Proceduri de fizioterapie, dar si cele mai comune afectiuni pentru care se recomanda

Fizioterapia este un ansamblu de proceduri terapeutice pe baza de agenti fizici precum undele magnetice ori curentii electrici, folosita in scopul recuperarii fizice.

Fizioterapia trateaza si previne o serie de probleme de la nivelul articulatilor, sistemului osos, sistemului muscular, cailor respiratorii, creierului, inimii sau sistemului nervos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ansamblul de proceduri care alcatuiesc fizioterapia ajuta la evitarea interventiiltor chirurgicale, la ameliorarea durerilor si la reducerea riscurilor ca afectiunea sa evolueze.

Afectiunile pe care fizioterapia le amelioreaza sau trateaza

Durerile musculare – cea mai comuna durere musculara este cea din zona spatelui, afectand tot mai multi oameni din cauza stilului de viata sedentar. Fizioterapia reduce durerea, stimuleaza circulatia sanguina si reduce incordarea spatelui. Masajul terapeutic, combinat cu proceduri de fizioterapie, are rezultate eficiente in tratarea durerilor de spate.

Accidentarile fizice – durerile provocate de accidentarile fizice din timpul efortului ori a unor activitati sportive pot fi si ele reduse cu ajutorul fizioterapiei. Procedurile specifice ajuta la vindecarea de dupa accidentare.

Bolile reumatice – bolile inflamatorii cronice precum gonartroza, artrita reumatoida, lupusul eritematos sau fibromalgia sunt cateva dintre afectiunile care pot fi ameliorate sau tratate cu ajutorul procedurilor de fizioterapie.

Afectiunile aparatului locomotor – incepand de la afectiunile coloanei vertebrale precum hernia de disc, scolioza sau cifoza, si pana la deviatiile genunchilor sau monturile de la picioare, toate afectiunile aparatului locomotor pot fi ameliorate cu ajutorul fizioterapiei. Procedurile specifice pot stagna, ameliora sau trata afectiunea, in functie de gravitatea sa, dar si de strictetea cu care pacientul respecta indicatiile oferite de medic.

Recuperare post-operatorie – daca interventia chirurgicala nu a putut fi evitata, fizioterapia poate fi folosita pentru recuperarea rapida dupa interventia suferita. Fie ca este vorba despre fracturi ori hernie, procedurile specifice accelereaza procesul de vindecare.

Afectiunile neurologice – si afectiunile precum parezele, neuropatiile ori traumetismele nervilor pot fi tratate cu ajutorul procedurilor de fizioterapie.

Hipertensiunea arteriala – curentul galvanic (continuu) este eficient in tratarea hipertensiunii arteriale.

 

 

Sindromul Raynaud – acest sindrom se manifesta prin problemele de circulatie sanguina la nivelul extremitatilor, in special in momentul expunerii la frig. Procedurile de fizioterapie precum curentii galvanici ori curentii de frecventa medie sunt eficienti in ameliorarea acestui sindrom.

Proceduri de fizioterapie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai comune proceduri de fizioterapie sunt urmatoarele:

  • Curentul TENS (trans Electric Nerve Stimulation) – acesta procedura este cea mai comuna procedura de fizioterapie si stimuleaza nervii transcutanat. Frecventa folosita poate fi atat inalta, cat si joasa, in functie de necesitatile pacientului. Curentul TENS este folosit pentru reducerea durerilor, fie ele acute, fie cronice.
  • Curentii diadinamici – poarta si denumirea de curenti Bernard si sunt folositi pentru efectele sale analgezice.
  • Curentii galvanici – acesti curenti sunt de tip continuu si reduc durerea, inflamatia dar cauzeaza si vasodilatatie.
  • Curenti interferentiali – acesti curenti stimuleaza musculatura, imbunatatesc circulatia sanguina si reduc durerea.
  • Terapia cu laser – laserul foloseste undele electromagnetice in scop curativ. Intrucat terapia cu laser nu genereaza caldura, aceasta poate fi folosita inclusiv in tratarea afectiunilor acute. Terapia cu laser grabeste vindecarea fara sa provoace efecte secundare nedorite.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0