Vitamina C ajuta la uciderea celulelor cancerigene

Beneficiile vitaminei C pentru organism au fost descoperite in nenumarate studii, aceasta vitamina fiind unul dintre cei mai eficienti nutrienti.

Vitamina C intareste organismul, tine racelile si virusurile la distanta, insa un studiu realizat recent a dovedit ca aceasta vitamina are abilitati extraordinare si in lupta cu cancerul, atacand celulele bolnave.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiul acesta, realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Iowa, a demonstrat ca vitamina C se descompune cu usurinta, creand peroxid de oxigen, o specie de oxigen reactiv care provoaca daune tesuturilor, dar si structurii ADN.

Oamenii de stiinta au descoperit ca celulele canceroase intampina dificultati in a indeparta peroxidul de oxigen, spre deosebire de celulele santoase, care il elimina fara probleme. Asadar, s-a ajuns la concluzia ca dozele mari de vitamina C, administrate intravenous, ar putea ajuta organismul sa lupte cu cancerul, impreuna cu tratamentele clasice: chimioterapia si radioterapia.

Celulele canceroase nu pot elimina peroxidul de oxigen, iar acesta din urma le poate distruge, potrivit profesorului in oncologie de la universitatea Iowa, Garry Buttner.

Asadar, dozele foarte mari de vitamina C nu distrug celulele si tesuturile sanatoase, insa au potential de distrugere in cazul tesuturilor tumorale.

Potrivit acestui studiu, dozele mari de vitamina C introduse in organism pe cale intravenoasa nu trec prin stomac, ceea ce inseamna ca nutrientii ajung in sange in cantitate mai mare. Cercetatorii au de gand sa testeze acest tratament pe pacientii cu cancer pancreatic si cancer la plamani, in combinatie cu chimioterapia si radioterapia, pentru a vedea daca este eficient.

Acesta nu este primul studiu care scoate la iveala abilitatile vitaminei C in lupta cu cancerul. In anul 2015, un studiu publicat in publicatia “Science” a descoperit ca vitamina C este eficienta in tratarea celulelor canceroase mutante in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer colonorectal in doze foarte mari, ajungand si la 7000 mg zilnic. Cea mai eficineta metoda pentru doze mari este administrarea intravenoasa, lent, alternata cu administarea de suplimente orale si consumul de fructe, salate si legume proaspete.

 

 

Care e doza zilnica recomandata de vitamina C

Doza minima zilnica recomandata de vitamina C din alimente(fructe si legume proaspete) si suplimente, difera in functie de sex si varsta.

Femei: 1000 mg

Barbati: 1500 mg

Copii 9-13 ani: 900 mg

 

Surse naturale de vitamina C

  • Fructele cictrice (portocale, mandarine, clementine, grepfrut, lamaie, limeta, pomelo)
  • Papaya
  • Ardei iute
  • Ananas
  • Capsune
  • Kiwi
  • Guava
  • Conopida
  • Ardei gras rosu
  • Ardei gras verde
  • Varza de Bruxelles
  • Varza Kale
  • Broccoli
  • Mazare

 

Alte beneficii ale vitaminei C

Pe langa faptul ca intareste sistemul imunitar si tine racelile la distanta, vitamina C are o multime de alte beneficii.

Trateaza problemele estetice ale pielii – vitamina C hidrateaza pielea, reduce ridurile si mareste elasticitatea pielii. Totodata, ea protejeaza pielea de radiatiile UV.

Grabeste vindecarea ranilor – vitamina C stimuleaza productia de colagen, proteina esentiala in tesuturile pielii. Asadar, aceasta grabeste vindecarea ranilor.

Scade nivelul de colesterol – vitamina C ajuta la eliminarea colesterolului din organism.

Stimuleaza circulatia sanguina – studiile realizate in ultimii ani au dovedit ca vitamina C ajuta la dilatarea vaselor de sange, acest lucru prevenind o multime de probleme.

Regleaza nivelul de zahar din sange – vitamina C este recomandata pentru pacientii diagnosticati cu diabet intrucat reduce nivelul de zahar din sange.

Reduce simptomele specifice astmului – vitamina C nu este numai antioxidant de pret, ci si antihistaminic, ceea ce inseamna ca amelioreaza simptomele specifice astmului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La ora actuala, suplimentele de vitamina C exista sub o noua forma, liposomala, care se bucura de o absorbtie net superioara formulelor clasice, cu aproximativ 70% mai mult decat acestea, conform declaratiilor producatorilor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0