Tratamentul pentru mentinerea remisiunii in colita ulcerativa

Colita ulcerativă este o boală care nu se vindecă decât prin intervenție chirurgicală, însă aceasta nu este potrivită pentru toată lumea, așa că majoritatea pacienților sunt gestionați prin tratament medicamentos și un stil de viață potrivit. Ce e bine să înțeleagă pacientul este că tratamentul de întreținere în colita ulcerativă trebuie să fie permanent, fie că simptomele sunt accentuate, când boala are un puseu, fie că lipsesc cu desăvârșire, în perioada de remisiune.

Deși colita ulcerativă nu poate fi vindecată decât printr-o operație de îndepărtare a colonului, ceea ce are unele consecințe cu care nu toți pacienții se împacă, în cele mai multe cazuri boala poate fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor și al alimentației adecvate. Greșeala pe care o fac mulți pacienți, însă, este ca atunci când văd că tratamentul dă roade și boala intră în remisiune, să îl oprească. E important de înțeles, însă, că acest lucru nu îi va ajuta, pentru că simptomele vor reveni.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tratamentul pentru colita ulcerativă e necesar inclusiv în remisiune

În timpul unui puseu de activitate a bolii, tratamentul medicamentos este necesar pentru reducerea simptomelor și pentru instaurarea remisiunii. Însă în timpul remisiunii, tratamentul este de asemenea necesar, pentru a menține perioada de acalmie și pentru a evita declanșarea simptomatologiei.

Atunci când tratamentul pentru colita ulcerativă este eficient, simptomele pot fi estompate sau pot chiar să dispară complet pentru o perioadă. De aceea, medicii insistă ca pacienții să urmeze tratamentul chiar dacă starea lor este aparent bună, pentru a o prelungi cât mai mult.

Aminosalicilații, tratament pe termen lung pentru colita ulcerativă

Preparatele cu acid 5‑aminosalicilic (5‑ASA) sau mesalazină se folosesc, de regulă, în tratarea colitei ulcerative pe termen lung. Administrarea rectală de mesalazină este prima linie de întreținere în proctită și o alternativă în colita ulcerativă stânga. O combinație de mesalazină orală și rectală poate fi utilizată ca tratament de întreținere de linia a doua.

Doza uzuală de mesalazină pe cale orală pentru menținerea remisiunii este de 2 g/ zi. Pentru tratamentul rectal, pot fi suficiente 3 g/ săptămână în doze divizate. Administrarea de mesalazină o dată pe zi este regimul de administrare preferat. În colita extinsă proximal de flexura splenică, tratamentul de întreținere este cu 5‑ASA oral.

Thiopurinele, indicate pentru pacienții cu recăderi frecvente

Thiopurinele (azatioprină, 6‑mercaptopurină) sunt recomandate pentru pacienții cu activitate ușoară până la moderată a bolii, care au prezentat recăderi precoce sau frecvente, în timp ce iau mesalazina la doze optime sau care au intoleranță la mesalazină, dar și pentru pacienții dependenți de corticosteroizi și pentru aceia care răspund la ciclosporină sau tacrolimus. 

Alte indicații de tratament

În colita ulcerativă moderată spre severă se preferă 5‑ASA oral. Dacă nu se obține răspuns, se adăugă imunosupresor (azatioprină). În colita ulcerativă severă, tratamentul de întreținere este cu 5‑ASA oral și imunosupresor (azatioprină). Dacă remisiunea nu poate fi menținută, se indică terapie biologică. La pacienții care răspund la terapie biologică (anti-TNF) este recomandată menținerea remisiunii prin continuarea tratamentului anti-TNF cu sau fără thiopurine.

Când se încheie perioada de remisiune în colita ulcerativă?

Dacă un pacient cu colită ulcerativă decide că se simte bine și nu își mai urmează tratamentul indicat de medic, simptomele pot reveni, perioada de remisiune fiind înlocuită de un nou puseu de activitate a bolii. E bine de știut că, în unele situații, remisiunea poate să apară chiar și în ciuda administrării continue a tratamentului. Factori care pot declanșa apariția unei asemenea situații sunt:

  • Expunerea la stres psihic și emoțional
  • Fumatul
  • Consumul alimentelor nepotrivite cu boala
  • Tratamentul cu anumite medicamente - de pildă, cel cu antibiotice.

Imediat ce observă reapariția simptomelor colitei ulcerative, pacientul trebuie să revină la medic pentru a i se ajusta tratamentul, astfel încât să dețină din nou controlul asupra simptomelor resimțite.

Stilul de viață contribuie major la remisiune

Pacientul poate contribui la instalarea și menținerea perioadei de acalmie a colitei ulcerative și prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Iată câteva lucruri care se pot face pentru a facilita remisiunea în colita ulcerativă:

Activitate fizică regulată

Colita ulcerativă poate varia ca severitate și simptome de la o persoană la alta, așa că este important să discuți cu medicul înainte de a începe orice program de exerciții fizice, pentru a afla dacă e potrivit pentru tine. Ca recomandări generale, mersul pe jos este o formă excelentă de exercițiu și poate fi ajustat în funcție de nivelul de energie și de starea de sănătate. La fel, mersul pe bicicletă. Fie că mergi cu bicicleta pe afară, fie că folosești o bicicletă staționară, această activitate poate fi o opțiune bună pentru a-ți menține forma fizică fără a suprasolicita corpul.

Exercițiile de forță cu greutăți ușoare sau cu benzi elastice ajută la menținerea masei musculare și la îmbunătățirea metabolismului. Este important să începi cu greutăți mici și să crești treptat intensitatea, având grijă să nu te suprasoliciți. Important este să faci mișcare în mod regulat, măcar 30 de minute de cinci ori pe săptămână.

Dietă adecvată

Pentru a ajunge la remisune, e crucial să adopți o dietă în acord cu boala, din care alimentele cu efect inflamator să nu facă parte (alimentele ultra procesate, preparatele de tip fast-food, prăjelile și zaharurile în nexces). De asemenea, coaja legumelor și fructelor ar trebui evitată, alimentele picante, și, în cazul în care produsele lactate provoacă balonare, diaree și alte simptome gastrointestinale, se va evita și consumul acestora. 

Dieta poate varia semnificativ de la o persoană la alta, deoarece alimentele care declanșează simptome la un individ nu neapărat au același efect și asupra altuia. În principiu, pacienții care reușesc să reducă simptomele și să ajungă la remisiune sunt cei care mănâncă preponderent proteine slabe, cum ar fi puiul, peștele și tofu, carbohidrați precum orezul alb și cartofii și grăsimi sănătoase, cum ar fi avocadoul și uleiul de măsline, alături de legume și fructe fierte.

Contează foarte mult colaborarea cu medicul curant sau cu un dietetician acreditat pentru a dezvolta un plan alimentar care să țină cont de nevoile tale specifice și care să te ajute să gestionezi simptomele colitei ulcerative. 

Reducerea stresului

Poate fi imposibil să eviți expunerea la stres, chiar și să o reduci, însă poți lua măsuri ca să combați efectele sale negative. Una dintre cele mai bune măsuri este mișcarea, despre care am discutat mai sus. O modalitate excelentă de menținere a formei fizice, dar și de combatere a stresului este yoga: nu doar că reduce stresul și te face mai capabil de a lupta cu acesta, ci contribuie și la îmbunătățirea flexibilității și a forței musculare. 

Renunțarea la fumat

Dacă suferi de colită ulcerativă, cea mai bună idee este să nu fumezi. Fumatul poate declanșa un puseu de activitate a bolii, așa că, dacă ești fumător, caută să renunți la acest viciu. Medicul te poate ajuta să renunți la fumat, nu doar cu sfaturi, ci și cu prescrierea unor medicamente, deci ia-l ca aliat pentru a scăpa de acest viciu.

Evitarea alcoolului

La fel ca fumatul, și alcoolul dăunează pacientului cu colită ulcerativă. Evită, deci, consumul de alcool, pentru că și băuturile alcoolice pot să acutizeze simptomatologia bolii, prin faptul că irită mucoasa intestinului.

Respectarea programărilor la medic și a tratamentului medicamentos

Deși, când te simți mai bine, poți fi tentat să renunți la a-ți vedea medicul, și acest aspect contează pentru a păstra perioada de remisiune. Mergi, deci, la medic pentru controale regulate și respectă recomandările făcute de acesta în ce privește tratamentul pe care ți l-a indicat. De asemenea, dacă simți că tratamentul nu mai funcționează sau ai anumite efecte adeverse, este necesar să mergi la medic pentru ca acesta să ia deciziile necesare în ce privește modificarea tratamentului sau schimbarea acestuia.

Sfaturi pe scurt

În concluzie, având în vedere că de multe ori starea de bine a pacientului depinde de cât de mult își dă acesta interesul să urmeze tratamentul, cel mai înțelept este să se facă tot posibilul pentru se a menține starea de remisiune pentru perioade cât mai îndelungate. E bine ca pacientul să înțeleagă că această confruntare cu colita ulcerativă poate fi provocatoare nu doar fizic, ci și psihic. De aceea, căutarea sprijinului emoțional este esențială: acesta poate veni de la prieteni, familie sau grupuri de suport pentru persoanele cu boli inflamatorii intestinale.

  • Asigură-te că înțelegi cum și când să iei medicamentele prescrise și că știi care sunt efectele secundare posibile.
  • Nu uita că o dietă echilibrată nu doar că susține sănătatea digestivă, dar îți poate influența și starea de bine generală.
  • Găsirea și dedicarea timpului pentru activități care îți fac plăcere și care te relaxează îți poate oferi o evadare valoroasă din stresul cotidian și îți poate îmbunătăți calitatea vieții.
  • Stabilirea și menținerea unei rutine zilnice îți pot oferi un sentiment de normalitate și de control asupra bolii și asupra vieții tale, în general. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Crohn’s and Colitis Foundation - Ulcerative Colitis Treatment Options
https://www.crohnscolitisfoundation.org/patientsandcaregivers/what-is-ulcerative-colitis/treatment-options
Medscape - Ulcerative Colitis Treatment & Management
https://emedicine.medscape.com/article/183084-treatment


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0