

Masaj terapeutic: beneficii pentru trup si minte
Masaj terapeutic: beneficii pentru trup si minte
Masaj terapeutic: beneficii pentru trup si minte
Terapia prin masaj poate fi folosita pentru ameliorarea multor afectiuni fizice si psihice – iata pentru ce afectiuni poti folosi masajul terapeutic.
Masajul, fie ca este facut de un profesionist, fie ca este facut de un amator, are o serie de efecte benefice si poate fi folosit in tratarea unor afectiuni precum intinderile si spasmele musculare, dar si pentru eliminarea stresului, tratarea anxietatii ori a insomniilor.
Masajul terapeutic poate fi folosit atat in scop preventiv cat si in scop curativ. In intreaga lume exista peste 250 de tehnici diferite de masaj.
Terapia prin masaj presupune manuirea masei musculare, dar si a tesuturilor conjunctive, a tendoanelor si ligamentelor cu scopul detensionarii acestora. O serie de studii au confirmat efectele benefice ale masajului, care nu numai ca amelioreaza durerea, insa stimuleaza totodata sistemul limfatic si regleaza hormonal organismul.
Cele mai comune tipuri de masaj
Masajul suedez – este cel mai popular tip de masaj din lume si stimuleaza circulatia sanguina.
Masaj pentru sportivi – acest masaj este folosit in cazul atletilor pentru incalzirea corpului inainte de antrenament, dar si pentru stimularea circulatiei sanguine si pentru prevenirea/ tratarea accidentarilor.
Masaj prenatal – acest masaj ajuta la ameliorarea celor mai comune probleme care creeaza disconfort in timpul sarcinii – picioarele umflate si instabilitatea emotionala.
Masajul thailandez – acest masaj stimuleaza activitatea organelor interne prin folosirea anumitor linii energetice.
Presopunctura – aceasta tehnica de masaj presupune folosirea degetelor pentru apasarea anumitor puncte energetice de la suprafata pielii astfel incat sa se stimuleze fluxul energetic in zona respectiva.
Beneficii masaj
O serie de studii au fost facute pentru confirmarea efectelor pe care masajul il are asupra trupului si mintii. In urma acestor studii au fost confirmate urmatoarele beneficii ale terapiei prin masaj:
- Reducerea anxietatii
- Ameliorarea depresiei
- Ameliorarea fibromialgiei
- Reducerea durerilor de cap
- Ameliorarea durerilor musculare
- Tratarea durerilor de spate
- Ameliorarea durerilor cauzate de osteoartrita
- Tratarea insomniei
- Eliminarea stresului
- Reglarea organismului din punct de vedere hormonal
- Intarirea sistemului imunitar
De cele mai multe ori, masajul este folosit in combinatie cu tratamentul conventional, pentru a spori efectele acestuia.
Contraindicatii masaj terapeutic
Daca suferi de afectiuni cronice ori esti insarcinata, consulta-te cu medicul tau inainte de a merge la masaj terapeutic, pentru a te asigura ca starea de sanatate iti permite sa apelezi la aceasta terapie.
E posibil ca masajul sa nu iti priasca in caz de:
- Fracturi
- Rani care sangereaza
- Arsuri la nivelul pielii
- Osteoporoza severa
- Afectiuni care cauzeaza sangerare
- Utilizare tratament medicamentos care subtiaza sangele
Masajul nu ar trebui sa te faca sa te simti inconfortabil, ci din contra, ar trebui sa iti ofere senzatia de detensionare. Este posibil ca uneori sa resimti, a doua zi dupa un masaj terapeutic, o senzatia vaga de febra musculara, care insa va trece rapid. Masajul nu trebuie sa fie dureros asa ca anunta-ti terapeutul daca simti durere.
Pentru potentarea efectului masajului primit, foloseste ulei esential care are proprietati benefice pentru tine. Uleiul de lavanda relaxeaza, in timp ce uleiul de musetel trateaza durerile de cap iar cel de menta are efecte anispasmodice.
Sursa foto: Shutterstock