Adrenalina injectabila: ce este, ce trateaza, cand este indicata

Adrenalina (epinefrina) este recomandată ca tratament de primă linie pentru pacienții cu anafilaxie, adică un sindrom clinic care reprezintă cele mai severe reacții alergice sistemice.

Adrenalina și hormonii stresului

Stresul este o reacție biologică normală la o situație potențial periculoasă. Când suntem față în față cu o situație stresantă, creierul "inundă" corpul cu substanțe chimice și hormoni, precum adrenalina și cortizolul.

Când simțim pericolul, hipotalamusul reacționează și transmite semnale către glandele suprarenale, care secretă o cantitate mare de hormoni. Datorită acestor hormoni ești pregătit să faci față pericolului și tot aceștia cresc șansele de supraviețuire.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Unul dintre acești hormoni este adrenalina, cunoscută și sub numele de epinefrina. Ea este hormonul asociat cu răspunsul "luptă sau fugi". Adrenalina funcționează în diverse moduri, pentru:

  • a crește ritmul cardiac
  • a crește ritmul în care respirăm
  • a ușura modul în care mușchii folosesc glucoza
  • a contracta vasele de sânge, astfel încât sângele să fie direcționat către mușchi
  • a stimula transpirația
  • a inhiba producția de insulină.

Deși adrenalina este importantă în corp, ea nu este principalul hormon al stresului - acesta este, de fapt, cortizolul. Însă sub formă de injecție, adrenalina (epinefrina) are un alt rol extrem de important, în cazul persoanelor cu alergii periculoase, care pot intra în șoc anafilactic.

Utilizările adrenalinei injectabile

Dacă te gândești la adrenalina injectabilă (epinefrină), primul lucru care îți vine probabil în minte este utilizarea acesteia în tratarea unei reacții alergice grave sau a unui episod anafilactic. Epinefrina are și alte utilizări. De exemplu, este folosită pentru tratarea afecțiunilor legate de inimă, dar aceasta este utilizată doar în situații de urgență într-un spital. Inhalatoarele de epinefrină sunt uneori folosite pentru a trata un atac de astm, dar nu pentru simptomele de anafilaxie.

Injecțiile cu adrenalină sunt folosite pentru tratamentul de urgență al reacțiilor alergice severe (inclusiv în cazul anafilaxiei) la înțepăturile sau mușcăturile de insecte, la medicamente, la alimente ori la alte substanțe.

Totodată, adrenalina este folosită pentru a trata anafilaxia cauzată de substanțe necunoscute sau declanșată de exerciții fizice. Acest medicament (adrenalina injectabilă) este folosit pentru a crește valoarea tensiunii arteriale la pacienții cu hipotensiune sau tensiune mică și la cei cu șoc septic.

Ce este și ce tratează epinefrina?

Injecția cu epinefrina (adrenalina) este folosită împreună cu tratamentul medical de urgență pentru a trata reacțiile alergice periculoase, cauzate de mușcături sau înțepături de insecte, alimente, medicamente, latex și alte substanțe. Epinefrina face parte dintr-o clasă de medicamente și funcționează prin relaxarea mușchilor din căile respiratorii și prin încordarea sau strângerea vaselor de sânge.

Epinefrina (adrenalina) acționează rapid pentru a îmbunătăți respirația, pentru a stimula bătăile inimii, pentru a crește tensiunea arterială extrem de scăzută, pentru a suprima urticaria și pentru a reduce edemul (umflarea) unor țesuturi: fața, buzele și gâtul.

Pacienții cu risc crescut de a face șoc anafilactic au tot timpul asupra lor un dispozitiv medical cu adrenalină, ce conține această substanță. Este vorba de un stilou preumplut cu epinefrină, pentru ca persoana în cauză să o poată injecta de urgență în mușchi, în cazul unui șoc anafilactic.

În ce condiții mai este indicată adrenalina?

Potrivit experților, un auto injector cu adrenalină (epinefrină) poate trata și alte condiții ori afecțiuni:

  • o reacție alergică puternică, ce pune viața în pericol
  • o reacție care apare din cauza unui alergen
  • șocul cauzat de o infecție bacteriană severă
  • pupilele dilatate în timpul unei intervenții chirurgicale la ochi
  • bradicardia sinusală
  • fibrilație ventriculară
  • oprirea completă a inimii
  • atacul sever de astm care se prelungește
  • o scădere subită a tensiunii arteriale
  • anestezia locală adițională.

Folosirea adrenalinei în anafilaxie ajută răspunsul natural al corpului

Răspunsul natural al organismului la anafilaxie este să elibereze adrenalina, un antidot natural la unele dintre substanțele chimice secretate, ca parte dintr-o reacție alergică severă. Prin urmare, prin injectarea adrenalinei, este ajutat răspunsul natural al corpului. 

Cum se administrează adrenalina?

În funcție de diagnostic, administrarea de epinefrină (adrenalină) poate fi sub diferite forme. Pentru tratamentul anafilaxiei, epinefrina trebuie injectată intramuscular în partea anterolaterală a coapsei. Pentru că adrenalina este distrusă de enzimele din stomac, ea trebuie să fie injectată.

Nu poate fi administrată pe cale orală, iar dacă este inhalată, este ineficientă. Adrenalina injectată în mușchiul gambei funcționează rapid pentru a reduce țesuturile umflate din gât, deschide căile respiratorii și menține funcția inimii și, în același timp, menține tensiunea arterială. Este singurul medicament disponibil pentru tratamentul imediat al reacțiilor alergice severe (anafilaxie).

Injectarea subcutanată este, de asemenea, o opțiune. În suportul vital cardiac avansat (ACLS), pacienții pot primi epinefrină intravenos sau intraos dacă este necesar. O altă cale de administrare este printr-un tub endotraheal folosit adesea în resuscitarea neonatală.

Când este nevoie să injectezi adrenalină în mușchi?

Ar trebui să îți faci injecția cu epinefrină cât mai curând dacă suspectezi că ai o reacție alergică gravă. Semnele unei reacții alergice grave sunt: închiderea sau blocarea căilor respiratorii, respirație șuierătoare (așa-numitul wheezing), strănut, răgușeală, urticarie, mâncărimi, umflarea și inflamarea unor zone, roșeața pielii, bătăile rapide ale inimii (inima bate mai repede decât în mod normal), puls slab (ritmul cu care bate inima este slăbit), anxietate, confuzie, durere de stomac, pierderi involuntare de urină sau de fecale, leșin, pierderea cunoștinței.

Sună-ți medicul și discută cu el despre aceste simptome și asigură-te că ai înțeles cum să îți dai seama dacă ai o reacție alergică gravă și dacă ar trebui să îți injectezi adrenalina în acel moment.

Efecte adverse adrenalină injectabilă

  • Sistemul nervos central (SNC): anxietate, amețeli, nervozitate, agitație, dureri de cap, exacerbare a bolii Parkinson
  • Cardiovasculare: aritmii, dureri toracice, hipertensiune arterială, palpitații, tahicardie, accidente cerebro-vasculare, ectopie ventriculară, vasospasm, ischemie tisulară
  • Dermatologic: Gangrenă la locul injectării (în special la nivelul feselor), necroză a pielii cu extravazare
  • Endocrin: hiperglicemie, hipokaliemie, acidoză lactică
  • Gastrointestinal: greață, vărsături, creșterea AST și ALT
  • Neuromuscular: tremor, slăbiciune
  • Renală: scăderea presiunii renale
  • Respiratorie: Dispnee, edem pulmonar

Cele mai frecvente efecte secundare includ tahicardie, hipertensiune arterială, durerile de cap, anxietatea, aprehensiunea (frică, teamă), palpitații, diaforeză (transpirație abundentă), greață, vărsături, slăbiciune și tremor.

Epinefrina este un hormon care produce efecte pe scară largă. Anumite efecte necesită monitorizare. Tahicardia și hipertensiunea arterială sunt efecte așteptate atunci când se administrează epinefrină pe cale intravenoasă, de aceea este important să se titraze medicamentul cu atenție în timp ce se monitorizează hemodinamica. 

Epinefrina este, de asemenea, utilizată cu agenți anestezici. În locurile în care a avut loc extravazarea epinefrinei, sunt necesare prevenirea și tratamentul necrozei induse de ischemie. Insuficiența renală necesită monitorizare, deoarece epinefrina cauzează constricția vaselor de sânge renale. La pacienții cu boală renală cronică și diverse alte patologii renale, este necesară evaluarea clinică.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetătorii au descoperit o nouă enzimă numită renalază, produsă de rinichi și responsabilă de metabolizarea epinefrinei. Unele studii au arătat că renalaza este deficitară în boala renală cronică, ceea ce face ca nivelurile de epinefrină să fie mai mari în boală renală cronică. 

În timpul utilizării intraoculare, epinefrina necesită diluare; în caz contrar, leziunile endoteliului corneean pot rezulta din administrarea de concentrații nediluate de bisulfit de sodiu. Administrarea de epinefrină în exces care duce la niveluri supraterapeutice care pot provoca efecte adverse previzibile care justifică un tratament de susținere. 

Supradozajul poate provoca presiuni arteriale crescute, ceea ce duce la accidente cerebrovasculare. Edemul pulmonar poate apărea din cauza mecanismului de bază al vasoconstricției periferice împreună cu stimularea miocardică. 

Din cauza efectelor beta-1 adrenergice puternice asupra țesutului cardiac, toxicitatea epinefrinei poate duce la aritmii sau ischemie cardiace potențial fatale.  

Contraindicații adrenalină injectabilă

Nu există contraindicații împotriva utilizării epinefrinei (adrenalinei). Unele contraindicații relative includ hipersensibilitate la medicamente simpatomimetice sau anestezie cu halotan. O altă contraindicație de care trebuie să știi este tahicardia ventriculară polimorfă catecolaminergică.  

Anumite circumstanțe indică necesitatea unei evaluări suplimentare înainte de a utiliza epinefrina, precum:

Sarcina

Epinefrina este considerată un medicament de categoria C pentru sarcină. Nu există studii bine controlate la om, deși studiile pe animale au arătat un risc teratogen în timpul organogenezei. Epinefrina poate să traverseze placenta și să ajungă la făt. Utilizarea adrenalinei necesită prudență atunci când tensiunea arterială maternă este de 130/80 mm Hg sau mai mare.

Mai mult, datorită efectului său asupra receptorilor beta-2 adrenergici care provoacă tocoliză, epinefrina se opune acțiunilor oxitocinei asupra uterului și poate întârzia travaliul. De asemenea, necesită prudență în timpul hipotensiunii induse de anafilaxie în timpul sarcinii, deoarece poate duce la vasoconstricție uterină, scăzând astfel livrarea de oxigen către făt. 

Alăptarea

Sunt necesare mai multe studii clinice pentru a determina dacă epinefrina este excretată prin laptele matern.

Copii

Epinefrina este eficientă la o diluție între 1 și 100.000 și 1 până la 400.000 pentru inducerea midriazei (mărirea în diametru a pupilei) și întreținerea în operațiile intraoculare pediatrice.

Geriatrie

Datorită scăderii așteptate a funcției renale, hepatice și cardiace la pacienții geriatrici, epinefrina trebuie începută la capătul inferior al regimului de dozare și ajustată corespunzător pentru efectul clinic.

Locul de administare

Mai multe zone trebuie evitate atunci când se injectează epinefrină, în special nasul, penisul și degetele de la picioare, deoarece aceste zone sunt mai predispuse la ischemie. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Epinephrine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482160/
U.S. National Library of Medicine - Epinephrine Injection
https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a603002.html
Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy - Adrenaline for Treatment of Anaphylaxis
https://www.allergy.org.au/patients/allergy-treatment/adrenaline-for-severe-allergies 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0