Alimentatia la pacientii cu hepatita C 

Majoritatea alimentelor beneficiaza de aportul functional al ficatului pentru a fi metabolizate. Si cum hepatita C este o boala ce afecteaza ficatul, pacientii cu hepatita C trebuie sa aiba grija la alimentatie si sa evite sau chiar sa elimine complet alcoolul si fumatul.  

Complicatiile Hepatitei C din cauza alimentatiei

Sunt voci care sustin ca nu trebuie urmata neaparat o dieta speciala in cazul acestor pacienti, insa practica medicala contrazice aceste credinte, intrucat boala are mare potential pentru dezvoltarea unor complicatii, de la ciroza hepatica la diabet.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, pentru ca exista un risc mare pentru declansarea cirozei hepatice, pacientii cu hepatita C trebuie sa se fereasca de acumularea de kilograme in plus, pentru ca aceasta duce si la incarcarea cu grasime a ficatului.

O alta grija pe care trebuie sa o aiba persoanele care au hepatita C este aceea de a evita toxiinfectiile alimentare, ce pot conduce galopant spre insuficienta hepatica. De aceea, trebuie sa acorde mare atentie igienei in bucatarie, dar si surselor ingredientelor, sa gateasca bine carnea de vita, pui, sa se fereasca de oua crude, peste crud, tartaruri si fructe de mare nepreparate termic.

Hepatita C si diabetul

Persoanele infectate cu virusul hepatitei C prezinta un risc mult mai mare de a face diabet, asa ca alimentatia acestora trebuie sa contina carbohidrati cu indice glicemic mic, cat mai putine zaharuri rafinate, mai degraba fructe proaspete, dar in cantitati mici si nu foarte dulci (capsune, fructe de padure, mere si pere verzi), precum si diverse legume (castravete, salate, rosii, ceapa).

Alimente permise pacientilor diagnosticati cu hepatita C

Se recomanda consumul de cereale integrale, proteinele din carne slaba, lactatele degresate nefermentate, uleiurile vegetale, pestele slab, nucile, semintele si migdalele crude. Se pot manca oua si soia, alimente bogate in grasimi sanatoase - ulei de masline, avocado, ulei de peste, seminte de in. 

Alimente interzise pacientilor diagnosticati cu hepatita C

Evita orice preparate naturiste, ceaiuri, infuzii, extracte, mai ales daca nu ai recomandarea medicului tau. Sfatuieste-te cu medicul tau inainte de lua suplimente nutritive, iar daca optezi pentru produse apicole, alege o varianta care sa nu contina miere.

Sunt interzise, asadar, alimentele de tip fast-food, prea sarate, bogate in grasimi trans sau hidrogenate, prajite, excesul de zahar, mezelurile, afumaturile si grasimile (sunca, salam, slanina).

 

 

Trebuie evitate si alimentele foarte bogate in fier (ficatul de pui si organele). Asta pentru ca pacientii care sufera de hepatita C cronica intampina probleme in procesul de eliminare a fierului din organism. Asadar, poate sa apara excesul de fier, care nu este deloc benefic pentru sange si organe.

Bea cel putin doi litri de lichide in fiecare zi si fa efort moderat.

Hepatita C este o suferinta care poate fi tinuta sub control daca este tratata si monitorizata corect, atitudinea terapeutica fiind dublata si de un stil de viata sanatos.

O dieta nesanatoasa, bogata in prajeli, dulciuri si produse semi-preparate, asociata cu virusului hepatitic C (VHC) va contribui la degradarea ficatului, favorizand aparitia fibrozei hepatice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Totodata, dieta bogata in grasimi favorizeaza instalarea steatozei hepatice, cunoscuta si sub denumirea de boala de ficat gras. Ficatul gras, in asociere cu virusului hepatitei C, poate accelera degradarea functiilor hepatice, provocand aparitia cirozei.

Asadar, pentru a-si proteja cat mai mult ficatul, pacientul care sufera de hepatita C ar trebui sa isi modifice dieta, dar si stilul de viata, astfel incat sa sustina cat mai mult functiile hepatice. Altfel, riscul de complicatii creste.

Daca se administreaza un tratament pe baza de interferon ori pe baza de antivirale, pacientul poate experimenta o pierdere a apetitului sau reactii adverse precum senzatia de greata. In acest sens, pacientul trebuie sa discute cu medicul sau, care ii poate oferi un tratament simptomatic ce va tine simptomele neplacute in frau.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0