergie netratată poate duce la complicații precum astmul.

Inhalarea

După cum am menționat și mai sus, aceasta e o metodă eficientă de administrare a uleiurilor esențiale. Adăugă apă caldă într-un vas. Apoi niște sare și picături de uleiuri esențiale de eucalipt, mentă și mușețel. Poziționează-te deasupra vasului și acoperă-ți capul cu un prosop. Inspiră și expiră timp de câteva minute.

Baia cu aburi

Este considerată una dintre cele mai relaxante metode de aromaterapie. Amestecă 10 picături de ulei esențial de eucalipt și 5 picături de ulei esențial de mentă. Apoi sare de baie. Timp de 20 de minute inhalează aburul și relaxează-te complet.

Difuzarea

Un difuzor de uleiuri esențiale va arăta senzațional în dormitorul tău, dar, mai multe decât atât, poate trata rinita alergică și alte alergii de care suferi. Seara, înainte de culcare, aduagă picături de ulei de lămâie, busuioc, eucalipt, cedru și lavandă. Lasă aparatul să își facă treaba de la 30 de minute până la o oră. Cu siguranță te vei bucura de un somn odihnitor și profund.

Inhalarea directă

În cazul în care te trezețti cu nasul înfundat în toiul nopții, tot ce trebuie să faci este să picuri un strop de ulei esențial de eucalipt sau ulei esnțial de mentă în palmă și să inhalezi adânc. Efectul va fi imediat.

Masajul

Prepară un amestec de 15 ml de ulei de bază/purător și 9 picături de ulei esențial de mentă sau eucalipt, apoi masează-ți umerii, lateralul nasului, umerii, spatele, gâtul și/sau tălpile.Vei uita astfel de durerile de gât, de cele de cap, de anxietate, de durerile musculare și lista continuă.

Intern

Poți ameliora alergiile adăugând o picătură de ulei esențial de lămâie sau mentă în ceai sau în apă.

Folosește uleiurile esențiale în siguranță

  • alege uleiuri esențiale de înaltă calitate și din surse sigure,

  • pentru masaj diluează întotdeauna uleiul esențial cu uleiul de bază,

  • dacă alegi să le utilizezi intern, folosește o cantitate mică, de o picătură, maxim două pe zi, diluate în apă sau ceai,

  • femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să le utilizeze sub atenta observație a unui aromaterapeut. La fel se recomandă și în cazul copiilor,

  • mergi la medic înainte de a începe să utilizezi uleiurile esențiale.

Suplimente benefice pentru alergici

Cel mai eficient supliment pentru alergii este reprezentat de vitamina C, cel mai puternic susținător al sistemului imunitar, iar doza zilnică poate fi marită până la 3000-4000 mg, în perioada alergiilor. Stabilirea dozei zilnice tolerate se face prin tatonări, într-o zi în care puteți sta acasă, se administrează doze de câte 1500 mg odată și se repetă la cateva ore, iar dacă apar scaune diareice, se ia în considerare ca fiind sigura, doza anterioara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unii oameni tolereaza mai bine dozele mari de vitamina C, alții pot experimenta simptome digestive, diaree, greață, însă oricum, organismul își ia cât are nevoie, restul excretându-se. Pentru cei care își pot face timp, vitamina C se poate administra intravenos lent, dizolvat în soluție Ringer, în doze mai mari (până la 4000mg) fără a mai genera simptomatologia digestiva neplacută, o data pe saptamană. Pielea va deveni mai frumoasa, mai tonică, întrucât vitamina C și ajută la refacerea colagenului din piele și articulații.

În multe situații, vitamina B5 (acidul pantotenic) și vitamina E s-au dovedit benefice în ameliorarea simtomelor alergice, fiind recomandate în doze de 100 mg/zi pentru vitamina B5 și 400 mg vitamina E (doar 3 saptamani pe lună, o saptamană, pauza) timp de una-două luni, în perioadele de primavară și toamnă. În plus, aceste suplimente îmbunătățesc aspectul pielii și părului.

Sfatuiți-vă cu medicul de familie, însă, înainte de a lua aceste suplimente, pentru a nu interfera cu alte medicamente pe care trebuie să vi le administrați.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Essential Oils and Health J Tyler Ramsey, B Carrie Shropshire, Tibor R Nagy, Kevin D Chambers, Yin Li, Kenneth S Korach

Essential Oils: New Perspectives in Human Health and Wellness Fabio Firenzuoli, Vikas Jaitak, Gyorgyi Horvath, Imaël Henri Nestor Bassolé, William N. Setzer and Luigi Gori

Suppression of allergic and inflammatory responses by essential oils derived from herbal plants and citrus fruits Mai Mitoshi, Isoko Kuriyama, Hiroto Nakayama, Hironari Miyazato, Keiichiro Sugimoto, Yuko Kobayashi, Tomoko Jippo, Kouji Kuramochi, Hiromi Yoshida, Yoshiyuki Mizushina

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0