Plante medicinale (și alți aliați) care au beneficii pentru imunitate
Plante medicinale (și alți aliați) care au beneficii pentru imunitate
Plante medicinale (și alți aliați) care au beneficii pentru imunitate
Ai grijă de sănătatea ta în sezonul rece și ajută-ți sistemul imunitar, consumând anumite condimente sau plante medicinale pe care le găsești sub formă de suplimente alimentare (comprimate, tincturi sau ceaiuri pentru imunitate).
Sistemul imunitar, atunci când este expus la ceva care ar putea fi potențial dăunător, intră în acțiune, oferindu-ți o linie de apărare împotriva agenților infecțioși și împotriva bolilor. Celulele specializate, proteinele, țesuturile și organele care fac parte din sistemul imunitar sunt cele care țin în permanentă o evidență și știu ce se întâmplă în corpul tău și răspund atunci când acesta are nevoie.
Un sistem imunitar puternic se menține zilnic, nu doar în sezonul rece, printr-o alimentație bazată pe mai multe fructe și legume și mai puține grăsimi animale și zahăr, prin exercițiu fizic regulat, prin respectarea orelor de somn și evitarea fumatului și a excesului de alcool. Unele plante medicinale pot contribui și ele la menținerea unei imunități adecvate, cum ar fi:
Usturoiul
Usturoiul este bogat în compuși precum alicina și numeroase alte molecule puternice care ajută organismul să prevină și să lupte contra infecțiilor. De asemenea, usturoiul este folosit local încă din cele mai vechi timpuri pentru a dezinfecta rănile și pentru a lupta cu infecțiile fungice.
Cel mai bun mod prin care poți folosi usturoiul pentru a ajuta sistemul imunitar este să îl consumi proaspăt, zdrobit, pus în salate, adăugat peste mâncăruri gătite sau pe bruschete cu felii de roșii, un strop de ulei de măsline și frunze de busuioc, de exemplu. Adaugă usturoi crud și în sosurile obișnuite pentru paste sau în sosul pesto făcut în casă.
Ghimbirul
Ghimbirul a fost folosit de multă vreme ca remediu popular pentru a stimula sistemul imunitar. Se crede că, tocmai pentru că ghimbirul este atât de eficient în a încălzi corpul, el poate ajuta în lupta contra acumulării de toxine în organe. Se știe că ghimbirul ajută la curățarea sistemului limfatic, previne acumularea toxinelor care predispun la infecții virale, fungice și bacteriene, este un bun remediu pentru greață și are și proprietăți antiinflamatoare.
Oregano și cimbrul
Oregano și cimbrul sunt două condimente bogate în compuși aromatici (uleiuri esențiale benefice) care au o puternică acțiune antimicrobiană. Acestea pot fi adăugate în diverse mâncăruri gătite, pe bază de carne, cartofi sau leguminoase sau de pot folosi în ceaiuri pentru imunitate. Ddacă sunt cumpărate sub formă de ulei esențial, se poate inspira deasupra lor pentru a ajuta la desfundarea sinusurilor. Dacă este necesar și medicul recomandă acest lucru, se pot lua și sub formă de capsule.
Echinacea
Echinacea a devenit una dintre cele mai bine vândute plante medicinale, deoarece sprijină sistemul imunitar și starea generală de sănătate. Există dovezi considerabile care sugerează că substanțele chimice naturale din echinacea au capacitatea de a reduce infecțiile cauzate de virusuri.
Această plantă conține un compus care împiedică bacteriile și virusurile să pătrundă în celulele sănătoase, reducând considerabil riscul persoanei care face o cură de echinacea de a se infecta. Echinacea ce regăsește mai des în unele ceaiuri pentru imunitate, dar și sub formă de comprimate sau tinctură.
Gălbenelele
Petalele acestor flori micuțe și galbene au fost folosite în scop medicinal încă din cele mai vechi timpuri. Gălbenelele au proprietăți antivirale și conțin mari cantități de flavonoide, care sunt, de fapt, antioxidanți de origine vegetală care protejează celulele și nu le lasă să fie deteriorate ori lezate de acțiunea radicalilor liberi.
De asemenea, gălbenelele luptă contra bacteriilor și a inflamațiilor din corp. Petalele uscate ale plantei sunt folosite în tincturi, unguente și creme și numeroase alte remedii pentru a trata infecțiile, arsurile, rănile și pentru a ajuta la vindecarea rapidă a leziunilor, dar se găsesc și în ceaiuri pentru imunitate.
Ginsengul
Unele studii au arătat că ginsengul poate stimula sistemul imunitar. Există o serie de dovezi științifice care arată că extractul de ginseng american ar putea chiar să reducă numărul răcelilor și severitatea acestora la adulți. Pentru că ingredientele active din suplimentele cu ginseng și calitatea acestora pot varia de la un producător la altul, cumpără întotdeauna ginseng de la o companie de încredere.
Înainte de a încerca oricare dintre aceste plante medicinale, indiferent de forma sub care sunt disponibile remediile (ceai, tinctură, capsule, etc.), cere mai întâi sfatul unui medic cu competență în fitoterapie, care îți poate recomandă dozele și perioadele în care trebuie să iei aceste remedii care să te ajute să ai un sistem imunitar mai puternic. De asemenea, e important ca medicul să-și dea acordul pentru utilizarea oricăror suplimente alimentare mai ales în cazul pacienților care se află în tratament medicamentos pentru diverse boli, deoarece unele suplimente pot interacționa cu medicamentele.
Strategii pentru creșterea imunității la copii
Pentru că mulți părinți se îngrijorează legat de imunitatea copiilor în sezonul rece, e bine de știut că există câteva strategii simple prin care imunitatea copilului să rămână puternică tot timpul anului: alimentația cu multe legume și fructe, activitatea fizică zilnică și un somn odihnitor. Nu există remedii minune pentru a crește brusc imuniatea cuiva, adult sau copil, ci pur și simplu aceasta se susține printr-un stil de viață sănătos.
Dacă părinții vor să ofere anumite suplimente alimentare copiilor, este necesar să ceară sfatul medicului pediatru. Chiar dacă unele plante medicinale pot fi sigure pentru adulți, este posibil să nu fie bine tolerate de cei mici. Uleiul de primulă, de exemplu, poate fi o alegere bună pentru copii, dacă este administrat respectând dozele.
O capsulă de 1000 mg de ulei de primulă (plantă al cărui nume poate apărea pe etichetele suplimentelor sub denumirea de luminița nopții, luminiță de seară ori „evening primrose”) se poate înțepa și se stoarce din ea uleiul peste o salată de legume, iar copilul nici nu va observa, deoarece nu va simți o aromă anume.
De asemenea, copilul poate fi încurajat să mănânce pește de două ori pe săptămână, dar, dacă nu dorește, părinții îi pot administra suplimente cu ulei de pește de mare adâncime, în fiecare zi, cu acordul medicului pediatru. Acesta conține vitaminele A și D și acizi grași esențiali Omega-3, care pot reduce riscul de infecții virale.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Medicinal Plants to Strengthen Immunity during a Pandemic
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7602650/
Te-ar mai putea interesa și...