6 remedii la indemana pentru deshidratare

În sezonul cald apare, de regulă, și riscul de deshidratare. Transpirația excesivă, temperaturile crescute, consumul în exces de produse rafinate și bogate în sodiu, fără ca acestea să fie dublate de cantitatea optimă de apă de 35ml/kg corp sunt câțiva factori care contribuie la instalarea deshidratării; iată cum poți trata deshidratarea acasă, cu câteva remedii la îndemână.

Deshidratarea apare atunci când organismul nu este capabil să rețină fluide și electroliți. Atunci când cantitatea de apă din organism este redusă, echilibrul electrolitic este distrus și astfel apar problemele. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din ce cauze apare deshidratarea?

În general, deshidratarea tinde să apară în urma unui antrenament sportiv foarte intens, în aer liber, într-o zi însorită, dar există și alte cauze ale deshidratării:

Diareea sau vărsăturile 

Atât diareea, cât și vărsăturile determină pierderea de apă din organism, fapt care duce la deshidratarea acestuia.

Urinările frecvente

Diabetul sau un anumit tratament medicamentos poate cauza urinari frecvente, iar acestea pot cauza, la rândul lor, deshidratare.

Afecțiunile cronice

Bolile renale sau alte afecțiuni cronice cresc, de asemenea, riscul de deshidratare.

Temperaturile foarte ridicate

Vremea foarte călduroasă suprasolicită organismul, făcându-l să transpire intens pentru a-și regla temperatura. Astfel, poate să apară deshidratarea.

Ce simptome sunt corelate cu deshidratarea?

Simptomele deshidratării la adulți sunt următoarele:

  • Senzația de gura uscată
  • Sete excesivă
  • Lipsa urinării sau urină închisă la culoare
  • Amețeli
  • Oboseală
  • Durere de cap
  • Instalarea pliului presistent - strânge între degete pielea de pe mâini sau gambe și, dacă pliul se poate forma și se retrage greu, deshidratarea este intensă, acest lucru fiind valabil mai ales la persoanele în vârstă.
  • În cazul copiilor, deshidratarea se manifestă astfel:
  • Uscăciunea gurii
  • Apatie
  • Somnolență
  • Sete intensă
  • Absența lacrimilor în timpul plânsului
  • Lipsa urinării

Atunci când apare la copii și la vârstnici, deshidratarea poate fi extrem de periculoasă, de aceea este recomandat să se apeleze de urgență la ajutor medical specializat și rehidratare prin perfuzii. Dacă deshidratarea nu este severă și nu e necesară intervenția medicului, aceasta poate fi combătută cu câteva remedii la îndemână.

Remedii pentru deshidratare

Iată ce poți face la domiciliu când te confrunți cu deshidratarea:

Consumă banane

Una sau două banane îți vor regla nivelul de potasiu din organism. În timpul deshidratării, nivelul de potasiu din organism scade îngrijorător de mult.

Bea lapte bătut

Amestecă o cană de lapte bătut cu o linguriță de ghimbir și bea-l imediat. Acesta este un probiotic natural, bogat totodată și în minerale precum potasiul și magneziul, care se pierd prin transpirația excesivă cauzată de primele faze ale deshidratării.

Bea apă de orz

Pune într-o crăticioară 3‑4 căni de apă, în care adaugi o cană de orz. Lăsă să fiarbă această apă în jur de 40‑50 de minute, apoi las-o să se răcească, strecoar-o și adăugă puțină zeamă de lămâie și miere pentru gust. Apa de orz conține mulți antioxidanți, vitamine și minerale din belșug și va echilibra organismul deshidratat.

Mănâncă o supă bogată în legume

Supele sunt surse bogate de nutrienți, însă oferă totodată organismului necesarul de apă. Acestea sunt un aliat de preț în combaterea deshidratării.

Apa de cocos

Apa de cocos este bogată în sodiu și potasiu, care sunt necesare pentru combaterea deshidratării. Bea apă de cocos de 4‑5 ori pe zi pentru a te recupera rapid.

Zeamă de murături

La fel ca în cazul apei de cocos, conținutul de sodiu și de potasiu fac din zeama de murături un remediu eficient pentru deshidratare. Organismul pierde cantități importante de sodiu și potasiu în urma deshidratării, de aceea este atât de important să îi oferim acestuia mineralele care pot fi obținute și din zeama de murături, după care e nevoie să bei mai multă apă simplă.

Ce boli pot duce la deshidratare?

Deshidratarea poate fi cauzată de mai multe afecțiuni, cum ar fi:

Infecții

Infecțiile virale sau bacteriene care cauzează febră, vărsături și diaree pot duce rapid la deshidratare, deoarece organismul pierde lichide prin transpirație excesivă, vărsături și scaune. De aceea, este indicat să se bea multe lichide sănătoase, cum ar fi apă simplă, supe de legume făcută în casă, ceaiuri de plante (mușețel, mentă) și soluții de rehidratare orală (aceste soluții conțin niveluri adecvate de apă, săruri și electroliți pentru a ajuta la restabilirea echilibrului hidric și de nutrienți; sunt disponibile în farmacii și pot fi utile în special în cazurile de diaree severă).

O boală gastrointestinală

Afecțiuni precum gastroenterita (infecția tractului gastrointestinal) sau boala Crohn pot provoca diaree persistentă, care poate duce la deshidratare. Deshidratarea poate apărea în cazul gastroenteritei din cauza pierderii excesive de fluide și electroliți prin diaree și vărsături. Persoanele care suferă de gastroenterită pot prezenta o cantitate semnificativă de lichide și săruri esențiale pierdute din organism, ceea ce poate duce la un dezechilibru hidric. 

Deshidratarea poate să apară în cazul bolii Crohn din mai multe motive: diareea frecventă, malabsorbția (inflamația și leziunile din tractul gastrointestinal pot afecta capacitatea de absorbție a organismului, inclusiv absorbția apei și a nutrienților esențiali), vărsăturile și educerea aportului alimentar (din cauza durerilor abdominale și simptomelor digestive, persoanele cu boală Crohn pot evita consumul de alimente și lichide, ceea ce poate duce la deshidratare).

Afecțiuni renale

Problemele renale, cum ar fi insuficiența renală sau litiaza renală (pietre la rinichi), pot perturba echilibrul hidric al organismului și pot duce la deshidratare. În cazul insuficienței renale, rinichii nu își mai pot îndeplini în mod corespunzător funcția de filtrare și eliminare a deșeurilor și a excesului de lichide din organism, ceea ce duce la acumularea de apă și săruri în corp, dar și la pierderea capacității rinichilor de a filtra urina. În consecință, deshidratarea poate să apară chiar dacă nu există o pierdere excesivă de lichide.
Atunci când există pietre la rinichi sau alte obstacole în tractul urinar, acestea pot împiedica fluxul normal de urină, ceea ce provoacă retenție de lichide și potențial deshidratare. 

Diabet zaharat

Persoanele cu diabet zaharat necontrolat pot prezenta urinare frecventă și pierdere de lichide, ceea ce poate contribui la deshidratare. Atunci când glicemia este mare, rinichii pot începe să elimine excesul de glucoză prin urină, ceea ce va duce la urinare frecventă, pierderea de lichide și deshidratare. O complicație a bolii numită nefropatie diabetică poate afecta funcția rinichilor și capacitatea lor de a menține un echilibru hidric adecvat, ceea ce contribuie apoi la retenția de lichide și la riscul de deshidratare. 

Boli cardiace

Unele afecțiuni cardiace pot determina retenția insuficientă de lichide, ceea ce va duce ulterior la deshidratare. În insuficiența cardiacă congestivă, inima nu poate pompa sângele eficient pentru a satisface necesitățile corpului. Acest lucru poate duce la acumularea de lichid în plămâni și în alte părți ale corpului (edem). Deși edemul poate sugera retenție de lichide, acesta poate fi însoțit de o pierdere mai mare de lichide prin urină. Astfel, persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă pot prezenta riscul de deshidratare.

Anumite aritmii cardiace pot afecta ritmul cardiac și capacitatea inimii de a pompa sânge eficient. Acest lucru poate contribui la scăderea fluxului sangvin către rinichi și la o reacție a organismului de a conserva lichidele, ceea ce poate duce la deshidratare. 

Alte boli cronice

Boli cronice precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) pot afecta capacitatea organismului de a menține echilibrul lichidelor. Persoanele cu BPOC pot avea dificultăți în timpul activităților fizice sau chiar în timpul respirației de bază. Acest efort suplimentar poate duce la transpirație excesivă, ceea ce contribuie la pierderea de lichide. De asemenea, dificultățile de respirație pot duce la oboseală și pot reduce apetitul, ceea ce va influența cantitatea de lichide și alimente consumate.

Afecțiuni ale pielii

Pielea joacă un rol important în menținerea echilibrului hidric al organismului, deoarece funcționează ca o barieră de protecție împotriva pierderii excesive de lichide. Persoanele cu arsuri grave sau alte leziuni cutanate extinse pot pierde cantități semnificative de lichide prin piele, ceea ce poate duce la deshidratare. Anumite tipuri de eczeme, precum dermatita atopică, pot provoca uscăciune severă a pielii și descuamarea acesteia. Aceasta afectează capacitatea pielii de a menține apa și poate contribui la deshidratare. Și hiperhidroza (transpirația excesivă) poate duce la pierderea excesivă de lichide prin piele.

Vârsta înaintată

Persoanele în vârstă sunt mai susceptibile la deshidratare din cauza modificărilor fiziologice care pot afecta capacitatea organismului de a-și menține echilibrul hidric. Cu trecerea timpului, unele persoane în vârstă pot resimți o scădere a senzației de sete sau pot ignora setea, ceea ce duce la consum insuficient de lichide, crescând riscul de deshidratare. 

De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, rinichii pot avea o funcție mai redusă, ceea ce poate afecta capacitatea de a concentra urina și de a elimina deșeurile și excesul de lichide din organism. În plus, persoanele în vârstă pot lua mai multe medicamente pentru a trata diverse afecțiuni cronice, iar unele dintre aceste medicamente pot avea efecte diuretice sau pot afecta modul în care organismul reglează echilibrul hidric.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Inform - Dehydration 
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/nutritional/dehydration
Cleveland Clinic - Dehydration
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/9013-dehydration


Te-ar mai putea interesa și...


[{read-more-deshidratare]

CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1