Tratamentul colitei ulcerative active

Colita ulcerativa este o afectiune de natura autoimuna care se manifesta episodic, prin pusee de activitate a bolii, care alterneaza cu episoade de remisiune. Atunci cand boala este activa, tratamentul administrat este diferit fata de cel din perioada de remisiune a acesteia.

Strategia de tratament pentru colita ulcerativa se bazeaza in principal pe severitatea, distributia (proctita, colita stanga, extensiva) si pattern-ul bolii. Aceasta din urma include frecventa recidivei, evolutia bolii, raspunsul la medicamentele anterioare, efectele secundare ale medicamentelor si manifestarile extra-intestinale.

[{ads-colita-first}]

Varsta la debut si durata bolii sunt, de asemenea, factori importanti. Este important sa se faca distinctia intre pacientii cu colita ulcerativa (UC) severa, care necesita internare in spital, de cei cu boala usoara sau moderata, care pot fi tratati in ambulator. Cel mai bun indice validat si cel mai utilizat pentru identificarea UC severa ramane cel al lui Truelove si Witts.

Tratamentul initial preferat pentru proctita usoara sau moderata activa este cu supozitor de mesalazina de 1 g, administrat o data pe zi. Spuma sau clismele sunt o alternativa, dar supozitoarele elibereaza medicamentul mai eficient in rect si sunt mai bine tolerate.

Mesalazina locala este mai eficienta decat steroizii topici. Combinarea mesalazinei topice cu mesalazina orala sau cu steroizi topici este mai eficienta.

Proctita refractara poate necesita tratament cu steroizi sistemici, imunosupresoare si/ sau agenti biologici.

Initial, o colita ulcerativa stanga usoara pana la moderata, activa, trebuie tratata cu clisma cu aminosalicilati ≥ 1 g / zi,  combinata cu mesalazina orala ≥ 2,4 g/ zi, care este mai eficace decat administrarea de aminoasalicilati orali sau steroizii topici.

Colita ulceroasa extensiva activa, usoara pana la moderata, trebuie initial tratata cu clisma de aminosalicilat 1 g/ zi,  combinata cu mesalazina orala ≥ 2,4 g/ zi. Corticosteroizii sistemici sunt adecvati la pacientii cu activitate moderata pana la severa si la cei cu activitate usoara care nu raspund la mesalamina. Colita severa extensiva este o indicatie pentru internarea in spital in vederea administrarii unui tratament intensiv.

 

 

Tratamentul initial recomandat pentru colita ulcerativa severa activa este cu corticosteroizi intravenos. Monoterapia cu ciclosporina intravenoasa este o alternativa, in special in cazurile de reactii adverse grave, aparute din cauza steroizilor. Toti pacientii trebuie sa primeasca un volum adecvat de fluide intravenos si heparina cu greutate moleculara mica pentru tromboprofilaxie.

La pacientii care nu raspund, trebuie luate in considerare alte optiuni de tratament care includ: ciclosporina, terapia biologica, tacrolimus sau interventia chirurgicala. Colectomia este recomandata daca nu exista nicio imbunatatire dupa 4-7 zile de terapie de salvare.

Scopul tratamentului administrat in colita ulcerativa activa este acela de a induce faza de remisiune, dar si de a o mentine. Remisiunea poate sa persiste cateva saptamani, cateva luni, dar si cativa ani.

Stilul de viata este cel putin la fel de important ca tratamentul administrat pentru colita ulcerativa. Dieta pacientului care sufera de aceasta afectiune trebuie sa fie una sanatoasa, pe baza de alimente de provenienta organica. E indicat sa se renunte la bauturile alcoolice, la sucurile acidulate, precum si la fumat, care nu sunt benefice pentru sanatatea intestinala.

Sportul e indicat si el persoanelor care sufera de colita, insa efortul depus trebuie sa fie moderat. Plimbarile, yoga, inotul sau pilates sunt, de exemplu, activitati sportive recomandate in caz de colita ulcerativa, intrucat nu suprasolicita organismul.

Controalele medicale regulate nu trebuie neglijate, intrucat medicul este cel care iti poate face cele mai potrivite recomandari. Respectand indicatiile oferite de medic, dar administrand totodata si tratamentul prescris de acesta, pacientul isi reduce riscul de reactivare a colitei ulcerative.

In cazul in care absorbtia unor vitamine si nutrienti este afectata de colita, medicul poate recomanda si anumite suplimente alimentare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO)  guidelines 2017

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0