Corticosteroizii in tratamentul colitei ulcerative

Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie intestinala, care apare din cauza hiperactivitatii sistemului imunitar. Aceasta nu este o boala ce se poate vindeca, scopul tratamentului administrat fiind acela de la obtine remisiunea, dar si de a o mentine, prevenind astfel puseele de activitate a bolii.

Corticosteroizii sunt folositi in tratarea bolilor inflamatorii intestinale inca din anii ’50, actiunea antiinflamatoare rapida a acestora ameliorand simptomele bolii in cel mai scurt timp. Acestia sunt folositi in timpul unui puseu de activitate a bolii, pentru inducerea remisiunii, astfel incat simptomele sa fie ameliorate. La cateva zile dupa inceperea tratamentului, rezultatele se vad deja in cele mai multe cazuri.

[{ads-colita-first}]

Mecanismul de actiune al corticosteroizilor nu este pe deplin elucidat. La doze farmacologic active, corticosteroizii intervin atat in etapele inflamatiei intestinale, cat si in raspunsul imunologic. Efectul imunomodulator al corticosteroizilor se datoreaza si inhibarii chemotaxisului, iar actiunea asupra fibrinolizei tisulare conduce la oprirea sangerarii.

Corticosteroizii se aseamana cu cortizolul – hormon produs in mod natural de glandele suprarenale. Acestia sunt administrati numai pe termen scurt, astfel incat sa induca starea de acalmie a bolii, intrucat daca sunt folositi pe termen lung, apar efectele secundare care nu sunt deloc blande.

Exista mai multe forme de prezentare ale corticosteroizilor:

•       Sistemice: cu administrare enterala, cu administrare parenterala (solutii de prednisolon si derivatii lui), cu administrare rectala (supozitoare).

•       Locale: cu administrare enterala (medicamentul este acoperit cu o membrana enterosolubila ce il face disponibil in aria de inflamatie activa in ileonul terminal si colon) si rectala (pentru prepararea clisterelor).

Principiile de administrare:

- Dozele recomandate pentru inducerea remisiunii sunt 0,5-0,75 mg/kg/zi de prednisolon sau echivalente pana la rezolutia simptomelor.

- Dupa obtinerea efectului terapeutic urmeaza reducerea treptata a dozelor in raport cu evolutia clinica.

- Este de dorit sa fie obtinuta o remisie stabila timp de 12-16 saptamani, in conditiile sistarii complete a prednisolonului (terapie de mentinere cu mesalazina).

Numeroasele efecte adverse ale corticosteroizilor limiteaza utilizarea acestora pe termen lung. Pentru terapia de mentinere, prednisolonul nu este recomandat.

Aproximativ 50% dintre pacientii cu colita ulcerativa severa care au avut tratament cu corticosteroizi dezvolta forme corticodependente (recidive clinice la tentativele de intrerupere a tratamentului sau de reducere a dozelor) sau corticorezistente (persistenta manifestarilor clinice in pofida tratamentului). In acest caz se recomanda tratament cu imunomodulatoare.

Efecte adverse ale corticosteroizilor

Reactiile adverse difera de la un pacient la altul si depind de durata tratamentului, precum si de doza administrata. In unele cazuri, efectele adverse pot fi mai puternice si insemnate decat efectele benefice, iar medicul poate decide astfel intreruperea tratamentului.

Cele mai frecvente efecte adverse sunt:

  • Hipertensiune
  • Risc crescut de infectie
  • Cresterea in greutate
  • Acnee
  • Irascibilitate
  • Tulburari psihice
  • Cataracta
  • Nivel crescut de zahar in sange
  • Osteoporoza
  • Insomnie.

 

 

Administrarea rectala a corticosteroizilor reduce riscul de reactii adverse, fiind preferata in cazul pacientilor care nu reactioneaza bine la tratament.

Informatii utile despre corticosteroizi, pe scurt:

  • Un procent de 20-30% dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale nu raspund la tratamentul cu corticosteroizi.
  • 40% dintre pacientii cu boli inflamatorii intestinale capata dependenta de corticosteroizi, ceea ce inseamna ca de fiecare data cand intrerup tratamentul au de-a face cu un puseu de activitate.
  • Corticosteroizii sunt printre primii folositi in tratarea bolilor inflamatorii intestinale, insa exista o serie de medicamente mai noi si la fel de eficiente, insa care cauzeaza mai putine reactii adverse.
  • Tratamentul cu corticosteroizi incetineste activitatea glandelor suprarenale, afectand astfel productia de cortizol – din aceasta cauza tratamentul cu corticosteroizi nu este intrerupt brusc, ci treptat, prin reducerea dozelor.


Atunci cand se folosesc corticosteroizii pentru tratarea colitei ulcerative, este necesar sa se respecte intocmai indicatiile oferite de medic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0