Tratamentul colitei ulcerative active

Colita ulcerativă este o afecțiune de natură autoimună care se manifestă episodic, prin pusee de activitate a bolii, care alternează cu episoade de remisiune. Atunci când boala este activă, tratamentul colitei este diferit față de cel din perioada de remisiune a bolii. Să vedem ce terapii se recomandă și când și de ce alimentația este, de asemenea, importantă.

Strategia de tratament pentru colita ulcerativă se bazează în principal pe severitatea, distribuția (proctită, colită stânga, extensivă) și tiparul bolii. Aceasta din urmă include frecvența recidivei, evoluția bolii, răspunsul la medicamentele anterioare, efectele secundare ale medicamentelor și manifestările extraintestinale.

Vârsta la debut și durata bolii sunt, de asemenea, factori importanți când se alege tratamentul colitei. Este important să se facă distincția între pacienții cu colită ulcerativă severă, care necesită internare în spital, de cei cu boala ușoară sau moderată, care pot fi tratați în ambulator. Cel mai bun indice validat și cel mai utilizat pentru identificarea colitei ulcerative severe rămâne cel al lui Truelove și Witts.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Medicamente prescrise în tratamentul colitei

Tratamentul colitei ulcerative poate varia în funcție de severitatea bolii, de simptomele individuale ale pacientului și de alți factori individuali. Ca să discutăm întâi în general, după care vom vedea și cazuri particulare, tratamentul poate include următoarele tipuri de medicamente:

Aminosalicilați

Aminosalicilații, precum sulfasalazină, mesalamină și olsalazină, acționează local în colon și au proprietăți antiinflamatorii. Sunt adesea utilizați pentru a controla simptomele ușoare până la moderate ale bolii și pentru a menține remisia.

Corticosteroizi

Corticosteroizii, cum ar fi prednisonul, budesonida și hidrocortizonul, sunt utilizați pentru a trata inflamația mai severă și pentru a controla simptomele acute. De obicei, sunt administrați pe termen scurt din cauza efectelor secundare pe termen lung.

Imunosupresoare

Imunosupresoare precum azatioprina, 6-mercaptopurina (6-MP) și tacrolimus suprimă sistemul imunitar și pot ajuta la reducerea inflamației și la menținerea remisiei. Sunt adesea utilizate pentru pacienții cu colită ulcerativă care nu răspund la alte tratamente sau pentru a li se reduce doza de corticosteroizi.

Medicamente biologice

Medicamentele biologice - infliximab, adalimumab, golimumab, vedolizumab - sunt anticorpi monoclonali care blochează factori de inflamație specifici din sistemul imunitar. Sunt utilizați pentru a trata simptomele severe în colita ulcerativă, pentru a induce și menține remisia și pentru a reduce necesitatea de a lua corticosteroizi.

Antibiotice

Uneori, antibioticele sunt prescrise pentru a trata infecțiile asociate cu colita ulcerativă sau pentru a reduce riscul de infecții secundare. Acestea pot fi utilizate pe termen scurt sau pe termen mai lung, în funcție de necesitate, numai la recomandarea medicului curant.

Medicamente simptomatice

Antidiareicele (cum ar fi loperamida) pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea diareei, iar analgezicele pot fi utilizate pentru a trata durerile abdominale asociate cu boala.

Tratamentul colitei, de la ușoară la severă

Tratamentul inițial preferat pentru proctita ușoară sau moderată activă este cu supozitor de mesalazină de 1 g, administrat o dată pe zi. Spuma sau clismele sunt o alternativă, dar supozitoarele eliberează medicamentul mai eficient în rect și sunt mai bine tolerate.

Mesalazina locală este mai eficientă decât steroizii topici. Combinarea mesalazinei topice cu mesalazina orală sau cu steroizi topici este mai eficientă. Proctita refractară poate necesita tratament cu steroizi sistemici, imunosupresoare și/ sau agenți biologici.

Inițial, o colită ulcerativă stânga ușoară până la moderată, activă, trebuie tratată cu clismă cu aminosalicilați 1 g / zi, combinată cu mesalazină orală 2,4 g/ zi, care este mai eficace decât administrarea de aminoasalicilați orali sau steroizii topici.

Colita ulceroasă extensivă activă, ușoară până la moderată, trebuie inițial tratată cu clismă de aminosalicilat 1 g/ zi, combinată cu mesalazină orală 2,4 g/ zi. Corticosteroizii sistemici sunt adecvați la pacienții cu activitate moderată până la severă și la cei cu activitate ușoară care nu răspund la mesalamină. 

Colita severă extensivă este o indicație pentru internarea în spital în vederea administrării unui tratament intensiv. Tratamentul inițial recomandat pentru colita ulcerativă severă activă este cu corticosteroizi intravenos. Monoterapia cu ciclosporină intravenoasă este o alternativă, în special în cazurile de reacții adverse grave, apărute din cauza steroizilor. Toți pacienții trebuie să primească un volum adecvat de fluide intravenos și heparină cu greutate moleculară mică pentru tromboprofilaxie.

La pacienții care nu răspund la tratamentul colitei despre care am discutat, trebuie luate în considerare alte opțiuni de terapie care includ: ciclosporină, terapia biologică, tacrolimus sau intervenția chirurgicală. Colectomia este recomandată dacă nu există nicio îmbunătățire după 4‑7 zile de terapie de salvare.

Scopul tratamentului administrat în colita ulcerativă activă este acela de a induce faza de remisiune, dar și de a o menține. Remisiunea poate să persiste câteva săptămâni, câteva luni, dar și câțiva ani.

Stilul de viață, la fel de important ca tratamentul medicamentos al colitei

Stilul de viață este cel puțin la fel de important că tratamentul medicamentos administrat pentru colita ulcerativă. 

Alimentația

Dieta pacientului care suferă de această afecțiune trebuie să fie una potrivită cu boala, pe bază de alimente de proveniență pe cât posibil organică. E indicat să se renunțe la băuturile alcoolice, la sucurile acidulate, la prăjeli, precum și la fumat, care nu sunt benefice pentru sănătatea intestinală. Fiecare pacient va constata că anumite alimente, inclusiv cele considerate sănătoase pentru majoritatea oamenilor, îi pot face rău, de aceea trebuie să le evite dacă vrea să aibă o calitate a vieții mai bună.

Ca exemplu de meniu în colita ulcerativă, se poate consuma la micul dejun o omletă cu spanac, deoarece ouăle sunt o sursă bună de proteine ușor digerabile, iar spanacul este bogat în nutrienți și, de asemenea, ușor de digerat. Se poate mânca și puțină pâine prăjită din făină albă (pacientul cu colită ar trebui să evite produsele din făină integrală, deoarece pot fi dificil de digerat). Ca gustare între mese, pacientul poate alege un măr copt la cuptor sau fiert și pasat (multe persoane cu colită constată că dacă mănâncă și coaja fructului, li se irită stomacul).

La masa de prânz, este foarte bună o supă ușoară de legume, fără condimente sau ingrediente iritante, cum ar fi ceapa și usturoiul. La felul doi, se poate mânca piept fiert de pui sau de curcan, o sursă slabă de proteine, ușor de digerat, alături de cartofi natur, o altă opțiune ușor de digerat și blândă pentru sistemul digestiv. Ca desert, se poate alege o banană sau o pară. Ca gustare de după-amiază: un iaurt simplu, fără zahăr și arome, este ușor de digerat și oferă probiotice benefice pentru sănătatea intestinelor.

La masa de seară, peștele la grătar este o opțiune bună. Peștele, cum ar fi somonul sau codul, este o sursă excelentă de proteine ușor digerabile și de acizi grași Omega 3. Împreună cu acesta, se vor alege legume fierte sau pregătite la abur, cum ar fi morcovii, dovleceii sau cartofii dulci. Pe lângă acestea se poate mânca și puțin orez alb, fiert, de asemenea blând pentru stomac. Ca garnitură, se poate consuma o salată simplă de frunzoase, pentru că oferă fibre și substanțe hrănitoare prețioase fără să fie prea iritantă pentru stomac.

Mișcarea

Sportul e indicat persoanelor care suferă de colită, însă efortul depus trebuie să fie moderat, nu intens. Plimbările, mersul ușor pe bicicletă, yoga, înotul sau pilatesul sunt activități sportive recomandate în caz de colită ulcerativă, întrucât nu suprasolicită organismul.

Controalele medicale

Controalele medicale regulate nu trebuie neglijate, întrucât medicul este cel care poate face cele mai potrivite recomandări pentru fiecare pacient în parte, monitorizându-i evoluția. Respectând indicațiile oferite de medic, dar administrând totodată și tratamentul prescris de acesta, pacientul își reduce riscul de reactivare a colitei ulcerative.

Suplimentele alimentare pot fi utile în tratamentul colitei?

În cazul în care absorbția unor vitamine și nutrienți este afectată de colită, medicul poate recomanda și anumite suplimente alimentare.

1. Omega 3

Uleiurile de pește sau suplimentele de ulei de pește, care sunt bogate în acizi grași Omega 3, au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la reducerea inflamației asociate cu colita ulcerativă. Aceste suplimente pot fi utile în gestionarea simptomelor și în menținerea sănătății intestinale.

2. Probiotice

Probioticele sunt bacterii benefice care ajută la menținerea echilibrului florei intestinale și la susținerea sănătății intestinale. Anumite tulpini de probiotice pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea simptomelor în colita ulcerativă.

3. Vitamina D

Deficiența de vitamina D este frecventă în colita ulcerativă și poate agrava simptomele și inflamația. Suplimentarea cu vitamina D poate ajuta la îmbunătățirea nivelurilor de vitamină D și poate avea beneficii asupra sănătății osoase și imunitare.

4. Glutamina

Glutamina este un aminoacid important pentru sănătatea mucoasei intestinale și poate ajuta la tratarea leziunilor în colita ulcerativă. Suplimentele de glutamină pot fi utile, deci, în reducerea inflamației și în stimularea vindecării mucoasei intestinale.

5. Curcumina

Curcumina, un compus activ din turmeric, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și poate ajuta și aceasta la reducerea inflamației în colita ulcerativă. Suplimentele de curcumină pot fi utile în gestionarea simptomelor și în reducerea riscului de recurență a bolii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - Treatment for Ulcerative Colitis
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/ulcerative-colitis/treatment
JAMA Network - Ulcerative Colitis in Adults. A Review
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2809412
Studiul „Ulcerative Colitis in Adults. A Review”, apărut în JAMA. 2023;330(10):951-965. doi:10.1001/jama.2023.15389, autori: Beatriz Gros, Gilaad G. Kaplan


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0