

Principii generale de tratament in colita ulcerativa
Principii generale de tratament in colita ulcerativa
Principii generale de tratament in colita ulcerativa
Colita ulcerativa poate avea deseori manifestari nespecifice. Medicul gastroenterolog va institui diagnosticul de colita ulcerativa dupa ce a exclus alte posibile diagnostice si cauze ale simptomelor.
Tratamentul colitei ulcerative este igieno-dietetic, medicamentos si chirurgical.
Mai multe medicamente sunt eficiente in tratarea acestei afectiuni. Tratamentul pe care este necesar sa il urmati depinde de severitatea bolii. Colita ulcerativa este marcata, ca si alte boli cronice, de perioade de exacerbari si remisiuni. Desigur, in timpul exacerbarilor, starea de sanatate a pacientului se agraveaza, si, prin urmare, exista semne clinice de boala.
In remisie, starea pacientilor se imbunatateste, acestia se intorc la o viata normala. Trebuie monitorizate perioadele de exacerbare si remisiune la fiecare individ. De altfel, perioadele de remisiune pot dura destul de mult timp.
Exista mai multe clase de medicamente pentru a controla colita ulcerativa. Acelasi tratament nu este potrivit tuturor pacientilor, astfel incat poate dura mult timp pana ce medicatia potrivita pacientului va fi gasita de catre medicul curant. De asemenea, deoarece medicamentele au multe reactii adverse, este necesar ca medicul sa puna in balanta riscurile si avantajele pentru fiecare pacient.
Uneori, schimbarile in dieta si in stilul de viata pot ajuta pacientul sa isi controleze simptomele si sa prelungeasca perioada de remisiune a bolii. Unele alimente ar trebui evitate, deoarece pot determina acutizari ale bolii.
Desi s-a demonstrat faptul ca stresul nu determina aparitia unor boli inflamatorii intestinale, acesta poate, insa, agrava simptomele lor. Renuntarea la fumat este necesara pentru a diminua severitatea simptomelor.
In formele usoare si medii, tratamentul e posibil in conditii de ambulator. Spitalizarea este indicata in cazuri severe de boala.
Deoarece colita ulcerativa creste riscul de cancer de colon, sunt necesare controale periodice, in functie de localizarea bolii si de vechimea acesteia, pentru a depista o astfel de afectiune.
Este necesara o buna colaborare intre medic si pacient pentru a controla eficient simptomele colitei ulcerative.
In colita ulcerativa se indica urmatorul tratament clasic:
• imunosupresoare;
• antiinflamatoare;
• corticosteroizi;
• antibiotice;
• antidiareice;
• calmante;
• operatie chirurgicala.
Chirurgia este indicata in colita ulcerativa numai dupa esecul tratamentului medicamentos.
Colita ulcerativa poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicatiei si poate intra chiar in remisie.
Protectomia, interventia chirurgicala ce consta in ablatia colonului si a sfincterului anal, este singura metoda de vindecare a colitei ulcerative. In functie de extinderea si gravitatea colitei ulcerative, in urma interventiei, se recurge la una din doua proceduri:
* ileostomie - consta in legarea ileonului (portiune a intestinului subtire) de un orificiu in abdomen pentru a permite evacuarea continutului intestinal,
* anastomoza ileoanala – unde este indepartat colonul, dar se pastreaza anusul si muschii externi ai rectului. Ileonul este legat de rect formandu-se rezervorul ileal, unde se acumuleaza fecale inainte de a fi evacuate. In cazul inflamatiei rezervorului ileal, tratamentul consta in administrarea de antibiotice.
Alimentatia este cel mai bun aliat in lupta impotriva simptomelor acestei afectiuni, de aceea e foarte important ca pacientul sa aiba o dieta zilnica optima cu:
• limitarea consumului de lactate, alimente cu multe fibre sau picante, cofeina, alcool;
• consumul de alimente cu un continut scazut de grasimi;
• consumul multor lichide;
• mese dese si cu portii mici (recomandabil 5-6 mese pe zi):
• suplimente cu fier: ca urmare a sangerarilor de la nivelul intestinului, persoanele afectate pot suferi de anemie, de aceea este indicata suplimentarea cu fier.
Alimentatia pacientilor cu colita ulcerativa vizeaza corectarea malnutritiei din punct de vedere al numarului de calorii si al micronutrientilor.
Administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (ibuprofen sau naproxen, aspirina) poate agrava simptomele colitei ulcerative, iar pentru reducerea durerilor abdominale se poate administra paracetamol la indicatia medicului.
Glucocorticoizii sistemici, cum ar fi metilprednisolon, prednisolon sau dexametazona se folosesc frecvent in tratamentul colitei ulcerative, iar corticosteroizii pe cale intravenoasa se administreaza doar in cazuri severe, la indicatia medicului.
Sursa foto: Shutterstock