

Proceduri de fizioterapie, dar si cele mai comune afectiuni pentru care se recomanda
Proceduri de fizioterapie, dar si cele mai comune afectiuni pentru care se recomanda
Proceduri de fizioterapie, dar si cele mai comune afectiuni pentru care se recomanda
Fizioterapia este un ansamblu de proceduri terapeutice pe bază de agenți fizici precum undele magnetice ori curenții electrici, folosită în scopul recuperării fizice.
Fizioterapeuții folosesc o varietate de tehnici pentru a evalua și trata problemele musculo-scheletice, neurologice și respiratorii. Scopul fizioterapiei este de a ajuta oamenii să-și mențină, să restabilească sau să-și îmbunătățească funcția fizică și calitatea vieții.
Fizioterapia poate aduce beneficii persoanelor de toate vârstele și condițiile, inclusiv celor cu durere cronică, leziuni musculo-scheletice, tulburări neurologice și probleme respiratorii. Fizioterapia este o profesie bazată pe știință, care necesită o pregătire și o educație extinsă.
[{proceduri-de-fizioterapie-dar-si-cele-mai-comune-afectiuni-pentru-care-se-recomanda}]
Ansamblul de proceduri care alcătuiesc fizioterapia ajută la evitarea intervențiilor chirurgicale, la ameliorarea durerilor și la reducerea riscurilor ca afecțiunea de care pacientul suferă să evolueze.
Afecțiunile pe care fizioterapia le ameliorează sau tratează
Durerile musculare
Cea mai comună durere musculară este cea din zona spatelui, afectând tot mai mulți oameni din cauza stilului de viață sedentar. Fizioterapia reduce durerea, stimulează circulația sangvina și reduce încordarea spatelui. Masajul terapeutic, combinat cu proceduri de fizioterapie, are rezultate eficiente în tratarea durerilor de spate, susțin oamenii de știință.
Accidentările fizice
Durerile provocate de accidentările fizice din timpul efortului ori a unor activități sportive pot fi și ele reduse cu ajutorul fizioterapiei. Procedurile specifice ajută la vindecarea de după accidentare.
Bolile reumatice
Bolile inflamatorii cronice precum gonartroză, artrita reumatoidă, lupusul eritematos sau fibromalgia sunt câteva dintre afecțiunile care pot fi ameliorate sau tratate cu ajutorul procedurilor de fizioterapie.
Afecțiunile aparatului locomotor
Începând de la afecțiunile coloanei vertebrale precum hernia de disc, scolioza sau cifoza, și până la deviațiile genunchilor sau monturile de la picioare, toate afecțiunile aparatului locomotor pot fi ameliorate cu ajutorul fizioterapiei. Procedurile specifice pot stagna, ameliora sau trata afecțiunea, în funcție de gravitatea sa, dar și de strictețea cu care pacientul respectă indicațiile oferite de medic.
Recuperare post-operatorie
Dacă intervenția chirurgicală nu a putut fi evitată, fizioterapia poate fi folosită pentru recuperarea rapidă după intervenția suferită. Fie că este vorba despre fracturi ori hernie, procedurile specifice accelerează procesul de vindecare.
Afecțiunile neurologice
Și afecțiunile precum parezele, neuropatiile ori traumatismele nervilor pot fi tratate cu ajutorul procedurilor de fizioterapie.
Hipertensiunea arterială
Curentul galvanic (continuu) este eficient în tratarea hipertensiunii arteriale.
Sindromul Raynaud
Acest sindrom se manifestă prin problemele de circulație sangvină la nivelul extremităților, în special în momentul expunerii la frig. Procedurile de fizioterapie precum curenții galvanici ori curenții de frecvență medie sunt eficienți în ameliorarea acestui sindrom.
Afecțiuni pediatrice
Procedurile de fizioterapie sunt utile și în caz de întârzieri de dezvoltare, paralizie cerebrală, distrofie musculară la copii.
Proceduri de fizioterapie
Cele mai comune proceduri de fizioterapie sunt următoarele:
Curentul TENS (trans Electric Nerve Stimulation)
Această procedură este cea mai comună și stimulează transcutanat nervii. Frecvența folosită poate fi atât înaltă, cât și joasă, în funcție de necesitățile pacientului. Curentul TENS este folosit pentru reducerea durerilor, fie ele acute, fie cronice.
Există două teorii despre cum funcționează curentul TENS: teoria porții și teoria opiaceelor.
Teoria porții
Cercetătorii au publicat această teorie în 1965 și au sugerat că măduva spinării acționează ca o „poartă” neurologică care fie blochează semnalele durerii, fie le permite să ajungă până la creier. Aceasta „poartă” din măduva spinării permite semnalelor de durere care călătoresc prin fibrele nervoase mici să treacă în timp ce semnalele trimise de fibrele nervoase mari sunt blocate. Curentul TENS poate activa acest mecanism, arată un studiu mai vechi.
Teoria opiaceelor
Sistemul nervos produce în mod natural trei opioide care acționează ca neurotransmițători și neuromodulatori pentru a produce analgezie. TENS poate activa acest sistem pentru a reduce durerea. Este important de menționat că aceste cercetări au folosit modele animale, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica efectele acestei teorii asupra oamenilor.
Alte forme de stimulare electrică pot fi folosite pentru a contracta mușchii. Aceasta se numește stimulare electrică neuromusculară (NMES) și este folosită pentru a ajuta mușchii răniți să „reînvețe” cum să funcționeze corect.
Curentul TENS (trans Electric Nerve Stimulation) nu este recomandat în cazul în care:
- Ai un stimulator cardiac sau alt implant electric sau metalic în corp;
- Ești în primele luni de sarcini;
- Suferi de epilepsie sau ai o problemă cardiacă;
- Ai o vezică hiperactivă.
Iontoforeza
Iontoforeza este o formă de stimulare electrică care este utilizată pentru a furniza medicamente pe piele către țesuturile inflamate sau rănite. Cel mai adesea, un steroid precum dexametazona este utilizat în tratamentul inflamației. Acest steroid poate ajuta la reducerea durerii și umflarea țesuturilor care apar atunci când sunt inflamate.
Iontoforeza poate fi utilizată și în tratamentul altor afecțiuni, în funcție de tratamentul recomandat în timpul tratamentului. Nu este un înlocuitor pentru terapia fizică activă, dar poate fi integrată ca parte a unui plan general.
Curenții diadinamici
Poartă și denumirea de curenți Bernard și sunt folosiți pentru efectele sale analgezice.
Curenții galvanici
Acești curenți sunt de tip continuu și reduc durerea, inflamația, dar cauzează și vasodilatație.
Curenți interferențiali
Acești curenți stimulează musculatura, îmbunătățesc circulația sangvină și reduc durerea.
Terapia cu unde de șoc
Terapia cu unde de șoc este o tehnică care implică utilizarea undelor sonore de înaltă energie pentru a stimula vindecarea țesuturilor deteriorate. Este recomandată într-o serie largă de afecțiuni, inclusiv tendinita, fasciita plantară și epicondilita laterala (cotul tenismenului). Este o procedură neinvazivă și relativ nedureroasă, care poate oferi o ușurare semnificativă a durerii și poate îmbunătăți funcția fizică.
Terapia cu laser
Laserul folosește undele electromagnetice în scop curativ. Întrucât terapia cu laser nu generează căldură, aceasta poate fi folosită inclusiv în tratarea afecțiunilor acute. Terapia cu laser grăbește vindecarea fără să provoace efecte secundare nedorite.
Ce mai ajută în ameliorarea afecțiunilor
Hidroterapia
Utilizată în mod obișnuit pentru tratarea afecțiunilor reumatologice, ortopedice și neurologice, hidroterapia implică exerciții fizice într-o piscină cu apă caldă de mică adâncime și cu o temperatură de 33-36ºC.
Există mai multe beneficii care sunt unice pentru hidroterapie. În primul rând, căldura apei ajută la relaxarea mușchilor și la ameliorarea durerilor articulare. În al doilea rând, faptul că stai sub apă susține și greutatea, permițând articulațiilor și mușchilor să se miște cu un stres minim. În plus, rezistența la apă împotriva mișcării noastre poate susține forța musculară.
Cu ajutorul hidroterapiei, pacienții reușesc să efectueze exerciții pe care nu le-ar fi putut efectua în afara apei fără suprasolicitarea articulațiilor. Această abordare ar putea fi utilă în special pentru persoanele cu artrită.
Tracțiunile
Tracțiunile sunt de ajutor în în tratamentul durerilor de spate1 și a durerilor de gât pentru a ajuta la reducerea durerii și la îmbunătățirea mobilității coloanei vertebrale, arată un studiu recent1. Pentru a utiliza tracțiunea lombară, trebuie ca pacientul să fie prins de mașină mecanică. Există o vestă care ajută la susținerea coastelor și un alt dispozitiv care se înfășoară în jurul pelvisului. Vesta și tipul acesta de dispozitiv sunt stabilizate cu curele și se aplică o forță mecanică cu ajutorul unui aparat.
Tracțiunea cervicală se aplică fie în poziție așezată, fie în poziție culcat. Dacă pacientul stă pe scaun, se atașează un ham de cap și se folosește un sistem de scripete cu o greutate mică atașată. Greutatea asigură forța de tracțiune în timp ce pacientul stă confortabil pe un scaun.
În tracțiunea în decubit sau în decubit dorsal, se folosește un dispozitiv specific. În acest caz, pacientul stă întins pe spate și i se prinde un dispozitiv de frunte. Apoi, o pompă pneumatică este folosită pentru a ajuta la furnizarea forței de tracțiune a gâtului.
Teoretic, tracțiunea ajută la separarea articulațiilor și a spațiilor discale din partea inferioară a spatelui sau a gâtului, ceea ce, la rândul său, ajută la scăderea presiunii asupra nervilor spinali.
Acupunctura
În anumite cazuri, este recomandată acupunctura, practica de a introduce ace fine în piele pentru a trata inflamația și durerea. Acupunctura a fost recunoscută de mult timp ca un tratament eficient pentru durerile cronice, inclusiv durerile de spate, durerile de gât, osteoartrita, durerile de cap cronice și durerile de umăr.
Mai multe decât atât, s-a dovedit că acupunctura ajută la combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei, ameliorează crampele menstruale și îmbunătățește fertilitatea. Cu toate acestea, la fel ca orice altă abordare, eficacitatea acupuncturii variază de la persoană la persoană. Mai multe decât atât, acupunctura este contraindicată persoanelor care iau medicamente, au un stimulator cardiac, sunt expuse riscului de infecție, au infecție cronică sau sunt însărcinate.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Assessment of variability in traction interventions for patients with low back pain: a systematic review”. Chiropr Man Therap. 2018;Alrwaily M, Almutiri M, Schneider M.
https://chiromt.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12998-018-0205-z
Te-ar mai putea interesa și...