Alergii oculare: cum le previi și cum le tratezi

Când este vorba despre alergii, știm că rinita alergică sau febra fânului și simptomele ei - congestia nazală, mâncărimile de la nivelul nasului - au parte de multă atenție. Nu trebuie să uităm, însă, că și alergiile oculare pot cauza neplăceri.

De ce apar alergiile oculare?

Alergiile la nivel ocular se dezvoltă atunci când sistemul imunitar al organismului devine sensibilizat și reacționează excesiv la factori din mediul înconjurător care, de obicei, nu provoacă nicio problemă pentru majoritatea oamenilor. O reacție alergică poate apărea atunci când acel factor vine în contact cu anticorpii atașați la mastocitele din ochi: celulele răspund prin eliberarea histaminei și a altor substanțe chimice care provoacă mâncărimi la nivelul ochilor, care astfel devin roșii, apoși și sensibili la lumină.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mulți alergeni pot cauza neplăceri oculare

O alergie la ochi, cunoscută și sub numele de conjunctivită alergică, este, deci, un răspuns imunitar advers, care apare atunci când ochii intră în contact cu o substanță iritantă. Această substanță este denumită alergen, iar alergenii care pot cauza neplăceri în zona ochilor pot fi: polenul, praful, fumul cauzat de poluare (noxele), fumul de țigară, diverse particule din blana animalelor de companie, mucegaiul sau chiar unele parfumuri tari ori alte produse cosmetice.

Pentru unii pacienți, conjunctivita alergică (laolaltă cu simptome precum mâncărimile ochilor și lăcrimarea excesivă) este o neplăcere și mai mare. Este posibil chiar ca unele persoane să aibă ambele reacții alergice - și la nivelul nasului, și în zona ochilor. De data aceasta, ne îndreptăm atenția spre alergii oculare și a modului în care putem ține sub control simptomele supărătoare din zona ochilor.

Ce este conjunctivita alergică?

Conjunctivita alergică reprezintă inflamația conjunctivei, acel strat de țesut care căptușește pleoapele și acoperă albul ochiului (sclera). Problema este cauzată de contactul cu o substanță la care persoana este alergică, de exemplu: polenul din natură (flori, copaci) sau mătreața din blana animalelor de companie, care trăiesc în casă, ori particulele de praf care sunt practic peste tot. Vasele de sânge din ochi se inflamează (deci se umflă), ochii devin roșii, apar mâncărimile oculare, iar micile vase sangvine încep să se spargă.

Persoanele cu alergii de sezon, de regulă, au o reacție mai puternică atunci când se află în aer liber, în zilele cu temperaturi ridicate și cu aer uscat, când particulele de polen din aer ating niveluri foarte mari.

Simptomele acestor alergii oculare tind să fie mai puțin severe la persoanele cu alergii la anumite substanțe din interiorul casei, deși acestea sunt perene (pot să apară în orice moment al anului) și se accentuează de fiecare dată când persoana intră în contact cu praful din casă, pe care îl ridică atunci când mătură sau dă cu aspiratorul, de exemplu, sau atunci când perie blana câinelui.

Simptome conjunctivită alergică

Simptomele conjunctivitei alergice pot fi:

  • ochi roșii, senzație de arsură în zona ochilor, mâncărimi oculare;
  • pleoape umflate;
  • lăcrimatul ochilor și/sau secreții vâscoase;
  • sensibilitate la lumină.

Cum se pot preveni alergiile oculare?

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Deși cea mai bună modalitate de a evita simptomele unei alergii oculare este să eviți întru totul substanțele care îți declanșează alergia, oricât te-ai strădui, acest lucru nu este întotdeauna posibil. Încearcă să preîntâmpini problemele cu ajutorul picăturilor oftalmice care îți lubrifiază suprafața globului ocular și prin aplicarea unor comprese reci. Medicamentele antihistaminice îți pot fi de ajutor, însă acestea tind să usuce ochii în exces, așa că folosește-le cu precauție.

Cum poți să reduci expunerea la alergenii din interior?

  • Folosește un aspirator dotat cu un filtru HEPA, pentru a îndepărta și mai bine praful din casă și particulele din blana animalelor de companie;
  • Deși acest lucru e greu de îndeplinit, având în vedere că un câine sau o pisică aleargă prin toată casa, încearcă să nu lași animalele de companie să stea în dormitor sau în alte încăperi în care obișnuiești să dormi.
  • Cum să reduci expunerea la alergenii din exterior (din aer liber)?
  • Când ieși din casă, poartă ochelari de soare și o pălărie cu boruri mari, precum și o mască de protecție, pentru a-ți proteja ochii și nasul de praf și de polen.
  • Când ajungi acasă, spală-ți bine ochii cu apă rece.

Pentru a găsi cele mai bune soluții pentru alergiile tale oculare, e indicat să mergi la medicul alergolog pentru un diagnostic corect (mai ales că unele alergii pot avea simptome asemănătoare cu anumite boli oculare). Medicul poate identifica alergenii specifici la care ochii tăi au reacții neplăcute și tot el îți poate prescrie medicamente mai puternice, dacă este cazul.

Cum se tratează alergiile oculare?

Există tratamente diferite care pot calma simptomele alergiilor oculare: medicamente, picături, vaccinuri.

Medicamentele

Unele medicamente orale pot calma alergiile oculare, mai ales dacă sunt prezente și alte simptome alergice: antihistaminice (loratadina, difenhidramina), descongestionante (pseudoefedrina, oximetazolina) și corticosteroizi (prednisonul).

Vaccinul antialergic

Imunoterapia sau vaccinul antialergic ar putea fi o variantă recomandată, dacă simptomele pacientului nu se atenuează odată cu administrarea medicamentelor. Acest vaccin este o formă de imunoterapie, care implică o serie de injecții cu alergeni.

Picături oftalmice

Există multe tipuri de picături de ochi care tratează alergiile oculare. Prescrise frecvent pentru această problemă sunt picăturile care conțin olopatadină, un ingredient care poate calma eficient simptomele asociate cu o reacție alergică. Există și opțiuni care se eliberează fără prescripție medicală, iar aici vorbim de picăturile de ochi care hidratează, menținând umiditatea oculară, așa-numitele lacrimi artificiale. 

Acestea le pot fi de folos pacienților cu alergii oculare, pentru că îndepărtează alergenii din ochi, lubrifiază și limpezesc privirea. Există și picături care conțin antihistaminice sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), pe care medicul ți le poate prescrie. Potrivit unor cercetări recente, în prezent există și o serie de antihistaminice reformulate, cetirizina fiind cea mai recentă soluție oftalmică disponibilă.

Remedii pe care le poți încerca acasă

Ca să fii sigur că nu apar alte probleme, întreabă medicul oftalmolog despre siguranța și eficiența remediilor naturiste, înainte de a le încerca. O compresă umedă și rece, însă, este un remediu în principal sigur, care ți-ar putea oferi o calmare a simptomelor, dacă ai alergii oculare. Poți să aplici o compresă umedă sau un prosop curat, răcoros, pe ochii închiși, de câteva ori pe zi. În acest fel poți reduce uscăciunea și poți calma iritația ochilor. Această metodă, însă, nu tratează cauza alergiilor oculare.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American College of Allergy, Asthma & Immunology - Eye Allergy
https://acaai.org/allergies/types/eye-allergy
American Academy of Ophtalmology - What Are Eye Allergies?
https://www.aao.org/eye-health/diseases/allergies
Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology - The allergic eye: recommendations about pharmacotherapy and recent therapeutic agents
https://journals.lww.com/co-allergy/fulltext/2020/08000/the_allergic_eye__recommendations_about.15.aspx
Studiul „The allergic eye: recommendations about pharmacotherapy and recent therapeutic agents”, apărut în Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology: August 2020 - Volume 20 - Issue 4 - p 414-420, doi: 10.1097/ACI.0000000000000669, Kimchi Nofara și Bielory Leonard


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1