Cum interactioneaza grepfrutul cu anumite medicamente

Grepfrutul este un fruct extrem de sanatos, cu o multime de beneficii pentru organism, in special datorita continutului ridicat de vitamina C si potasiu.

Exista insa situatii in care grepfrutul reprezinta un pericol pentru sanatate, interactionand cu medicamentele pe care le iei si afectandu-le eficacitatea. Acest lucru este in special valabil pentru cei care sufera de hipertensiuni sau aritmie si urmeaza un tratament medical pentru ameliorarea acestor probleme.

Cercetarile facute in ultimii ani au descoperit ca peste 85 dintre medicamentele de pe piata interactioneaza cu grepfrutul. Lista contine unele statine care reduc colesterolul, dar si antibiotice ori medicamente folosite pentru tratarea afectiunilor cardiace si a cancerului.

 

Cum interactioneaza grepfrutul cu medicamentele

Grepfrutul contine furanocoumarine, substante care blocheaza enzimele care in mod normal descompun medicamentele atunci cand acestea patrund in organism. Fara a fi descompuse de aceste enzime, medicamentele pot cauza toxicitate in organism. Asadar, grepfrutul si sucul de grepdrut permit substantelor medicamentoase sa ramana mai mult in sange, ceea ce inseamna ca nu creste numai riscul de toxicitate, insa creste si riscul de aparitie a efectelor adverse.

Spre exemplu, in cazul persoanelor care urmeaza tratament medicamentos pentru reducerea nivelului de colesterol din sange, consumul de grepfrut este contraindicat. Asta pentru ca odata ce medicamentele stau mai mult in organism, apare pericolul de aparitie a problemelor la nivelul ficatului, dar creste si riscul de insuficienta renala.

Interactiunea dintre grepfrut si medicament nu are loc numai daca le consumi in acelasi timp. Efectele pe care grepfrutul le are atunci cand interactioneaza cu un medicament pot sa apara si la cateva ore buna dupa ce ai mancat fructul citric. In unele cazuri, grepfrutul poate afecta tratamentul medicamentos si la 24 de ore dupa ce a fost consumat. Asadar, in timpul tratamentului cu medicamente care interactioneaza cu acest fruct, ar trebui sa eviti complet consumul de grepfrut pentru a nu te expune niciunui risc.

 

 

Cum stii daca grepfrutul interactioneaza in vreun fel cu tratamentul tau medicamentos

  • Intreaba-ti medicul, farmacistul sau orice alt cadru medical despre interactiunea pe care o are tratamentul prescris cu alimentele precum grepfrutul
  • Citeste prospectul medicamentelor pe care le iei cu mare atentie pentru a te asigura ca grepfrutul nu este contraindicat
  • Daca trebuie sa eviti consumul de grepfrut din pricina unui tratament pe care il urmezi, asigura-te ca nu consumi nici sucuri de grepfrut ori alte produse preparate pe baza acestui fruct (compoturi, sosuri, gemuri)

Lista medicamentelor cu care grepfrutul interactioneaza

Iata cateva exemple de medicamente pe care nu ar trebui sa le combini cu consumul de grepfrut:

  • Unele medicamente din categoria statinelor, folosite pentru reducerea colesterolului
  • Unele medicamente pentru tratarea hipertensiunii
  • Unele medicamente folosite in caz de transplant de organe
  • Unele medicamente anxiolitice
  • Unele medicamente corticosteroide folosite pentru tratarea bolii Crohn sau a colitei ulcerative
  • Unele medicamente folosite pentru tratarea artitmiilor
  • Unele antihistaminice

Grepfrutul si sucul de grepfrut nu interactioneaza cu toate medicamentele din grupele mentionate mai sus, insa poti afla daca interactioneaza sau nu citind prospectul si discutand cu medicul tau. Severitatea cu care afecteaza grepfrutul tratamentului difera de la persoana la persoana, in functie de organism, dar si de cantitatea consumata.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0