Simptome in sarcina sau cum iti dai seama ca esti insarcinata
Simptome in sarcina sau cum iti dai seama ca esti insarcinata
Simptome in sarcina sau cum iti dai seama ca esti insarcinata
● Despre primele semne ale sarcinii
* Când apar primele semne de sarcină
* Care sunt semnele că ești însărcinată
● Afecțiuni cu simptome similare, cu care poate fi confundată sarcina
● Când ar trebui să îți faci testul de sarcină sau sa mergi la medic
● Cum se face testul de sarcină și tipuri de test de sarcină
Despre primele semne ale sarcinii
Primele simptome ale sarcinii pot să difere de la o femeie la alta, însă este important să știm că, în cazul femeilor care au un ciclu menstrual lunar regulat, unul dintre primele și cele mai sigure semne ale sarcinii este absența menstruației. Cu alte cuvinte, femeia observă că menstruația întârzie să apară și în acest mod este suspectată o sarcină. O parte dintre semnele și simptomele timpurii ale sarcinii sunt enumerate mai jos, însă nu uita că fiecare femeie este diferită și că nu toate observă că au aceste simptome.
Când apar primele semne de sarcină
Înțelegerea semnelor sarcinii este importantă, deoarece fiecare simptom poate avea la bază și alte cauze pe lângă o sarcină. Dacă te întrebi, însă, când apar primele semne ale sarcinii, pe de o parte, experții spun că este posibil să te confrunți cu simptome în interval de o săptămâna de la concepție. Pe de altă parte, unele femei mărturisesc că ele nu au avut niciun fel de simptom pe o perioadă de câteva săptămâni. În orice caz, nu ignora aceste semne, mai ales menstruația întârziată sau absența acesteia, și mergi la medicul ginecolog pentru că acesta îți va confirma sau nu sarcină.
Sarcina pe săptămâni simptome
Deși poate suna ciudat, prima ta săptămâna de sarcină este bazată pe data la care ai avut ultima menstruație. Ultima ta menstruație este considerată săptămâna una de sarcină, chiar dacă nu erai încă însărcinată atunci. Data la care vei naște este calculată folosindu-se prima zi a ultimei tale menstruații.
Semne și simptome | Timpul (de la ultima menstruație) |
crampe usoare și spotting (este posibil să observi pete pe lenjeria intimă) | săptămânile 1-4 |
menstruatie absentă | săptămâna 4 |
oboseală/extenuare | săptămâna 4 sau 5 |
greață | săptămâna 4 - 6 |
durere de sâni sau furnicături | săptămâna 4 - 6 |
urinări frecvente | săptămâna 4 - 6 |
balonare | săptămâna 4 - 6 |
rău de mișcare | săptămâna 5-6 |
schimbări de dispoziție | săptămâna 6 |
modificări ale temperaturii corpului | săptămâna 6 |
tensiune arterială mare | săptămâna 8 |
oboseală extremă și arsuri la stomac | săptămâna9 |
bătăi mai rapide ale inimii | săptămâna8-10 |
modificari ale sânilor și ale mameloanelor | săptămâna 11 |
acnee | săptămâna11 |
creștere vizibilă în greutate | săptămâna 11 |
"strălucirea" femeii în sarcină | săptămâna 12 |
Care sunt semnele că ești însărcinată
Chiar dacă testele de sarcină și ecografiile (ultrasonografiile) în sarcină sunt singurele modalități prin care se poate determina dacă ești într-adevăr însărcinată, există și unele semne și simptome spre care îți poți îndrepta atenția, dacă suspectezi o eventuală sarcină. Primele semne pot include și grețuri sau stări de rău matinale, sensibilitate la mirosuri și extenuare.
Absența menstruației
Pe de o parte, o menstruație care întârzie sau absența menstruației (cu alte cuvinte, sângerarea lunară nu a mai avut loc) reprezintă cel mai frecvent simptom al sarcinii, care o determină pe femeie să își facă un test de sarcină. Atunci când reușești să rămâi însărcinată, următoarea ta menstruație la care te-ai fi așteptat va fi absentă, ovulul nu mai este eliminat, tocmai pentru că a fost fecundat/fertilizat.
Pe de altă parte, nu orice absență sau întârziere a menstruației este cauzată de o sarcină.
Greață, vărsături și senzație de rău (grețuri matinale)
Stările de greață sau așa-numitele "grețuri matinale" sunt pe locul al doilea în clasamentelor primelor semne ale sarcinii. Întâlnită într-o oarecare măsură la majoritatea femeilor care așteaptă un bebeluș, greață apare de obicei într-un interval cuprins între 2 și 8 săptămâni de la concepție. Greața poate fi însoțită sau nu de vărsături. Este bine să reții că, în ciuda numelui, grețurile matinale pot să apăra în orice moment al zilei. Stările de greață, însoțite sau nu de vărsături, au loc în primul trimestru de sarcină.
Dacă suferiți de artrită psoriazică și sunteți interesat(ă) de mai multe informații despre viitoarele studii clinice privind artrita psoriazică, vă rugăm să completați acest formular și veți fi printre primii care vor afla atunci când astfel de studii devin disponibile:
*CÂMPURILE DE MAI JOS SUNT OBLIGATORII DACĂ DORIȚI SĂ VĂ PUTEM CONTACTA
Greața și senzația de rău de dimineață reprezintă un simptom renumit de sarcină, dar ele nu este prezente la fiecare femeie gravidă. Cauza exactă a acestor simptome nu este cunoscută, dar se presupune că ele se datorează hormonilor sarcinii. De asemenea, unele femei au pofte sau dimpotrivă, nu pot suporta anumite mâncăruri sau mirosuri în sarcină. Aceasta are legătură tot cu modificările hormonale. Este posibil ca greață, poftele și aversiunile culinare să persiste toată sarcină. Însă din fericire, la majoritatea femeilor, ele nu depășesc săptămânile 13-14 de sarcină.
Senzația de oboseală sau extenuare
După concepție, chiar foarte devreme (în prima săptămâna după concepție), multe femei spun că se simt obosite și descriu această stare că fiind unul dintre semnele sarcinii.
Senzația de oboseală este un semn foarte precoce al unei sarcini, uneori chiar și la o săptămâna după concepție. Acest lucru se datorează hormonilor din sarcină, în special progesteronului, dar și scăderii glicemiei și scăderii tensiunii arteriale.
Dureri de sâni ori sâni sensibili
Al treilea în clasamentul celor mai frecvente simptome ale sarcinii sunt modificările care apar la nivelul sânilor. Aceste modificări sunt, de regulă, indicate de umflarea sau sensibilitatea sânilor. Modificările sânilor pot să apară devreme, chiar și la una sau două săptămâni de la concepție. Țesutul mamar crește în volum, pentru a se pregăti astfel pentru producția de lapte. Venele de pe sâni devin mai vizibile, iar mameloanele devin mai închise la culoare. Sânii și mameloanele devin mai sensibile la atingere, sânii devin dureroși, apare disconfortul permanent.
Urinări frecvente
Nu trebuie să fii surprinsă dacă simți nevoia să urinezi mai des. Nevoia de a merge mai des la toaletă începe, de regulă, între săptămânile 6 și 8. Este posibil că urinările (micțiunile) frecvente să continue pe parcursul sarcinii, pe măsură ce bebelușul și uterul în continuă dezvoltare pun presiune pe vezica urinară.
Temperatura corpului este mai mare la începutul sarcinii
O temperatură bazală mai mare a corpului poate fi și ea un semn al sarcinii. Temperatura corpului tău poate să crească în această perioadă, așa că trebuie să te asiguri că bei mai multă apă și că faci efort fizic cu măsură. Temperatura bazală a corpului este un termen care descrie temperatura ta atunci când ești în repaus (te odihnești). Această temperatură poate să crească ușor atunci când ești la ovulație.
Ritmul cardiac crescut la începutul sarcinii
În intervalul 8- 10 săptămâni de la concepție, inima poate să înceapă să pompeze sângele mai repede și mai tare. Palpitațiile și aritmiile sunt comune în sarcină, iar acestea se datorează, în mod normal, hormonilor. Fluxul sangvin crescut datorat fătului care se dezvoltă apare abia mai târziu în sarcină.
Balonare și constipație
Balonarea poate să apăra și ea la începutul sarcinii. Aceasta se poate datora modificărilor hormonale, care îți pot încetini și funcționarea sistemului digestiv. Constipația poate, la rândul ei, să amplifice senzațiile de balonare și disconfort abdominal.
Hipertensiune arterială și amețeală la începutul sarcinii
În majoritatea cazurilor, tensiunea arterială mare sau normală va scădea în etapele incipiente ale sarcinii. Această scădere a tensiunii arteriale va cauza și stări de amețeală, întrucât vasele de sânge ale femeii gravide sunt dilatate. Hipertensiunea arterială ca rezultat al sarcinii este mai dificil de determinat, iar cazurile de hipertensiune (în primele 20 de săptămâni de sarcină) indică probleme suplimentare.
Secreții (scurgeri) vaginale ce pot fi confundate cu sângerări ușoare sau spotting
La aproximativ 10-14 zile (săptămâna 4) după concepție, ovulul fecundat care a creat un blastocit (un grup de celule umplut cu lichid) se va implanta în endometru, adică în mucoasa sau căptușeala uterului. Acest lucru poate cauza sângerarea de implantare în mucoasa uterină, care poate fi confundată cu o menstruație nu foarte abundentă.
Sângerarea de implantare are câteva semne:
- culoarea secrețiilor sau scurgerilor vaginale poate fi, în funcție de etapă, roz, roșie sau maronie;
- sângerarea este, de regulă, comparată de femei cu menstruația lor regulată, iar spottingul (pătarea) este definit de sângele prezent doar atunci când femeia se șterge;
- durerea poate fi ușoară, moderată sau severă; sunt femei care au raportat că spottingul lor și sângerarea ușoară au fost asociate cu durerea;
- sângerarea la implantare durează mai puțin de trei zile și nu necesită tratament.
Pofte ciudate pentru anumite alimente
La începutul sarcinii este posibil să observi că simțurile tale sunt mai "ascuțite" și că ai pofte de multe ori ciudate, pentru anumite alimente care poate înainte nici măcar nu îți plăceau. Motivul pentru care ai anumite pofte alimentare sau ai aversiuni față de anumite alimente nu este cunoscut, însă fiindcă astfel de manifestări apar și la femeile aflate în preajma menopauzei, specialiștii iau în calcul tot modificările hormonale ca fiind "vinovate".
Modificarea culorii areolelor mamare
Unele femei observă la începutul sarcinii că areolele mamare își modifică nuanța (devin mai închise la culoare decât în mod normal) și consideră acest lucru un simptom al sarcinii legat de modificările sânilor.
Congestie nazală
Creșterea nivelului de hormoni și a producției de sânge poate face ca membranele mucoase din nas să se umfle, să se usuce și astfel să sângereze cu ușurință. Din cauza asta, te poți confrunta cu nas înfundat sau care curge.
Constipație
În timpul sarcinii, nivelurile mai ridicate ale progesteronului pot provoca constipație. Progesteronul face ca alimentele să treacă mai lent prin intestine. De aceea este important să bei multă apă, să faci sport și să consumi multe alimente bogate în fibre.
Sensibilitate la mirosuri
La începutul sarcinii, este posibil să observi că ai un simț olfactiv mai sensibil decât în mod normal (ești mai sensibilă la mirosurile anumitor mâncăruri sau când gătești, simți că aceste mirosuri nu îți plac, îți provoacă greață, de pildă).
Nu există multe dovezi științifice despre sensibilitatea la mirosuri din primul trimestru de sarcină, dar reține că este un simptom important, pe care nu trebuie să îl ignori, deoarece sensibilitatea la mirosuri poate declanșa stări de greață și vărsături. De asemenea, această sensibilitate pe care o dezvolți la anumite mirosuri te poate face să stai departe de anumite alimente și preparate culinare.
Creșterea în greutate la începutul sarcinii
Creșterea în greutate devine un simptom mai comun către finalul primului trimestru de sarcină. Este posibil să observi că iei în greutate 0,5 kg-2 kg în primele câteva luni. Pe măsură ce sarcină avansează, va crește necesarul de calorii pe care trebuie să ți le iei din alimentație, așa că mare atenție la alimentele pe care le consumi.
Modificările dispoziției
Femeile însărcinate se confruntă frecvent cu modificări ale dispoziției. Se crede că acestea sunt cauzate, în principal, de dereglările hormonale care afectează neurotransmițătorii din creier. Tipurile de modificări ale dispoziției pot varia de la o femeie la alta. De exemplu, sunt gravide care alternează între stările de fericire și stările de depresie sau anxietate.
Dureri de spate
Durerile din zona lombară sunt frecvent descrise de femeile care descoperă că sunt însărcinate. Acest simptom poate să apăra odată cu debutul sarcinii, însă este adeseori prezent și mai târziu, pe măsură ce sarcină evoluează (în săptămâna 27 până la săptămâna 34).
Dureri de cap
Faptul că te confrunți cu dureri de cap la debutul sarcinii este un alt simptom timpuriu, destul de frecvent la gravide. Creșterea subită a nivelului de hormoni pe care corpul femeii îl produce duce la durerile de cap cu care această se confruntă. Durerile de cap în timpul sarcinii pot fi cauzate și de creșterea fluxului sangvin.
Arsuri la stomac
Arsurile gastrice (la stomac) sunt și ele un simptom la începutul sarcinii. Hormonii din această perioadă pot determină ca valva dintre stomacul și esofagul tău să se relaxeze. Acest lucru determină refluxul acidului gastric, cauzând astfel arsurile gastrice atât de neplăcute. Nu uita că balonarea abdominală, constipația și arsurile gastrice sunt simptome care debutează devreme (la începutul sarcinii) și vor continuă de cele mai multe ori să fie prezente pe întreaga perioadă de sarcină.
Acnee la inceputul sarcinii
Combinația dintre volumul tot mai mare de sânge care circulă prin corp și nivelul mai mare al hormonilor secretați face ca o cantitate mai mare de sânge să circule prin venele femeii gravide. Acest lucru determină ca glandele sebacee ale corpului să lucreze suplimentar. Această activitate sporită a glandelor sebacee din corpul gravidei îi oferă pielii un aspect strălucitor, curat. Se spune că femeile au o anumită "strălucire" în sarcină. Pe de altă parte, însă, femeia gravidă poate să dezvolte acnee din același motiv: de pe urmă funcționării glandelor sebacee.
Crampe uterine
Crampele similare cu cele cu care te confrunți în timpul menstruației sunt destul de comune. Crampele uterine ușoare, fără sângerări, sunt normale în primul trimestru de sarcină și sunt rezultatul faptului că uterul se dilată.
Amețeli
Amețeala în sarcină poate rezulta din modificările apărute în volumul sângelui care circulă prin corp și în cazul presiunii sângelui, dar și din alte cauze sau dezechilibre datorate modificării greutății corpului și altor factor, cum ar fi anemia prin carență de fier.
Afecțiuni cu simptome similare, cu care poate fi confundată sarcina
Știi că este o adevărată provocare să determini dacă ești însărcinată sau nu, dar pentru că simptomele sarcinii variază de la o femeie la alta și de la o sarcină la alta, este și mai dificil de determinat dacă este vorba de o sarcină. În plus, majoritatea simptomelor "tipice" ale sarcinii pot fi explicate prin alte cauze. Așa că este bine să știi că există unele afecțiuni care pot avea simptome similare cu cele ale sarcinii.
Absența menstruației sau întârzierea menstruației
Simptomul sarcinii raportat cel mai adesea (absența menstruației sau faptul că menstruația întârzie) ar putea fi cauzat de oricare dintre următoarele:
1. menstruație care este în curs de apariție (urmează să aibă loc);
2. un nou program de antrenament;
3. tensiune sau stres;
4. dezechilibru hormonal;
5. creștere excesivă în greutate sau scădere considerabilă în greutate;
6. oboseală sau extenuare;
7. modificare apărută în folosirea contraceptivelor (metodelor contraceptive);
8. diverse boli sau afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice;
9. alăptare.
Greața ori grețurile matinale
Un alt simptom frecvent al sarcinii, grețurile matinale (însoțite sau nu de vărsături), ar putea fi explicat prin una dintre următoarele:
* toxiinfecție alimentară;
* tensiune nervoasă sau stres;
* modificare în ceea ce privește contracepția hormonală;
* anxietate;
* alte afecțiuni ale tractului digestiv.
Sâni sensibili sau modificări ale sânilor
Tot un simptom frecvent observat la începutul sarcinii, sensibilitatea sânilor, ar putea fi declanșată de oricare dintre următorii factori:
• dezechilibre hormonale;
• modificare în ceea ce privește contracepția hormonală;
• menstruație iminentă.
Oboseală sau extenuarea
În unele cazuri, oboseala sau extenuarea poate fi scoasă la iveală de oricare dintre următoarele:
* tensiune nervoasă sau stres,
* extenuare apărută din cauza că muncești prea mult,
* depresie sau alte probleme la nivelul sănătății mintale;
* gripă sau răcelile comune.
* un nou program de antrenament pe care l-ai încercat;
* alergii sau alte boli ori suferințe;
* lipsa somnului;
* o alimentație necorespunzătoare;
* menstruație care este în curs de apariție.
Afecțiuni care îți pot afecta menstruația și îți pot deregla ciclul menstrual
Pentru a exclude sarcina din ecuație, este bine să știi că unele afecțiuni medicale și condiții îți pot deregla ciclul menstrual și pot duce, în unele cazuri, la absența menstruațiilor sau la întârzierea acestora.
• Sindromul ovarelor polichistice - acest dezechilibru hormonal rezultat în urma ovarelor pe care s-au format multiple chisturi împiedică ovulul să se dezvolte normal în ovare. Uneori, sindromul de ovare polichistice determină cicluri menstruale neregulate și absența menstruațiilor (menstruațiile pot fi absente perioade mari de timp).
• Fibroamele uterine - aceste formațiuni sau mase necanceroase care se formează în uter pot face ca ciclul menstrual să fie mai lung decât în mod normal, cu alte cuvinte, menstruațiile au loc la intervale mai mari de timp.
• Tulburările de alimentație - anorexia, bulimia și alte tulburări de alimentație pot să îți deregleze ciclul menstrual și pot stopa menstruația, ducând la absența acesteia pe perioade mai mari de timp.
• Cancerul ovarian - prezența tumorilor pe ovare are potențialul de a crea simptome multiple care imită sarcina. Acestea se confruntă cu lipsa menstruației, abdomenul umflat și nevoia crescută de a urina. Raționamentul este destul de simplu (deși adesea traumatizant pentru cei care se confruntă cu acesta): ovarele sunt responsabile atât pentru producerea de ovule, cât și pentru eliberarea de progesteron și estrogen.
Tumorile care apar pe ovare pot interfera cu aceste funcții, creând dezechilibre hormonale care pot duce la tulburări menstruale și alte simptome care ar putea fi confundate cu sarcină.
Una dintre modalitățile prin care cancerul ovarian poate provoca confuzii severe în diagnostic este posibilitatea de a provoca teste de sarcină „pozitive”. Iată cum funcționează: în cazuri rare, cancerele ovariane și ale vezicii urinare pot provoca o creștere a hormonului gonadotropină corionica umană sau HCG, hormonul care este detectat în testele de sarcină. Dar există un mit conform căruia testele de sarcină pot fi folosite de fapt pentru a testa cancerul ovarian în sine, pe care specialiștii îl dezmint. Aceștia spun că fenomenul este rar, iar singura modalitate garantată de diagnosticare a cancerului ovarian este un test de sânge și o ecografie.
• Tulburări tiroidiene - glanda tiroidă controlează metabolismul organismului, iar atunci când este perturbată din cauza unei tulburări tiroidiene (hipertiroidismul, unde este hiperactivă, și hipotiroidismul, unde este inactivă), poate produce simptome asemănătoare unei posibile sarcini. O tiroidă hiperactivă este de obicei de vină pentru asta; organismul tinde să-și accelereze procesele metabolice în timpul sarcinii, într-un mod foarte asemănător cu creșterea metabolismului cauzată de hipertiroidism.
Specialiștii afirmă că multe dintre semnele clasice ale hipertiroidismului seamănă cu semnele fiziologice ale sarcinii, cum ar fi labilitatea emoțională, intoleranță la căldură, palpitațiile și tahicardia.
Dar, deși hipotiroidismul duce la simptome diferite, acestea pot fi, de asemenea, confundate cu sarcină. O tiroidă inactivă poate provoca oboseală, creștere în greutate și menstruație anormală, plus probleme de concentrare și modificări ale pielii sau părului.
• Pseudoceza - din categoria afecțiunilor care imită sarcina face și aceasta. Pseudoceza, sau sarcina falsă, apare când unei femei i se pare că are simptome de sarcină, dar de fapt ea nu este însărcinată.
Când ar trebui să îți faci testul de sarcină sau să mergi la medic
Pentru femei, unul dintre cele mai frustrante aspecte ale faptului că se întreabă dacă este vorba despre o potențială sarcină vine din faptul că multe dintre simptomele sarcinii pot fi asociate cu menstruația care este pe cale să apară ori cu stresul sau tensiunea nervoasă. Dacă ești o persoană activă sexual și încerci să determini dacă ești însărcinată, este important să îți faci un test de sarcină și să mergi la medicul ginecolog.
Nu uita că menstruația încetează în timpul sarcinii. Unul dintre cele mai evidente semne ale faptului că ești însărcinată sunt menstruațiile absente. Așadar, pentru a fi sigură că este vorba despre o sarcină și nu de o altă problemă de sănătate, fă-ți un test de sarcină acasă sau- și mai bine - mergi la o consultație ginecologică.
Multe dintre semnele și simptomele de mai sus nu sunt atribuite doar sarcinii. Pe de o parte, unele pot indica faptul că ești pe cale să te îmbolnăvești, iar altele pot indica faptul că îți va veni menstruația cât de curând. Pe de altă parte, poți fi însărcinată și fără să ai simptomele enumerate mai sus. Chiar și așa, dacă ți-a întârziat menstruația sau este absentă de ceva vreme și observi unele dintre semnele și simptomele menționate mai sus, fă-ți acasă un test de sarcină sau mergi la medicul ginecolog pentru o confirmare.
Dacă testul de sarcină pe care l-ai făcut în intimitatea casei este pozitiv, mergi la o consultație ginecologică cât mai repede.
Cum se face testul de sarcină și tipuri de test de sarcină
Există, în mare, 3 tipuri de teste de sarcină. Primul este testul de sarcină care analizează urina și care poate fi făcut acasă, iar al doilea și al treilea tip sunt testele clinice de sarcină, care sunt făcute într-o unitate medicală și care sunt numite după testele de sânge pentru a determina sarcina și după examinarea pelvină în cabinetul medicului ginecolog. Testul de determinarea a HCG din sânge este un marker precis de sarcină (numit și "hormonul sarcinii"), ce dă indicații despre un diagnostic precoce de sarcină, dar și depistarea sarcinilor ectopice.
Desigur, teste de urină pot fi făcute și la recomandarea medicului, împreună cu testele de sânge, pentru a se determina dacă este vorba de o sarcină. Odată ce testul de sarcină pe care l-ai făcut acasă a arătat un rezultat pozitiv, trebuie să mergi la o consult ginecologic pentru a efectua celelalte tipuri de teste clinice, pentru a se confirmă sarcina și pentru a se determină de cât timp ești însărcinată.
Cum se face testul de sarcină acasă
Testul de sarcină (ne referim la cel de urină, care poate fi efectuat acasă) este și el de mai multe tipuri. Pe piață și în farmacii există mai multe tipuri de kituri sau teste de sarcină de urină, pe care le poți încerca acasă.
Fiecare kit sau test de sarcină se efectuează diferit. Unele teste de sarcină presupun metode diferite: fie ții testul de sarcină sub jetul de urină, fie (dacă optezi pentru alte tipuri de teste de sarcină) colectezi urina într-un recipient și apoi pui câteva picături de urină pe o bandă specială.
Testul de sarcină pe care îl faci acasă funcționează prin detectarea cantității "hormonului sarcinii", numit și hCG, în urină. Hormonul acesta este prezent în urină după cel puțin 12-15 zile de la concepție. Este important să respecți instrucțiunile de pe ambalajul testului sau kitului de sarcină, pentru că în caz contrar, este posibil să obții rezultate modificate.
În cazul în care testul de urină are rezultate negative însă tot crezi că ești însărcinată, este recomandat să faci un test de sânge pentru a elimina toate îndoielile în privința sarcinii. Mergi la medicul specialist, pentru că vei ști clar dacă ești însărcinată sau nu. Testul de sânge (de sarcină), în comparație cu testul de urină, îți va oferi rezultate clare și precise.
Importanța testului de sarcină
Fiecare femeie este diferită și fiecare sarcină este diferită. Nu toate femeile au aceleași simptome în sarcină, și chiar de la o sarcină la altă la aceeași femeie, simptomele pot fi diferite. Simptomele unei sarcini incipiente pot fi ușor trecute cu vederea, fiind similare cu simptomele menstruale. Faptul că observi anumite simptome nu înseamnă obligatoriu că ești gravidă. De aceea singură metodă certă o reprezintă testul de sarcină, care poate fi făcut atât acasă, cât și la un laborator de specialitate.
Daca iti doresti sa programezi chiar acum o consultatie la ginecolog nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!
Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME.
Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Foundation - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/signs-and-symptoms-pregnancy/#early-signs-of-pregnancy
American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/early-pregnancy-symptoms/
The National Institute of Child Health and Human Development - https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/signs
Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9709-pregnancy-am-i-pregnant
Te-ar mai putea interesa și...