Kinetoterapia ca optiune de tratament in gonatroza

Schimbarea stilului de viata este foarte importanta pentru persoanele care sufera de gonartroza. Aceasta schimbare se refera la eliminarea factorilor care produc deteriorarea articulatiei genunchiului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Recomandari pentru pacientii cu gonartroza

Un exemplu in acest sens il reprezinta repausul fizic prelungit, deoarece articulatiile au nevoie de miscare pentru a ramane sanatoase.

In acelasi timp, trebuie evitate suprasolicitarile suprafetelor articulare ale genunchiului datorate cresterii in greutate, mai ales ca fiecare kilogram in plus fata de greutatea ideala a fiecarui individ poate echivala cu 6 kg forta de presiune la nivelul genunchiului in timpul miscarii. De asemenea, pacientii cu gonartroza trebuie sa evite stresul fizic semnificativ si prelungit asupra articulatiei, in special fortarea miscarilor de flexie.

 

Intotdeauna trebuie inclus un program kinetoterapeutic in schema de tratament a gonartrozei; orientarea programului se face in functie de stadiul clinic, anatomic si functional al bolii.

Kinetoterapia pentru gonartroza

Kinetoterapia urmareste tonifierea musculaturii ce fixeaza genunchiul in mers, tonifierea muschiului cvadriceps asigura mentinerea unei amplitudini normale a miscarii.

Tonifierea muschiului cvadriceps se poate realiza prin exercitii izometrice, cu pacientul in decubit dorsal (intins pe spate):

- pacientul contracta puternic cvadricepsul membrului inferior afectat timp de 2-3 minute, apoi e recomandat repaus 1 minut;

- ridicarea gambei de pe sol (pat), genunchiul fiind intins;

- mobilizarea activa a gleznei pe toate planurile de miscare;

- ridicarea piciorului intins la verticala cu revenire fara a aseza piciorul pe sol (pat);

- se ridica membrul inferior cu soldul si genunchiul in flexie, apoi se lasa pe sol cu genunchiul in extensie.

 
 

Se recomanda exercitii la bicicleta ergometrica sau mers pe bicicleta.

Ce beneficii are terapia prin miscare

Kinetoterapia poate fi prima linie de aparare pentru cei care vor sa tina sub control simptomele gonartrozei (asa cum mai este numita osteoartrita genunchiului). Atunci cand suferi de gonartroza, anumite lucruri pot sa ti se para mai greu de facut. De exemplu, folosirea in exces a genunchilor poate sa agraveze sanatatea articulatiilor tale si poate sa agraveze artroza, dar cu cat iti misti mai putin genunchii, cu atat acestia pot fi mai slabiti. Asa ca trebuie sa gasesti acel echilibru necesar, acele exercitii perfecte care iti pun genunchii in miscare, suficient de mult pentru ca acestia sa fie puternici si sanatosi, iar kinetoterapia te poate ajuta in acest sens.

Campanie DOC-Time RMN

In cazul artrozei de la nivelul genunchilor, muschii din apropierea acestora pot sa devina slabiti, iar articulatiile genunchilor pot deveni rigide. Asta inseamna ca pacientului ii este dificil sa indeplineasca sarcini simple, de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos sau datul jos din pat dimineata.

Kinetoterapia (facuta asa cum trebuie, cu ajutorul unui specialist) te poate ajuta sa reduci durerea, edemul (umflarea anumitor parti) si rigiditatea ce vin o data cu gonartroza si, in acelasi timp, te poate ajuta sa iti imbunatatesti functia articulatiei genunchiului.

In plus, un studiu din 2000 a aratat ca o combinatie de kinetoterapie (terapie prin miscare) si exercitii fizice executate sub supravegherea unui specialist are beneficii functionale pentru pacientii cu gonartroza si poate intarzia sau preveni nevoia unei interventii chirurgicale la anumiti pacienti.

 

Kinetoterapia sau terapia prin miscare, pe langa faptul ca poate ajuta la reducerea durerii, umflarii articulatiilor si redorii (rigiditatii) lor, ea poate sa aduca si alte beneficii pacientului cu gonartroza: acestuia ii va fi mai usor sa mearga, sa isi indoaie genunchii, sa ingenunchieze, sa faca miscare de tipul genuflexiunii si sa stea jos.

Cum te ajuta exercitiile

In kinetoterapie, tratamentele pot fi pasive sau active - iar astfel boala poate fi mai usor de suportat. Cu tratamentele pasive, kinetoterapeutul face cea mai mare parte a "muncii", pe cand in cazul tratamentelor active, pacientul este cel care face cea mai mare parte din "munca", cum ar fi exercitiile fizice recomandate pentru acasa.

Pentru tratamentele active recomandate in gonartroza, se pot folosi exercitii de intarire a musculaturii, cat si exercitii pentru o mai buna flexibilitate.

Kinetoterapeutul iti va arata anumite exercitii pe care le poti face la tine acasa, pentru a-ti intari muschii de la picioare. Lucrand constant acesti muschi, vei vedea ca iti vei face articulatiile genunchilor mai puternice. Tot prin intarirea acestor muschi, vei ajuta la reducerea durerii cauzate de gonartroza.

Deoarece gonartroza iti ingreuneaza de multe ori miscarile, exercitiile pentru flexibilitate sunt foarte importante. Daca le faci in mod regulat, acestea te pot ajuta sa sporesti gama de miscari, sa iti faci genunchii mai flexibili si sa iti recapeti functia normala a genunchilor tai.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0