Ai o reacție alergică la medicamente? Cum se manifestă și care este tratamentul

Dacă ți s-a întâmplat să dezvolți o erupție cutanată, urticarie sau să ai dificultate în respirație după ce ai luat un anumit tratament, este posibil să ai o alergie la medicamente.

La fel ca în orice alte reacții alergice, aceste simptome pot să apară când sistemul imunitar este sensibil la o substanță din acel medicament, o percepe ca pe un invadator și eliberează substanțe chimice pentru a-ți proteja corpul împotriva ei.

Persoanele cu alergii la medicamente pot să aibă simptome indiferent de forma în care se găsește respectivul medicament: lichidă, pilulă sau formă injectabilă. Dacă nu ești prea sigur în legătură cu simptomele pe care le ai și în legătură cu medicamentele care sunt sigure în cazul tău, atunci mergi la un medic alergolog.

Cum se manifestă alergiile la medicamente

Alergiile la medicamente sunt o reacție imună exagerată a organismului la un medicament sau la un ingredient din acesta. Această reacție poate fi declanșată chiar și de medicamentele pe care le-ai luat anterior fără probleme. Manifestările alergiilor la medicamente pot varia, de la simptome ușoare, cum ar fi erupții cutanate sau mâncărimi, la reacții severe, cum ar fi șocul anafilactic, care poate fi letal.

Recomandările experților DOC.ro

Care sunt simptomele alergiilor la medicamente?

  • urticaria sau erupția cutanată
  • mâncărimile pielii
  • respirație șuierătoare sau wheezing ori alte probleme respiratorii
  • edem (umflarea anumitor zone)
  • febră
  • rinoree (secreții nazale)
  • mâncărimi oculare, lacrimatul ochilor
  • anafilaxia, o reacție ce poate să pună viața pacientului în pericol, care poate să afecteze simultan două sau mai multe sisteme de organe.

Reacțiile alergice, potrivit experților, pot să apară în orice altă parte a corpului, așa că este important să știi să recunoști simptomele.

Este important să fii conștient de simptomele alergiilor la medicamente și să iei măsuri pentru a evita medicamentele care îți provoacă o reacție alergică. În cazul în care ai o alergie la medicamente, este important să-ți informezi medicul, astfel încât acesta să poată alege alternative sigure pentru tratamentul tău. În unele cazuri, poate fi necesar să eviți întreaga clasă de medicamente pentru a evita riscul de reacții alergice severe.

Cum recunoști șocul anafilactic

Șocul anafilactic este o reacție alergică severă și potențial letală care apare brusc și se dezvoltă rapid în organism. Această reacție poate fi declanșată de o varietate de substanțe, inclusiv de alimente, medicamente, înțepături de insecte sau alte substanțe cu care organismul a intrat în contact anterior.

Anafilaxia este o reacție rară, care pune viața în pericol, la o alergie la un medicament. Anafilaxia cauzează disfuncția răspândită a mai multor sisteme din corp. Semnele și simptomele anafilaxiei (numită și șoc anafilactic) sunt:

  • îngustarea căilor respiratorii și a gâtului, provocând dificultăți respiratorii
  • greață și crampe abdominale
  • vărsături sau diaree
  • amețeală sau vertij
  • puls slab și rapid
  • scădere subită a tensiunii arteriale
  • convulsii
  • pierderea conștienței.

Când să mergi la medic

Sună la 112 și cere ajutor medical de urgență dacă te confrunți cu semnele unei reacții severe sau dacă suspectezi că este vorba de anafilaxie după ce ai luat un medicament.

Care sunt medicamentele care declanșează frecvent alergii

Penicilina cauzează cele mai multe simptome când vorbim despre alergiile la medicamente. Doar pentru că un pacient prezintă simptome alergice după ce a luat penicilină, asta nu înseamnă că el va reacționa la medicamentele înrudite cu această substanță, cum ar fi amoxicilina, însă există o probabilitate destul de mare.

De asemenea, doar pentru că un pacient a avut o reacție la penicilină (sau la orice alt medicament), la un moment dat, asta nu înseamnă că acea persoană va avea aceeași reacție, în viitor. Antibioticele care conțin sulfonamide provoacă ocazional reacții alergice, așa că trebuie să ții cont și de acest aspect.

Orice medicament poate declanșa o reacție alergică, însă unele substanțe au riscuri mai mari de a cauza acest tip de probleme, în comparație cu altele:

Tratamentul alergiilor la medicamente

În majoritatea cazurilor de alergii la medicamente, medicul tău ar trebui să îți prescrie un medicament alternativ. Antihistaminicele, corticosteroizii sau epinefrina (injecția cu epinefrină este necesară în cazul anafilaxiei) pot fi variante necesare pentru reacțiile mai grave. Epinefrina este utilizată frecvent în medicină pentru a trata o serie de afecțiuni, inclusiv alergiile severe și șocul anafilactic. În cazul unei reacții alergice severe, epinefrina poate fi administrată prin injecție, pentru a ajuta la deschiderea căilor respiratorii, la creșterea tensiunii arteriale și la reducerea umflăturilor.

În caz contrar, medicul poate recomanda o procedură de desensibilizare. Asta înseamnă că pacientul trebuie să ia doze mici din acel medicament, până când corpul său poate face față dozelor sale.

Renunțarea la acel medicament este o etapă importantă. Dacă medicul determină că ai o alergie la un medicament sau există probabilitatea să fie o alergie, renunțarea la acel medicament este primul pas în ceea ce privește tratamentul. În multe cazuri, aceasta este singura intervenție necesară.

Important!

Trebuie să fii conștient de faptul că alergia la medicamente poate fi o afecțiune gravă, care poate pune viața ta în pericol. Este important să iei în considerare simptomele alergiilor la medicamente și să iei măsuri pentru a evita medicamentele care îți provoacă o reacție alergică. În cazul unei reacții alergice severe, trebuie să acționezi rapid, prin administrarea de epinefrină și căutarea imediată a asistenței medicale. Nu uita să comunici cu medicul tău despre orice alergie la medicamente pe care ai avut-o în trecut, astfel încât acesta să poată alege alternative sigure pentru tratamentul tău.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Common Drugs That Cause Allergies” - https://www.webmd.com/allergies/most-common-drugs-that-cause-allergies
“Understanding Adverse Drug Reactions and Drug Allergies: Principles, Diagnosis and Treatment Aspects” - https://www.researchgate.net/publication/23656865_Understanding_Adverse_Drug_Reactions_and_Drug_Allergies_Principles_Diagnosis_and_Treatment_Aspects 
“Drug Allergies” - https://www.worldallergy.org/education-and-programs/education/allergic-disease-resource-center/professionals/drug-allergies 
“Drug Allergies” - https://acaai.org/allergies/types/drug-allergies 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0