Totul despre alergia la antibiotice

Dacă ești alergic la antibiotice, vei prezenta simptome cum ar fi erupția cutanată, umflarea feței sau dificultăți de respirație.

Diferența dintre alergie și efecte secundare

Alergia este o reacție imunologică (hipersensibilitate mediată de IgE) la un medicament. Apare atunci când sistemul imunitar produce un răspuns exagerat sau inadecvat, care nu are loc în mod normal la majoritatea oamenilor.

Alergiile se pot atenua în timp sau pot persista o viață întreagă. Simptomele și semnele sunt de obicei rapide la debut, adică în decurs de una până la două ore de la administrarea medicamentului și includ: urticaria, angioedemul, spasmul bronșic.

O reacție alergică severă este cunoscută sub numele de anafilaxie și apare de obicei în decurs de o oră de la administrarea unui antibiotic. O astfel de reacție alergică este o urgență care necesită asistență medicală imediată.

Astfel, dacă iei un antibiotic și crezi că ai o reacție alergică, primul pas este să cunoști diferența dintre efectele secundare ale medicamentelor și o alergie reală. Efectele secundare ar putea fi stomacul deranjat, diareea, greața și, eventual, o erupție pe piele dacă ai stat la soare. O alergie, însă, se manifestă prin simptome mai grave.

Reacțiile imune întârziate pot apărea la câteva zile după începerea tratamentului cu antibiotice și sunt în general mediate de celulele T (mediate de IgG). Erupția maculară, papulară sau morbilliformă este un exemplu obișnuit de reacție întârziată la antibiotice și este adesea dificil de precizat dacă această erupție este cauzată de infecție sau de tratament.

Reacțiile imune întârziate mai grave implică, în general, erupții cutanate coroborate cu simptome sistemice, cum ar fi:

Reacție asemănătoare bolii serice

Apare la câteva zile după tratament și este caracterizată de erupții vasculitice, artralgii, simptome asemănătoare gripei și uneori proteinurie. Acest lucru se observă cel mai frecvent la pacienții care iau cefalosporine, în special cefaclor și sulfonamide.

Sindromul Stevens-Johnson

Acesta este o formă de necroliză epidermică toxică, caracterizată printr-o erupție roșu-purpurie și vezicule ale pielii și ale membranelor mucoase. Sindromul este cel mai frecvent asociat cu utilizarea sulfonamidelor.

Meningita aseptică

Afecțiunea poate fi indusă prin utilizarea antibioticelor precum trimetoprim sau cotrimoxazol. Mecanismul exact pentru această reacție este necunoscut.

Cine are un risc mai mare de alergie la antibiotice?

Alergia la un antibiotic apare după ce o persoană a avut o expunere inițială (care poate include expunerea în utero) și a devenit sensibilizată. Prin urmare, toleranța prealabilă la un antibiotic nu oferă dovezi că o persoană nu este alergică.

Odată ce o persoană a avut o reacție alergică semnificativă din punct de vedere clinic mediată de IgE la un antibiotic, de exemplu, o urticarie, este probabil, dar nu inevitabil, ca la reexpunerea la antibiotic să experimenteze din nou această reacție și, în unele cazuri, reacția va fi mai severă, de exemplu anafilaxie.

Alergia la penicilină este cea mai frecventă alergie la clasa antibioticelor, urmată de cea la sulfonamide și tetraciline. S-a estimat că până la 60% dintre pacienții cu alergie confirmată la penicilină vor avea o reacție alergică dacă sunt expuși din nou la penicilină, cu toate acestea, estimările variază considerabil. Se estimează că anafilaxia apare la 1-4 persoane la 10.000, iar 10% dintre aceste reacții anafilactice sunt fatale.

Administrarea parenterală a unui antibiotic este asociată cu un risc mai mare de reacție alergică decât administrarea orală. Alergia la antibiotice apare cel mai frecvent între 20 și 49 de ani, mai frecvent la femei decât la bărbați, deși acest lucru se poate explica prin utilizarea mai mare de antibiotice de către femeile din această grupă de vârstă.

Nu este sigur dacă antecedentele de atopie sau antecedentele familiale de alergie la antibiotice cresc riscul unei alergii la antibiotice. Un mic studiu a analizat factorii de risc la 62 de pacienți, dintre care 23 au documentat alergia la penicilină și 39 au fost martori de vârstă, sex și etnie care au tolerat penicilina.

Analiza multivariată a arătat că antecedentele de alergie la penicilină la o rudă de gradul I și antecedente de alergie la alte medicamente au fost factori de risc semnificativi pentru alergia la penicilină. Alergia la penicilină a fost asociată cu un istoric de atopie, dar acest lucru nu a fost semnificativ statistic în modelul multivariat. 

Care sunt simptomele anafilaxiei?

Simptomele anafilaxiei sunt:

  • respirație dificilă sau zgomotoasă
  • umflarea limbii
  • umflarea și senzația de strângere a gâtului
  • dificultăți de vorbire și voce răgușită
  • respirație șuierătoare sau tuse
  • amețeli sau leșin
  • paloare.

Uneori, înainte de anafilaxie pot să apară simptome mai puțin periculoase, cum ar fi umflarea feței, a buzelor sau a ochilor și dureri abdominale sau vărsături.

Se mai pot administra antibiotice după o reacție adversă?

Dacă pacientul are în antecedente o reacție acută de hipersensibilitate mediată de IgE după administrarea unui antibiotic, se poate presupune că această reacție va apărea din nou când persoana va lua acel antibiotic. Nu este recomandată o expunere deliberată la antibioticul respectiv decât la sfatul medicului, dacă beneficiile tratamentului depășesc riscurile. În majoritatea cazurilor, pentru pacientul respectiv medicul va pune la dispoziție clase alternative de antibiotice.

Protocoalele de desensibilizare pot fi efectuate sub supraveghere de specialitate, într-un cadru spitalicesc, pentru a induce toleranță temporară la un antibiotic dacă este necesar pentru tratarea unei infecții grave (de exemplu, neurosifilis la un pacient cu alergie la penicilină).

Persoanele alergice la un antibiotic pot reacționa la antibiotice similare din punct de vedere structural. Uneori este posibil să se prevadă reactivitatea încrucișată pe baza structurii medicamentului.

Reactivitatea încrucișată la cefalosporine la pacienții alergici la penicilină are loc, dar se crede că acest risc este foarte scăzut. Carbapenemele sunt de obicei tolerate de persoanele care sunt alergice la penicilină, dar sunt rareori utilizate în afara spitalului.

Deși alergiile la antibiotice sunt raportate frecvent, hipersensibilitatea mediată imunologic este mai puțin frecventă și adevărata alergie la antibiotice mediată de IgE este verificată doar la foarte puține persoane.

Pentru aceste persoane care au alergie reală la antibiotice, este indicată o evaluare specială pentru a preveni creșterea riscului de mortalitate din această cauză. Această evaluare include definirea medicamentului cel mai probabil implicat în reacția alergică, mecanismul probabil și medicamentele potențiale cu reactivitate încrucișată care ar trebui evitate în viitor.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Health Direct - Allergic reactions to antibiotics
https://www.healthdirect.gov.au/allergic-reactions-to-antibiotics
BPAC - When is an allergy to an antibiotic really an allergy?
https://bpac.org.nz/bpj/2015/june/allergy.aspx


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0