Vitamina B5: Rolul si Beneficiile Vitaminei B5, Simptome Deficit

1. Vitamina B5 – informații generale
   a. Ce este vitamina B5?
   b. Proprietățile vitaminei B5
   c. Rolul și beneficiile vitaminei B5 pentru organism
2. Administrarea vitaminei B5
   a. Surse de vitamina B5
   b. Manifestări ale carenței de vitamina B5
   c. Efectele supradozării cu vitamina B5
   d. Absorbția, metabolizarea și eliminarea vitaminei B5 din organism
3. Interacțiunea vitaminei B5 cu alte vitamine și medicamente

Vitamina B5 – informații generale

Vitamina B5 contribuie la producerea de energie, prin metabolizarea grăsimilor și carbohidraților. Totodată, aceasta menține părul, pielea și ficatul sănătoase.

Ce este vitamina B5?

Vitamina B5, cunoscută și sub denumirea de acid pantotenic, este o vitamină solubilă în apă, care face parte din complexul vitaminelor B. Organismul uman are nevoie de vitamina B5 pentru a sintetiza și metaboliza grăsimile, proteinele, dar și coenzima A.
Denumirea de acid pantotenic provine din cuvântul grecesc „panthoten”, care înseamnă „pretutindeni”. Această denumire face referire la faptul că vitamina B5 se regăsește în aproape orice aliment consumat.

Proprietățile vitaminei B5

Vitamina B5 este o vitamină de care rareori auzim discutându-se, poate și pentru că deficitul de vitamina B5 nu se întâlnește foarte des. Întrucât se regăsește în multe dintre alimentele consumate în mod obișnuit, organismul își poate lua cu ușurință doza zilnică necesară. Este important însă ca vitamina B să beneficieze și de prezența altor vitamine și minerale, pentru a putea avea cu adevărat efecte pozitive pentru organism.

Hidrosolubilitatea vitaminei B5

Vitamina B5 este o vitamină hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă. Așadar, aceasta este asimilată cu ușurință de organism, însă și excesul este eliminat la fel de ușor, prin urină și transpirație.

Rezistența la căldură a vitaminei B5

Vitamina B5 nu are o stabilitate mare: este stabilă într-un mediu neutru, însă este distrusă de căldură. Ceea ce înseamnă că acidul pantotenic este distrus în timpul gătirii alimentelor. Totodată, acesta este sensibil la mediul acid sau alcalin, adică se pierde în contact cu oțetul sau cu bicarbonatul de sodiu. Cu alte cuvinte, vei beneficia de mai multă vitamina B5 din legumele care o conțin, de exemplu, dacă le consumi crude, în loc de gătite.

Rolul și beneficiile vitaminei B5 pentru organism

Vitamina B5 este foarte importantă pentru buna funcționare a organismului, fiindcă este utilizată pentru formarea celulelor sângelui, precum și în procesul de obținere a energiei din alimentele consumate.

Rolul vitaminei B5 în transformarea alimentelor în glucoză

Organismul are nevoie de vitamina B5 pentru a descompune toți nutrienții esențiali precum carbohidrații, grăsimile și proteinele, astfel încât să le transforme în energia necesară celulelor. Așadar, vitamina B5 este esențială, printre altele, pentru sistemul digestiv.

Sintetizarea colesterolului

Totodată, organismul are nevoie de vitamina B5 și pentru sintetizarea colesterolului.

Formarea hormonilor sexuali și a celor asociați cu stresul

Un alt rol important al vitaminei B5 în organism constă în contribuția pe care aceasta o are în procesul de producere a hormonilor sexuali, dar și a celor asociați cu stresul. Așadar, glandele suprarenale au nevoie de acid pantotenic pentru a produce acești hormoni și pentru a regla nivelurile hormonale.

Rolul vitaminei B5 în formarea celulelor roșii

Și în procesul de formare a celulelor roșii din sânge este nevoie de vitamina B5.

Sintetizarea coenzimei A

Coenzima A este implicată în sinteza acizilor grași, jucând un rol important în transformarea alimentelor în acizi grași sau colesterol. Însă pentru sintetizarea acestei coenzime A, organismul are nevoie de vitamina B5. Un alt rol important pe care îl are această coenzimă este acela de metabolizare a toxinelor și medicamentelor la nivelul ficatului.

Menținerea sănătății sistemului digestiv

Vitamina B5 contribuie și la menținerea sănătății digestive, ajutând totodată organismul să asimileze și să folosească alte vitamine, printre care și vitamina B2 – riboflavină.

Îngrijirea tenului și a părului

Studiile științifice în domeniu arată că vitamina B5 are proprietăți hidratante asupra pielii. De asemenea, unele cercetări sugerează că această vitamină poate accelera procesul de vindecare a leziunilor, mai ales dacă este asociată cu vitamina C.

Reducerea nivelului de colesterol rău (LDL)

Oamenii de știință bănuiesc că vitamina B5 poate contribui la reducerea nivelului de colesterol din organism, împreună cu alte vitamine și minerale cu beneficii cardiovasculare. Sunt necesare însă studii suplimentare pe această temă.

Administrarea vitaminei B5

Organismul are nevoie de vitamina B5 pentru a funcționa așa cum trebuie. Deficitul de vitamina B5 este extrem de rar și poate fi prevenit prin adoptarea unei diete echilibrate, care să asigure individului toți nutrienții de care are nevoie.

Surse de vitamina B5

Vitamina B5 se regăsește în aproape orice aliment, fie el de origine vegetală sau animală. Este important de reținut că vitamina B5 se pierde, în mare parte, în timpul preparării termice. De asemenea, aportul de vitamina B5 poate fi mărit prin administrarea de suplimente alimentare.

Alimente de origine vegetală care conțin vitamina B5

Iată în ce alimente găsim vitamina B5 din belșug:

  • Cerealele integrale
  • Nucile, boabele de soia, semințele de floarea soarelui
  • Roșiile
  • Legumele precum cartof dulce, varză Kale, broccoli
  • Lintea, mazărea
  • Germenii de grâu
  • Drojdia de bere

Alimente de origine animală care conțin vitamina B5

Surse de origine animală bogate în vitamina B5 sunt:

  • Organele de animale – ficat, inimă, creier
  • Carnea – mai ales cea de vită, curcan și rață
  • Gălbenușul de la ou
  • Laptele
  • Somonul

Suplimente alimentare cu vitamina B5

Acidul pantotenic se regăsește și sub formă de supliment alimentar, care poate fi administrat în caz de deficit de vitamina B5. Vitamina B5 poate face parte dintr-un complex de vitamine B, dar se poate găsi și separat, sub denumirile de acid pantotenic sau pantotenat de calciu.

Manifestări ale carenței de vitamina B5

Carența de vitamina B5 este destul de rară, cum spuneam, pentru că această vitamină se regăsește în foarte multe alimente. Există anumiți factori care cresc riscul de deficit de vitamina B5: alcoolismul, administrarea contraceptivelor orale și vârsta înaintată pot împiedica absorbția vitaminei B5 în organism.

Și unele afecțiuni gastrointestinale, precum colita ulcerativă, pot afecta nivelul de acid pantotenic din organism. Lipsa de vitamina B5 se poate manifesta printr-o serie de simptome care nu ar trebui trecute cu vederea.

Nivelul scăzut de energie, oboseală cronică, apatia, dar și stările depresive pot fi asociate cu deficitul de vitamina B5.

Mai mult decât atât, o carență severă de vitamina B5 poate cauza chiar și simptome neurologice precum furnicături la nivelul mâinilor, slăbiciune sau paralizie musculară ori senzație de arsură la nivelul membrelor inferioare.

Hipoglicemia (glicemie scăzută) a fost, de asemenea, asociată cu lipsa de vitamina B5 din organism. Deficitul de vitamina B5 ar putea cauza, de asemenea, scăderea nivelului de potasiu din organism.

Greața și vărsăturile pot fi și acestea consecințe ale deficitului de vitamina B5. Starea de rău general și apatia pot fi și ele puse uneori pe seama lipsei de acid pantotenic. Slăbirea sistemului imunitar poate fi asociată, de asemenea, cu un nivel prea mic de vitamina B5 în organism

Efectele supradozării cu vitamina B5

Vitamina B5 este hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că riscul de supradozaj este foarte mic, organismul având abilitatea de a elimina surplusul prin intermediul tractului urinar. Dacă, însă, se ingerează o cantitate de 10 g de vitamina B5, putem vorbi despre o supradoză și pot apărea efectele secundare.

Tulburările gastrointestinale pot apărea din cauza supradozei de acid pantotenic. De asemenea, dacă se instalează diareea, pacientul este expus și riscului de deshidratare. Umflarea țesuturilor cauzată de retenția de fluide poate fi, de asemenea, o consecință a supradozării aportului de vitamina B5. Zonele umflate pot cauza mâncărime și pot fi sensibile la atingere.

O doză prea mare de acid pantotenic poate determina creșterea nivelului de trigliceride, precum și incapacitatea organismului de metabolizare a proteinelor.

Doza zilnică recomandată de vitamina B5

Doza zilnică permisă de vitamina B5 diferă în funcție de vârstă.

  • Bebelușii până în 6 luni: 1,7 mg de vitamina B5
  • Bebelușii între 7 și 12 luni: 1,8 mg
  • Copiii între 1 și 3 ani: 2 mg
  • Copiii între 4 și 8 ani: 3 mg
  • Copiii între 9 și 13 ani: 4 mg
  • Persoanele mai mari de 14 ani: 4 mg
  • Femeile însărcinate sau care alăptează: 7 mg

Dozele menționate mai sus fac referire la administrarea de suplimente alimentare (permise pe lângă aportul de vitamina B5 din alimentele consumate).

Absorbția, metabolizarea și eliminarea vitaminei B5 din organism

După ce pătrunde în organism, vitamina B5 este transformată în acid pantotenic liber, astfel încât să fie absorbită așa cum trebuie. Organismul nostru nu are capacitatea de a depozita această vitamină, fiind solubilă în apă, ceea ce înseamnă că trebuie să consumăm acid pantetonic zilnic, astfel încât să asigurăm necesarul organismului. Corpul are abilitatea de a elimina excesul de vitamina B5 din organism prin intermediul urinei.

Interacțiunea vitaminei B5 cu alte vitamine și medicamente

Vitamina B5 poate afecta absorbția și eficacitatea unor antibiotice precum tetraciclina. Totodată, aceasta poate interacționa și cu medicamentele luate pentru tratarea maladiei Alzheimer. Dacă urmezi un tratament pentru o afecțiune, consultă-te cu medicul tău înainte de a lua suplimente cu vitamina B5, pentru a te asigura că nu te expui niciunui risc. În general este o idee bună să ceri sfatul medicului în privința oricăror suplimente alimentare pe care te gândești să ți le administrezi, mai ales dacă suferi de afecțiuni cronice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Pantothenic Acid – Vitamin B5
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pantothenic-acid-vitamin-b5/
Mount Sinai - Vitamin B5 (Pantothenic acid)
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/vitamin-b5-pantothenic-acid


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0