

Adrenalina injectabila: ce este, ce trateaza, cand este indicata
Adrenalina injectabila: ce este, ce trateaza, cand este indicata
Adrenalina injectabila: ce este, ce trateaza, cand este indicata
Adrenalina (epinefrina) este recomandata ca tratament de prima linie pentru pacientii cu anafilaxie, adica un sindrom clinic care reprezinta cele mai severe reactii alergice sistemice.
Adrenalina si hormonii stresului
Stresul este o reactie biologica normala la o situatie potential periculoasa. Cand suntem fata in fata cu o situatie stresanta, creierul "inunda" corpul cu substante chimice si hormoni, precum adrenalina si cortizolul.
Cand simtim pericolul, hipotalamusul reactioneaza si transmite semnale catre glandele suprarenale, care secreta o cantitate mare de hormoni. Acesti hormoni sunt modul prin care esti pregatit sa faci fata pericolului si tot ei iti cresc sansele de supravietuire.
Unul dintre acesti hormoni este adrenalina, cunoscuta si sub numele de epinefrina. Ea este hormonul asociat cu raspunsul "lupta sau fugi". Adrenalina functioneaza in diverse moduri, pentru:
- a creste ritmul cardiac
- a creste ritmul in care respiram
- a usura modul in care muschii folosesc glucoza
- a contracta vasele de sange, astfel incat sangele sa fie directionat catre muschi
- a stimula transpiratia
- a inhiba productia de insulina.
Desi adrenalina este importanta in corp, ea nu este principalul hormon al stresului - acesta este, de fapt, cortizolul. Insa sub forma de injectie, adrenalina (epinefrina) are un alt rol, extrem de important, in cazul persoanelor cu alergii periculoase, care pot intra in soc anafilactic.
Utilizarile adrenalinei injectabile
Injectiile cu adrenalina sunt folosite pentru tratamentul de urgenta al reactiilor alergice severe (inclusiv in cazul anafilaxiei) la intepaturile sau muscaturile de insecte, la medicamente, la alimente ori la alte substante.
Totodata, adrenalina este folosita pentru a trata anafilaxia cauzata de substante necunoscute sau declansata de exercitii fizice.
Acest medicament (adrenalina injectabila) este folosit pentru a creste valoarea tensiunii arteriale la pacientii cu hipotensiune sau tensiune mica si la cei cu soc septic.
Ce este si ce trateaza epinefrina?
Injectia cu epinefrina (adrenalina) este folosita impreuna cu tratamentul medical de urgenta pentru a trata reactiile alergice periculoase, cauzate de muscaturi sau intepaturi de insecte, alimente, medicamente, latex si alte substante. Epinefrina face parte dintr-o clasa de medicamente si functioneaza prin relaxarea muschilor din caile respiratorii si prin incordarea sau strangerea vaselor de sange.
Epinefrina (adrenalina) actioneaza rapid pentru a imbunatati respiratia, pentru a stimula bataile inimii, pentru a creste tensiunea arteriala extrem de scazuta, pentru a suprima urticaria si pentru a reduce edemul (umflarea) unor tesuturi: fata, buzele si gatul.
Pacientii cu risc crescut de a face soc anafilactic au tot timpul asupra lor un dispozitiv medical cu adrenalina, ce contine aceasta substanta. Este vorba de un stilou preumplut cu epinefrina, pentru ca persoana sa o poata injecta de urgenta in muschi, cand are soc anafilactic.
In ce conditii mai este indicata adrenalina?
Potrivit expertilor, un auto injector cu adrenalina (epinefrina) poate trata si alte conditii ori afectiuni:
- o reactie alergica ce pune viata in pericol
- o reactie datorata unui alergen
- socul cauzat de o infectie bacteriana severa
- pupilele dilatate in timpul unei interventii chirurgicale la ochi
- bradicardia sinusala
- fibrilatie ventriculara
- oprirea completa a inimii
- atacul sever de astm care se prelungeste
- o scadere subita a tensiunii arteriale
- anestezia locala aditionala.
Folosirea adrenalinei in anafilaxie ajuta raspunsul natural al corpului
Raspunsul natural al organismului la anafilaxie este sa elibereze adrenalina, un antidot natural la unele dintre substantele chimice secretate, ca parte dintr-o reactie alergica severa. Prin urmare, prin injectarea adrenalinei, este ajuta raspunsul natural al corpului. Pentru ca adrenalina este distrusa de enzimele din stomac, ea trebuie sa fie injectata.
Nu poate fi administrata pe cale orala, iar daca este inhalata, este ineficienta. Adrenalina injectata in muschiul gambei functioneaza rapid pentru a reduce tesuturile umflate din gat, deschide caile respiratorii si mentine functia inimii si, in acelasi timp, mentine tensiunea arteriala. Este singurul medicament disponibil pentru tratamentul imediat al reactiilor alergice severe (anafilaxie).
Cand este nevoie sa injectezi adrenalina in muschi?
Ar trebui sa iti faci injectia cu epinefrina cat mai curand daca suspectezi ca ai o reactie alergica grava. Semnele unei reactii alergice grave sunt: inchiderea sau blocarea cailor respiratorii, respiratie suieratoare (asa-numitul wheezing), stranut, raguseala, urticarie, mancarimi, umflarea si inflamarea unor zone, roseata pielii, bataile rapide ale inimii (inima bate mai repede decat in mod normal), puls slab (ritmul cu care bate inima este slabit), anxietate, confuzie, durere de stomac, pierderi involuntare de urina sau de fecale, lesin, pierderea cunostintei.
Suna-ti medicul si discuta cu el despre aceste simptome si asigura-te ca ai inteles cum sa iti dai seama daca ai o reactie alergica grava si daca ar trebui sa iti injectezi adrenalina in acel moment.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- WebMD - https://www.webmd.com/drugs/2/drug-76758/epinephrine-injection/details/list-conditions
- Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/epinephrine-injection-route/description/drg-20072429
- U.S. National Library of Medicine - https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a603002.html
- WebMD - https://www.webmd.com/drugs/2/drug-76758/epinephrine-injection/details
- Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy - https://www.allergy.org.au/patients/allergy-treatment/adrenaline-for-severe-allergies