Simptomele colitei ulcerative - de la crampe abdominale pana la anemie

Colita ulcerativa este o boala cronica inflamatorie, care afecteaza colonul. Aceasta apare in urma unei reactii anormale a sistemului imunitar, care declanseaza un proces inflamator la nivelul intestinului gros.

Colita ulcerativa este o boala cronica, episodica, cu perioade recidivante simptomatice, care deseori alterneaza cu intervale fara boala. Aceasta afectiune poate afecta serios calitatea vietii pacientului, adesea declansand tulburari precum depresia sau anxietatea. De asemenea, complicatiile colitei ulcerative severe pot pune in pericol viata pacientului, de aceea este atat de important ca boala sa fie tinuta sub control prin tratament.

[{ads-colita-first}]

Boala are o evolutie nefavorabila pe viata, fiind o amenintare foarte reala care poate duce la invaliditate si complicatii severe. Boala este dificila si poate necesita ingrijire, poate chiar supraveghere medicala pe termen lung, intr-un spital sau intr-o clinica.

Simptome colita ulcerativa

Colita ulcerativa se poate manifesta diferit de la un pacient la altul, in functie de severitatea bolii, precum si de portiunea din colon afectata de procesul inflamator si de ulcere.

Cele mai comune simptome ale acestei boli sunt urmatoarele:

  • Durere/ disconfort abdominal
  • Diaree persistenta si recurenta (unele persoane pot avea 10-20 de scaune pe zi, iar nevoia de a merge la toaleta poate trezi persoana din somn)
  • Prezenta sangelui/ mucusului in scaun (colita ulcerativa se insoteste frecvent de scaune sangvinolente si cu mucus; se poate asocia cu dureri la nivelul rectului si nevoia imperioasa de a merge la toaleta)
  • Febra
  • Scadere in greutate
  • Oboseala
  • Pierderea apetitului
  • Incontinenta fecala 
  • Manifestari extraintestinale
  • Anemie (scaderea numarului de globule rosii in sange - anumite persoane dezvolta anemie din cauza pierderii de fier prin sindromul inflamator intestinal sau sangerari).


Pot aparea, de asemenea, simptome generale si complicatii in afara tractului digestiv: dureri articulare, probleme la nivelul ochilor, iritatii cutanate, boli hepatice. Aceste manifestari sunt, insa, mai frecvente in boala Crohn decat in colita ulcerativa.

Este important sa discuti cu medicul tau imediat ce constati prezenta unor astfel de simptome.

Simptome in functie de severitatea bolii

Simptomele pot oferi informatii cu privire la severitatea bolii.

Simptome colita ulcerativa blanda: 4 scaune moi pe zi, prezenta sangelui in scaun si durere abdominala de intensitate moderata.

Simptome colita ulcerativa moderata: 4-6 scaune moi pe zi, prezenta sangelui in scaun, durere abdominala moderata si anemie.

Simptome colita ulcerativa severa: mai mult de 6 scaune moi pe zi, febra, anemie, tahicardie.

Simptome colita ulcerativa severa/ fulminanta: mai mult de 10 scaune moi pe zi, sange in scaun, slabiciune in zona abdominala, complicatii ce pot pune viata pacientului in pericol.

 

 

Simptome in functie de tipul de colita

Simptomele pot trada si zona colonului afectata de colita ulcerativa.

Proctita ulcerativa – acest tip de colita afecteaza zona rectala, adica partea finala a colonului. Proctita ulcerativa se manifesta prin simptome precum: sangerari rectale, dureri rectale si nevoia persistenta de a merge la toaleta urgent.

Colita distala – afecteaza rectul si colonul sigmoid, care este amplasat imediat deasupra zonei rectale. Simptomele acestei colite sunt urmatoarele: diaree, prezenta sangelui in scaun, durere in partea stanga a abdomenului si nevoia constanta de a merge la toaleta pentru defecare.

Colita extensiva – acest tip de colita afecteaza intreg colonul si se manifesta prin simptome precum: diaree, scaune cu sange, dureri abdominale severe, pierderea apetitului si scadere in greutate.

Simptome ale colitei ulcerative care nu se manifesta la nivel intestinal

In unele cazuri, colita ulcerativa cauzeaza inflamatie si la nivelul altor zone din organism, declansand alte simptome. Pot aparea, de pilda, probleme de vedere, inflamatia oculara, iritatii cutanate si dureri articulare ca o consecinta a inflamatiei ce debuteaza la nivel intestinal.

Deshidratarea severa, hemoragiile, precum si osteoporoza sunt, de asemenea, riscuri la care pacientul care sufera de colita ulcerativa este expus.

Daca observi modificari semnificative ale tranzitului intestinal, mergi la medic. De asemenea, durerile abdominale, sangerarile rectale, diareea persistenta si febra ar trebui sa te trimita de urgenta la medic. Colita ulcerativa nu este o boala fatala, insa este o afectiune serioasa, care poate pune viata pacientului in pericol daca apar complicatii.

Diagnosticarea timpurie a colitei ulcerative previne complicatiile acestei boli si reduce riscurile.

Medicul trebuie sa faca un istoric clinic complet al pacientului, pentru a exclude alte posibile cauze ale acestor simptome. De asemenea, este important de stiut istoricul calatoriilor pacientului, utilizarea medicamentelor, istoricul fumatului si istoricul medical al familiei, precum si daca pacientul are alte probleme de sanatate.

In plus, trebuie efectuata o examinare fizica completa. Pacientii trebuie evaluati cu atentie pentru a evidentia anemia, malnutritia si suferinta. Examenul abdominal poate dezvalui o masa, distensie, durere, sensibilitate sau sunete intestinale modificate.

Entitatile care se pot afla in diagnosticul clinic diferential al colitei ulcerative includ diareea infectioasa, efectul de medicatie (de exemplu, leziuni induse de medicamente, in special leziuni datorate agentilor antiinflamatori nesteroidieni sau AINS), colita de diversiune si colita ischemica. Alte conditii care trebuie luate in considerare la evaluarea unui pacient cu colita ulcerativa suspectata includ urmatoarele:

  • Boala Behçet; colita cu Clostridium Difficile

  • Diverticulita; sindromul colonului iritabil

  • Colita colangiana si limfocitara

  • Boala Crohn

  • Colita cu citomegalovirus.


Colita ulcerativa este o boala relativ usor de diagnosticat, deoarece afecteaza in mod normal numai colonul si rectul si cauzeaza modificari obiective ale scaunului, de genul scaunelor cu sange sau mucus.

Colonul si rectul pot fi investigate prin sigmoidoscopie sau colonoscopie, examinari prin care se vizualizeaza interiorul intestinului gros cu ajutorul unei camere de filmat. In general, colonoscopia este de preferat, deoarece permite examinarea intregului colon. Sigmoidoscopia poate fi utila in dignosticul colitei ulcerative. Ambele procedee pot fi folosite pentru a recolta o proba de biopsie a tesutului intestinal. Diagnosticul de colita ulcerativa se face prin eliminarea altor cauze de diaree si prin interpretarea rezultatelor acestor analize.

Alte examinari utile in diagnosticarea colitei ulcerative sunt:

- radiografie abdominala (abdomen pe gol) ce permite vizualizarea organelor abdominale

- examinare radiologica a colonului prin clisma baritata

- tomografie computerizata (CT)

- rezonanta magnetica nucleara (RMN)

- culturi si analiza microscopica a scaunului sunt efectuate pentru a demonstra urmele de sange, leucocite, paraziti, prezenta hematiilor. Acest test este utilizat pentru a face diagnosticul diferential intre colita ulcerativa si sindromul de intestin iritabil, o boala mai putin grava dar cu simptome asemanatoare. Prezenta leucocitelor in scaun indica inflamatie si infectie, dar nu este neaparat un semn de colita ulcerativa. Totusi, prezenta lor exclude sindromul de intestin iritabil. Analiza scaunului se face in cazul episoadelor acute de colita ulcerativa atunci cand se suspecteaza alta cauza pentru aparitia simptomelor. Se colecteaza o mostra de scaun, care se poate obtine in timpul sigmoidoscopiei sau colonoscopiei.

- sedimentul urinar este investigat pentru determinarea anemiei, inflamatiei sau malnutritiei.

- in functie de simptome se pot doza proteina C reactiva sau viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) pentru investigarea sindromului inflamator.

- biopsia intestinala - fragmentele de tesut sunt recoltate in timpul sigmoidoscopiei sau colonoscopiei, pentru confirmarea colitei ulcerative. Biopsia poate fi efectuata, de asemenea, pentru a investiga prezenta unei tumori la acest nivel. Fragmente bioptice multiple sunt recoltate pentru a investiga transformarile maligne la persoanele cu colita ulcerativa de 8-10 ani. Biopsiile intestinale sunt nedureroase si se recolteaza doar o mica portiune de tesut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0