

Tratamentul chirurgical in colita ulcerativa
Tratamentul chirurgical in colita ulcerativa
Tratamentul chirurgical in colita ulcerativa
Colita ulcerativa este o afectiune cronica intestinala, care cauzeaza inflamatii si ulcere la nivelul colonului. Aceasta este abordata, in general, prin tratament medicamentos, insa in cazuri mai severe poate fi nevoie de tratament chirurgical.
Colita ulcerativa nu poate fi vindecata prin tratament medicamentos, interventia chirurgicala fiind singura care poate vindeca aceasta afectiune intestinala. Medicii prefera, insa, sa evite/ amane cat de mult se poate o asemenea interventie chirurgicala.
Colectomia este rezervata pacientilor care nu raspund la tratamentul medical. Colectomia de urgenta este indicata in colita ulcerativa severa, fulminanta, megacolonul toxic sau in cazul unor complicatii precum peritonita, perforatie sau hemoragie severa.
Aproximativ 25% pana la 40% dintre pacientii cu colita ulcerativa necesita indepartarea colonului din cauza sangerarilor masive, bolii severe, perforatiei de colon sau riscului de cancer.
Intarzierea interventiei chirurgicale este asociata cu un risc crescut de complicatii chirurgicale. In cazul colitei acute, la pacientii care iau ≥ 20 mg prednisolon zilnic timp de mai mult de 6 saptamani sau la cei tratati cu anti-TNF, se recomanda initial colectomia subtotala. Daca este posibil, este preferata o abordare laparoscopica.
Colectomia subtotala este o procedura relativ sigura chiar si in cazul pacientilor cu afectiuni critice. Colectomia subtotala pastreaza rectul, realizandu-se anastomoza ileorectala.
Colectomia totala (proctocolectomia) presupune indepartarea colonului si rectului, se pastreaza anusul si este urmata de ileostoma permanenta (un mic orificiu in peretele abdomenului, numit stoma, la care se ataseaza capatul intestinului subtire) sau de anastomoza ileoanala cu realizarea unui rezervor din ileon in care materiile fecale sunt stocate si apoi eliminate prin anus in mod fiziologic. Pouchitis este o posibila complicatie acestui tip de procedura.
In decursul timpului, chirurgia a fost privita ca terapie definitiva pentru colita ulcerativa. Proctocolectomia totala este de cele mai multe ori curativa, atenuand simptomele si eliminand riscul de adenocarcinom colonic. Inainte de 1980, proctocolectomia totala cu ileostoma de capat sau cu ileostoma Koch a reprezentat suportul terapiei.
La sfarsitul anilor 1970, totusi, rapoartele privind procedurile de conservare a continentei care implicau anastomoza anala a pungii ileale (IPAA) au inceput sa apara. Pe masura ce s-a acumulat experienta, procedura a fost rafinata si IPAA a devenit operatia cea mai comuna pentru pacientii cu colita ulcerativa care doresc sa mentina continenta anala.
Esecul tratamentului medicamentos reprezinta cea mai comuna indicatie pentru tratamentul chirurgical. In mod obisnuit, un episod acut al colitei ulcerative care nu raspunde la tratamentul medicamentos administrat intravenos in decurs de 10 zile justifica interventia chirurgicala.
Alte indicatii pentru interventia chirurgicala includ: hemoragia, intoleranta la terapia cu steroizi si intarzierea cresterii. Un obiectiv major al managementului la copii este evitarea intarzierii cresterii, cauzata de utilizarea pe termen lung a steroizilor.
Singura contraindicatie absoluta pentru tratamentul chirurgical al colitei ulcerative este disfunctia sfincterului anal. Suspiciunea de boala Chron reprezinta, de asemenea, contraindicatie pentru tratamentul chirurgical.
Tratamentul chirurgical pentru colita ulcerativa necesita internarea pacientului si se face sub anestezie totala. Dupa interventie, va fi necesara spitalizarea pacientului inca 3-7 zile, in functie de rapiditatea cu care acesta se recupereaza dupa interventia chirurgicala. Este important ca medicul sa monitorizeze starea pacientului dupa aceasta interventie, pentru a observa din timp daca apar complicatii.
Perioada completa de recuperare poate dura pana la 6 saptamani. In acest timp, pacientul va face repaus acasa, la pat, si va merge pentru controale regulate la medic.
Pentru a favoriza recuperarea dupa interventia chirurgicala pentru colita, pacientul ar trebui sa respecte urmatoarele indicatii:
- Sa adopte o dieta echilibrata, astfel incat organismul sa primeasca nutrientii de care are nevoie.
- Sa se hidrateze consumand cel putin 6 pahare de apa pe zi, ideal chiar 8.
- Sa adopte un stil de viata activ, facand miscarile recomandate de medic, fara insa sa forteze organismul in vreun fel.
- Sa reduca stresul si anxietatea, intrucat acestea creeaza probleme de natura gastrointestinala, ce ar putea ingreuna vindecarea tesuturilor.
Sursa foto: Shutterstock