Problemele cutanate date de medicamentele de tip AINS

Iarna suntem nevoite sa apelam la terapii antialgice si antitermice, fie din cauza racelilor, anexitelor, sinuzitelor sau exacerbarii unor dureri osteoarticulare, in cazul unor fracturi mai vechi sau dureri de tip reumatic. Multe dintre medicamentele antialgice contin fie aspirina, (adica acid acetilsalicilic), ibuprofen sau paracetamol (acetoaminofen). Aceste trei substante, la fel cu ketoprofenul sau naproxenul de sodium apartin clasei medicamentelor antiinflamatorii nesteroidine care pot provoca uneori reactii alergice,eruptii cutanate, dar pot perturba, de asemenea, circulatia periferica provocand petesii sau instalarea hematoamelor la lovituri, chiar si de intensitate mica.

O atentie speciala ingrijirii tenului pe timp de iarna ar trebui sa o acorde persoanele cu ten acneic sau cuperoza, care prezinta zone foarte uscate, descuamate, vase sparte, foliculi activi ori un ten gras acneic, agresat cu alcool, peeelinguri, exfoliante. Sunt situatii in care ar trebuie sa alegem produsele de ingrijire impreuna cu un medic dermatolog, intrucat insistand „dupa ureche” putem agrava si mai mult situatia, pe fondul uscarii accentuate a tenului cauzata de frig, dar si a variatiei de diametru a capilarelor prezente la nivelul obrajilor. Pentru curatarea, demacherea si hidratarea tenului trebuie folosite produsele dermatocosmetice pentru tenul gras si acneic care au o textura non-grasa si ingrediente cu proprietati antiinflamatorii, hipoalergice si dezinfectante, precum aloe, musetel, acidul salicilic, vitamina A, camfor, triclosan si altele. Pentru astfel de tenuri cu probleme exista si o serie de produse naturale, cu ingredienti biologici activi, cum ar fi extrasele de tomate rosii pentru cuperoza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Si barbatii ar trebui sa se preocupe iarna mai mult de tenul lor, mizand pe hidratare de data aceasta, de vreme ce pana acum, in timp de vara, majoritatea au folosit produse de matifiere a pielii, tinand astfel sub control productia de sebum si eliminand posibilitatea acumularii reziduurilor, prafului, toxinelor si murdariei acumulate prin transpiratie.

Pentru barbati este mai simplu, daca nu vorbim de un ten cu probleme, trebuie aplicat ca un ultim „touch” al ingrijirii zilnice, dupa dus, o crema hidratanta, imbogatite eventual cu filtru UV, dar si cu uleiuri esentiale sau uleiuri de cocos ori jojoba, ce hranesc si protejeaza pielea.

Pentru cei care folosesc produse de exfoliere pentru usurarea barbieritului, sfatul este: iarna, mai rar! O data pe saptamana este suficient. Barbieritul in timpul iernii poate fi mai dificil penru unii barbati, din cauza deshidratarii excesive. Firele de par devin parca mai rezistente din aceasta cauza, si astfel barbieritul poate crea disconfort, iritatii, foliculita.  Pentru a evita neplacerile, solutiile sunt hidratarea de zi cu zi, dar si hidratarea intensa, cu cateva minute inainte de a va barbieri, prin masarea delicata a fetei cu un cocktail de uleiuri esentiale sau creme speciale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iarna suntem tentati de asemenea sa petrecem mai mult timp in dus, pentru a ne incalzi, insa o expunere prea lunga la temperaturi crescute, usuca si mai mult pielea, favorizand descuamarea. In plus, cremele de dus trebuie sa fie mult mai blande, eventual sa contina un complex activ de hidratare

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0