Vrei ca vitaminele pe care le iei să fie mai eficiente? Iată ce trebuie să faci

Atunci când medicul îți recomandă să iei anumite vitamine, minerale ori suplimente nutritive, este important să ții cont de anumite reguli, pentru ca acestea să fie mai bine absorbite în organismul tău.

Vitaminele sunt substanțe esențiale pentru sănătatea noastră, jucând un rol important în funcționarea optimă a corpului nostru. Cu toate acestea, mulți oameni nu obțin suficiente vitamine din alimentația lor zilnică și apelează la suplimentele alimentare pentru a-și asigura necesarul. 

Cu toate acestea, luarea de vitamine nu este suficientă pentru a ne asigura că organismul nostru beneficiază de toate substanțele nutritive necesare. Pentru a ne asigura că vitaminele pe care le luăm sunt absorbite și utilizate în mod corespunzător, trebuie să fim atenți la unele detalii. În acest articol, vom discuta câteva modalități simple prin care ne putem maximiza beneficiile de la vitaminele pe care le luăm și să ne asigurăm că corpul nostru primește toate substanțele nutritive de care are nevoie.

Recomandări pentru administrarea vitaminelor

Recomandările experților DOC.ro

Există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a te asigura că vitaminele pe care le iei sunt absorbite și utilizate în mod corespunzător de către corpul tău, precum:

Ia-le când mănânci

Nu mai este un secret faptul că ar trebui întotdeauna să iei vitaminele la momentul la care mănânci. Atunci când consumi alimente, se inițiază o cascadă de procese digestive, care ajută organismul să absoarbă nutrienții din mâncare, iar acest lucru va încuraja și absorbția vitaminelor și mineralelor pe care le iei la recomandarea medicului.

Majoritatea vitaminelor sunt solubile în grăsimi, ceea ce înseamnă că sunt mai bine absorbite când sunt consumate împreună cu alimente care conțin grăsimi, cum ar fi uleiul de măsline, avocado sau nuci. De exemplu, poți să iei suplimentele de vitamina D împreună cu o masă care conține grăsimi, cum ar fi un sandwich cu avocado și nuci.

Există și excepții de la această regulă, spun specialiștii. În acest caz, vorbim despre fier. Ia-l dimineața, pe stomacul gol, pentru o mai bună absorbție.

Mănâncă alimente grase în combinație cu vitaminele liposolubile

Vitaminele solubile în grăsimi tind să fie absorbite mai bine atunci când mănânci alimente bogate în grăsimi. Iar momentul bun al zilei este dimineața, în sensul că dacă bei lapte, mânaci iaurt sau pui avocado pe feliuțe de pâine ori într-un smoothie, atunci poți lua și vitamine liposolubile în timpul mesei.

Descoperă cum funcționează în combinație cu alte medicamente

Nu ignora celelalte medicamente pe care le iei, pentru că vitaminele și mineralele pot avea interacțiuni cu substanțele eliberate cu și fără prescripție medicală. De pildă, calciul poate să intervină în absorbția medicației prescrise frecvent pentru glanda tiroidă. Acestea trebuie luate la un interval de câteva ore, pentru a fi absorbite cum trebuie în fluxul sanguin.

În alte cazuri, suplimentele alimentare pot ajuta medicamentele să funcționeze mai bine. Statinele, medicamente prescrise pentru scăderea colesterolului, pot cauza mai puține dureri musculare și dureri articulare dacă sunt luate împreună cu suplimentele ce conțin coenzima Q10 (CoQ10), pentru că aceasta joacă un rol în producția de energie a fibrelor musculare.

Află când e bine să le combini și mai ales cum

Unele vitamine și minerale funcționează mai bine când sunt luate împreună, iar aici vorbim de vitaminele D și K și de calciu. Vitaminele D și K ajută organismul și oasele să absoarbă calciul, așa că iată o modalitate simplă de a-ți ajuta oasele să fie mai sănătoase.

Alte combinații utile sunt fierul și vitamina C, pentru că vitamina C ajută corpul să elibereze un procent mai mare de fier, iar studiile arată că administrarea fierului în combinație cu vitamina C reduce efectele adverse ce apar în cazul suplimentării lui, cum ar fi constipația și greața, și încurajează absorbția.

Învață despre vitaminele solubile în apă (hidrosolubile) și cele solubile în grăsimi (liposolubile)

Este foarte important să știi diferența dintre vitamine hidrosolubile și liposolubile, pentru că așa vei profita la maximum de efectele lor. Cele solubile în grăsimi (vitaminele A, D, E și K) sunt stocate în corp, deci se pot acumula și, în unele cazuri, dacă se face abuz, pot face rău. Pe de altă parte, cele solubile în apă (cum ar fi folatul sau acidul folic, tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic, biotina, vitamina B6 și B12 și vitamina C) sunt excretate prin urină, așa că nu se pot acumula în organism în cantități mari.

Renunță la sucul de grepfrut

Mare atenție: sucul de grepfrut nu se combină cu medicamentele. Sucul acesta nu doar că poate crește potența unor substanțe în corp, însă în același timp afectează și absorbția altor suplimente, cum ar fi cele pe bază de sunătoare, folosite pentru a trata depresia ușoară și cea moderată. Citește prospectele cu atenție și află dacă vitaminele sau mineralele pe care le iei interacționează cu sucul de grepfrut.

Ia vitaminele la momentul potrivit din zi

Există reguli diferite în ceea ce privește vitaminele și mineralele, mai ales când vorbim despre cel mai bun moment al zilei în care trebuie să le administrezi. Toate vitaminele din complexul B ar trebui luate dimineața, spun experții, pentru că ne dau energie. Alte vitamine, însă, ar trebui luate seara, deoarece unele suplimente pot da stări de somnolență. Exemple în acest sens sunt melatonina și suplimentele cu valeriană.

Și magneziul are un efect calmant și, în unele cazuri, ne poate face să ne simțim adormiți, așa că este bine să iei suplimentele acestea înainte de a merge la culcare. De altfel, specialiștii susțin că suplimentele de magneziu pot fi luate în orice moment al zilei, atâta timp cât ești în măsură să le iei în mod constant.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Biochemistry, Water Soluble Vitamins”, autori: Jacqueline Lykstad, Sandeep Sharma - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538510/
“Biochemistry, Fat Soluble Vitamins”, autori: Priya Reddy, Ishwarlal Jialal - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534869/#:~:text=The%20fat%2Dsoluble%20vitamins%20include,D%2C%20E%2C%20and%20K. 
“Dietary Supplements: What You Need to Know” - https://ods.od.nih.gov/factsheets/WYNTK-Consumer/
“The Best Time to Take Vitamins” - https://health.clevelandclinic.org/the-best-time-to-take-vitamins/
“A Review of the Extraction and Determination Methods of Thirteen Essential Vitamins to the Human Body: An Update from 2010”, autori: Yuan Zhang, Wei-e Zhou, Jia-qing Yan, Min Liu, Yu Zhou, Xin Shen, Ying-lin Ma, Xue-song Feng, Jun Yang and Guo-hui Li - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099991/
“Vitamin C and Heart Health: A Review Based on Findings from Epidemiologic Studies”, autori: Melissa A. Moser and Ock K. Chun - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5000725/ 
“Vitamins, Are They Safe?”, autori: Hadi Hamishehkar, Farhad Ranjdoost, Parina Asgharian, Ata Mahmoodpoor and Sarvin Sanaie - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241405/
“Role of magnesium supplementation in the treatment of depression: A randomized clinical trial”, autori: Emily K Tarleton, Benjamin Littenberg, Charles D MacLean, Amanda G Kennedy, Christopher Daley - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28654669/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0