Convulsiile „silentioase”, asociate cu simptomele de Alzheimer
Convulsiile „silentioase”, asociate cu simptomele de Alzheimer
Convulsiile „silentioase”, asociate cu simptomele de Alzheimer
Potrivit unui nou studiu restrans, convulsiile nedetectate sau „silentioase” ar putea contribui la unele simptome asociate cu boala Alzheimer, precum confuzia.
Convulsiile au loc in hipocamp, o parte a creierului implicata in consolidarea memoriei. Cercetatorii banuiesc ca tratarea acestor convulsii ar putea contribui la controlarea simptomelor bolii Alzheimer sau eventual la incetinirea evolutiei bolii.
„Desi nu este surprinzator ca exista o disfunctie la nivelul creierului persoanelor care sufera de Alzheimer, noua descoperire, potrivit careia retelele implicate in memorare pot sa devina fara indicii epileptice, ar putea conduce la oportunitati de depistare a disfunctiei respective, cu ajutorul medicamentelor noi sau deja existente pentru reducerea simptomelor sau eventual modificarea evolutiei bolii” a precizat principalul autor al studiului, dr. Andrew Cole. Cole se afla la conducerea Massachusetts General Hospital (MGH) Epilepsy Service (Serviciului de Epilepsie al Spitalului General Massachusetts). „Trebuie sa studiem mai multe persoane pentru a valida aceste constatari si a intelege cat de mare este incidenta in randul pacientilor cu Alzheimer, daca are loc si in cazul altor tulburari neurodegenerative si care este raspunsul la tratament” a precizat acesta intr-un comunicat de presa al spitalului.
La studiu au participat doar doua femei. Ambele aveau peste 60 de ani si simptome asociate cu boala Alzheimer. Acestea aveau momente de confuzie si puneau in mod repetat aceleasi intrebari.
Investigatiile imagistice la nivelul creierului si analizele lichidului cerebrospinal au indicat ca sufera de Alzheimer, dar modificarile simptomelor femeilor au fost mult mai dramatice decat de obicei.
Niciuna dintre cele doua femei nu avea istoric de convulsii. In mod normal, o analiza denumita electroencefalograma (EEG), realizata la nivelul scalpului poate detecta activitatea electrica anormala a creierelor persoanelor care au convulsii. Dar cercetatorii au precizat ca nu s-au observat astfel de anormalitati in cazul celor doua femei.
Avand in vedere ca hipocampul este o parte esentiala a creierului afectata de boala Alzheimer, precum si o sursa comuna de convulsii in randul persoanelor care sufera de epilepsie, cercetatorii s-au concentrat pe aceasta parte a creierului si au desfasurat teste suplimentare.
S-au asezat electrozi pe ambele emisfere ale creierelor femeilor, cu ajutorul unei adancituri formate natural la baza cutiei craniene. Li s-a monitorizat activitatea cerebrala intre 24 si 72 de ore. Studiul a aratat ca femeile au avut o activitate asemanatoare cu convulsiile la nivelul hipocampului. Una dintre femei a inregistrat in mod frecvent cresteri ale activitatii electrice asociate in general cu convulsiile, care nu au aparut la electroencefalograma. Convulsiile au avut loc in somn. Niciunul dintre aceste episoade nu a cauzat simptome vizibile.
Medicamentele anticonvulsive au eliminat activitatea cerebrala asemanatoare cu convulsiile. In anul urmator, femeia a mai avut doar un incident de confuzie, care a aparut dupa ce a uitat sa ia medicamentele. Si cealalta femeie a avut cresteri frecvente ale activitatii electrice la nivelul hipocampului in timpul somnului. Si acesteia i s-au administrat medicamente anticonvulsive, dar tratamentul a fost intrerupt din cauza unor efecte adverse nedorite asociate cu dispozitia.
„Constatarile noastre au confirmat prezenta unei disfunctii grave a retelei neuronale afectate de boala Alzheimer si au confirmat ipoteza conform careia fenomenele epileptice sunt un element important al acestei anomalii” a precizat Cole. Dar a adaugat ca este nevoie de mai multe studii. Cercetatorii spera sa dezvolte o modalitate de a detecta convulsiile silentioase fara a recurge la procedura minim invaziva de plasare de electrozi pe cutia craniana.
Sursa articol: New York Times
Sursa foto: Shutterstock