Remedii pentru constipatia cauzata de colita ulcerativa

Colita ulcerativă este o boală cronică a colonului, care devine în permanență inflamat și predispus apariției ulcerelor. Această afecțiune apare în urma unei reacții anormale a sistemului imunitar. Cel mai comun simptom al colitei ulcerative este diareea. Există însă și situații în care pacientul are de-a face mai des cu constipația.

Constipația este atunci când o persoană are mai puțin de trei scaune pe săptămână. Această situație este asociată cu crampe abdominale și cu dureri la defecare. Există mai multe remedii pentru constipație, dar nu toate funcționează pentru toată lumea, de aceea e bine să fie testate mai multe. Dacă suferi de colită ulcerativă și te lupți cu constipația, sfatul nostru este să discuți direct cu medicul tău curant, pentru că el îți cunoaște cel mai bine situația.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Constipația poate fi, rar, simptom în colita ulcerativă

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală cronică, afectând în principal colonul și rectul. Simptomele variază de la ușoare la severe și pot apărea în perioade de exacerbare (cunoscute și sub numele de puseuri) și remisie. Iată câteva dintre simptomele caracteristice ale colitei ulcerative:

Dureri abdominale

Persoanele cu colită ulcerativă pot experimenta dureri abdominale și crampe în zona inferioară a abdomenului. Aceste dureri pot fi însoțite de senzația de balonare.

Diarree

Diareea este un simptom comun al colitei ulcerative. Aceasta poate fi persistentă și poate include scaune sanguinolente sau cu mucus. Uneori, pacienții pot avea senzația de urgență crescută de a defeca.

Constipație

Și constipația poate fi un simptom al colitei ulcerative, deși este mai rar întâlnită decât diareea. În unele cazuri, inflamația extinsă a colonului și rectului poate duce la îngustarea lumenului intestinal și la dificultăți în trecerea scaunului, ceea ce poate duce la constipație. Unele medicamente utilizate pentru tratamentul colitei ulcerative, cum ar fi opioidele sau anumite antiinflamatoare, pot cauza constipație ca efect secundar. Constipația poate apărea la unii pacienți cu colită ulcerativă mai ales în stadiile incipiente ale bolii sau în perioadele de remisie. 

Sângerare rectală

Sângerarea rectală este un alt simptom caracteristic al colitei ulcerative. Sângele poate fi observat în scaunul pacientului sau pe hârtia igienică după defecare.

Pierdere în greutate

Din cauza diareei persistente și a durerilor abdominale, persoanele cu colită ulcerativă pot pierde în greutate involuntar.

Oboseală și slăbiciune

Pacienții cu colită ulcerativă pot experimenta oboseală și slăbiciune, care pot fi cauzate de inflamație, malnutriție sau pierderea de sânge.

Febra

În cazurile severe de colită ulcerativă sau în timpul puseurilor, pacienții pot dezvolta febră și alte simptome asociate infecțiilor, cum ar fi frisoanele.

Cum tratezi constipația dacă ai colită ulcerativă?

Există o serie de remedii care pot fi eficiente în tratarea constipației la pacienții cu colita ulcerativă:

Modificările dietetice

Primul pas pe care îl poți face pentru tratarea constipației constă în modificările care țin de alimentație, deci adoptă o dietă mai bogată în fibre - poți face asta consumând mai multe legume crude și fierte, fructe proaspete și cereale integrale. Hidratarea este, de asemenea, extrem de importantă, pentru a funcționa împreună cu fibrele ca să combată constipația. Bea, deci, în jur de 8‑10 pahare cu apă pe zi, eventual și un ceai de plante care ajută tranzitul instestinal și consumă și o porție de supă sau ciorbă.

Renunță la produsele care te constipă precum alimentele de tip fast-food, alimentele ultra procesate (mezeluri, brânză topită etc.), cele prăjite, fructele deshidratate și date prin zahăr ori produsele de patiserie și panificație. Evită sau consumă mai rar alimentele bogate în carbohidrați precum orezul alb, cartofii sau zahărul alb. 

Dacă observi că situația se complică și constipația devine severă, încearcă să nu mai asociezi alimente din grupe alimentare diferite. Consumă, la o masă, alimente dintr-o singură grupă alimentară. De pildă, nu amestecă legumele cu cereale sau cu fructe și vezi dacă te ajută. Monitorizează-ți tranzitul intestinal și fii atent la alimentele care îl stimulează. Dacă observi ca un anumit aliment te ajută să ai scaun, încearcă să îl introduci zilnic sau cât mai des în alimentația ta.

Practică un sport sau altă formă de mișcare

Exercițiile fizice practicate în mod regulat pot reduce simptomele constipației. Stilul de viață sedentar încetinește tranzitul intestinal, favorizând astfel instalarea constipației. Dacă nu ești genul care să practice un sport în general, poți începe cu plimbări în ritm alert, cu sesiuni de înot ori de yoga sau pilates.

Masează-ți abdomenul

Masajul abdominal poate stimula mișcările intestinului gros, și astfel tranzitul intestinal. Fă-ți un asemenea masaj folosind mișcări blânde, circulare, care nu numai că stimulează tranzitul, însă calmează totodată crampele din zona abdominală.

Culcă-te pe spate pe o suprafață confortabilă, cum ar fi un pat sau o saltea, cu genunchii îndoiți și picioarele așezate pe podea. Începe prin a-ți încălzi palmele prin frecarea lor împreună. Aceasta va ajuta la stimularea circulației sangvine în mâini și va face masajul mai plăcut. 

Dacă dorești, poți aplica ulei de migdale, ulei de cocos sau orice alt ulei de masaj pe abdomen pentru a facilita mișcările de masaj și pentru a hidrata pielea. Această etapă este opțională și poate fi omisă dacă nu ai ulei la îndemână sau preferi să faci masajul fără.

Începe masajul prin plasarea mâinilor pe partea inferioară a abdomenului, sub ombilic. Folosește mișcări circulare ușoare, în sensul acelor de ceasornic, cu vârful degetelor. Aplică o presiune ușoară și graduală, ajustând intensitatea în funcție de confortul tău. Continuă masajul în acest mod, îndreptându-te spre partea stângă și apoi spre partea dreaptă a abdomenului. Continuă masajul timp de 5 sau 10 minute sau până când simți că mușchii abdominali sunt mai relaxați și că tranzitul intestinal este stimulat.

Ia laxative doar la recomandarea medicului

Întrucât tranzitul intestinal în caz de colită ulcerativă este deja defectuos, nu e indicat să iei laxative fără recomandarea medicului întrucât te poți confrunta apoi cu episoade de diaree. Atunci când iei laxative, asigură-te că te hidratezi suficient, pentru a nu fi în pericol de deshidratare.

Bea un cei de plante

Mușețelul are proprietăți antiinflamatorii și antispastice, care pot ajuta la relaxarea mușchilor intestinului și la stimularea tranzitului intestinal, deci un ceai ți-ar putea fi de ajutor. Planta este, de asemenea, benefică pentru reducerea disconfortului abdominal asociat cu constipația. Ghimbirul are efecte carminative și antiinflamatorii, care pot ajuta la stimularea digestiei și la combaterea constipației. Consumul de ceai de ghimbir poate ajuta, de asemenea, la reducerea disconfortului abdominal asociat cu colita ulcerativă.

Este important să te asiguri că alegi ceaiuri naturale și să eviți adăugarea de îndulcitori sau alți aditivi care ar putea irita tractul digestiv. De asemenea, este recomandat să consulți medicul înainte de a începe un nou regim de ceaiuri, pentru a te asigura că sunt potrivite pentru tine și nu interacționează cu alte tratamente pe care le iei pentru colita ulcerativă sau alte boli. 

Cum ai grijă de tine dacă suferi de colită ulcerativă?

Dacă suferi de colită ulcerativă, este esențial să ai grijă de sănătatea ta și să ții sub control simptomele, pentru a avea boala sub control, pe cât posibil. Iată câteva recomandări pentru a face față mai bine colitei ulcerative:

Nu mânca fără discernământ

Adoptă o dietă echilibrată și sănătoasă, cu alimente care să fie ușor de digerat și să nu irite tractul digestiv. Unele persoane cu colită ulcerativă pot beneficia de evitarea anumitor alimente care pot agrava simptomele, cum ar fi alimentele picante, lactatele, cafeaua și alimentele bogate în grăsimi. Poți încerca să-ți menții un jurnal alimentar pentru a identifica alimentele care te afectează și să le eviți.

Bea suficientă apă

Hidratarea adecvată este importantă pentru a preveni deshidratarea, mai ales în cazul diareei persistente asociate cu colita ulcerativă. Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei.

Combate stresul

Stresul poate agrava simptomele colitei ulcerative. Încearcă să găsești tehnici de gestionare a stresului care funcționează pentru tine, indiferent că e vorba de exercițiile de respirație și aromaterapie sau de plimbări ori conversații cu persoane dragi.

Ia medicamente conform prescripției medicului

Este important să iei medicamentele prescrise de medicul tău conform instrucțiunilor sale pentru a controla inflamația și pentru a preveni exacerbările bolii. Acestea pot include medicamente antiinflamatoare, imunosupresoare sau biologice. Nu întrerupe medicația și nu-ți schimba singur dozele!

Fii atent la semnele de exacerbare

Învață să recunoști semnele de exacerbare a bolii și contactează medicul imediat dacă observi modificări ale simptomelor sau apariția unor noi simptome.

Menține un stil de viață activ

Exercițiile regulate pot ajuta la gestionarea stresului, la menținerea greutății corporale și la o mai bună stare de sănătate generală. Discută cu medicul înainte de a începe orice program de exerciții, pentru a te asigura că este sigur pentru tine.

Participă la un grup de susținere

Participarea la un grup de susținere pentru persoanele cu colită ulcerativă îți poate oferi sprijin emoțional și informații utile despre gestionarea bolii. 

Mergi la controale regulate

Urmează programul de vizite regulate stabilite de medicul tău pentru a-ți monitoriza starea și pentru a ajusta tratamentul dacă este necesar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Crohn’s and Colitis UK - Constipation
https://crohnsandcolitis.org.uk/info-support/information-about-crohns-and-colitis/all-information-about-crohns-and-colitis/symptoms/constipation
BMJ Journals - Constipation in ulcerative colitis: pathophysiology and practical management
https://fg.bmj.com/content/12/6/493
Studiul „Constipation in ulcerative colitis: pathophysiology and practical management”, apărut în Frontline Gastroenterology 2021;12:493-499, https://doi.org/10.1136/flgastro-2020-101566, autori: Miller C, Emmanuel A, Zarate-Lopez N, et al


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0