Stai în pat când te doare spatele? De ce e greșit

Durerea lombară, indiferent de cauza sa, afectează mobilitatea pacientului. De aceea, de multe ori, în timpul unei crize de dureri lombare, repausul la pat este prima metodă folosită pentru ameliorarea durerii.

Însă specialiștii sunt de părere că statul în pat nu face altceva decât să agraveze durerile lombare. Pe de altă parte, însă, exercițiile și mișcarea fizică sunt cele care pot ameliora durerea de spate. Sportul nu trebuie neglijat, în ciuda mobilității reduse, dacă ne dorim să scăpăm rapid de durerile de spate.

Este adevărat că durerea acută poate fi calmată temporar prin odihnirea într-o postură confortabilă, atunci când statul în picioare sau mersul cauzează durere severă. Însă nu ar trebui să facem excese la capitolul repaus, asta pentru că, pe termen lung, acest repaus nu face altceva decât să adâncească problema.

Din cauza repausului prelungit, musculatura spatelui este slăbită, ceea ce înseamnă că mușchii își vor pierde din abilitatea de a susține coloana vertebrală, lucru care nu este de dorit în cazul durerilor lombare. Totodată, din cauza statului în pat, va apărea rigiditatea la nivelul sistemului osos, precum și a celui muscular.

Recomandările experților DOC.ro

Un alt dezavantaj pe care îl are repausul la pat constă în starea de slăbiciune care se instalează odată cu lipsa activității fizice.

Așadar, în urma repausului la pat se prelungește episodul dureros și se face mai dificilă întoarcerea la activitățile fizice obișnuite.

Durerea lombară poate afecta semnificativ calitatea vieții, reducând capacitatea de a efectua activități zilnice și de a lucra. Potrivit unui studiu publicat în "Spine Journal" în 2019, durerea lombară cronică poate afecta sănătatea mentală și calitatea vieții și poate fi asociată cu un risc crescut de deces prematur.

Despre durerea lombară

Durerea lombară este o afecțiune comună, care poate fi cauzată de o serie de factori, cum ar fi osteoartrita, hernia de disc, stenoza spinală, sindromul miofascial sau chiar o postură incorectă și suprasolicitarea fizică. Durerea lombară este o durere care se simte în partea de jos a spatelui și poate să fie o durere acută sau cronică.

Diagnosticarea durerii lombare poate fi dificilă, deoarece poate fi cauzată de o serie de factori. Evaluarea inițială a durerii lombare ar trebui să includă o evaluare a istoricului medical, a simptomelor și o examinare fizică. De asemenea, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi radiografiile, tomografiile computerizate sau imagistica prin rezonanță magnetică. În plus, tratamentul pentru durerea lombară poate include terapie fizică, medicamente pentru durere, injecții cu corticosteroizi sau proceduri chirurgicale.

Potrivit unui studiu publicat în "Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons" în 2018, unele măsuri simple pot ajuta la prevenirea durerii lombare, cum ar fi menținerea unei posturi corecte, evitarea poziției aplecate sau îndreptarea spatelui după o perioadă îndelungată de stat în poziție șezută.

Potrivit unui studiu publicat în "Journal of Back and Musculoskeletal Rehabilitation" în 2020, terapia fizică poate fi eficientă pentru tratarea durerii lombare. Exercițiile pentru îmbunătățirea flexibilității și forța musculară, masajul și terapia manuală pot ajuta la reducerea durerii și îmbunătățirea funcționării fizice.

 

 

Când este recomandat repausul la pat în caz de dureri lombare

Repausul este recomandat în mai puține situații decât ai crede, atunci când vine vorba despre dureri lombare. Concret, doar pacienții care suferă de fracturi la nivelul coloanei vertebrale și care necesită intervenții chirurgicale ar trebui să evite mișcarea de orice fel și să se odihnească înainte de operație.

În plus, atunci când stați în pat pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să dezvoltați tensiune musculară și rigiditate, ceea ce poate agrava simptomele durerii de spate. În schimb, activitatea fizică moderată poate ajuta la reducerea tensiunii musculare, creșterea fluxului de sânge și relaxarea mușchilor.

În rest, toți ceilalți pacienți care suferă de dorsalgie joasă au de câștigat de pe urma activității fizice mai mult decât de pe urma repausului.

Potrivit studiilor făcute în domeniu, durerea de spate va dispărea mai rapid dacă pacientul nu alege varianta repausului la pat pentru ameliorarea durerilor. Pe de altă parte, dacă pacientul simte că trebuie să stea în pat pentru a putea suporta durerile de spate, repausul nu ar trebui să fie mai lung de 1-2 zile, întrucât altfel crește riscul de prelungire a crizei de dureri.

Ce exerciții fizice să faci în timpul unui episod dureros

Peste 80% dintre pacienții care suferă de dureri lombare nu au nevoie de un antrenament fizic anume, personalizat. Pacientul poate practica, așadar, activitățile sportive pe care le practică de obicei. Dacă durerile nu permit acest lucru, se recomandă activitățile precum: înotul, yoga, pilatesul ori aerobicul.

În cazurile mai grave, specialistul în medicină recuperatorie va recomanda un set de exerciții benefice, în funcție de problema care cauzează durerile lombare, precum și de severitatea durerilor.

Kinetoterapia este recomandată pentru persoanele care au dureri de spate, fie că sunt cauzate de o întindere musculară, fie că au la bază afecțiuni mai serioase, precum hernia de disc.

Ce altceva mai poți face pentru ameliorarea durerilor lombare

O criză dureroasă poate fi combătută și cu remedii la îndemână precum:

Compresele calde sau reci 

Folosește pe zona dureroasă un prosop pe care îl calci în prealabil, astfel încât să fie cald, ori o pungă de mazăre congelată, spre exemplu, învelită într-un prosop. Ideal ar fi să folosești compresele reci în primele 2 zile de la debutul durerilor de spate, iar apoi compresele calde. Gheața va calma durerea și va combate inflamația, în timp ce compresele calde vor relaxa musculatura spatelui, detensionând zona.

Masajul

Masajul lombar este, de asemenea, eficient în ameliorarea durerilor joase de spate. Poți folosi un unguent antiinflamator pentru sporirea eficacității acestui masaj. Masajul poate fi făcut de către o persoană apropiată – soț, soție, frate, dar și de un specialist. Un tehnician maseur știe cu precizie ce zone să maseze și ce mișcări să folosească, astfel încât durerea să fie calmată.

Este important să evitați statul prelungit în pat atunci când aveți dureri de spate în zona lombară, deoarece acest lucru poate agrava simptomele. În timp ce odihna este importantă pentru recuperare, este important să găsiți un echilibru între repaus și activitate fizică pentru a evita agravarea durerii. Astfel, în general, se recomandă o abordare echilibrată care să includă odihnă adecvată și activitate fizică moderată pentru tratarea durerii de spate în zona lombară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
“Chronic back pain: does bed rest help?”, Michael S. Wilkes - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1070772/ 
“Low back pain” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34115979/ 
“The Relationship Between Sedentary Behavior, Back Pain, and Psychosocial Correlates Among University Employees” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6465323/ 


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0