Folosesti decongestionante nazale cand copilul raceste? Iata de ce ar trebui sa te gandesti de 2 ori inainte

Decongestionantele nazale sunt adesea folosite pentru ameliorarea simptomelor răcelii și gripei, însă medicii ne avertizează cu privire la folosirea acestora la copii, întrucât nu numai că sunt ineficiente, însă vin la pachet și cu o serie de riscuri pentru sănătatea celor mici.

Răceala obișnuită este cauzată de obicei de virusuri și poate avea un impact substanțial asupra activităților zilnice. Copiii au în jur de 6-8 răceli pe an, iar adulții răcesc, în medie, de 2-4 pe an, potrivit statisticilor. Multe tratamente fără prescripție medicală pentru răceala obișnuită pretind că ameliorează simptomele nazale, cum ar fi congestia nazală, rinoreea (curgerea nasului) și strănutul. Însă, dovezile privind eficacitatea acestor tratamente sunt limitate și de calitate scăzută, iar îndrumările clare lipsesc. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iar specialiștii avertizează că folosirea decongestionantelor nu rezolvă problema congestiei nazale, ci ameliorează pe termen scurt simptomele acesteia. Mai mult decât atât, administrate copiilor, aceste decongestionante pot avea multe reacții adverse nedorite, potrivit unui studiu din 2018 1.

De ce apare congestia nazală

Nasul se înfundă atunci când țesuturile nazale devin inflamate. Congestia nazală este adesea cauzată de infecții respiratorii precum răceala și gripa sau de diferite tipuri de alergii. Poate fi cauzată și de modificări hormonale în timpul sarcinii sau de anumite medicamente, inclusiv pastilele indicate de medic pentru disfuncția erectilă și antihipertensivele.

La adulți, anomaliile structurale, cum ar fi un sept deviat sau polipii nazali pot provoca simptome asemănătoare congestiei. Aceste probleme pot fi moștenite sau pot fi rezultatul unei leziuni, alergii cronice sau sinuzite cronice. Aerul uscat și fumul de tutun pot agrava înfundarea nasului.

Deoarece sugarii nu știu să respire pe gură, un nas înfundat poate deveni problematic și poate cauza probleme cu hrănirea sau somnul. De asemenea, copiii pot avea un nas înfundat din cauza adenoidelor mărite, care uneori trebuie îndepărtate chirurgical.

Sunt decongestionante nazale sigure pentru copii?

Decongestionantele nazale oferă o ameliorare temporară a congestiei nazale prin constrângerea vaselor de sânge din nas, ceea ce reduce umflarea și congestia nazală. Acestea sunt disponibile fără rețetă. Decongestionantele nazale sunt bune pentru perioade scurte de timp, cum ar fi atunci când ești răcit sau în timpul unui episod de alergie gravă. Potrivit cercetătorilor, pentru adulți, dovezile sugerează că utilizarea decongestionantelor sau cu antihistaminice sau analgezice timp de maximum 3 până la 7 zile poate avea un efect mic asupra simptomelor nazale.

Cu toate acestea, adulții se pot confrunta cu efecte secundare, precum insomnie, somnolență, dureri de cap sau tulburări de stomac. Pe termen lung, utilizarea  decongestionantelor poate duce la congestie nazală cronică (rinită medicamentoasă), care este dificil de tratat, atrag atenția specialiștii. 

În plus, autorii studiului menționat mai sus spun că și paracetamolul și alte medicamentele antiinflamatoare (AINS), deși sunt prescrise pentru ameliorarea durerii, nu par să aibă vreun efect asupra congestia nazală sau curgerea nasului.  

În plus, câteva studii mici au raportat rezultate contradictorii pentru eficacitatea decongestionantelor și antihistaminicelor la copii. Într-o analiză, care a acoperit patru studii controlate randomizate cu un total de 1.466 de participanți adulți, antihistaminicele sedative au ajutat la ameliorarea secrețiilor nazale și a simptomelor răcelii, precum strănutul, dar nu au avut niciun efect asupra congestiei nazale.  

Totodată, specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că decongestionantele sau medicamentele care conțin antihistaminice nu trebuie administrate copiilor sub 6 ani. În plus, aceștia recomandă prudență între 6 și 12 ani. Motivul? Pe de o parte, nu există dovezi că aceste tratamente ameliorează simptomele nazale. Iar pe de altă parte, pot provoca efecte adverse, cum ar fi somnolență sau tulburări gastro-intestinale la copii. 

Atenție! La copiii sub 2 ani, folosirea decongestionantelor sau medicamentelor care conțin antihistaminice au fost asociate cu convulsii, ritm cardiac rapid și chiar deces. Specialiștii de la Academia Americană de Pediatrie (AAP) sunt împotriva utilizării medicamentelor fără prescripție medicală pentru tuse și răceală pentru copii. În schimb, recomandă picăturile nazale saline, printre diverse alte modalități de tratament sigure. 

Picăturile nazale saline sau spray-ul salin sunt de obicei considerate a fi sigure pentru copii. Însă spray-urile nazale cu oximetazolină nu sunt recomandate copiilor sub vârsta de șase ani, cu excepția cazului în care sunt prescrise de medic. Spray-ul trebuie utilizat, de asemenea, conform recomandărilor specialistului, iar părintele trebuie să citească cu atenție prospectul medicamentului înainte de utilizare.

Spray-urile nazale pentru copii sunt de obicei recomandate ca o singură doză pe zi și pentru o perioadă scurtă de timp. Altfel, pot provoca congestie nazală crescută, ceea ce duce la dependența de medicamente.

 

Efecte secundare decongestionate nazale la copii

La copiii mici, decongestionantele nazale pot avea efecte secundare precum:

  • Amețeli
  • Dureri de burtă
  • Dureri de cap
  • Insomnii
  • Tahicardie și convulsii (la copiii mai mici de 2 ani).

Specialiștii susțin că nu e indicat să administrăm decongestionante nazale copiilor mai mici de 12 ani fără recomandarea explicită a medicului pediatru. Chiar și într-o asemenea situație, cercetătorii sunt sceptici cu privire la eficacitatea acestor medicamente.

Atunci când contractează un virus și răcește, organismul copilului începe să lupte cu virusul în zona în care acesta a pătruns în corp – în nas și la nivelul căilor respiratorii superioare. Răspunsul inflamator declanșat de organism în scopul protejării sale determină mucoasa nazală să producă mucus, astfel încât să blocheze virusul și să îl elimine. Așadar, congestia nazală poate fi considerată un mecanism de apărare folosit de organism în lupta cu viroza. Drept urmare, trebuie să dăm voie organismului să își rezolve problema pe cont propriu, chiar dacă apar și simptome neplăcute precum nasul înfundat.

Un alt dezavantaj al folosirii decongestionantelor nazale sub formă de spray sau picături constă în riscul ridicat de a dezvolta dependență.

Spray-urile nazale pot afecta creșterea unui copil?

Au fost făcute câteva studii pentru a verifica efectele spray-urilor decongestionante nazale asupra creșterii scheletului și activității suprarenale. Un studiu randomizat de control, publicat în 2010, și efectuat pe un grup de copii care au utilizat spray nazal cu steroizi timp de un an nu a arătat niciun efect advers asupra creșterii lor scheletice.

Un alt studiu efectuat pe o perioadă lungă de timp a concluzionat că corticosteroizii nazali nu a afectat creșterea copiilor care l-au folosit pe o perioadă de trei ani. Cu toate acestea, cercetările pe aproximativ 90 de copii din grupa de vârstă de șase până la nouă ani au dat rezultate diferite. Au fost tratați cu un steroid numit beclometazonă și au prezentat o creștere suprimată în comparație cu copiii care nu au luat acest medicament.

Există rezultate mixte în ceea ce privește utilizarea spray-urilor nazale pe bază de steroizi pentru copii. Prin urmare, aceste medicamente trebuie utilizate numai la recomandarea medicului, care va cântări riscurile față de beneficii înainte de a prescrie aceste spray-uri pentru orice afecțiuni medicale subiacente.

Metode naturale de desfundare a nasului copilului

Dacă te preocupă confortul copilului tău, poți folosi o serie de remedii naturale pentru desfundarea nasului. În acest fel, vei ameliora suferința celui mic pe timpul răcelii, fără însă să îl expui vreunui risc.

Soluție salină

Prepară o soluție salină prin dizolvarea unei cantități reduse de sare în apă. Folosește apoi câte 2-3 picături de soluție salină în fiecare nară a copilului. Vei observa că nasul celui mic va fi desfundat rapid. Mai mult decât atât, soluția salină are proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că va curăța cavitatea nazală de virusuri și bacterii.

Inhalațiile 

Dacă micuțul tău se plânge că nu poate respira cum trebuie, pregătește-i cada pentru o baie pe cinste. Umple cada cu apă caldă, dar lasă ușa de la baie închisă, astfel încât să se adune aburi în baie. În timp ce îl îmbăiezi, aburii îi vor desfunda celui mic nasul, dar totodată îi vor și hidrata căile respiratorii.

Folosește un umidificator în cameră

Mai ales pe timpul iernii, atunci când aerul din casă este foarte uscat, e indicat să folosești un umidificator, pentru a regla nivelul de umiditate din aer. Curăță și usucă umidificatorul în fiecare zi pentru a preveni contaminarea cu bacterii și mucegai.

Așază-i perna mai sus 

În timpul somnului, capul copilului ar trebui să fie mai sus poziționat decât picioarele sale. În acest fel, mucusul din sinusuri este eliminat mai ușor și scade riscul de infecții. Această metodă este recomandată numai pentru copiii mai mari de 2 ani, în niciun caz pentru bebeluși.

Aspiră nasul copilului tău 

Dacă micuțul tău are sub 6 luni, îi poți curăța nasul cu aspiratorul nazal de tip pompiță. 

Oferă-i multe lichide celui mic 

Hidratarea este foarte importantă atât pentru combaterea congestiei nazale, cât și pentru vindecarea răcelii care stă la baza nasului înfundat. Oferă-i copilului ceaiuri, supe și sucuri naturale, astfel încât să te asiguri că este hidratat așa cum trebuie.

Răceala copilului și simptomele acesteia trebuie să fie tratate conform recomandărilor medicului. Pentru a nu îi pune sănătatea celui mic în pericol, părintele va urma îndeaproape indicațiile oferite de cadrele medicale. În medie, un copil poate răci de 6-8 ori pe an, iar o răceală persistă până la 7 zile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „What treatments are effective for common cold in adults and children?”, BMJ 2018, Mieke L van Driel, Sophie Scheire, Laura Deckx, Philippe Gevaert, An De Sutter
https://www.bmj.com/content/363/bmj.k3786
1 Studiul „What is the relationship between the size of the adenoids and nasal obstruction? A systematic review”. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology. 2021, Calvo-Henriquez C, Branco AM, Lechien JR, et al. 
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0165587621002883
American Academy of Otolaryngic Allergy - You Want Me To Spray What Up My Nose? 
https://aaoallergy.org/you-want-me-to-spray-what-up-my-nose-%ef%bb%bf/
U.S.Food & Drug Administration - Use Caution When Giving Cough and Cold Products to Kids
https://www.fda.gov/drugs/special-features/use-caution-when-giving-cough-and-cold-products-kids


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0