Ai simptome intestinale si totodata dureri de spate? Ar putea fi colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune autoimuna destul de dificil de diagnosticat, intrucat nu exista o analiza specifica ce o poate detecta. Medicii diagnosticheaza colita ulcerativa in functie de anamneza, examinarea fizica, o serie de analize, precum si prin excluderea altor posibile afectiuni.

Colita ulcerativa se manifesta, in general, prin simptome intestinale. Insa uneori pot aparea si durerile in zona lombara, asociate cu diaree, crampe abdominale sau sangerari rectale.

De ce apar durerile de spate in colita ulcerativa

[{ads-colita-first}]

In primul rand, durerile abdominale si din zona pelvina pot iradia catre zona lombara, iar astfel apar durerile de spate la pacientii cu colita ulcerativa.

Pe de alta parte, pe fondul inflamatiei specifice acestei boli autoimune, precum si tratamentului administrat pentru colita, pot aparea osteoporoza sau osteopenia. Osteoporoza poate provoca dureri in zona lombara.

O afectiune care poate sa apara pe fondul colitei ulcerative si care cauzeaza dureri de spate joase este spondilita anchilozanta. Spondilita anchiolozanta apare in urma inflamatiei coloanei vertebrale, la baza acesteia, in jurul articulatiei sacroiliace. Aceasta afectiune se manifesta prin dureri, rigiditate a coloanei precum si tensiune in zona respectiva.

Cand e cazul sa mergi la medic daca ai aceste simptome

Daca durerile lombare persista mai mult de 1-2 zile, iar in paralel cu acestea apar si diareea, crampele abdominale si chiar si sangerarile rectale, este obligatoriu sa mergi la medic.

Poti merge la medicul de familie, dar si la gastroenterolog. Acestia iti vor spune daca pentru durerea de spate e nevoie de consultul unui ortoped, ori daca durerea este, mai degraba, asociata cu colita ulcerativa si simptomele intestinale ale acesteia.

Tratament colita si dureri lombare

Daca se confirma diagnosticul de colita ulcerativa, medicul iti va prescrie un tratament care sa tina boala sub control. Aceasta boala inflamatorie intestinala se manifesta episodic, prin pusee de activitate a bolii, care alterneaza cu episoade de remisiune.

Tratamentul prescris va ameliora simptomele si totodata va favoriza instalarea remisiunii. Dupa ce boala intra in remisiune, tratamentul va fi continuat, pentru reducerea riscului de declansare a unui nou puseu de activitate a colitei ulcerative.

In perioada de remisiune, atat simptomele intestinale, cat si durerile lombare vor fi ameliorate. In timpul puseelor de activitate, durerile vor fi reactivate. Se pot folosi o serie de remedii pentru ameliorarea acestor simptome, incepand de la compresele calde, care reduc durerea, si pana la ceaiurile de menta si musetel care calmeaza tractul gastrointestinal si amelioreaza diareea.

Un kinetoterapeut poate invata pacientul cu colita ulcerativa care are dureri lombare ce exercitii sa faca zilnic pentru ameliorarea acestora. Daca dupa ce practici sport simti ca durerea se acutizeaza, fa-ti un dus sau o baie in cada, cu apa calda.

Postura corporala are, de asemenea, un rol important in reducerea durerilor lombare. Evita sa stai jos, dar si in picioare, pe perioade lungi. Alterneaza intotdeauna statul in sezut cu mersul si statul in picioare.

Pozitia in care dormi este si ea importanta. Coloana vertebrala ar trebui sa isi pastreze curbura naturala si in timpul somnului, iar asta inseamna ca are nevoie de sustinere. Asadar, ai nevoie de o saltea ferma, care sa sustina coloana vertebrala asa cum se cuvine. Nu dormi intr-o postura ghemuita, cu coloana vertebrala arcuita si, mai degraba, dormi pe spate.

Evita, bineinteles, sa ridici greutati sau sa faci miscari care pun presiune sporita pe coloana vertebrala, favorizand astfel durerile.

Pentru ca simptomele gastrointestinale sa fie evitate sau ameliorate, adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, bazata pe alimente cu efect antiinflamator precum fructele, legumele, cerealele integrale, carnea slaba si pestele. Evita consumul de alcool, de alimente nesanatoase si de sucuri carbogazoase sau pline de zahar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0