

Boala Crohn vs colita ulcerativa - asemanari si deosebiri
Boala Crohn vs colita ulcerativa - asemanari si deosebiri
Boala Crohn vs colita ulcerativa - asemanari si deosebiri
Atat boala Crohn, cat si colita ulcerativa sunt boli inflamatorii intestinale, ceea ce inseamna ca au multe in comun. Pe de alta parte insa, exista si diferente evidente intre aceste doua afectiuni.
Ambele boli cauzeaza inflamatie la nivelul tractului gastrointestinal, de aceea simptomele acestora sunt similare.
Asemanari si deosebiri intre boala Crohn si colita ulcerativa
Boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, incepand de la cavitatea bucala si pana la anus. Este adevarat insa ca in general afecteaza intestinul subtire si inceputul colonului. Pe de alta parte, colita ulcerativa afecteaza numai colonul.
Cauzele ambelor boli sunt necunoscute, medicii banuind ca acestea apar in urma unui cumul de factori genetici, ereditari, imunitari si de mediu.
Simptomele bolii Crohn si simptomele colitei ulcerative sunt asemanatoare:
- Diaree (poate contine sange)
- Balonare
- Dureri abdominale
- Constipatie
- Scadere in greutate
- Nevoia permanenta de defecare
In ceea ce priveste simptomele, exista mici diferente, insa acestea nu sunt suficiente pentru ca medicul sa le poata deosebi fara alte analize sau teste suplimentare.
Pacientii care sufera de colita ulcerativa resimt durerea in partea stanga a abdomenului, in timp ce pacientii cu boala Crohn o resimt la nivelul intregii cavitati abdominale.
Ambele afectiuni intestinale sunt cronice, insa colita ulcerativa este considerata ca fiind mai grava din cauza ca in unele cazuri necesita interventia chirurgicala.
Diagnosticarea se face in mod similar, prin examinare fizica, anamneza, analize de sange. Totusi, in cazul bolii Crohn se fac doua tipuri de endoscopii: endoscopia de tract digestiv superior (n.r. endoscopul se introduce pe gura) si colonoscopia (n.r. endoscopul se introduce prin anus). In diagnosticarea colitei ulcerative se introduce endoscopul numai pe anus. Daca medicul suspecteaza ca este vorba despre colita ulcerativa, va face fie o colonoscopie totala, fie o sigmoidoscopie. Pentru ambele afectiuni intestinale poate fi necesara biopsia.
Tratarea bolii Crohn se face in mod similar cu cea a colitei ulcerative. Ambele afectiuni pot fi tinute sub control prin folosirea medicamentelor antiinflamatoare, care au rolul de a reduce inflamatia la nivel intestinal, astfel incat simptomele precum durerile sau diareea sa dispara.
Medicatia poate fi folosita, de asemenea, si pentru reducerea frecventei episoadelor de activitate a bolii si pentru prelungirea perioadelor de remisiune.
De asemenea, pentru tratarea ambelor afectiuni poate fi folosit tratamentul cu imunomodelatoare.
Tratamentul chirurgical folosit in cazul colitei ulcerative, adica cel de indepartare partiala sau totala a colonului, vindeca afectiunea. Pe de alta parte insa, boala Crohn nu poate fi vindecata prin interventie chirugicala. In cazul ambelor afectiuni se ajunge la interventia chirurgicala daca pacientul sufera complicatii ale bolii care ii pun viata in pericol.
In ceea ce priveste dieta, este important ca pacientul sa inteleaga ca nu dieta a fost cauza vreuneia dintre aceste boli. Totodata insa, atat boala Crohn cat si colita ulcerativa pot fi ameliorate printr-o serie de modificari precum renuntarea la consumul de alimente picante sau de bauturi alcoolice.
Toate bolile inflamatorii intestinale afecteaza calitatea vietii pacientului. Imediat ce observi simptome specifice acestor afectiuni, apeleaza la consult de specialitate.
Sursa foto: Shutterstock