Haloterapia: beneficii&riscuri

Haloterapia, sau terapia cu sare, implică respirația aerului cu particule mici de sare în orice mediu îmbogățit cu sare, cum ar fi dispozitivele de acasă sau camerele cu halo de suprafață. Speleoterapia reprezinta pe de alta parte, terapia cu aerosoli oferită în medii sărate naturale, cum ar fi peșterile de sare sau salinele naturale.

Haloterapia poate influența mucoliza, prezinta acțiuni antibacteriene și antiinflamatorii si chiar rol imunomodulator- prin agenţi hiposensibilizanţi. Poate fi un tratament spa relaxant, dar  puținele dovezi pe cohorte mai mari de oameni nu o iau deocamdata in considerare in ghidurile terapeutice medicale europene ca find o metoda sigura de tratament in anumite boli. Ghidurile actuale încorporează doar referințe la haloterapie ca alternative la provocarea bronșică pentru diagnosticarea astmului bronșic, dar nu includ nicio recomandare cu privire la efectele terapeutice sau preventive ale haloterapiei la pacienții astmatici. 

Unele cercetări sugerează insa că poate fi benefica pentru problemele respiratorii , in special astm bronsic, dar și  in tulburarile de dispozitie, cum ar fi depresia.

Un  metastudiu realizat in 2021, de exemplu de un colectiv de cercetatori romani de la UMF Gr.T Popa din Iasi, a trecut in revista 18 articole originale despre astm, haloterapia fiind utilizata atat ca metoda de diagnostic, cat si de tratament adjuvant. Cinci studii la adulți și cinci la copii au evaluat performanța provocărilor bronșice cu soluție salină hipertonică pentru a diagnostica astmul sau disfuncția corzilor vocale la pacienții astmatici. Trei lucrări au evaluat efectele benefice ale haloterapiei asupra clearance-ului mucociliar la adulții astmatici, iar rolul preventiv a fost documentat într-o lucrare care raportează capacitatea haloterapiei de a împiedica exacerbările astmului nocturn. Toate studiile par să susțină efectele generale pozitive ale haloterapiei ca terapie adjuvantă la pacienții cu astm bronșic fără evenimente adverse raportate. 

Terapia cu sare în istorie

În secolul al XII-lea, practica de a vizita peșterile de sare din motive terapeutice era comună în Europa de Est. De-a lungul timpului, minele de sare sau peșterile din Europa de Est au devenit destinații turistice populare. Oameni din toate colțurile lumii au vizitat pentru a inspira aerul sărat și pentru a-și ameliora problemele pulmonare.

Terapiile cu sare au o istorie lungă de utilizare în unele părți ale lumii, cum ar fi Europa de Est, dar sunt mai puțin frecvente în Statele Unite. 

În anii 1800, un medic polonez a observat că lucrătorii minelor de sare aveau mai puține probleme respiratorii decât alți mineri. Un medic german a remarcat, de asemenea, beneficii pentru sănătatea respiratorie la oamenii care petrec timpul în peșteri de sare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Camerele de sare au devenit forme populare de terapie în anii 1950 și 1960.

Ce este haloterapie?

Haloterapia, o formă de terapie cu sare, este un tratament alternativ care presupune respirarea aerului sărat. 

Unii susțin că poate trata afecțiunile respiratorii, cum ar fi astmul, bronșita cronică și alergiile. 

Alții sugerează că poate:

•    ameliora simptomele legate de fumat, cum ar fi tusea, dificultățile respiratorii și respirația șuierătoare;
•    trata depresia și anxietatea;
•    vindeca unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema și acneea.

Originile haloterapiei datează din epoca medievală, dar cercetătorii au început destul de recent să studieze beneficiile sale potențiale.

Haloterapia folosește un mediu artificial pentru a crea același efect. Locurile care oferă haloterapie folosesc un aerosol de sare uscată pentru a răspândi particule minuscule de sare în atmosfera camerei.

Sarea conține de obicei un amestec de diferite minerale, inclusiv:

  • clorură de sodiu;
  • mangan;
  • calciu;
  • sulfați.

Camerele de sare active folosesc un generator de sare pentru a împrăștia sarea în jurul camerei.

Tipuri haloterapie

Terapia cu sare se face de obicei în camere cu sare, care pot fi active sau pasive.

  • Cameră de sare activă. Această cameră are o mașină numită halogenerator, la care se adaugă sare. Echipamentul descompune sarea în particule minuscule care circulă în cameră.
  • Cameră de sare pasivă. Acest tip de cameră nu are un aparat care să descompună sarea. În schimb, camera este plină cu diferite tipuri de săruri, precum sarea de Himalaya. Arată ca o peșteră de sare, cu temperatură și umiditate controlate.

Concentrația de sare în camerele de sare pasive este mai mică decât în camerele de sare active. Aceste camere sunt de obicei folosite pentru relaxare și meditație, mai degrabă decât pentru haloterapie.

Terapia cu sare în sine are două tipuri:

  • Terapia cu sare uscată. Acest tip este genul cunoscut sub numele de haloterapie. Se face in camerele de sare active cu ajutorul unui halogenerator. Acest lucru permite particulelor mici și uscate de sare să se răspândească în aer și să intre în plămâni și în piele.
  • Terapia cu sare umedă. Aceasta implică scăldat în apă sărată care conține minerale, gargară sau băut apă sărată sau trecerea apei sărate prin canalul nazal.

Metode de haloterapie

Haloterapia este, de obicei, împărțită în metode uscate și umede, în funcție de modul în care este administrată sarea.

Metode uscate

Metoda uscată de haloterapie se face, de obicei, într-o „peșteră de sare” creată de om, fără umiditate. Temperatura este de 20°C sau mai mică. Sesiunile de terapie durează, de regulă, între 30 și 45 de minute.

Un dispozitiv numit halogenerator macină sarea în particule microscopice și le eliberează în aerul din cameră. Odată inhalate, se spune că aceste particule de sare absorb iritanți, inclusiv alergeni și toxine, din sistemul respirator.  Specialiștii susțin că acest proces descompune mucusul și reduce inflamația, curățând căile respiratorii.

Se spune că particulele de sare au un efect similar asupra pielii prin absorbția bacteriilor și a altor impurități responsabile pentru multe afecțiuni ale pielii.

De asemenea, se spune că sarea produce ioni negativi. Teoretic, acest lucru determină organismul să elibereze mai multă serotonină, una dintre substanțele chimice responsabile pentru sentimentul de fericire. 

Metode umede

Haloterapia se face și folosind un amestec de sare și apă. Metodele umede de haloterapie includ:

•    gargară cu apă sărată;
•    băutul de apă sărată;
•    scăldat în apă sărată;
•    folosire apă sărată pentru irigarea nazală.

Ce spun studiile despre haloterapie?

Există o serie de  studii pe această temă. Unele dintre acestea sunt promițătoare, dar majoritatea cercetărilor sunt neconcludente sau contradictorii. în ultimele două decenii nu a fost publicată nicio revizuire științifică care să acopere subiectul beneficiilor haloterapiei în astm, de exemplu. Mai mult decât atât, ghidurile actuale pentru astm bronșic menționează ocazional haloterapia, doar ca agent de provocare bronșică utilizat pentru a diagnostica astmul.

Într-un studiu1 din 2007, persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) au avut mai puține simptome și o calitate a vieții îmbunătățită după haloterapie. Cu toate acestea, Institutul pulmonar nu îl recomandă deoarece nu au fost stabilite ghiduri medicale.

Conform unei analize2 din 2014, majoritatea studiilor privind haloterapie pentru BPOC sunt viciate.

Potrivit unui studiu3 din 2013, haloterapia nu a îmbunătățit rezultatele testelor funcției pulmonare sau calitatea vieții la persoanele cu bronșiectazie non-fibroză chistică. Aceasta este o afecțiune autoimuna, care face dificilă eliminarea mucusului din plămâni.

Haloterapia declanșează răspunsuri antiinflamatorii și antialergice la persoanele cu astm bronșic sau bronșită cronică, conform cercetării4 din 2014.

Aproape toate cercetările privind haloterapie pentru depresie sau afecțiuni ale pielii sunt anecdotice. Aceasta înseamnă că se bazează pe experiențele personale ale oamenilor.

Astm

Un studiu5 din 2014 la șobolani a sugerat că terapia cu sare poate ajuta astmul. Cercetătorii au ținut șobolani într-un mediu asemănător speoterapiei și au descoperit că mediul a ajutat celulele respiratorii ale șobolanilor.

Alte două studii au evaluat veridicitatea beneficiilor terapeutice ale haloterapiei  în astmul acut. Într-un studiu clinic dublu-orb, randomizat, pe 340 de pacienți adulți cu crize acute de astm bronșic, tratamentul cu 3% HS plus salbutamol a dus la o creștere semnificativă în comparație cu numai salbutamol atât a debitului expirator maxim  cât și a Volumului Expirator Maxim S la 40 de minute  și 60 min după tratament Nu au fost înregistrate evenimente adverse severe. Studiul a arătat eficacitatea pe termen scurt a 3% haloterapiei în atacurile acute de astm. În schimb, eficacitatea pe termen lung a fost demonstrată într-un alt studiu dublu-orb, randomizat, în care utilizarea unui inhalator cu sare uscată 20 min/zi comparativ cu placebo în astmul stabil a arătat o îmbunătățire generală a FEV1, capacitatea vitală forțată (FVC) cu 4% și PEFR cu 25% după patru luni de tratament în timpul utilizăriihaloterapiei ca terapie suplimentară, adjuvantă, împreună cu tratamentul astmului cronic.

Un studiu realizat in 2020 a  propus  si o altă terapie combinată, incluzând exerciții recreaționale de iarnă și speleoterapie la pacienții cu astm bronșic înalt funcționali și cu un control rezonabil al bolii. Nu s-au găsit efecte semnificative pentru niciun parametru de spirometrie. Cu toate acestea, pentru speleoterapia combinată cu grupul de exerciții (comparativ cu grupul de exerciții fizice), efectele relative ale tratamentului au indicat o scădere mai substanțială a numărului de celule albe din sânge și de celule eozinofile nazale, sugerând un efect de îmbunătățire durabilă a timpului de clearance mucociliar și post-hoc.

Testul a arătat o tendință a efectului de interacțiune în ziua 60 pentru simptomele alergice, dezvăluind o revenire mai rapidă la valoarea inițială în cadrul grupului de speleoterapie. Cu toate acestea, în funcție de efectele relative ale tratamentului, scăderea oxidului nitric fracționat expirat (un parametru surogat pentru a evalua inflamația alergică a căilor respiratorii)  a fost raportată în grupul de exerciții  comparativ cu speleoterapia combinată cu grupul de exerciții. Niciun participant nu a experimentat efecte adverse în timpul sporturilor de iarnă și al tratamentului cu speleoterapie. Cu toate acestea, impactul studiului a fost limitat de dimensiunea mică a eșantionului și de faptul că populația inclusă a prezentat spirometrie de bază bună.

Sindromul adenoamigdalian

Într-un studiu6 din 2013, cercetătorii au dat 45 de persoane cu sindrom adenoamigdalian, una din cele mai frecvente cauze ale apneei in somn, fie 10 ședințe de haloterapie, fie un placebo. După proces, persoanele care au primit haloterapie au arătat unele îmbunătățiri ale simptomelor lor.

Impactul asupra infecțiilor bacteriene în astm

Aerosolii salini par să aibă efecte antimicrobiene puternice prin capacitatea celulei de a scădea pH-ul. Bacteriile atipice joacă un rol potențial în inducerea și exacerbarea astmului, precum infectia cu Chlamydia pneumoniae, Escherichia coli sau Klebsiella pneumoniae care sugerează o legătură cu infecția și debutul astmului. Prin urmare, dacă se suspectează o infecție bacteriană, terapia trebuie direcționată către microorganismele identificate.

 

Efecte secundare haloterapie 

Haloterapia este probabil sigură pentru majoritatea oamenilor, dar nu există studii asupra siguranței sale. Haloterapia poate avea unele efecte secundare. Este posibil să aveți tuse și mai multă secreție de mucus, deoarece căile nazale se curăță. Rareori, puteți observa iritații ale pielii sau conjunctivită sau ochi roz.

Haloterapia se face, de obicei, într-o clinică spa sau wellness.

Deși se spune că tratează astmul, haloterapia poate fi insotita de riscul de bronhospasm inoportun cu posibile consecințe periculoase și riscul de reacții astmatice tardive. Acest lucru poate agrava tusea, respirația șuierătoare și dispneea. Sfatuiti-va intotdeauna cu un medic pneumolog inainte de a initia o astfel de terapie sau chiar incursiune la salina.

Unii oameni raportează că au dureri de cap în timpul haloterapiei.

Haloterapia este o formă de terapie complementară care este menită să funcționeze cu orice medicamente pe care le utilizezi. 

Susținătorii haloterapiei declară că este sigură pentru copii și femeile însărcinate. Cu toate acestea, există puține cercetări pentru a susține această afirmație. 

Contraindicații haloterapie

Evită haloterapia dacă ai:

  • hipertiroidism;
  • hipertensiune arterială (hipertensiune arterială);
  • tuberculoză;
  • probleme cu inima;
  • insuficiență respiratorie;
  • tulburări ale sângelui, cum ar fi anemia, hemofilia sau coagularea;
  • boli infecțioase;
  • febră;
  • răni deschise;
  • boli maligne precum cancerul;
  • claustrofobie.

Discută, de asemenea, cu medicul înainte de a încerca haloterapia! El îți poate indica, dacă haloterpaia este o opțiune bună pentru tine în funcție de istoricul și starea ta medicală.

#sfatulDOC

Daca te-ai hotarat sa mergi la medicul pneumolog pentru un consult de pneumologie,  pentru a identifica cea mai potrivita solutie de gestionarea unei afectiuni pulmonara, poti sa te programezi chiar acum la un specialist. Nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:

1.Studiul autori: Cernomaz, Tudor Andrei, Sorin Gheorghe Bolog, and Traian Mihăescu. "The effect of a dry salt inhaler in adults with COPD." Pneumologia (Bucharest, Romania) 56.3 (2007): 124-127.
2.Studiul autori:  Rashleigh, Rachael, Sheree MS Smith, and Nicola J. Roberts. "A review of halotherapy for chronic obstructive pulmonary disease." International journal of chronic obstructive pulmonary disease 9 (2014): 239.
3. Studiul autori: Rabbani, Bita, et al. "Efficacy of halotherapy for improvement of pulmonary function tests and quality of life of non-cystic fibrosis bronchiectatic patients." Tanaffos 12.2 (2013): 22.
4. Studiul autori: Lazarescu, H., et al. "Surveys on therapeutic effects of “halotherapy chamber with artificial salt-mine environment” on patients with certain chronic allergenic respiratory pathologies and infectious-inflammatory pathologies." Journal of medicine and life 7.Spec Iss 2 (2014): 83.
5.Studiul autori: Lăzărescu, H., et al. "Speleotherapy–modern bio-medical perspectives." Journal of medicine and life 7.Spec Iss 2 (2014): 76.
6.Studiul autori: Gelardi, Matteo, et al. "Double-blind placebo-controlled randomized clinical trial on the efficacy of Aerosal® in the treatment of sub-obstructive adenotonsillar hypertrophy and related diseases." International journal of pediatric otorhinolaryngology 77.11 (2013): 1818-1824.

7.Halotherapy—An Ancient Natural Ally in the Management of Asthma: A Comprehensive Review 2021, Radu Crisan-Dabija, Ioan Gabriel Sandu Iolanda Valentina Popa, Dragos-Viorel Scripcariu, Adrian Covic,  Alexandru Burlacu

 8.Halotherapy—A possible method to enhance airway treatment on patients with obstructive pathology. Eur. Respir. J. 2012; Crisan-Dabija R., Mihaescu T.

9. Winter Exercise and Speleotherapy for Allergy and Asthma: A Randomized Controlled Clinical Trial, 2020, Johanna Freidl,Daniela Huber,Herbert Braunschmid, Carina Romodow, Christina Pichler, Renate Weisböck-Erdheim, Michaela Mayr, and  Arnulf Hartl


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0