Tratamentul pentru mentinerea remisiunii in colita ulcerativa

Tratamentul de intretinere in colita ulcerativa este permanent, fie ca simptomele sunt accentuate, fie ca lipsesc cu desavarsire.

In timpul unui puseu de activitate a bolii, tratamentul medicamentos este necesar pentru ameliorarea simptomelor si pentru instaurarea remisiunii. Insa in timpul remisiunii, tratamentul este de asemenea necesar, pentru a mentine perioada de acalmie si pentru a evita declansarea simptomatologiei.

[{ads-colita-first}]

Atunci cand tratamentul pentru colita ulcerativa este eficient, simptomele pot fi estompate sau pot chiar sa dispara complet pentru o perioada. De aceea, pacientul este nevoit sa urmeze tratamentul chiar daca starea sa este aparent buna.

Preparatele cu acid 5-aminosalicilic (5-ASA) – mesalazina (mesalazina reprezinta tratamentul de intretinere de prima linie la pacientii care raspund la mesalazina) sau steroizii cu administrare orala sau rectala se folosesc, de regula, in tratarea colitei ulcerative pe termen lung.

Administrarea rectala de mesalazina este prima linie de intretinere in proctita si o alternativa in colita ulcerativa stanga. O combinatie de mesalazina orala si rectala poate fi utilizata ca tratament de intretinere de linia a doua.

Doza uzuala de mesalazina pe cale orala pentru mentinerea remisiunii este de 2 g/ zi. Pentru tratamentul rectal, pot fi suficiente 3 g/ saptamana in doze divizate. Administrarea de mesalazina o data pe zi este regimul de administrare preferat. In colita extinsa proximal de flexura splenica, tratamentul de intretinere este cu 5-ASA oral.

Thiopurinele (azatioprina, 6-mercaptopurina) sunt recomandate pentru: pacientii cu activitate usoara pana la moderata care au prezentat recaderi precoce sau frecvente, in timp ce iau mesalazina la doze optime sau care au intoleranta la mesalazina, pacientii dependenti de steroizi si pacientii care raspund la ciclosporina sau tacrolimus.

In colita ulcerativa moderata spre severa se prefera 5-ASA oral. Daca nu se obtine raspuns, se adauga imunosupresor (azatioprina).

In colita ulcerativa severa, tratamentul de intretinere este cu 5-ASA oral si imunosupresor (azatioprina). Daca remisiunea nu poate fi mentinuta, se indica terapie biologica.

La pacientii care raspund la terapie biologica (anti-TNF) este recomandata mentinerea remisiunii prin continuarea tratamentului anti-TNF cu sau fara tiopurine.

Cand se incheie perioada de remisiune

Daca nu iti mai urmezi tratamentul, simptomele colitei ulcerative pot reveni, perioada de remisiune fiind inlocuita de un puseu de activitate a bolii.

In unele situatii, remisiunea poate sa apara in ciuda administratii continue a tratamentului – iata ce factori declansatori pot determina aparitia unei asemenea situatii:

 • Expunerea la stres psihic si emotional
 • Fumatul
 • Consumul alimentelor nesanatoase
 • Tratamentul cu anumite medicamente – de pilda, cel cu antibiotice.

 

 

Imediat ce observa reaparitia simptomelor colitei ulcerative, pacientul trebuie sa revina la medic pentru a i se ajusta tratamentul, astfel incat sa detina din nou controlul asupra simptomelor resimtite.

Poti contribui la instalarea si mentinerea perioadei de acalamie a colitei ulcerative si prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a facilita remisiunea in colita ulcerativa:

 • Practica sport in mod regulat – minimum 30 de minute, de cinci ori pe saptamana.
 • Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, din care alimentele cu efect inflamator sa nu faca parte (alimentele procesate, preparatele de tip fast-food, prajelile si zaharurile in exces).
 • Redu expunerea la stres.
 • Nu fuma – fumatul poate declansa un puseu de activitate a bolii, asa ca e indicat sa renunti la acest viciu (medicul te poate ajuta sa renunti la fumat – discuta cu el pe aceasta tema).
 • Respecta recomandarile facute de medicul specialist.
 • Mergi la medic pentru controale regulate.
 • Evita consumul de alcool – bauturile alcoolice pot, de asemenea, sa acutizeze simptomatologia bolii.

 

Avand in vedere ca, din pacate, colita ulcerativa este o afectiune care nu se poate videca, cel mai intelept este ca pacientul sa faca tot posibilul pentru a mentine remisiunea pe perioade cat mai indelungate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0