Bolile de ficat: care sunt semnele de avertizare?

Când ficatul nu funcționează corect din cauza unor afecțiuni, acest lucru poate avea efecte potențial grave asupra sănătății. Este important să știm cum să recunoaștem simptomele unei posibile boli de ficat.

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe: contribuie la digerarea alimentelor, convertește mâncarea în energie și o stochează și ajută la filtrarea substanțelor toxice din sânge. Dacă ficatul nu funcționează corect din cauza bolilor hepatice, acest lucru poate avea efecte grave asupra sănătății. 

Află care sunt simptomele afecțiunilor hepatice obișnuite, pentru a le putea recunoaște.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Simptomele generale ale unui ficat bolnav pot varia în funcție de cauza principală, dar există câteva semne comune care indică o problemă hepatică, și anume:

  • piele îngălbenită și albul ochilor îngălbenit (icter);
  • urină închisă la culoare;
  • scaun deschis la culoare, cu sânge sau negru;
  • glezne, picioare sau abdomen umflate;
  • greaţă și vărsături;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • oboseală persistentă;
  • mâncărimi ale pielii;
  • învinețire cu ușurință.

Boli de ficat frecvente: hepatita

Hepatita virală este inflamația ficatului, provocată de un virus. Hepatita este contagioasă, dar nu provoacă întotdeauna simptome, ceea ce înseamnă că poate fi transmisă și contractată fără ca persoana să știe. Virusul se răspândește prin contactul cu alimente contaminate, apă sau fluide corporale, cum ar fi sânge și material seminal. Vaccinarea poate ajuta la reducerea riscului de hepatită.

Simptome hepatită

Virusul hepatitei poate trăi în organism mai mulți ani fără a provoca simptome. La început, pot apărea simptome asemănătoare gripei, iar ulterior se pot observa, de asemenea, scăderea energiei sau slăbiciune generală, dureri de mușchi și de articulații, durere abdominală, greaţă și vărsături, scăderea apetitului, urină închisă la culoare, icter.

Boli de ficat frecvente: ficatul gras

Un ficat sănătos conține de obicei o cantitate mică de grăsime. Boala ficatului gras (steatoza hepatică) apare atunci când există un exces de grăsime la nivelul acestui organ, care se inflamează. Această inflamație poate duce la ciroză, care poate deteriora permanent ficatul. Există două tipuri de boli ale ficatului gras: boala ficatului gras alcoolic (se dezvoltă ca urmare a consumului excesiv de alcool pe termen lung) și boala ficatului gras non-alcoolic (nu are o cauză clară, deși alimentația poate juca un rol).

Simptome ale bolii ficatului gras

Ficatul gras alcoolic nu provoacă simptome în stadiile incipiente, deși unele persoane au dureri în partea dreaptă a abdomenului. Pe măsură ce progresează, boala poate provoca, de asemenea, febră, greață, vărsături și icter. Multe persoane cu ficat gras non-alcoolic au, de asemenea, puține simptome în stadiile timpurii ale bolii, dar în timp se pot confrunta cu slăbiciune generală și oboseală, pierdere în greutate inexplicabilă, scăderea poftei de mâncare, icter, piele iritată, picioare și abdomen umflate.

Boli genetice ale ficatului

Afecțiunile genetice comune care pot duce la probleme hepatice includ:

  • hemocromatoza ereditară, o afecțiune care determină corpul să stocheze excesul de fier în organe;
  • boala Wilson, o afecțiune care face ca ficatul să stocheze cupru în loc să-l elibereze, ca să poată părăsi corpul;
  • deficit de alfa-1 antitripsină, o afecțiune în care corpul nu poate produce suficientă alfa-1 antitripsină, care este fabricată în principal în ficat.

Simptome ale bolilor genetice de ficat

Cunoaște-te mai bine

Simptomele variază în funcție de afecțiune, dar pot include oboseală și energie scăzută, dureri articulare, durere abdominală, scăderea poftei de mâncare, umflarea picioarelor și a abdomenului și icter.

Boli de ficat autoimune

O boală autoimună face ca sistemul imunitar să atace țesutul sănătos din organism. Afecțiunile autoimune ale ficatului includ:

  • colangita biliară primară;
  • colangita sclerozantă primară;
  • hepatita autoimună.

Simptome ale bolilor de ficat autoimune

Simptomele de colangită se dezvoltă adesea lent, cele timpurii incluzând uneori oboseală și mâncărimi ale pielii. În cele din urmă, ele pot provoca, de asemenea durere în partea dreaptă a abdomenului, icter, umflare abdominală, ficat mărit, splină mărită, pierdere în greutate inexplicabilă. Colangita sclerozantă primară poate provoca, de asemenea, frisoane, febră și transpirații nocturne.

Spre deosebire de aceste boli, hepatita autoimună se poate dezvolta brusc. Unii oameni observă simptome ușoare asemănătoare gripei, după care pot apărea simptome similare cu cele ale hepatitei virale, cum ar fi icter, energie scăzută și oboseală, dureri abdominale și articulare, piele iritată, urină închisă la culoare, greaţă și scăderea poftei de mâncare.

Cancerul de ficat

Cancerul de ficat se referă la orice cancer care începe în acest organ. Carcinomul hepatocelular este cel mai frecvent tip de cancer la ficat. Această boală se dezvoltă adesea lent și e posibil ca persoana afectată să nu observe multe simptome în primele etape. Din acest motiv, imediat ce simptomele apar, e recomandat să se ceară ajutor medical - tratamentul timpuriu poate însemna o perspectivă mai bună.

Simptome cancer de ficat

Semnele frecvente ale cancerului hepatic includ scăderea poftei de mâncare, slăbire inexplicabilă, piele iritată, icter, dureri abdominale și umflare, greaţă, vărsături, învinețire cu ușurință. Multe dintre aceste simptome se suprapun cu cele ale altor afecțiuni mai puțin grave, deci este bine ca persoana care prezintă simptomele să meargă la medic pentru un diagnostic clar și un tratament adecvat.

Ciroza hepatică

Ciroza sau cicatrizarea ficatului are loc când acest organ este afectat de inflamație sau de umflături. Bolile hepatice, în special ficatul gras alcoolic și hepatita, pot provoca în cele din urmă ciroză.

Simptome ciroză hepatică

La fel ca multe boli hepatice, ciroza nu provoacă simptome la început, dar pe măsură ce progresează poate cauza oboseală și slăbiciune, scăderea poftei de mâncare, slăbire inexplicabilă, piele extrem de iritată, greaţă, dureri și umflături în zona picioarelor și a abdomenului, icter, învinețire sau sângerare cu ușurință.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Insuficiență hepatică

Insuficiența hepatică poate fi acută sau cronică și apare de obicei după ciroză, treptat, când ficatul ajunge prea deteriorat pentru a continua să funcționeze.

Simptome insuficiență hepatică

Simptomele care pot indica insuficiența hepatică timpurie includ pierderea poftei de mâncare, oboseală, greaţă și diaree. Etapele ulterioare ale insuficienței hepatice pot duce la oboseală, confuzie și comă. 

Supradozajul cu acetaminofen poate provoca insuficiență hepatică acută. Simptomele insuficienței hepatice acute includ durere sau umflături în partea dreaptă a abdomenului, greaţă, vărsături, confuzie, icter, senzație de somnolență și dezorientare. Deși nu este la fel de frecventă ca insuficiența hepatică cronică, insuficiența hepatică acută este foarte gravă și necesită asistență medicală de urgență. Insuficiența hepatică bruscă poate duce la acumularea de lichide în creier, sângerări excesive și insuficiență renală.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medline Plus - Liver Diseases
https://medlineplus.gov/liverdiseases.html
MSD Manual - Nonalcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD)
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/approach-to-the-patient-with-liver-disease/nonalcoholic-fatty-liver-disease-nafld


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0