Dependenta de picaturi de nas – cum scapi de ea?

Folosirea abuzivă a picăturilor pentru desfundarea nasului poate duce la o dependență periculoasă, ce poate compromite simțul mirosului și poate ascunde, în anumite cazuri, alte afecțiuni.

Ce este dependența de picături de nas

Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri, dependența de droguri este o boală cronică a creierului care provoacă consumul compulsiv de droguri, în ciuda consecințelor dăunătoare care pot rezulta din abuzul de droguri.

Rinita medicamentosă nu modifică structura creierului pentru a provoca utilizarea compulsivă a medicamentelor și, ca atare, nu este dependența de droguri prin definiție. Cu toate acestea, schimbă obiceiurile utilizatorului și are potențialul de a provoca leziuni fizice ale căilor nazale, atunci când medicamentul este utilizat în exces.

Tipuri de picături pentru nas

În funcție de substanțele active pe care le conțin, spray-urile nazale se împart în patru categorii:

  • Saline
  • Pe bază de steroizi
  • Antihistaminice
  • Decongestionante

Spray-uri nazale saline

Spray-urile nazale saline nu conțin medicamente și tind să fie sigure pentru persoanele de toate vârstele. Spray-urile saline pot ajuta la slăbirea și subțierea mucozităților. Acestea permit o respirație mai ușoară atunci când apare congestia din cauza răcelii sau alergiilor. Nu conțin medicamente, nu au efecte secundare și nu creează dependență. Aceste spray-uri conțin o cantitate mică de sare și apă sterilizată. Unele conțin și conservanți care împiedică dezvoltarea mucegaiului sau a bacteriilor. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Spray-urile nazale cu steroizi 

Este important de reținut că aceștia nu sunt ca steroizii pentru culturism sau anabolizanți. Acest tip de steroizi ajută la controlul inflamației, în acest caz la nivelul nasului. Pentru cei cu alte simptome decât foarte ușoare și intermitente, steroizii nazali sunt de mare ajutor.

Spray-urile nazale cu steroizi durează cel puțin câteva zile pentru a deveni pe deplin eficienți, așa că ar trebui să fie utilizați zilnic pentru ameliorarea optimă a simptomelor. La cei cu alergii doar sezoniere, steroizii nazali ar trebui să fie folosiți cu o săptămână sau două înainte de începutul anticipat al sezonului de polen. Pentru cei cu alergii perene sau pe tot parcursul anului, steroizii nazali trebuie utilizați pe tot parcursul anului. Steroizii nazali sunt, de asemenea, utilizați pentru rinita non-alergică și polipii nazali și pot ajuta la scăderea frecvenței infecției sinusurilor.

Spray-urile nazale cu steroizi sunt de ajutor pentru a trata simptomele alergiei nazale, cum ar fi strănutul și curgerea nasului. Ele pot oferi ameliorarea febrei fânului sau a alergiilor nazale și pot înlocui adesea alte medicamente pentru alergii administrate pe cale orală. Aceste spray-uri încep de obicei să funcționeze după câteva zile de utilizare.  

Steroizii nazali trebuie pulverizați în nas, îndreptați departe de sept sau de linia mediană a nasului. Reacțiile adverse potențiale includ uscăciune, arsuri, usturime și sângerări nazale. Dacă ai aceste reacții adverse potențiale, medicul îți poate prescrie un steroid nazal alternativ.

Unele tipuri de corticosteroizi pot încetini creșterea la copii, mai ales dacă sunt utilizate o perioadă lungă de timp. Din acest motiv, copiii ar trebui să utilizeze spray-uri nazale cu steroizi numai sub îndrumarea unui medic.

Picături nazale antihistaminice

Se recomandă folosirea antihistaminicelor pentru a trata alergiile sezoniere. Antihistaminicele blochează o substanță chimică numită histamina, care este responsabilă pentru simptomele alergice, cum ar fi strănutul, mâncărimea și curgerea nasului.

Spray-urile nazale antihistaminice permit unei persoane să aplice medicamentul direct în nas. Acest lucru poate ajuta la tratarea simptomelor alergiei nazale la sursă și poate provoca mai puține efecte secundare decât pastilele.

Poate dura o săptămână sau mai mult de utilizare zilnică înainte ca o persoană să simtă o ușurare completă.

Antihistaminicele sunt împărțite în:
• „Prima generație”, care pot provoca somnolență
• „A doua generație”, care sunt mult mai puțin susceptibile de a provoca somnolență

Reacții adverse potențiale (asociate de obicei cu antihistaminicele de „primă generație”):
• Gură uscată
• Probleme la urinare (mai ales la bărbații cu probleme cu prostată)
• Constipație
Somnolență
• La unii copii: coşmaruri, tremor, nelinişte, iritabilitate

Spray-uri nazale decongestionante

Decongestionantele acționează prin îngustarea vaselor de sânge, ceea ce scade cantitatea de lichid care se scurge în mucoasa nasului. Spray-urile decongestionante micșorează temporar vasele de sânge din nas. Acest lucru este cunoscut sub numele de vasoconstricție. Acest lucru oferă o ușurare pe termen scurt, dar nu vindecă răceala sau alergiile.

Totuși, pot da dependență, atunci când o persoană folosește spray-ul nazal decongestionant prea des sau pentru prea mult timp. Utilizarea pe termen lung a acestor spray-uri poate deteriora, de asemenea, țesutul, provocând infecții și dureri.

Cum îți dai seama dacă ești dependent de picăturile pentru desfundarea nasului

Semnele și simptomele unei dependențe de picături de nas ar putea fi următoarele:

  • Senzația de nas înfundat la puțin timp după folosirea picăturilor de nas,
  • Senzația că picăturile de nas nu mai funcționează,
  • Nevoia accentuată de a folosi picăturile de nas încontinuu,
  • Folosirea picăturilor pentru nas pentru a putea respira normal, în fiecare zi.

Cum ne afectează aceste picături de nas

Modifică echilibrul de la nivelul căilor aeriene

Picăturile de nas periculoase, indiferent de forma de prezentare, pot conține efedrină sau pseudoefedrină, clorhidrat de xilometazolina sau oxymetazolin. Aceste substanțe provoacă vasoconstricția temporară, nasul fiind eliberat câteva ore. Folosirea repetată, pe durate lungi de timp și de multe ori pe zi, modifică echilibrul de la nivelul căilor aeriene.

În acest proces, mucoasele nu mai primesc continuu nutrienți suficienti, se usucă, devin din ce în ce mai subțiri și nu mai sunt capabile să acționeze ca un filtru pentru poluanții infiltrați. În același timp, cilii, care sunt responsabili pentru îndepărtarea mucusului, capătă leziuni de durată și astfel crește susceptibilitatea la viruși și bacterii penetrante.

Apare dependența de picături pentru nas

Principala problemă este că persoanele care folosesc picături de nas dezvoltă o dependență la nivel local pentru aceste substanțe. În timp, ele ajung să folosească din ce în ce mai des picăturile și au senzația că nu pot respira deloc pe parcursul zilei, fără ajutorul lor. Din această cauză, tratamentul trebuie să dureze maximum o săptămână, și se recomandă doar în cazuri de obstrucție mare a căilor aeriene, în sinuzită, răceli sau gripe.

Se pot dezvolta rinita medicamentoasă și rinita atrofică

O afecțiune frecvent cauzată de folosirea excesivă a picăturilor pentru desfundarea nasului este rinita medicamentoasă, cunoscută și sub denumirea de rinită chimică. Aceasta cauzează congestie nazală permanentă. În cazul dependenței cronice de spray-uri nazale, în cel mai rău caz apare o afecțiune numită „rinită atrofică”. Apare atunci când mucoasele nazale sunt în mare parte atrofiate și în nas se formează o crustă verzuie, încărcată cu agenți patogeni.  

A doua problemă majoră este că pacienții pot ignora timp îndelungat afecțiuni ale nasului și căilor aeriene, fiindcă simptomele sunt atenuate sau ascunse de picăturile de nas. Exemplele sunt nenumărate, de la rinita alergică și până la tumori benigne sau cancer. În aceste cazuri, doar alte simptome ne trimit la medic: roșeață la nivelul nasului și ochilor, mâncărimi, durere la nivelul nărilor sau la baza nasului, dureri de cap.

Pot afecta sistemul cardiovascular

Pe lângă complicațiile pe care le cauzează la nivel local, picăturile de nas pot avea efecte adverse și pentru sistemul cardiovascular, crescând tensiunea arterială și pulsul. Mulți pacienți ajung la medic și cu stări de nervozitate, insomnie și anxietate, iar în urma investigațiilor nu se găsesc alte cauze decât folosirea intensivă a picăturilor de nas. Poți evita instalarea dependenței de picăturile decongestionante nazale prin folosirea acestora cel mult 3 zile la rând. 
 

Cu ce putem înlocui picăturile pentru desfundat nasul

Pentru început, trebuie ca pacientul să atenueze înfundarea nasului, care poate apărea deja la doar câteva ore după folosirea spray-ului nazal. Pentru a atenua acest efect, pacientul poate aplica spray doar într-o nară în primele zile, astfel încât o nară să fie desfundată, în timp ce nara cealaltă înfundată. Odată ce o nară a fost eliberată, este posibil ca pacientul să continue acest proces cu cealaltă nară.

Specialiștii recomandă să ne achiziționăm ser fiziologic sau spray cu apă de mare, pe care să le folosim atunci când avem nasul înfundat sau pentru curățarea căilor aeriene. Atenție, însă, și la aceste produse, pe care nu trebuie să le folosim zilnic în cantități mari, fiindcă distrug flora normală care populează cavitățile nazale, usucă mucoasa și afectează funcțiile normale ale nasului, de filtrare și de umidificare a aerului.

O altă soluție pot fi inhalațiile, cu infuzii din plante precum mușețelul, lavandă sau cimbrișorul. Acestea au efecte calmante, iar aerul fierbinte va ajuta la decongestionare. Pentru răcelile mai grave, unde nasul se încăpățânează să rămână înfundat, puteți folosi și plante cu arome mai puternice, cum sunt eucaliptul sau menta. Mai poți încerca pe perioade limitate și soluțiile uleioase cu vitamina A, care hidratează mucoasa și calmează inflamațiile.

Deși poate părea dificil să renunțați la picăturile de nas, ca și în cazul fumatului sau oricărei alte dependențe, trebuie să aveți răbdare și să tolerați perioada de acomodare, care poate să însemne, în acest caz, câteva zile de respirație dificilă.

Un consult ORL poate depista și un tratament medicamentos adecvat, dacă situația este mai complicată și ascunde și alte afecțiuni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Allergy Asthma & Immunology - Hay Fever and Allergy Medications
https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/hay-fever-medications


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0