Cum pastram alimentele proaspete si pline de nutrienti pentru mai mult timp - carne, lactate, oua

Ce poți să faci pentru ca fructele și legumele proaspete să-și păstreze nutrienții mai mult timp, astfel încât să beneficiezi de vitamine și de mineralele din compoziția lor și să reduci risipa de alimente?

În primul rând, odată ce legumele și fructele sunt culese, în funcție de soi, acestea au un termen de valabilitate limitat în funcție de modul în care sunt depozitate. În al doilea rând, numeroase vitamine și minerale sunt susceptibile de a fi distruse de aer, lumină, apă, căldură. Pentru a reduce risipa alimentară și pentru a crește semnificativ aportul de nutrienți, este important și să gătești corect alimentele.

Carnea slabă, carnea de pasăre fără piele și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi au mai mulți nutrienți per calorie decât versiunile lor mai grase. 

Cerealele integrale (de exemplu, pastele din grâu integral, fulgii de ovăz, orezul brun) au mai mulți nutrienți decât alimentele care se obțin din cereale rafinate. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Alimentele din cereale integrale dospite cu drojdie au mult acid fitic, ceea ce poate inhiba absorbția calciului, fierului și zincului. Orezul alb prefiert este mai hrănitor decât orezul alb obișnuit. Legumele cu frunze de culoare verde închis și legumele de culoare galben închis au mai multă vitamina A decât cele de culoare mai deschisă.

În general, cu cât alimentele sunt păstrate mai mult timp în frigider sau în congelator cu atât sunt mai mari pierderile de nutrienți. Fructele și legumele coapte se păstrează cel mai bine la rece până când urmează să fie consumate. Bananele coapte pot fi păstrate și la frigider. Sucul de portocale poate fi păstrat la frigider într-un recipient acoperit timp de câteva zile înainte ca vitamina C să se piardă.

Păstrează cartofii, conservele și cerealele într-un loc răcoros, întunecat și uscat, dar nu lăsa cartofii la frigider. Laptele și pâinea trebuie păstrate într-un recipient opac pentru a preveni distrugerea riboflavinei și a vitaminelor A și D.

Alimentele congelate trebuie păstrate la sau sub 0 grade. Pune imediat la frigider toate alimentele gătite care nu vor fi consumate imediat. Păstrează toate alimentele proaspete, tăiate și gătite bine închise ermetic, pentru a reduce expunerea la aer.  

Fructele și legumele proaspete sau congelate au mai mulți nutrienți decât cele conservate (conservarea poate reduce cantitatea unor vitamine la jumătate). Dar proaspete nu este neapărat mai bine decât congelate, deoarece alimentele congelate sunt de obicei procesate imediat după ce sunt culese, în timp ce alimentele proaspete pot petrece multe zile în depozite (atât în ​​magazin, cât și acasă) înainte de a fi consumate. 

Legumele gătite care sunt reîncălzite după ce au fost ținute la frigider două sau trei zile își pierd mai mult de jumătate din cantitatea de vitamina C.

Cum păstrezi carnea, lactatele și ouăle

Carnea proaspătă se păstrează cel mai corect ambalată în pungi de plastic sau folie alimentară, în raftul cel mai apropiat de congelator. Atenție la modul în care o ambalezi, pentru a preveni scurgerea sucurilor din carne peste alte alimente din frigider, care ar putea afecta nu doar gustul, ci le-ar putea contamina cu bacterii!

Evită păstrarea cărnii macre crude mai mult de 3-4 zile în frigider! În general, carnea de porc și de vită rezistă mai mult timp la frigider decât cea de pui sau curcan. 

Dacă însă este vorba de carne tocată sau organe, evită păstrarea în stare crudă mai mult de una-două zile! Dacă nu reușești să gătești carnea în acest interval, cel mai bine este să o congelezi. 

Carnea preparată termic (gătită) trebuie consumată în maximum 4 zile!

Semipreparatele de carne din comerț rezistă sigilate, în general, conform termenului de valabilitate dar, odată desfăcute, le poți păstra maximum cinci zile la frigider.

Congelarea cărnii o poate păstra bună de consum câteva luni. Carnea crudă congelată rezistă până la șase luni, cu condiția să nu se întrerupă lanțul de refrigerare (adică să nu fie decongelată și apoi recongelată).

Carnea gătită și apoi congelată poate rezista chiar și patru luni, cu aceeași condiție ca, odată decongelată, să nu se mai recongeleze.

Ouăle sunt depozitate cel mai frecvent pe ușa frigiderului, în suportul special sau în cutii de plastic, ceea ce nu este însă foarte recomandat. Metoda corectă de păstrare a ouălor proaspete în frigider este în cofrajul lor original, de carton. Nu păstra niciodată ouăle la temperatura camerei! Riști toxiinfecții alimentare, deoarece se alterează foarte repede!

Lactatele se păstrează în frigider de preferat în ambalajul lor original, acoperite și etanșate.
 
Cum păstrezi legumele

Sfecla, napii, morcovii, păstârnacul și ghimbirul pot fi depozitate pe termen lung, deoarece nu sunt pretențioși cu privire la locul în care le păstrezi în frigider. Poți depozita rădăcinoasele lângă varză, broccoli și conopidă.  

Dacă cumperi morcovi, sfeclă sau napi cu frunze, îndepărtează-le frunzele înainte de a le depozita, deoarece elimină umezeala din legume. Rădăcinoasele vor rămâne proaspete timp de cel puțin câteva săptămâni, sigilate în pungi cu fermoar sau în recipiente etanșe în frigider. 

Ridichile, deși din punct de vedere tehnic fac parte din familia verzei, acționează foarte mult ca și alte legume rădăcinoase. Rămân proaspete mult timp în frigider – uneori până la trei săptămâni – atunci când sunt depozitate într-un recipient ermetic și se păstrează mai mult timp fără să aibă frunze. 

Ceapa galbenă și usturoiul se păstrează pentru mai multă vreme dacă stau departe de umiditate. Alfel, există riscul să se strice foarte repede. Depozitează-le într-un loc răcoros, uscat și întunecat, într-un recipient fără capac.  

Folosită la supe sau salata, varza rezistă multă vreme dacă este depozitată  în frigider.  La fel ca și varza, broccoli și conopida sunt rezistente și versatile. Poți ține până la două săptămâni în pungi de plastic sau în recipiente cu capace.

Cum păstrezi fructele

Dacă sunt depozitate la temperatura camerei, merele se degradează rapid. Aceste fructe preferă frigul; după recoltare, producătorii le păstrează la temperaturi apropiate de cea de îngheț pentru a-și menține aspectul pe tot parcursul anului. 

Acasă, poți să le depozitezi într-o pungă de plastic în acel colț foarte rece din frigider.  Perele necoapte trebuie să rămână la temperatura camerei într-un castron sau într-o pungă de hârtie. Odată ce se înmoaie puțin, le poți ține la frigider, unde își vor păstra prospețimea câteva zile.

Cum ar trebui să gătești alimentele

Pentru ca alimentele să-și păstreze nutrienții, iar tu să beneficiezi de toate vitaminele și mineralele din compoziția lor, este important să ții cont de următoarele recomandări. Cele trei reguli majore sunt de a reduce cantitatea de apă utilizată la gătit, de a reduce timpul de gătire și de a reduce suprafața alimentelor expuse.

Gătitul fără apă, gătitul sub presiune, gătirea la aburi sunt cel mai puțin distructive pentru nutrienți. Legumele congelate pot fi gătite la aburi. Dacă mâncarea este gătită în apă, adaugă o cantitate mică de apă fierbinte, acoperă oala și gătește mâncarea rapid. 

Dacă este posibil, păstrează apa rămasă de la gătit pentru a face supă sau sosuri. 
Pe de o parte, cu cât bucățile de mâncare sunt tăiate mai mici, cu atât sunt mai mari riscurile de a pierde nutrienți. Pe de altă parte, bucățile mici înseamnă o gătire mai rapidă. 

Dacă este posibil, amână tăierea fructelor și legumelor și pregătirea salatelor cu puțin timp înainte ca acestea să fie gătite sau servite. Utilizează acizi în sosurile de salată (lămâie sau oțet) pentru a inhiba acțiunea enzimelor, dar nu găti legumele verzi cu bicarbonat de sodiu, deoarece distruge tiamina și vitamina C.

Fierbe cartofii în coajă și netăiați. Prăjirea duce la o pierdere a vitaminei C, dar principalul său dezavantaj este creșterea caloriilor în grăsimi, care scad din valoarea nutritivă a cartofilor. Prăjirea în grăsimi distruge și vitamina E din uleiurile vegetale.

Ustensilele de gătit din sticlă, oțel inoxidabil, aluminiu sau email sau căptușite cu un strat antiaderent nu au niciun efect asupra conținutului de nutrienți.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://ucsdcommunityhealth.org/wp-content/uploads/2017/09/ethylene.pdf
https://www.producebluebook.com/news/know-your-commodity/ 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0