Ce greseli de medicatie poti face in tratamentul pentru colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune de natura autoimuna care nu se vindeca, insa se poate tine sub control prin tratament. Exista insa cateva greseli de medicatie pe care le poti face si  care pot favoriza declansarea unui puseu de activitate a bolii ori prelungirea unuia deja instalat.

Iata care sunt greselile de medicatie pe care le pot face pacientii care sufera de colita ulcerativa:

[{ads-colita-first}]

Opresc tratamentul dupa ce boala intra in remisiune – colita ulcerativa este o afectiune care se manifesta episodic, prin perioade de activitate a bolii, care alterneaza cu episoade de remisiune. Tratamentul pentru colita ulcerativa este unul de durata, care se adiministreaza si dupa ce boala intra in remisiune, astfel incat sa se reduca riscul de declansare a unui nou puseu de activitate. Pe masura ce pacientii se simt mai bine insa, au tendinta de a opri medicatia, iar aceasta greseala ii poate costa mult.

Nu administreaza medicamentele asa cum a recomandat medicul – poate fi dificil sa iei atat de multe medicamente la ora exacta, chiar asa cum recomanda medicul. Insa este foarte important sa faci asta. De aceea, se recomanda folosirea unor organizatoarele de pastile, precum si setarea unor alarme pe telefon, care sa ajute pacientul sa isi administreze tratamentul conform indicatiilor primite de la medic.

Folosesc calmante fara recomandarea medicului – paracetamolul, dar si antiinflamatoarele nesteroidiene, sunt medicamente calmante. De aceea, unii pacienti cu colita ulcerativa pot fi tentati sa le foloseasca pentru a ameliora durerile abdominale. Aceste medicamente nu sunt insa eficiente in tratarea simptomelor colitei ulcerative, ba chiar uneori pot agrava simptomele resimtite. Discuta cu medicul tau despre calmantele permise in situatia ta si foloseste-le numai pe acelea permise pentru a tine sub control manifestarile colitei.

Folosesc corticosteroide pe perioade prea lungi – medicii prescriu adesea corticosteroide in timpul unui puseu de activitate a bolii inflamatorii intestinale, asta pentru ca medicamentele din aceasta clasa sunt cele mai eficiente in combaterea simptomelor acute. Dezavantajul este insa ca acestea au o serie de reactii adverse si pot fi periculoase daca sunt folosite pe perioade indelungate. De aceea, este obligatoriu ca medicamentele din clasa corticosteroidelor sa fie folosite strict pe perioada puseului de activitate in colita ulcerativa, conform indicatiilor oferite de medic.

Administreaza, in paralel cu tratamentul pentru colita, medicamente fara reteta – orice medicament doresti sa iei, daca suferi de colita ulcerativa si iei deja un tratament pentru tinerea sub control a acestei afectiuni, este obligatoriu sa te consulti cu medicul tau inainte de a o face. Fie ca vorbim despre banalele analgezice, fie ca vorbim despre orice alt medicament, medicul trebuie sa stie despre acesta pentru a iti spune daca iti afecteaza in vreun fel evolutia bolii ori daca interactioneaza cu anumite medicamente pe care le iei deja.

Pentru a fi eficient, tratamentul administrat pacientului care sufera de colita ulcerativa trebuie sa fie, in primul rand, administrat ca la carte. Apoi, acesta trebuie sa fie asociat cu un stil de viata sanatos, care sa amelioreze simptomele in timpul unui puseu de activitate, dar totodata sa prelungeasca starea de remisiune a bolii inflamatorii intestinale.

Colita ulcerativa nu este o boala care se poate vindeca, insa aceasta poate fi tinuta sub control pe perioade indelungate, cu ajutorul tratamentului medicamentos, a dietei sanatoase si echilibrate si a stilului de viata activ. Controalele medicale periodice sunt obligatorii, acestea permitand medicilor sa observe evolutia bolii si sa identifice eventualele probleme in stadiu incipient.

Orice medicament poate avea reactii adverse, asa ca daca observi, dupa inceperea tratamentului pentru colita ulcerativa, anumite semne si simptome atipice, discuta cu medicul tau - e posibil sa fie vorba despre efecte secundare ale tratamentului administrat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0