Conjunctivita alergica: simptome, cauze, tratament

Conjunctiva reprezintă o membrană fină de țesut aproape transparent, traversat de vase de sânge, care tapetează globul ocular (partea albă a ochiului – scleră, precum și partea internă a pleoapelor). Inflamația conjunctivei declanșează conjunctivita, care poate fi de mai multe tipuri, inclusiv alergică.

Conjunctivita poate avea la origine mai multe cauze, deci poate fi:

•    bacteriană (caz în care secreția oculară devine alb-gălbuie, cu aspect purulent);
•    virală (ochiul este roșu aprins, cu secreție clară, limpede);
•    alergică (mâncărime și secreție clară, uneori clipit des, în contextul expunerii la diverși alergeni).

În cele ce urmează, îți propunem să afli mai multe despre conjunctivita alergică: din ce cauze apare, ce simptome are persoana afectată și cum se tratează.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Din ce cauze apare conjunctivita alergică? 

Reacția alergică apare atunci când ochiul intră în contact cu un alergen, răspunsul fiind eliberarea de histamină, care duce la o cascadă de semne și simptome. Factorii care duc la aceste reacții chimice interne sunt foarte variați: praf, polen, păr de animale, plante de apartament, substanțe chimice, detergenți, cosmetice și altele.

Acest tip de conjunctivită se întâlnește des la copilul mic. Practic, la copilul de 4-5 ani, aproape orice substanță nouă, cu care organismul nu a mai intrat în contact, poate să determine o reacție chimică de acest fel. Ulterior, după ce corpul produce anticorpi, reacția dispare sau apare mai rar.

Însă conjunctivita alergică apare și la adulții care se știu cu un teren alergic, de exemplu au astm, rinită alergică sau fac des manifestări ale alergiilor la nivelul pielii.

Cum recunoști conjunctivita alergică? Ce simptome are?

Dilatarea vaselor de sânge declanșată de eliberarea de histamină este urmată rapid de simptome oculare: înroșirea ochilor, senzația de mâncărime la nivelul nasului și ochilor, clipit des, simptome care apar la ambii ochi în același timp. Dacă reacția este una de vecinătate, conjunctivita alergică apare doar la un singur ochi de exemplu din cauza unei creme de față noi sau a unei înțepături de insecte la nivelul pleoapelor.

Conjunctivitele de origine bacteriană sau virală afectează adesea doar un singur ochi. Abia ulterior, dacă nu se respectă o igienă strictă, secreția poate apărea și la celălalt ochi. Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene și virale, conjunctivita alergică nu este contagioasă. Este un aspect foarte important de reținut, deoarece nu este necesară separarea de colectivitate, ca în primele două situații.

Tipuri de conjunctivită alergică

Conjunctivita alergică poate fi sezonieră sau perenă.

Conjunctivita alergică sezonieră

Conjunctivita alergică sezonieră este cea mai comună formă de conjunctivită alergică care apare ca reacție la polenul plantelor sau la mucegai. Apare tipic în perioada de primăvară, martie – mai, și se asociază cu rinitele alergice.

Conjunctivita alergică perenă

În conjunctivita alergică perenă, simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului, principalii alergeni implicați în apariția ei fiind părul animalelor, praful și penele. Deși simptomele pot apărea pe tot parcursul anului și sunt mai puțin severe decât cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier.

Alte forme de conjunctivită alergică sunt cea vernală și keratoconjunctivita atopică, asociate cu dermatita atopică a pleoapelor și a feței. În ultimul caz, simptomele includ roșeață, mâncărime, arsuri, lăcrimare, secreții vâscoase și umflarea pleopelor.

Nu în ultimul rând, conjunctivita giganto-papilară este un tip de conjunctivită asociată cu purtarea lentilelor de contact care apare că reacție la soluția de întreținere a lentilelor de contact.

Ce opțiuni de tratament există pentru conjunctivita alergică?

Tratamentul în caz de conjunctivită alergică se face cu picături sau cu unguent antiinflamator de tip steroidian sau nesteroidian. În unele cazuri, medicul poate decide să administreze și un sirop sau pastile cu efect antihistaminic. Uneori, spălarea cu apă rece poate reduce senzația de mâncărime sau usturime.

Tratament medicamentos conjunctivită alergică

Medicul îți poate prescrie mai multe linii de tratament: 

  • antihistaminice și agenți vasoconstrictori
  • medicamente topice din clasa antihistaminicelor H1
  • combinații de medicamente
  • corticosteroizi folosiți cu frecvență redusă, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
  • antihistaminicele orale pot fi și ele folosite, mai ales dacă pacientul are efecte sistemice adiționale.

Unele măsuri suplimentare pot fi recomandate, pentru a îmbunătăți controlul simptomelor conjunctivitei alergice:

NEWSLETTER DEDICAT DOC
  • lacrimi artificiale, pentru a dilua alergenii
  • comprese reci (cu gheață)
  • evitarea alergenilor
  • spălarea frecventă a hainelor și dușuri sau băi frecvente, înainte de culcare
  • vizita la cabinetul unui medic alergolog sau dermatolog, pentru acele conjunctivite alergice care nu sunt controlate în mod adecvat cu medicamente topice și antihistaminice orale.

Există remedii naturiste împotriva conjunctivitei?

Când este vorba de zona ochilor, e indicat să nu se folosească nimic în afară de ceea ce indică medicul. Tot ce se poate face e ca persoana afectată să se spele cu apă sau să pună comprese cu apă rece, să spele des fața de pernă și să se hidrateze bine pentru a accelera vindecarea. Nu se recomandă la nivelul ochilor folosirea vreunor ceaiuri din plante sau a altor remedii populare fără acordul medicului oftalmolog, deoarece pot face mai mult rău decât bine.

Ce complicații pot apărea în cazul conjunctivitei alergice?

În lipsa tratamentului, conjunctivita alergică sezonieră sau perenă rareori duce la complicații pe termen lung. În schimb, conjunctivita vernală și keratoconjunctivita atopică sau cea giganto-papilară au potențial de deteriorare a vederii. În orice caz, este indicat să se meargă la un medic oftalmolog pentru un consult specializat și, cum spuneam, să nu se administreze nicio picătură sau alte așa-numite „leacuri băbești” fără avizul medicului.

Ce se poate face pentru a preveni conjunctivita alergică?

Riscul de conjunctivită alergică poate fi redus prin evitarea situațiilor în care se irită ochii. De exemplu, dacă ești alergic la polenul care provine din iarbă și copaci și îți lăcrimează ochii, limitează expunerea în aer liber în această perioadă și poartă ochelari de soare și mască de protecție. Poți verifica rapoartele meteo pentru nivelurile de polen și mucegai sau poți instala pe telefon o aplicație care să te anunțe când cresc nivelurile de alergeni. 

În timpul lunilor de primăvară și vară când cantitatea de alergeni din aer este mai mare, în loc să deschizi fereastra și să aerisești, folosește un aparat de aer condiționat. Dacă știi că ești alergic la părul de animale, este posibil să nu poți trăi în aceeași casă cu un animal de companie. Dacă ai rude sau prieteni care au animal de companie și te joci cu el, ai grijă să nu duci mâna la ochi și să te speli bine după ce ai atins animalul. În general, e indicat să-și speli bine mâinile sau să faci duș după expunerea la alergeni.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Ophthalmology - Allergic Conjunctivitis Allergic Conjunctivitis
http://eyewiki.aao.org/Allergic_conjunctivitis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0